ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάη 2014
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ - ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
«Φούντωσαν» με την κρίση, θα μείνουν και στην «ανάκαμψη»

Ευρωπαϊκή Ενωση, συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αβαντάρουν τις εθελοντικές οργανώσεις και τη μεγαλύτερη διασύνδεσή τους με το κρατικό σύστημα

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικεί καθολικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικεί καθολικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας
«

Σήμερα, οι πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλότερο εισόδημα και εκπαιδευτικό επίπεδο, καθώς και πολλές από όσες χαρακτηρίζονται ως "ευάλωτες ομάδες", έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής και επίπεδα υγείας εξαιτίας κυρίως των δυσχερέστερων συνθηκών ζωής τους και των σοβαρών εμποδίων πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που συναντούν.

Οι μεγάλες ανισότητες στην υγεία, εκτός του προφανούς ηθικού προβλήματος που θέτουν, αποτελούν και μια πολύ μεγάλη αιτία μείωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, που συντηρητικά κυμαίνεται μεταξύ 1,5%-9,5% για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ("Investing in Health", σελ. 17). Για όλους αυτούς τους λόγους, η επένδυση για την άμβλυνση των ανισοτήτων απαιτείται να υποστηριχθεί με ειδικές παρεμβάσεις».

Αυτά αναφέρει η Αναπτυξιακή Στρατηγική της ΕΕ «Υγεία 2014-2020». Η ΕΕ ενδιαφέρεται για την άμβλυνση των ανισοτήτων στην Υγεία και ανησυχεί για την «έκρηξη» της φτώχειας, της νοσηρότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που έχουν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις και εγκυμονούν κινδύνους για την «κοινωνική συνοχή». Ομως η μείωση των ανισοτήτων πρέπει να γίνεται με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους.

Γι' αυτό μεταφέρουν το βάρος στο λαό, μειώνουν τις εργοδοτικές εισφορές, περικόπτουν τη χρηματοδότηση της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, απαλλάσσουν και ελαφρύνουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, για χάρη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, των επενδύσεων. Οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών μοιράζουν τη φτώχεια, παίρνουν από τους φτωχούς και δίνουν κατιτί στους εξαθλιωμένους, με στόχο ενιαίες προς τα κάτω παροχές.

Μ' αυτόν τον τρόπο οδηγούμαστε σε ένα συνολικό επίπεδο παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που θα βρίσκεται σε ακόμη μεγαλύτερη αναντιστοιχία με τις σημερινές δυνατότητες της τεχνολογίας, της επιστήμης.

Υποτυπώδεις υπηρεσίες

Εξειδικεύοντας το υπουργείο Υγείας την ευρωπαϊκή στρατηγική «Υγεία 2014-2020», προτείνει «για τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες»: «Ανάπτυξη νέων τρόπων παροχής υπηρεσιών (service delivery model): Περαιτέρω ανάπτυξη και εξειδίκευση νέων μοντέλων παροχής υπηρεσιών υγείας (...) τα οποία μπορούν να στηρίζονται στο εθελοντικό κίνημα ή να αξιοποιούν και εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης».

Πρόκειται για υποτυπώδεις υπηρεσίες Υγείας μέσα από ένα δίκτυο κρατικών (ΠΕΔΥ - Δήμοι) και μη κρατικών δομών (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εθελοντές, Εκκλησία) με τη στήριξη ΕΕ, κυβέρνησης, επιχειρηματιών κ.λπ. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία, τα διάφορα κυβερνητικά προγράμματα, άλλες πρωτοβουλίες από ιδιώτες και επιχειρηματικούς ομίλους (π.χ. πρόγραμμα τηλεϊατρικής «Vodafone»).

Στο μεταξύ, δεν είναι μόνο οι ανασφάλιστοι, οι άποροι, οι εξαθλιωμένοι, που αναγκάζονται να καταφεύγουν σε τέτοιες δράσεις και δομές, αλλά και όλοι όσοι έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από τις κρατικές υπηρεσίες Υγείας, λόγω ελλείψεων και περικοπών, όπως κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, νησιώτες, ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να πληρώσουν συμμετοχές για εξετάσεις, φάρμακα κ.ά.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας πολλές φορές έχουν επαινέσει το έργο των Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων, όπως και τις χορηγίες επιχειρηματικών ομίλων στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της «φιλανθρωπίας», γιατί απαλλάσσονται από ένα σημαντικό μέρος των ευθυνών τους. Στην πραγματικότητα, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ, η τάση είναι αυτές οι «άτυπες δομές» να ενταχθούν επίσημα στο σύστημα Υγείας, να αποτελούν μέρος ενός ενιαίου δικτύου δομών και υπηρεσιών. Ιδιαίτερο ρόλο παίζει και θα κληθεί να παίξει πιο ενεργά η Τοπική Διοίκηση.

Το παράδειγμα του Δήμου της Αθήνας

Η δημοτική αρχή του Γιώργου Καμίνη διεκδικεί το ρόλο συντονιστή ανάμεσα στα Κοινωνικά Ιατρεία - Φαρμακεία της πόλης. Ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων ήδη συντονίζει ΜΚΟ και Εκκλησία για διανομή φαρμάκων, τροφίμων κλπ., ενώ ο δήμος παραχωρεί κτίρια και υποδομές σε ΜΚΟ για στέγαση αστέγων.

Οπως είπε στον «Ρ» άνεργος κι ανασφάλιστος, που απευθύνθηκε στον Κόμβο, «δεν υπήρχε το φάρμακο εκεί και με έστειλαν στους Γιατρούς του Κόσμου. Ούτε εκεί υπήρχε, όμως μου είπαν να πάω υποχρεωτικά στη ΜΚΟ "Κλίμακα", γιατί διαφορετικά δεν θα δικαιούμουν ξανά φάρμακα και μου έβγαλαν Κάρτα Ωφελούμενου στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αθηναίων με Αριθμό Μητρώου ... Με αυτή την κάρτα - είπαν - θα πήγαινα σε κάποια ΜΚΟ όποτε χρειαζόμουν φάρμακα» («Ριζοσπάστης», 2/5/2014). Επίσης ο διαδικτυακός τόπος του δήμου, «ΣυνΑθηνά», είναι ένας «χάρτης» με εθελοντικές δράσεις ομάδων και ατόμων.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υπόσχεται να πάει παραπέρα αυτή η συνεργασία του δήμου - Κοινωνικών Ιατρείων. Μετά από επίσκεψή του στο «Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας», το οποίο λειτουργεί με τη στήριξη της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη», παρουσίασε ως απάντηση στις ελλείψεις προσωπικού και υλικών στα δημοτικά ιατρεία: «Μια νέα δημοτική αρχή θα μπορούσε να εντάξει τα κοινωνικά ιατρεία σε ένα σχεδιασμό δημόσιων κέντρων υγείας αστικού τύπου, διαφυλάσσοντας τον εθελοντικό και κοινωνικό τους χαρακτήρα» (left.gr, 14/2/2014).

Είπε ακόμη ότι «ο Δήμος πρέπει να οργανώσει την αλληλεγγύη σε ένα ενιαίο δίκτυο» (neolaia.gr 22/4/2014), ενώ σε άλλη δήλωση ξεκαθάρισε πως οι εθελοντικές οργανώσεις αποτελούν μέρος της κοινωνικής πολιτικής και των υποδομών του δήμου: «Βασική μας προτεραιότητα είναι να ρίξουμε βάρος στις κοινωνικές υποδομές του δήμου, να ενισχύσουμε και τα κοινωνικά ιατρεία και τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και να προσπαθήσουμε να εγκολπώσουμε ορισμένες προσπάθειες κοινωνικών δικτύων που αναπτύσσονται από μόνα τους στις γειτονιές της Αθήνας» (10/2/2014 naftemporiki.gr).

Ηρθαν για να μείνουν

Η καλοπροαίρετη διάθεση για προσφορά, η αλληλεγγύη, η ανάγκη που σπρώχνει πολλούς ανθρώπους στα Κοινωνικά Ιατρεία - Φαρμακεία, δεν είναι φυσικά κάτι μεμπτό. Πολύ περισσότερο το «κανένας μόνος του στην κρίση» θα αποκτήσει μεγαλύτερο νόημα ως «κανένας μόνος του στην ανάκαμψη», που θα είναι «κατάμαυρη» για το λαό και θα πατήσει πάνω σε αποκαΐδια δικαιωμάτων. Το εργατικό, το λαϊκό κίνημα θα κληθεί να πολλαπλασιάσει τις δράσεις αλληλεγγύης, παράλληλα με τις παρεμβάσεις του για δωρεάν νοσηλεία και φάρμακα ανασφάλιστων, με κρατική χρηματοδότηση και όχι με νέο χαράτσωμα ασθενών και ασφαλισμένων.

Το ζήτημα όμως είναι πως αυτές οι δομές δεν αποτελούν μόνο μια «αθώα» κι αυθόρμητη μορφή αλληλεγγύης, τουλάχιστον για την κυβέρνηση και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν είναι φαινόμενο της κρίσης, αλλά θα παραμείνουν στην περίοδο της ανάπτυξης, υπηρετώντας αυτό το νέο μοντέλο των «ελάχιστων εγγυημένων παροχών». Ηρθαν για να υποκαταστήσουν τις δημόσιες δομές Υγείας που έκλεισαν. Θα «αξιοποιηθούν» ώστε να κουκουλωθεί η ανάγκη για να αναπτυχθούν νέες, σύγχρονες δημόσιες δομές με δωρεάν υπηρεσίες για όλους, καλύπτοντας τις ανάγκες όλων για πρόληψη, ΠΦΥ, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη.

Μιλώντας σε σχετική εκδήλωση (6/3/2013) η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, είπε για την «Αλληλεγγύη για όλους»: «Είναι ένας κόμβος ο οποίος φέρνει σε επαφή, διευκολύνει όλες αυτές τις κινήσεις που διαμορφώνονται σε όλη την Ελλάδα. (...) ». Εξήγησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ενεργά αυτό το συντονισμό των Κοινωνικών Ιατρείων - Φαρμακείων - και όχι μόνο: «Το Die Linke, ας πούμε, είναι ένα αδελφό κόμμα το οποίο μας ενισχύει σημαντικά με τις δράσεις του, αλλά και το Γαλλικό ΚΚ (...)».

«Πολύ συχνά τα κοινωνικά μας ιατρεία δίνουν στα νοσοκομεία φάρμακα. Αξιοποιούν εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις δομών Υγείας, όπως Κέντρα Υγείας παρατημένα, δημοτικά ιατρεία, τους ξαναδίνουν ζωή, τα βάφουν, τα φτιάχνουν, τα ζωντανεύουν. Δημιουργούν εντελώς νέες σχέσεις και νέες προοπτικές. Μπολιάζουν την ελληνική πραγματικότητα με νέες μορφές και αντιλήψεις για την Πρωτοβάθμια Υγεία. Αυτό θεωρούμε ότι είναι πολύτιμο», είπε.

Πολύτιμο, πρώτα και κύρια, είναι για την υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΕΕ, χωρίς ουσιαστικό κόστος για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που τα αβαντάρουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ξεκάθαρα πως αυτές οι δομές θα μείνουν και θα ενισχυθούν και κατά τη διακυβέρνησή του, ως «νέο» μοντέλο ΠΦΥ. Αλλωστε, είναι και δική του θέση η σύνδεση των Κοινωνικών Ιατρείων - Φαρμακείων με τα δημόσια νοσοκομεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που κοροϊδεύει το λαό ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, υπόσχεται να υλοποιήσει ένα σχέδιο που πριν απ' όλους η ΕΕ προωθεί, προκειμένου να απαλλαγεί το αστικό κράτος από τη χρηματοδότηση της Υγείας και οι εργοδότες από τις εισφορές τους. Πάνω σ' αυτόν τον άξονα συγκλίνει με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της διαχείρισης, επειδή ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετούν είναι ο ίδιος και είναι από χέρι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες.


Ε. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ