ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Φέρνει μονιμοποίηση και εμβάθυνση της εργασιακής ζούγκλας

Μπαράζ νέων αντεργατικών μέτρων για λογαριασμό του κεφαλαίου περιλαμβάνεται στο αντιλαϊκό πακέτο που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή

Απέναντι στη νέα αντεργατική κλιμάκωση, οι εργαζόμενοι χρειάζεται να διατρανώσουν: «Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε»
Απέναντι στη νέα αντεργατική κλιμάκωση, οι εργαζόμενοι χρειάζεται να διατρανώσουν: «Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε»
Με τη δημοσιοποίηση των σχετικών κειμένων της συμφωνίας κυβέρνησης - κουαρτέτου για τα Εργασιακά, αποκαλύπτεται ότι η περιβόητη «επιστροφή στην κανονικότητα» που διαφήμιζε για μήνες η κυβέρνηση, είναι στην πραγματικότητα η μονιμοποίηση και το βάθεμα της εργασιακής ζούγκλας, το παραπέρα τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων με βάση τις επιταγές του κεφαλαίου.

Αναλυτικότερα:

1. Πρώτο και βασικό αντεργατικό μέτρο είναι η δέσμευση της κυβέρνησης να ψηφίσει την παγίωση όλων των αντεργατικών νόμων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που έχουν ψηφιστεί μετά το 2011, οι οποίοι «θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του προγράμματος του ESM. Αυτό περιλαμβάνει τις αναστολές της αρχής της ευνοϊκότητας και την αρχή της επέκτασης», αναφέρεται ρητά στο κείμενο του «συμπληρωματικού μνημονίου», σε αντίθεση με τους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλιστεί το μόνιμο χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις - και μετά την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου και της περιόδου «αναστολής» για την οποία γίνεται λόγος - η κυβέρνηση δεσμεύεται να συγκροτήσει εκ των προτέρων (έως το Σεπτέμβρη του 2017) ένα «αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας» των οργανώσεων που υπογράφουν μια κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική σύμβαση. Στην πράξη δηλαδή, συγκροτείται από τώρα ο μηχανισμός που θα θέτει μόνιμα εμπόδια στη σύναψη κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και στη δυνατότητα επέκτασής τους σε ολόκληρο τον κλάδο ή το επάγγελμα, στο όνομα της «έλλειψης αντιπροσωπευτικότητας»...

Το ίδιο παραμένει επ' αόριστον σε ισχύ όλο το άθλιο αντεργατικό πλαίσιο για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που προβλέπει η σχετική ΠΥΣ του 2012 και οι νόμοι που την ακολούθησαν. Κατ' επέκταση διατηρούνται «στο γύψο» οι κατώτεροι μισθοί των 586 μεικτά για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και των 511 ευρώ μεικτά για τους νέους εργαζόμενους.

2. Κομβικό στοιχείο στην παραπέρα ενίσχυση του εργασιακού μεσαίωνα αποτελεί η ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Στο «συμπληρωματικό μνημόνιο» αναφέρεται ότι «οι αρχές θα τροποποιήσουν το νόμο 4177/2013, αφαιρώντας τους περιορισμούς στο μέγεθος και τον τύπο των καταστημάτων που μπορούν να λειτουργούν την Κυριακή», ενώ σύμφωνα με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, το αντιλαϊκό πακέτο που έρχεται προς ψήφιση θα περιλαμβάνει λειτουργία των καταστημάτων για 30 με 32 Κυριακές το χρόνο σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «τουριστικές», εντάσσοντας στις περιοχές αυτές το δήμο Αθηναίων, όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά έως το Σούνιο, περιοχές του Πειραιά, το δήμο Θεσσαλονίκης και την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»...

3. Απελευθερώνονται ουσιαστικά πλήρως οι μαζικές ομαδικές απολύσεις για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, μέσα από την κατάργηση της «διοικητικής έγκρισης», η οποία θα αντικατασταθεί με «μια διαδικασία κοινοποίησης» προς το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), «η οποία δεν προϋποθέτει εκ των προτέρων έγκριση»! Αντίθετα, η επιχείρηση θα ανακοινώνει στον ΟΑΕΔ τον κατάλογο των απολυθέντων και θα υποβάλλει ένα «κοινωνικό σχέδιο» για τις συνέπειες των απολύσεων και πιθανά μέτρα, όπως κατάρτιση - επανεκπαίδευση κάποιων απολυμένων κ.τ.λ.

Η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων «πηγαίνει πακέτο» με την παραπέρα γενίκευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, με «πρωταγωνιστικό» ρόλο μάλιστα να παίζει το αστικό κράτος (χαρακτηριστικά, όλες οι προσλήψεις προσωπικού στις Τοπικές Μονάδες Υγείας που προβλέπει και το συμπληρωματικό μνημόνιο, θα είναι διετείς συμβάσεις, γενικεύοντας και στην Υγεία την απασχόληση με ημερομηνία λήξης).

4. Ισχυροποιούνται τα όπλα της εργοδοσίας απέναντι στις απεργίες (με μια έμμεση μορφή «λοκ άουτ»), καθώς θα θεσπιστεί νομοθεσία η οποία θα «επιτρέπει η ταχεία δικαστική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να κρίνεται η νομιμότητα των απεργιών να χρησιμοποιείται και για διαφορές που προκύπτουν από την εφαρμογή του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα σε περιπτώσεις απεργιών». Δηλαδή, με τις ίδιες fast track διαδικασίες που κρίνουν παράνομες και καταχρηστικές τις περισσότερες απεργίες, ο εργοδότης θα μπορεί να επικαλείται το εν λόγω άρθρο του Αστικού Κώδικα και να εξασφαλίζει να μην πληρώνει μισθό σε όσους δεν απεργούν - κατά τη διάρκεια μιας απεργίας στην επιχείρηση - ασκώντας με τον τρόπο αυτό πίεση στους εργαζόμενους που απεργούν.

5. Σε ό,τι αφορά την προκήρυξη απεργιών, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι στην επόμενη «αξιολόγηση» «θα υιοθετήσει νομοθεσία για την αύξηση της απαρτίας για την προκήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία στο 50%». Ανεξάρτητα από τη σκόπιμα «θολή» διατύπωση, το βέβαιο είναι ότι σε όλες τις εκδοχές της προδιαγράφει την επιβολή νέων εμποδίων στην προκήρυξη απεργιών, με τα κυβερνητικά στελέχη μάλιστα το προηγούμενο διάστημα να αναφέρουν ότι αυτό που βρίσκεται στο αντιλαϊκό τραπέζι, είναι οι απεργίες να αποφασίζονται από την πλειοψηφία των εργαζομένων μιας επιχείρησης και όχι από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε μια Γενική Συνέλευση που έχει απαρτία.

6. Επίθεση στη συνδικαλιστική δράση συνιστά και η προβλεπόμενη στη συμφωνία διεύρυνση των λόγων για τους οποίους μια επιχείρηση θα μπορεί να απολύει συνδικαλιστές, όπως και ο λεγόμενος «εξορθολογισμός» των συνδικαλιστικών αδειών, αφού στην πράξη δίνει νέα όπλα στα χέρια των εργοδοτών να κλιμακώσουν την επίθεση ενάντια σε συνδικάτα και συνδικαλιστές που αντιπαλεύουν την πολιτική του κεφαλαίου, να βάλουν εμπόδια στη δυνατότητά τους να παρεμβαίνουν σε χώρους δουλειάς, να ενημερώνουν εργαζόμενους και να συμβάλλουν στην οργάνωση της πάλης.

7. Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί και η δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων, εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί για το «φακέλωμα» των εργαζομένων.

Ολα τα παραπάνω πάνε παράλληλα με την πρόσθετη φορολογική αφαίμαξη ακόμα και των χαμηλόμισθων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, μέσα από τη νέα μείωση του αφορολόγητου, αλλά και το νέο χαράτσι ύψους 3 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό για κάθε χρόνο από το 2019, από τα οποία το 1,8 δισ. ευρώ θα αφορά στη μείωση των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων (κατάργηση ή μείωση της προσωπικής διαφοράς) και το υπόλοιπο 1,2 δισ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και αγρότες...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τερατώδες το ψέμα της κυβέρνησης ότι δήθεν «απέτρεψε τις αντεργατικές απαιτήσεις»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τα νέα αντεργατικά μέτρα της συμφωνίας κυβέρνησης - κουαρτέτου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η δημοσιοποίηση των 140 προαπαιτουμένων της συμφωνίας αποκαλύπτει το τερατώδες ψέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ότι δήθεν η διαπραγμάτευσή της "απέτρεψε τις αντεργατικές απαιτήσεις".

Εκτός όλων των άλλων αντιλαϊκών μέτρων, η κυβέρνηση προωθεί:

-- Την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που είναι το επιστέγασμα του εργασιακού μεσαίωνα και προπομπός νέων ανατροπών και σε άλλους κλάδους.

-- Την επέκταση των μνημονιακών ρυθμίσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

-- Την ουσιαστική νομοθέτηση του "lock out".

-- Την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

-- Το ξήλωμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, μέσω της διευκόλυνσης για να βγαίνει παράνομη.

Αυτή η εργασιακή ζούγκλα είναι η περίφημη "επιστροφή στην κανονικότητα", για την οποία μιλάει η κυβέρνηση, κρύβοντας ότι τα παραπάνω μέτρα προωθούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και είναι απαιτήσεις του κεφαλαίου για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία της 17ης Μάη, στις άλλες κινητοποιήσεις, με την οργάνωση στους χώρους δουλειάς, χρειάζεται να διατρανώσουν: "Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε"»!

«Σφιχτό» χρονοδιάγραμμα για τα αντιλαϊκά μέτρα

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, δήλωσε χτες απ' τις Βρυξέλλες ότι έως τις 19 Μάη και με τη διαδικασία του επείγοντος αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή για τα μέτρα της διετίας 2019 - 2020, όπως συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο των παζαριών για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» του ελληνικού προγράμματος.

Οπως ανέφερε, έως τις 12 ή 13 Μάη θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μέτρα της διετίας 2019 - 2020, τα οποία θα αποτυπώνονται σε δύο διαφορετικά κεφάλαια. Το ένα θα αφορά τα μέτρα του 2019 στο συνταξιοδοτικό - ύψους 1% του ΑΕΠ - και τα «αντίμετρα», και το άλλο τα μέτρα του 2020 στο φορολογικό - ύψους 1% του ΑΕΠ - και τα «αντίμετρα». Σύμφωνα με τον Ν. Βούτση, την επόμενη βδομάδα θα υπάρξουν δύο μέρες με συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών και τα μέτρα αναμένεται να ψηφιστούν έως την Παρασκευή 19 Μάη.

Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Κίνα, όπου θα συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο, στο περιθώριο των εργασιών του οποίου θα έχει επαφές, όπως λέγεται, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, τον γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, ενδεχομένως με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κ.ά. Χτες, απ' τη Θεσσαλονίκη, έκανε γνωστό πως στις 15 Ιούνη η πόλη θα φιλοξενήσει την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ