ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2017
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Γενική απεργία στις 17 Μάη: Εμπρός λαέ ξεσηκωμός, ενάντια στη νέα ληστεία και στην κοροϊδία κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ!
  • Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού: Κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου μπροστά στη νέα τουριστική περίοδο
  • Κάτω τα χέρια από την Κυριακή αργία: Συνέντευξη με τον Θωμά Πάντζο, γραμματέα της ΟΒΣΑ
  • Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά: Σχέδιο δράσης από το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής για την ενίσχυση της οργάνωσης των εργαζομένων και την ισχυροποίηση του σωματείου στις επικείμενες αρχαιρεσίες

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Κάλεσμα αγωνιστικής δράσης μπροστά στη νέα τουριστική περίοδο

Από την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Από την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Με κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα για δράση μπροστά στη νέα τουριστική περίοδο απευθύνονται στους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού Εργατικά Κέντρα και σωματεία. Μέχρι στιγμής το κάλεσμα συνυπογράφουν έξι Εργατικά Κέντρα, οχτώ κλαδικά και 15 επιχειρησιακά σωματεία, από διάφορες περιοχές της χώρας.

Με το κάλεσμά τους και το πλαίσιο πάλης που το συνοδεύει, στο επίκεντρο μπαίνει η ανάγκη να βρεθούν στο προσκήνιο και κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων για ανάκτηση των απωλειών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, για σύγχρονα δικαιώματα με βάση τον πλούτο που παράγουν.

Αναλυτικά, την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι παρακάτω συνδικαλιστικές οργανώσεις:

-- Τα Εργατικά Κέντρα: Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Λέσβου, Λευκάδας, Ιωαννίνων, Αρτας και Θεσπρωτίας.

-- Τα κλαδικά Σωματεία σε Αττική, Γιάννενα, Λευκάδα, Κω, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Αχαΐα και Λέσβο.

-- Τα επιχειρησιακά σωματεία: Της Ρόδου «Miramare Wonderland», «Amilia Mare και Paradise Village», «Sheraton», της Κέρκυρας «Grand Mediterraneo», «Sunshine», «Aquis» και της Αττικής «Metropolitan», «Athens Ledra», «Royal Olympic», «Τιτάνια», «Zafolia», «Stanley», «Crown Plaza», «Newrest», «Grand Resort Lagonisi».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης:

Να μη λείψει κανείς από τον αγώνα

Τα σωματεία του κλάδου που συντονίζουμε τη δράση μας, βλέπουμε τους επιχειρηματίες στον τουρισμό όχι μόνο να μην τους αγγίζει η κρίση, αλλά να έχουν ρεκόρ κερδών και να προβάλλονται ως παράδειγμα «δίκαιης ανάπτυξης» από την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που τους υπηρετούν. Μόνο για τις τρεις τελευταίες χρονιές, οι τουριστικές αφίξεις ξεπέρασαν τα 22 εκατομμύρια το 2014, τα 23,5 εκατ. το 2015 και έφτασαν τα 27,5 εκατ. το 2016! Αυτή η ανάπτυξη και τα ρεκόρ κερδών έχουν επιτευχθεί με την καταστροφή του βιοτικού μας επιπέδου, με αντίστοιχο ρεκόρ μείωσης των μισθών μας, με αφαίρεση δικαιωμάτων.

Το κάλεσμά μας προς όλα τα σωματεία, προς όλους τους εργαζόμενους είναι κάλεσμα μάχης για την υπεράσπιση της ζωής μας, των οικογενειών μας!

Κανείς δεν μπορεί να λείψει από ένα προσκλητήριο αγώνα που έχει κίνητρο το δίκιο το δικό μας και των παιδιών μας. Ολοι χρειάζεται να συμμετέχουμε ενεργά, να βάλουμε στην άκρη το φόβο, την άγνοια και την αδιαφορία που είναι κακοί σύμβουλοι και όπλα των αντιπάλων μας.

Απέναντί τους να αντιτάξουμε την ταξική μας ενότητα, τα κοινά μας προβλήματα, τον δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση των απωλειών

Δεν θα πάμε ούτε βήμα πίσω απ' όσα κατακτήσαμε με σκληρούς αγώνες και μας αφαίρεσαν τα χρόνια της κρίσης. Διεκδικούμε τις απώλειες που είχαμε μέχρι σήμερα σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ, κοινωνικές παροχές.

Να εμποδίσουμε την ψήφιση των νέων μέτρων. Να καταργηθούν τώρα όλα τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, που καταργούν δικαιώματα.

Οι εξελίξεις δεν πρέπει να αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού σε κανέναν εργαζόμενο, σε καμιά εργατική οργάνωση που έχει ρόλο την υπεράσπιση και προάσπιση των συμφερόντων της τάξης μας.

Οι ξενοδοχειακοί όμιλοι και οι μεγάλες επισιτιστικές αλυσίδες έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για να αυξήσουν την κερδοφορία και το μερίδιό τους στην αγορά της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ τα σύννεφα του πολέμου μαζεύονται σε μια περιοχή που μεγάλα κράτη και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί έχουν καταστήσει πεδίο σκληρών ανταγωνισμών για τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Την ίδια ώρα που δεκάδες είναι τα νέα ξενοδοχεία, εκατοντάδες οι ανακαινίσεις τουριστικών μονάδων, το Αιγαίο έχει γεμίσει από ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία που αυξάνουν το σκηνικό έντασης και τις πιθανότητες μιας σύρραξης, βάζοντας τους λαούς να σκοτωθούν για τα συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών.

Οργάνωση και πάλη στους χώρους δουλειάς

Οι περσινές συνθήκες εργασίας, που σακάτεψαν χιλιάδες συναδέλφους για να βγουν τα έσοδα των 17 δισ. ευρώ, φέτος θα είναι ακόμη χειρότερες. Οι προβλέψεις των εργοδοτικών οργανώσεων για 30 εκατ. αφίξεις το 2017, με μειωμένες προσλήψεις, με ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, με αύξηση των ελαστικών μορφών δουλειάς, με απληρωσιά και κακοπληρωμένους μισθούς, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή των εργαζομένων.

Τα νέα μέτρα είναι Αρμαγεδδώνας. Είναι το 4ο μνημόνιο, που προσθέτει νέα δυσβάσταχτα μέτρα πάνω σε όλα τα προηγούμενα που ψηφίστηκαν τα τελευταία 7 χρόνια. Τα λεγόμενα «αντίμετρα» αφορούν φοροελαφρύνσεις, ιδιωτικοποιήσεις, επιδοτήσεις προς το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, δίνοντάς του τη δυνατότητα να βαθύνει ακόμα παραπέρα την εκμετάλλευσή μας.

Για τους επιχειρηματικούς ομίλους ο τουρισμός δεν είναι παρά ένα εμπόρευμα που θέλουν να το πουλούν πανάκριβα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι στερούνται το δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή.

Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν είναι «κόστος», αλλά οι μόνοι που δημιουργούν πλούτο, τον οποίο καρπώνονται λίγοι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες (tour operator), μεγαλοξενοδόχοι, αεροπορικές εταιρείες και μεγάλες επισιτιστικές αλυσίδες.

Σύμμαχοι των εκμεταλλευτών μας είναι οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού, που στηρίζουν τους εργοδότες, είναι οι καλύτεροι προπαγανδιστές της πολιτικής τους, αποτελούν το κύριο εμπόδιο στην οργάνωση της πάλης μας. Αυτοί φτάνουν και στο σημείο να υποδεικνύουν ποιος θα απολυθεί και ποιος θα προσληφθεί. Αυτοί έχουν συνυπογράψει κάθε αντεργατικό μέτρο, που εξυπηρετούσε τα αφεντικά. Αυτοί στηρίζουν κάθε κυβέρνηση που νομοθετεί σε βάρος μας.

Δεν έχουμε κανένα κοινό με όλους αυτούς. Εχουμε χιλιάδες λόγους να τους κάνουμε πέρα από κάθε σωματείο, κάθε Εργατικό Κέντρο, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού.

Η καμαριέρα, η καθαρίστρια, ο μάγειρας, ο σερβιτόρος, ο υπάλληλος υποδοχής, όλοι οι συνάδελφοι στα επισιτιστικά μαγαζιά και στα ξενοδοχεία αποτελούμε δύναμη αντίστασης και ανατροπής, όταν συλλογικά και μαζικά σταθούμε απέναντι από τα αφεντικά.

Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις

Διεκδικούμε με βάση τις ανάγκες μας:

-- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ιση αμοιβή για ίση εργασία. Καμιά διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα.

-- 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης, με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

-- Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση.

-- Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, τα «δουλεμπορικά», η «ενοικιαζόμενη» εργασία.

-- Η πρακτική των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη ΣΣΕ και να είναι εργασία 6ωρη, 5θήμερη, 30ωρη.

-- Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά.

-- Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν.

-- Φτηνές και ποιοτικές διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό.

-- Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

Η πάλη για τα δικαιώματά μας είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, γι' αυτό και απαιτούμε:

-- Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εξελίσσονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

-- Οχι δαπάνες πολεμικές για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

-- Οχι στην αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.

-- Οχι στο μίσος των εθνικιστών. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Απομόνωση σε όλους τους εργασιακούς χώρους της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

-- Να κλείσει η βάση της Σούδας. Εξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ