ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάη 2014
Σελ. /40
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σημαντικό και αισιόδοξο μήνυμα η άνοδος της ΠΚΣ

Αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη πανελλαδικά και στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ

Τα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο εμπιστεύτηκαν χιλιάδες νέοι φοιτητές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ
Τα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο εμπιστεύτηκαν χιλιάδες νέοι φοιτητές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ
Το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής ΚΣ που στηρίζει η ΚΝΕ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ κατέγραψε μεγάλη άνοδο σε ψήφους και ποσοστά, αναδείχτηκε σε 2η δύναμη πανελλαδικά και στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Οι φοιτητές και σπουδαστές που αγωνίζονται μαζί μας, μπορούν να δουν στα αποτελέσματα και τη δική τους συμβολή. Είχαν ρόλο και λόγο γι' αυτά όπως έχουν και για τις εκτιμήσεις, αλλά και για τη συνέχεια των προσπαθειών για το ζωντάνεμα των Συλλόγων και του αγώνα, για να δυναμώσει η γραμμή αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την εξουσία των μονοπωλίων.

Η μόνη δύναμη που είχε άνοδο

Η άνοδος αυτή είναι σημαντική, γιατί η Πανσπουδαστική ΚΣ είναι η μόνη δύναμη που κατέγραψε άνοδο σε ψήφους πανελλαδικά την ώρα που μείωση κατέγραψαν όλες οι άλλες δυνάμεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τόσο οι παρατάξεις της αντιλαϊκής συγκυβέρνησης ΔΑΠ (ΝΔ) και ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ), όσο και οι δυνάμεις ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ) που επιδιώκουν μετατροπή του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος σε νεροκουβαλητή μιας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη» στο πλαίσιο της ΕΕ. Είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι μπορεί η νεολαία να βγάζει πολιτικά συμπεράσματα και να γυρνά την πλάτη στους εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής και στους επίδοξους νέους διαχειριστές της.

*Δεν αναγνωρίζονται τα αποτελέσματα των συλλόγων ΠΑΜΑΚ και Κοινωνικής Θεολογίας (Αθήνας). Ωστόσο, και να συμπεριλαμβάνονταν δε θα άλλαζαν το τελικό αποτέλεσμα
*Δεν αναγνωρίζονται τα αποτελέσματα των συλλόγων ΠΑΜΑΚ και Κοινωνικής Θεολογίας (Αθήνας). Ωστόσο, και να συμπεριλαμβάνονταν δε θα άλλαζαν το τελικό αποτέλεσμα
Την επομένη βέβαια των φοιτητικών εκλογών, ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ και δήλωσε για το αποτέλεσμα: «Ηταν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση αλλά και ένα προμήνυμα. Και θέλω να σας πω ότι εγώ ιδιαίτερα είμαι ευχαριστημένος, γιατί το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι η γενική πορεία των νέων, η τάση των νέων, είναι προς την Ανάπτυξη...». Ξέχασε όμως να αναφέρει ότι η ΔΑΠ έχασε 4.298 ψήφους. Αυτό είναι το προμήνυμα και αυτό πρέπει να εκφραστεί ακόμα περισσότερο. Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, στην ανακοίνωσή της, για το αποτέλεσμα γράφει: «Η ενίσχυση των δυνάμεων της Αριστεράς δείχνει ότι ο συσχετισμός μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας κλίνει σταθερά υπέρ των αριστερών δυνάμεων». Αυτό είναι απάτη, γιατί η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΡΕΝ, έμεινε κολλημένη στα χαμηλά ποσοστά της και έχασε εκατοντάδες ψήφους. Κάνουν προσπάθεια να καπηλευτούν το αποτέλεσμα και να το μεταφράσουν κάλπικα. Εχουν συνηθίσει σε τέτοιες υπηρεσίες που τους προσφέρουν οι ομάδες των ΕΑΑΚ καθημερινά, οι οποίοι δυο μέρες μετά τις φοιτητικές εκλογές επιτέθηκαν σε μέλη της ΚΝΕ και σε άλλους φοιτητές. Αυτή ήταν η αντίδραση των ΕΑΑΚ στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι φοιτητές μπορούν να στείλουν ακόμα πιο ηχηρό μήνυμα

*Δεν αναγνωρίζονται τα αποτελέσματα των 5 Συλλόγων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, λόγω νοθείας. Ωστόσο και να συμπεριλαμβάνονταν δε θα άλλαζαν το τελικό αποτέλεσμα
*Δεν αναγνωρίζονται τα αποτελέσματα των 5 Συλλόγων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, λόγω νοθείας. Ωστόσο και να συμπεριλαμβάνονταν δε θα άλλαζαν το τελικό αποτέλεσμα
Η άνοδος των ψηφοδελτίων που στηρίζει η ΚΝΕ μαζί με πολλούς άλλους φοιτητές και σπουδαστές είναι ιδιαίτερα σημαντική στις σημερινές συνθήκες. Γιατί σήμερα, οξύνονται τα εκβιαστικά διλήμματα και η κάλπικη αντιπαράθεση από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, για να παραμείνουν ο λαός και η νεολαία εγκλωβισμένοι στα δεσμά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτή η αντιπαράθεση κρύβει ότι κάθε κυβέρνηση μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, ότι θα υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική και στην κοινωνία στην ανώτατη εκπαίδευση.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, οι φοιτητές και οι σπουδαστές μπορούν να στείλουν ακόμα πιο αποφασιστικό, ακόμα πιο ηχηρό μήνυμα, ότι τα όνειρα και οι ανάγκες τους δε χωράνε στα δεσμά της ΕΕ και του συστήματος.

Οι φοιτητές και σπουδαστές με την ψήφο τους στις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές μπορούν να μην μπουν «στο τσεπάκι» κανενός από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της ευρωμιζέριας. Μπορούν να στείλουν ακόμα πιο ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, να διαλέξουν το δρόμο της ανατροπής και της αποδέσμευσης από την ΕΕ, να δυναμώσουν το ΚΚΕ, τη δύναμη που μάχεται αταλάντευτα για τα σύγχρονα δικαιώματά τους και τη μόνη φιλολαϊκή λύση.

Ολα τα αστικά ΜΜΕ διαφημίζουν την αποχή. Η αποχή δεν είναι ενιαία. Ενα σημαντικό τμήμα φοιτητών και σπουδαστών προβληματίζεται, αηδιάζει με την εκφυλιστική δράση των παρατάξεων της συγκυβέρνησης ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, το διαλυτικό ρόλο των ΑΡΕΝ - ΕΑΑΚ στα φοιτητικά όργανα και τη ζωή των Συλλόγων. Σιχαίνεται το ρόλο διάφορων μηχανισμών, όπως οι αυτοαποκαλούμενες αναρχοαυτόνομες ομάδες που π.χ. τη μέρα των εκλογών μαζί με άλλους μηχανισμούς έδρασαν στην ΑΣΟΕΕ. Αυτοί οι φοιτητές και σπουδαστές είναι μια κρίσιμη «μάζα» που μπορεί και πρέπει να πάρει θέση στον αγώνα για τα όνειρά του, για τη ζωή που του αξίζει, να εμπιστευτεί τις δυνάμεις της ΚΝΕ.

Για την αναζωογόνηση των Συλλόγων

Το αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών είναι μήνυμα αισιοδοξίας, διαμορφώνει μια δυναμική που μπορεί και είναι αναγκαίο να εκφραστεί το επόμενο διάστημα. Για να δυναμώσει η κοινή συλλογική δράση και η πάλη των φοιτητών και των σπουδαστών για επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση, για δωρεάν σπουδές, για να είναι το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για σταθερή δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, για επιστήμη στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, για το παρόν και το μέλλον που τους αξίζει.

Διαμορφώνει δυναμική για να γίνει σοβαρό βήμα στο να ζωντανέψουν αγωνιστικά οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, τα εκλεγμένα τους όργανα, η οργάνωση της σπουδάζουσας νεολαίας σε κάθε έτος και τμήμα. Για να διαμορφώνονται σύλλογοι και μαχητικά όργανα που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Σύλλογοι που παίρνουν πρωτοβουλίες οργάνωσης της πάλης, που κάνουν συχνά μαζικές γενικές συνελεύσεις στις οποίες γίνεται πραγματική συζήτηση. Σύλλογοι που παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι που σπουδάζουν, που έχουν σταθερή επαφή με το εργατικό κίνημα, που διοργανώνουν εκδηλώσεις, συζητήσεις, πλούσια αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα. Για να δυναμώσει η συζήτηση για το περιεχόμενο σπουδών και έρευνας, για τη σχέση του επιστημονικού αντικειμένου με τον κλάδο οικονομίας.

Σε αρκετούς συλλόγους που πλειοψήφησαν το προηγούμενο διάστημα τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, εκφράστηκε αυτή η δυναμική. Για παράδειγμα, η ΣΤΕΦ στο ΤΕΙ Πάτρας, από σύλλογος αδρανής που ήταν, με ελάχιστες μαζικές διαδικασίες, με απουσία κοινής συλλογικής δράσης για τα οξυμένα προβλήματα των σπουδαστών, με απουσία μορφών αλληλεγγύης και συλλογικότητας, σύλλογος που κυριαρχούσε η ΠΑΣΠ, μετατρέπεται καθημερινά σε ένα ζωντανό σύλλογο που πολύ συχνά συνεδριάζει ανοιχτά το ΔΣ, συζητώντας για κάθε πλευρά της ζωής των σπουδαστών και του συλλόγου, που κάθε μήνα οργανώνει γενικές συνελεύσεις, στις οποίες παίρνουν το λόγο πολλοί σπουδαστές, που έφτιαξε αθλητική επιτροπή και οργάνωσε τουρνουά ποδοσφαίρου στο οποίο συμμετείχαν 400 σπουδαστές. Οι σπουδαστές βλέπουν στο σύλλογο αυτόν το αποκούμπι τους για να παλέψουν, να συζητήσουν, να διασκεδάσουν, να αθληθούν. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και δείχνουν πραγματικά το δρόμο για την αγωνιστική ανασύνταξη του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Οι πολλοί σύλλογοι στους οποίους η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδείχτηκε σε 1η δύναμη πρέπει να γίνουν το ζωντανό θετικό παράδειγμα που θα δώσει πνοή στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, ώστε να γίνουν πιο ουσιαστικά βήματα στη συσπείρωση των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στο ΜΑΣ.

Ο στόχος για την ΚΝΕ

Για να εκφραστεί αυτή η δυναμική, καθοριστικό ρόλο παίζουν τα μέλη της ΚΝΕ, οι χιλιάδες νέοι και νέες με τους οποίους δρούμε από κοινού. Παίζει ρόλο το πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στον αγώνα ώστε με καλύτερους όρους να δυναμώνει η συλλογική διεκδίκηση στο έδαφος των οξυμένων προβλημάτων, να δυναμώνει η αντιπαράθεση με τα ιδεολογήματα που καλλιεργεί η αστική τάξη και ο οπορτουνισμός με διάφορους τρόπους και με αυτά που διδάσκει επίσημα μέσω των καθηγητών στα αμφιθέατρα. Για να δυναμώνει η αντιπαράθεση με την αποδοχή των θυσιών για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Να δυναμώνει η αναμέτρηση με την αποδοχή των αναδιαρθρώσεων και των αντιδραστικών μέτρων που μεθοδεύονται στις σπουδές και το μέλλον των νέων, η αναμέτρηση με τις μεθοδεύσεις ενάντια στο φοιτητικό κίνημα. Για να σπάει η μοιρολατρεία, η ατομική λύση, ο καριερισμός. Για να παίρνει απάντηση ο αντικομμουνισμός και το μίσος για την εργατική τάξη. Η αντιπαράθεση βοηθά στο να γίνονται σωστές επιλογές, στο να αναδεικνύεται ο διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Τώρα δε χρειάζεται να χαθεί ούτε ώρα. Η ΝΔ μιλάει για την ανάπτυξη που έρχεται αλλά τι θα γίνει με τους χιλιάδες απόφοιτους που είτε θα παραμένουν άνεργοι επειδή οι θέσεις εργασίας θα είναι ελάχιστες, σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, σταγόνα στον ωκεανό της ανεργίας, είτε θα αμείβονται με ψίχουλα χωρίς κανένα δικαίωμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ψηφίζουμε και φεύγουν», αλλά δε λέει το τι θα μείνει αν έρθει αυτός στην κυβέρνηση. Οι 400 εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου που την κατάργησή τους την παραπέμπει σε ένα άγνωστο μέλλον, το μνημόνιο διαρκείας της ΕΕ, οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις της, οι αντιλαϊκές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, που, όπως αναφέρει άρθρο στην «Αυγή», δεν είναι εύκολο να καταργηθούν συνολικά κ.λπ. Ζούμε σε μια περίοδο αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού με δήθεν νέα ή και νέα κόμματα (ΠΟΤΑΜΙ, ΕΛΙΑ, ανεξάρτητους στις τοπικές εκλογές, εξελίξεις με Χρυσή Αυγή κ.λπ.) που κινούνται στα πλαίσια του συστήματος, του ευρωμονόδρομου, έχουν κοινό στόχο πέρα από τις επιμέρους διαφορές. Η προσπάθεια αναμόρφωσης ούτε τελείωσε, ούτε τελειώνει σύντομα.

Τα μέλη της ΚΝΕ, οι χιλιάδες νέοι και νέες που δρούμε μαζί, μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά και στη μάχη των τοπικών εκλογών και των ευρωεκλογών για να εκφραστεί ένα μεγάλο ρεύμα αντιπαράθεσης με την πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και όσων υπηρετούν το σημερινό σάπιο σύστημα με το δυνάμωμα του ΚΚΕ.


Νίκος ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Πού στοχεύουν;

Σοβαρά ερωτήματα, για το σε ποιο σχεδιασμό εντάσσεται, προκαλεί η προβοκατόρικη στάση μερίδας της παράταξης των ΕΑΑΚ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αμέσως μετά τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές και λίγες μέρες πριν τις δημοτικές - περιφερειακές και ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 9 Μάη, επιτέθηκαν σε μέλη και φίλους της ΚΝΕ, απαιτώντας να μην έχουν καμία παρουσία και δράση, να αποχωρήσουν από το χώρο του Πολυτεχνείου, κινητοποιώντας μάλιστα δυνάμεις και από άλλα Πανεπιστήμια.

Αυτές οι τραμπούκικες και προβοκατόρικες ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα. Οι συγκεκριμένες δυνάμεις πρέπει να απομονωθούν από τους φοιτητές. Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δεν πρόκειται να φοβηθούν και να αναστείλουν τη δράση τους. Θα αντιμετωπίσουν κάθε προβοκάτσια από όπου κι αν προέρχεται και που γεννά πολλά ερωτήματα για το τι υπηρετεί στις συγκεκριμένες συνθήκες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ