ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νομοσχέδιο ενάντια στις ανάγκες των εργαζομένων στο Δημόσιο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το δρόμο της απόλυσης για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο δείχνει το νομοσχέδιο της τρικομματικής συγκυβέρνησης που φέρει τίτλο: «Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης» και αφορά στις οργανικές μονάδες και το προσωπικό. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι αρκεί ένα Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία, αντικατάσταση ή τροποποίηση των οργανισμών των φορέων. Επίσης, με κοινή υπουργική απόφαση «επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις προσωπικού» αν αυτό κριθεί ότι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των φορέων και στην εξοικονόμηση πόρων. Ηδη, σε 206.000 δημοσίους υπαλλήλους έχει αποσταλεί ερωτηματολόγιο που αφορά: στα γενικά στοιχεία της θέσης που κατέχει ο εργαζόμενος, τη σχέση εργασίας, τον άμεσα προϊστάμενο και τους υφισταμένους, τις απαιτήσεις της θέσης, την καταγραφή των εργασιών κ.ά. Και το ερωτηματολόγιο, καθώς και το σύνολο των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, συνδέονται με την πολιτική των γενικότερων αλλαγών, που στόχο έχουν να δημιουργήσουν μια Δημόσια Διοίκηση ταχύτερη και αποτελεσματικότερη στην εξυπηρέτηση των κεφαλαιοκρατών. Είναι συνέχεια της πολιτικής που μέχρι τώρα έχει εφαρμόσει το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, το νέο πειθαρχικό «δίκαιο» τρομοκράτησης και χειραγώγησης των εργαζομένων, θα διευκολύνει το σχεδιασμό για χιλιάδες απολύσεις.

Ανακοίνωση με αφορμή το νομοσχέδιο εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το προσχέδιο νόμου για την "Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης", που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα, είναι βαθιά αντιδραστικό και αντιλαϊκό. Στρέφεται συνολικά εναντίον των λαϊκών αναγκών και των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Υπηρετεί τις γενικότερες στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου για ένα κράτος πιο αυταρχικό, που θα υπηρετεί ακόμη περισσότερο τα συμφέροντα των μονοπωλίων, την ίδια στιγμή που οι λαϊκές οικογένειες θα έρθουν αντιμέτωπες με ένα νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων κοινωνικών υπηρεσιών και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με απολύσεις, κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Με ένα απλό προεδρικό διάταγμα δίνεται η δυνατότητα να απολυθούν περισσότεροι από 60.000 εργαζόμενοι, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, να αποχαρακτηρίζεται το καθεστώς των υπηρεσιών από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ενώ με μια απλή κοινή υπουργική απόφαση να καταργούνται θέσεις προσωπικού.

Τόσο το προσχέδιο νόμου όσο και το ερωτηματολόγιο, που αποστέλλει το υπουργείο σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, προωθούν την κατάργηση της όποιας σταθερής εργασίας απέμεινε. Από τις απαντήσεις θα συνταχθούν τα πορίσματα που θα αξιοποιηθούν για τη διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων, του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης και Επίτευξης Στόχων των Οργανισμών, των συγχωνεύσεων - καταργήσεων, της αξιολόγησης και των απολύσεων.

Με το προσχέδιο νόμου η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προωθεί την κατάργηση του Ν. 4093/2012 και τις διατάξεις περί αυτοδίκαιης αργίας, αλλά αντίθετα ισχυροποιεί τον κατασταλτικό μηχανισμό των πειθαρχικών συμβουλίων.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, όλων των εργασιακών σχέσεων, μαζί με τους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα και τα άλλα λαϊκά στρώματα χρειάζεται από κοινού να οργανώσουν την αντίστασή τους για να μην υλοποιηθούν τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια. Τα δικά τους συμφέροντα δεν ταυτίζονται με τη μία ή την άλλη μορφή, που αποκτά το αστικό κράτος για να υπηρετούνται τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό το Δημόσιο ούτε επιδιορθώνεται, ούτε βελτιώνεται. Χρειάζεται να ανατραπεί μαζί με την οικονομία πάνω στην οποία στηρίζεται. Ο λαός έχει ανάγκη από ένα Δημόσιο που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες του και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων».

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Αναλαμβάνουν κοινή δράση για το Ασφαλιστικό

Αποψη από τη χτεσινή κοινή σύσκεψη
Αποψη από τη χτεσινή κοινή σύσκεψη
Την πραγματοποίηση κοινών πανελλαδικών δράσεων για το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αποφάσισαν, χτες, σε κοινή σύσκεψη, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ. Στόχος τους να ενημερώσουν και να προετοιμάσουν το λαό σε αγωνιστική κατεύθυνση, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμα και να μην μπορούν να πληρώσουν συντάξεις.

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν πανελλαδικά περιφερειακές συσκέψεις με τη συμμετοχή εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, σπουδαστών και αγροτών. Η πρώτη περιφερειακή σύσκεψη θα είναι αυτή της Αττικής στις 20 Μάη, ενώ οι επόμενες θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα. Ακόμα αποφασίστηκε να ξεδιπλωθούν μια σειρά δράσεις, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Την εισήγηση έκανε ο Δήμος Κουμπούρης, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο οποίος επισήμανε: «Η σημερινή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων βάζει σε κίνδυνο ακόμα και την καταβολή και αυτών των τσεκουρεμένων συντάξεων, που δεν φθάνουν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών». Ο ομιλητής παρουσίασε στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παραπάνω επισήμανση. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως τα έσοδα των Ταμείων έχουν μειωθεί από 14% έως 30%, που σε συνάρτηση με τη συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση αφήνουν ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013. Ακόμα πως από το 1950 το μέγεθος της λεηλασίας των αποθεματικών των Ταμείων από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του έχει ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.

Υπογράμμισε ότι «η επίθεση δεν έχει ολοκληρωθεί. Με πρόσχημα τη βιωσιμότητα των Ταμείων έρχονται νέα αντιασφαλιστικά μέτρα», για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχουν "Μεσσίες" που θα έρθουν για να σώσουν την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Είναι ανάγκη να περάσουν στην αντεπίθεση». Ακόμα υπογράμμισε πως είναι ανάγκη με σαφή επιχειρηματολογία να αποκαλύπτεται η σαθρότητα της προπαγάνδας της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να «νομιμοποιήσει» το νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία με ψευδείς ισχυρισμούς και ιδεολογήματα.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ που ανέδειξαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία του κάθε χώρου αλλά και οι ίδιοι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι σπουδαστές, οι γυναίκες, οι αγρότες. Ειπώθηκε, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που δεν μπορούν να πληρώσουν την ασφάλιση, γυναίκες που δούλευαν για χρόνια και τώρα δεν δουλεύουν αλλά δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων κ.ά.

Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από τη χτεσινή σύσκεψη θα δημοσιευτεί αύριο, στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Στις «δαγκάνες» των τραπεζών

Τραπεζίτες και ΟΤΟΕ υπέγραψαν Κλαδική Σύμβαση με μειώσεις μισθών και διεύρυνση του ωραρίου

Οι τραπεζίτες παρήγγειλαν και η πλειοψηφία της διοίκησης ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και οι λεγόμενοι «εργοδοτικοί» συνδικαλιστές) έσπευσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους για την υπογραφή της νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που προβλέπει μειώσεις μισθών και διεύρυνση ωραρίου!

Η νέα Κλαδική Σύμβαση, σύμβαση της απόλυτης υποταγής, συμφωνήθηκε στη χτεσινή συνάντηση που είχαν οι τραπεζίτες με την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, ενώ τη νέα συμφωνία ενέκρινε στη συνέχεια και η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας με τις ψήφους των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και του εκπροσώπου της «Αλφα Μπανγκ».

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ και οι τραπεζίτες συμφώνησαν σε νέα ΚΣΣΕ που θα ισχύσει για 2,5 χρόνια (από 1/7/2013 έως 31/12/2015), με μείωση 6% στα κλιμάκια και κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού (3,5%, το οποίο καταβάλλεται μια φορά το χρόνο). Διευρύνεται το ωράριο στις κεντρικές υπηρεσίες, το οποίο θα είναι από τις 8 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα (με 3 βάρδιες). Επίσης, αποφάσισαν τη μείωση σε ποσοστό 1% στα στεγαστικά δάνεια των τραπεζοϋπαλλήλων και επιμήκυνση της αποπληρωμής τους στα 40 χρόνια. «Ανθρακες» αποδεικνύεται και η υποτιθέμενη «δέσμευση», για «διασφάλιση» των θέσεων εργασίας. Οι τραπεζίτες εκφράζουν τη «βούλησή» τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας την οποία όμως συνδέουν με τις εξελίξεις στην οικονομία, τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές, κ.λπ.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, κατήγγειλε τη νέα συμφωνία της υποταγής και την παράδοση των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους στους τραπεζίτες. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, όπως κατήγγειλαν τα στελέχη των ταξικών δυνάμεων, αφού φρόντισε να υπονομεύσει κάθε αγωνιστική προσπάθεια του κλάδου ανταποκρίθηκε «κατά γράμμα» στις αξιώσεις των τραπεζιτών. Αξιοποίησε από κοινού με τους τραπεζίτες τα «όπλα» του φόβου, του εκβιασμού στην πεπατημένη της λογικής του «λιγότερου κακού».

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ το οποίο και αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία και την υπογραφή της νέας ΚΣΣΕ την επόμενη μέρα.

ΟΜΙΛΟΣ «ΚΟΛΙΟΣ»
Θέλει να «σπάσει» την απεργία στην ΑΓΝΟ

Με ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του επιχειρησιακού σωματείου της ΑΓΝΟ, η εργοδοσία του ομίλου ΚΟΛΙΟΣ κλιμακώνει την επίθεση, προκειμένου να σπάσει τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ επί δύο μήνες (από τις αρχές Μάρτη) με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις παλεύουν για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία από το Δεκέμβρη του 2012, για να ανακληθούν οι 6 απολύσεις και οι διαθεσιμότητες περίπου 100 συναδέλφων τους. Παράλληλα, αντιστέκονται στα σχέδια της εργοδοσίας να εντάξει την ΑΓΝΟ στο άρθρο '99 του πτωχευτικού κώδικα και απαιτούν συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ο ΚΟΛΙΟΣ, για άλλη μια φορά εμφανίζεται αδιάλλακτος και αντί να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, χτες έσυρε στα δικαστήρια τα 9 μέλη του ΔΣ του Σωματείου τους. Κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία ζητά οι απεργοί εργάτες να μη βρίσκονται ούτε μέσα στο χώρο του εργοστασίου αλλά ούτε και έξω από το εργοστάσιο, επίσης ζητά να μη συνεδριάζουν στην αίθουσα του σωματείου ούτε να χρησιμοποιούν την αίθουσα συνελεύσεων.

Μάλιστα, ζητά από το δικαστήριο να καταδικάσει τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου να πληρώσουν πρόστιμο 3.000 ευρώ ο καθένας και να διατάξει την προσωπική τους κράτηση.

Κόντρα στις απειλές και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους και τις επόμενες μέρες, μέσα από Γενική Συνέλευση θα αποφασίσουν την παραπέρα κλιμάκωσή του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ