ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Φουντώνει η κόντρα σε προσκήνιο και παρασκήνιο

Απειλές από την Τουρκία, αν δεν πάρει μερτικό από την ΑΟΖ της Κύπρου, και βαθύτερη ενσωμάτωση της Κύπρου στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Χάρτης με τις ΑΟΖ των χωρών στην Ανατ. Μεσόγειο, με βάση το διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία ζητάει να έχει λόγο και μερτικό από πλούτο που δεν της ανήκει, απειλώντας με διχοτόμηση της Κύπρου
Χάρτης με τις ΑΟΖ των χωρών στην Ανατ. Μεσόγειο, με βάση το διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία ζητάει να έχει λόγο και μερτικό από πλούτο που δεν της ανήκει, απειλώντας με διχοτόμηση της Κύπρου
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ΑΟΖ του νησιού, επανέλαβε σε ομιλία του στο Μπρούκινγκς στη Νέα Υόρκη ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούνται «νέα δεδομένα» με την ανακάλυψη των φυσικών πόρων της Κύπρου.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι οι ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, καθώς και ότι «η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας θα μπορούσε να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής», υπεραμυνόμενος της συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ. Πάντως, όπως αποδείχτηκε μέχρι τώρα, οι ανταγωνισμοί μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων για το φυσικό αέριο, κάθε άλλο παρά εγγυώνται τη «σταθερότητα» και την «ασφάλεια» για τους λαούς της περιοχής.

Αυτό επιβεβαιώνει και η παρέμβαση του Τούρκου προέδρου Α. Γκιουλ, στο 4ο Ενεργειακό Φόρουμ που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη το Διεθνές Κέντρο Ενέργειας και Κλίματος (IICEC), του τουρκικού ιδιωτικού Πανεπιστημίου Σαμπαντζί. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου τριών τρισ. κυβικών μέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας προκλητικά ότι «τα σχέδια της ελληνοκυπριακής πλευράς να ιδιοποιηθεί μόνη της τις φυσικές πηγές γύρω από το νησί δεν είναι λογικά και περιλαμβάνουν ρίσκο. Διότι επί των πηγών αυτών έχουν δικαιώματα και όσοι ζουν στην "ΤΔΒΚ" (σ.σ. το ψευδοκράτος)».

Σ' αυτό το πνεύμα, ισχυρίστηκε ότι «στα σχέδια σχετικά με τις πηγές της περιοχής, η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως περιοχή που περιλαμβάνει την Αίγυπτο, το Λίβανο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Τουρκία». Απείλησε επίσης ότι αν η Τουρκία δε βάλει στο χέρι μέρος από τους υδρογονάνθρακες της περιοχής, θα κλιμακώσει την επιθετικότητά της, λέγοντας ότι «προκειμένου να επικρατήσει γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει από τώρα να διαμορφωθεί ένας χώρος οικονομικής συνεργασίας, έτσι ώστε να λυθούν τα προβλήματα της περιοχής, με πρώτο το Κυπριακό. Αλλιώς τα προβλήματα αυτά θα εξελιχθούν σε αιτία μεγάλων προβλημάτων στο μέλλον».

Ο Α. Γκιουλ κατέληξε με την πρόταση «να δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο ένα νέο πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας. Πράγμα που μπορεί να γίνει μάλιστα στο πλαίσιο της ΕΕ, έτσι ώστε να προκύψει ένας νέος πυλώνας της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο». Πρόσθεσε, τέλος, ότι «η οικονομική συνεργασία που θα οικοδομηθεί στην περιοχή, αφενός θα υπηρετήσει την κοινή ευημερία και αφετέρου θα συμβάλει στην επίλυση των πολιτικών προβλημάτων».

Στο ίδιο Φόρουμ, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ αποκάλυψε ότι η Τουρκία κάνει προετοιμασίες για «ενδεχόμενα σχέδια τόσο με τη "Νότια Κύπρο", όσο και με το Ισραήλ» και τόνισε πως «είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν τα σχέδια αυτά αν τα έσοδα, οι πηγές, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο δε μοιραστούν σε ολόκληρη την Κύπρο».

«Γην και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστές

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Μπρούκινγκς, ο Κύπριος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «στρατηγική αλλαγή» στο εξωτερικό πολιτικό δόγμα της Κύπρου και επιχείρησε να διασκεδάσει τις πληροφορίες για μεθοδεύσεις επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν, λέγοντας ότι είναι «νεκρό» και ότι «η προτεινόμενη λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από το λαό της Κύπρου».

Εκανε επίσης σαφείς τις προθέσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη για ένταξη της Κύπρου στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, με ΝΑΤΟποίηση του νησιού, που θα ξεκινήσει από την ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», λέγοντας ότι «η γεωγραφική και γεωστρατηγική θέση της Κύπρου δημιουργεί πολλές προκλήσεις και προσφέρει πολλές ευκαιρίες». Δίνοντας γην και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές, πρόσθεσε ότι «η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ασταθή περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε την Κύπρο «αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ για την ενίσχυση της ασφάλειας, που είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της περιοχής», καθώς και ως έναν «από τους πιο προβλέψιμους εταίρους του Ισραήλ».

Στον τομέα της οικονομίας, ο Ι. Κασουλίδης ανέφερε ότι η Ρωσία συμφώνησε να παρατείνει την αποπληρωμή του δανείου που έχει χορηγήσει στην Κύπρο, ως μέρος της συμμετοχής της στη «διάσωση» της οικονομίας της.

Την επιθυμία του να «εργαστεί» με τον Ι. Κασουλίδη και τον Κύπριο πρόεδρο «προσπαθώντας να προχωρήσουμε προς τα εμπρός σε μία από τις πιο τελματωμένες συγκρούσεις στον κόσμο», μετέφερε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κέρι, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κύπριο ομόλογό του. Επιβεβαίωσε δηλαδή την πρόθεση των ΗΠΑ για πιο ενεργή ανάμειξη στο Κυπριακό. Ο ίδιος είπε με νόημα ότι η οικονομική κρίση θα έπρεπε να ανοίγει ευκαιρίες, και υπέδειξε ότι «εντός της ΑΟΖ παρά των ακτών της Κύπρου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες εκμετάλλευσης κι αυτό μπορεί ακόμη να είναι μέρος μιας λύσης».

Ο Ι. Κασουλίδης από την πλευρά του, είπε ότι επιθυμία του ίδιου ήταν να συζητήσει το Κυπριακό «όχι απομονωμένα, αλλά εντάσσοντάς το στην ευρύτερη εικόνα της Ανατολικής Μεσογείου», κάνοντας λόγο για το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Κύπρος στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με την ένταξή της και στο ΝΑΤΟικό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη».

Θαλάσσιες έρευνες και συλλήψεις

Δυο ακόμα γεγονότα, που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου ήρθαν να προστεθούν χτες: Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό πλοίο «Bilim 2» θα κάνει ωκεανογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα, που επικαλύπτουν όμως και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από τις 10 ως και τις 14 Μάη. Σύμφωνα με τη ναυτική αγγελία (NAVTEX), οι έρευνες θα γίνουν στη στήλη του νερού και όχι στο βυθό.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τρεις Ελληνες πολίτες συνελήφθησαν και κρατούνταν στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την κατηγορία ότι μπήκαν χωρίς αδεία στην ουδέτερη ζώνη. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, απαιτεί την απελευθέρωσή τους.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Καλοδεχούμενοι οι φασίστες και το «φεστιβάλ» τους

Προκλητικοί απάντηση του δημάρχου σε ερώτηση εκλεγμένου με το ΚΚΕ

Καλοδεχούμενο είναι από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας το «πανελλαδικό φεστιβάλ» της Χρυσής Αυγής προς τιμήν του φασίστα Μεταξά, που προγραμματίζεται για το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Αυγούστου στο Πάρκο Λιμενικού.

Σε ερώτηση του Νίκου Διασάκου, εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας με το ΚΚΕ, για το αν η άδεια να τιμηθεί η Μεταξική Δικτατορία έχει και την υπογραφή της δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας (ΝΔ) σημείωσε πως δεν έχει δώσει σχετική άδεια, γιατί το Πάρκο του Λιμενικού ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο. Διευκρίνισε όμως ότι δεν προτίθεται να ματαιώσει, ούτε να εμποδίσει την πραγματοποίηση του φεστιβάλ, γιατί η Καλαμάτα είναι ελεύθερη πόλη και η Ελλάδα είναι ελεύθερη χώρα! Για αντικομμουνιστικό κερασάκι στην τούρτα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι Σοβιετία και Ανατολική Γερμανία.

Σε σχόλιό της η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Δήμαρχος χαϊδεύει τα αυτιά των πολιτικών απογόνων του Χίτλερ και του Μεταξά. Δεν έχει κανένα πρόβλημα ούτε να συναντηθεί μαζί τους, ούτε να καλύψει δημοτικό του σύμβουλο που παραβρίσκεται επανειλημμένα σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής. Και όχι μόνο αυτό, αλλά, ανέφερε ότι ενοχλείται από τις δραστηριότητες, τα πανό και τις αφίσες του ΚΚΕ. Καλούμε το λαό του Δήμου της Καλαμάτας να δώσει ηχηρή απάντηση στο φασισμό και στον ολισθηρό κατήφορο της Δημοτικής Αρχής. Καλούμε τα σωματεία, τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς να πάρουν αποφάσεις καταδίκης του Φεστιβάλ μίσους, ρατσισμού και προσβολής της ιστορικής μνήμης».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ερευνα για σχέδιο δολοφονίας του Πατριάρχη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες σχεδιαζόταν η δολοφονία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στις 29 Μάη, κατά την 560ή επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, αναπαρήγαγαν χτες τα τουρκικά ΜΜΕ. Αφορμή για την έναρξη της έρευνας αποτέλεσε σχετική επιστολή προς την εισαγγελία της Αγκυρας. Οι αρχές έχουν ήδη συλλάβει έναν ύποπτο και αναζητούν ακόμα δύο, ενώ συνδέουν την υπόθεση με τη δράση της παρακρατικής οργάνωσης «Εργκένεκον», η δίκη τη οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ