ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρωτοφανής υπόθεση στα εγκληματολογικά χρονικά

Ενας 35χρονος οδηγός ταξί - σύμφωνα με την Αστυνομία - ομολόγησε πέντε φόνους, έξι απόπειρες φόνων, τέσσερις ληστείες και μια απόπειρα ληστείας. Είχε σταματήσει τη δράση του, γιατί είχε χάσει τα όπλα του...

To σύμπλεγμα κατωτερότητας, που του δημιουργούσε το ύψος του (1,65), τροφοδοτούσε συνεχώς το πάθος του για εκδίκηση! Αυτό υποστήριξε - σύμφωνα με την Αστυνομία - ανακρινόμενος χτες στην Ασφάλεια Αττικής ο 35χρονος Δημήτρης Βακρινός, ο οποίος κατηγορείται για πέντε φόνους, έξι απόπειρες ανθρωποκτονίας, τέσσερις ληστείες και μια απόπειρα ληστείας. Αυτός είναι, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο απολογισμός της ξέφρενης πορείας ενός ανθρώπου, που επί 10 χρόνια σκορπούσε το θάνατο και ο οποίος τους τελευταίους μήνες είχε αναστείλει την εγκληματική του δράση, επειδή είχε χάσει τα όπλα του. Κρατούσε όμως διευθύνσεις και σημειώσεις των ανθρώπων που πίστευε ότι τον ενοχλούσαν και ήταν έτοιμος να ξαναρχίσει τη δράση του, μόλις του έστελναν από την Κρήτη τα όπλα που είχε παραγγείλει! Η Αστυνομία τον συνέλαβε μετά από μεθοδικές ενέργειες δύο χρόνων και ο δράστης φέρεται να έχει ομολογήσει και εγκληματικές πράξεις για τις οποίες κανείς δεν τον υποπτευόταν.

Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής τον άκουγαν να λέει ότι πήρε αυτό το δρόμο γιατί ήταν κοντός και δεν μπορούσε να κάνει το μάγκα, όπως θα ήθελε. Οταν όμως αγόρασε το 45άρι ένιωθε σαν θεός. Με το όπλο απειλούσε ανθρώπους πανύψηλους και χαιρόταν όταν τους έβλεπε να τον παρακαλάνε να μην τους πειράξει.

Το πρώτο θύμα του ήταν ο ίδιος ο συγκάτοικός του, ο Παναγιώτης Δαγλίας,τον οποίο είχε σκοτώσει στην Πετρούπολη πριν από 10 χρόνια, ενώ κοιμόταν. Ηθελε να τον εκδικηθεί επειδή, όπως υποστηρίζει, του είχε κλέψει ένα κυνηγετικό όπλο. Ο δράστης τύλιξε το πτώμα με νάιλον σακούλες και το πέταξε σε ερημική περιοχή λίγο μετά το Αργος.

Εξι χρόνια αργότερα ξεσπά σε μια κοπέλα, στην 25χρονη Αναστασία Σιμιτζή,που επιβιβάζεται στο ταξί του από την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Η κοπέλα ήταν σε κατάσταση μέθης κι εκείνος την οδήγησε σε διάφορα μπαρ και στη συνέχεια κάπου στο Σκαραμαγκά για να κάνουν έρωτα. Ο δράστης υποστηρίζει ότι τον πρόσβαλε και γι' αυτό την έκαψε ζωντανή, περιλούζοντάς την με πετρέλαιο.

Ο συνάδελφός του Θεόδωρος Ανδρεάδης,ο οποίος βρέθηκε άγρια δολοφονημένος στο Λουτράκι το Γενάρη του 1994, είναι το τρίτο του Θύμα. Τον σκότωσε επειδή όταν είχαν συναντηθεί στην πιάτσα των ταξί στην Ελευσίνα, δεν τον άφησε να πάρει κάποιο πελάτη, με τη δικαιολογία ότι ήταν Αθηναίος ταξιτζής.

Δυο χρόνια αργότερα, το Δεκέμβρη του 1995, σημειώνεται ένα διπλό φονικό. Ο Βακρινός είχε πάει τότε να κλέψει με αντικλείδι το αυτοκίνητο που είχε πουλήσει ο ίδιος λίγους μήνες νωρίτερα στους αδερφούς Σπυρόπουλου στο Μενίδι. Εκείνοι τον αναγνώρισαν και επειδή φοβήθηκε ότι θα τον κατέδιδαν, τους σκότωσε.

Χαρακτηριστική είναι η προσπάθειά του να ληστέψει την οικογένεια του Σεραφείμ Αγιαννίδη,την οποία θεωρούσε υπεύθυνη για την αποτυχία του προξενιού που του είχε γίνει. Σ' αυτήν την περίπτωση η Αστυνομία είχε κληθεί από τους γονείς του Αγιαννίδη, αλλά εκείνος κατάφερε να διαφύγει πυροβολώντας και τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και τον πατέρα του φίλου του. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του στα ρέματα του Μενιδίου έχασε το όπλο του και αυτό τον έκανε να αναστείλει από τότε την εγκληματική του δράση.

Η Αστυνομία συνέλαβε επίσης τον υπάλληλο του ΟΤΕ Χανίων Ιωάννη Φραντζεσκάκη,από τον οποίο είχε αγοράσει τα δύο όπλα και τις σφαίρες. Ο ίδιος επρόκειτο να του στείλει ένα καινούριο όπλο, χωρίς βέβαια να γνωρίζει σε ποιον άνθρωπο το έστελνε.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Πανελλαδικό "παρών" για το μέλλον τους

Δυναμικό "παρών" έδωσαν χτες εκπρόσωποι 25 νυχτερινών σχολείων από όλη την Αθήνα, που μαζικά διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικώντας λύσεις για τη νυχτερινή εκπαίδευση, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Καλαμάτα και Βόλο.

Με αιχμή των αιτημάτων τους τη διασφάλιση των αναβολών για τους μαθητές των νυχτερινών σχολείων, που φεύγουν στη μέση της χρονιάς, με νομοθετική ρύθμιση, αλλά και με αιτήματα ενάντια στην εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση, για την επαγγελματική κατοχύρωση και ανάπτυξη των ειδικοτήτων στα ΤΕΛ και τις ΤΕΣ, προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος και του χρόνου επιδότησης, 6ωρη εργασία με αποδοχές 8ωρου, οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων συγκεντρώθηκαν στις 8 το βράδυ στην πλατεία Κάνιγγος. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Σωματείων Λογιστών, του Συνδικάτου Μετάλλου "Προμηθέας", Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας και το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Χρ. Κατσιώτης.Η Ν. Πίττακα,εκπρόσωπος του Συντονιστικού Νυχτερινών Αθήνας, κάλεσε τους μαθητές να χτίσουν την ενότητα και να διεκδικήσουν λύσεις στα αιτήματά τους κόντρα στην απάθεια και το συμβιβασμό. "Για να καλυτετέψουν τα πράγματα ιδιαίτερα σ' εμάς που η αντιλαϊκή πολιτική μάς χτυπά, η λύση είναι ο ενωμένος αγώνας", τόνισε.

Στη συνέχεια ο Χρ. Κατσιώτης χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση είπε: "Εσείς που ζείτε τα προβλήματα της εκπαίδευσης, τη λιτότητα, την επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματά σας, καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι μόνο μέσα από τον αγώνα θα τα καταφέρετε. Η κυβέρνηση μάς λέει μέσα από τον κοινωνικό διάλογο να συμβάλουμε κι εμείς στην αποδιάρθρωση των εργασιακών κατακτήσεων. Σε τέτοιο διάλογο εμείς λέμε "όχι"", τόνισε.

Στη συνέχεια οι μαθητές πορεύτηκαν μέσω της οδού Ακαδημίας στο υπουργείο Παιδείας φωνάζοντας τα συνθήματα: "Είμαστε εργαζόμενοι που πάνε στα σχολεία γι' αυτό και απαιτούμε δωρεάν παιδεία", "Λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πολλά, είναι αυτά που κλέβουν τα αφεντικά", "Εμείς ζητάμε μόρφωση, δουλιά κι αυτοί απ' τα σχολεία μας στέλνουν στη σκοπιά".

Οι μαθητές γύρω στις 9.30, έφτασαν στο υπουργείο φωνάζοντας το σύνθημα "Αυτό το υπουργείο δεν είναι της παιδείας είναι της ΕΟΚ και της ολιγαρχίας". Για μια ακόμα φορά δεν τους περίμενε κανένας, όμως οι μαθητές δήλωναν αποφασισμένοι να αποσπάσουν από την ηγεσία του υπουργείου δεσμεύσεις για λύσεις. Ετσι, πορεύτηκαν προς τη Βουλή με στόχο να συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας Γερ. Αρσένη.

ΔΙΚΗ ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗ
Εφταιγε το θύμα, ισχυρίστηκε ο αρχιφύλακας

Το παρ' ολίγο θύμα παρέστησε χτες στην απολογία του ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου της Αθήνας ο αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ Ευάγγελος Λαγογιάννης,που σκότωσε εν ψυχρώ με το υπηρεσιακό του πιστόλι τον 28χρονο κιθαρίστα Θοδωρή Γιάκα στις 10 - 1 - 94 σ' ένα δρόμο του Μοσχάτου. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, προσπάθησε να πείσει τους τακτικούς δικαστές και ενόρκους ότι αν δεν πυροβολούσε θανάσιμα τον νεαρό μουσικό, θα... έπεφτε νεκρός από το "δικό του μαχαίρι", που τάχα "τράβηξε" από το "ζωνάρι" του και όταν "ήρθαν στα χέρια" τού ξέφυγε και "βρέθηκε" αργότερα κοντά στο άψυχο σώμα του από τον αστυνομικό Γ. Σταυρόπουλο... Στις επίμονες όμως ερωτήσεις της έδρας πώς ήταν δυνατόν να κρέμεται στη ζώνη του Θοδωρή ένα πριονωτό μαχαίρι μήκους 25 εκατοστών χωρίς θηκάρι και να μην τον τραυματίσει, τη στιγμή μάλιστα που έτρεχε να σωθεί κυνηγημένος από τον οπλισμένο δράστη, ο τελευταίος δε βρήκε τίποτα να πει.

Κατά τα άλλα, ισχυρίστηκε ότι εντόπισε τον νεαρό μουσικό στην οδό Κηφισού και Καραϊσκάκη, μετά από σήμα της υπηρεσίας του, σύμφωνα με το οποίο "κινούνταν ύποπτα κάποιο άτομο στο ποτάμι". Στην αρχή τού έδειξε ταυτότητα. Εν συνεχεία τον καταδίωξε, όταν τράπηκε σε φυγή. Χρήση του όπλου του έκανε πέντε φορές: μία έριξε για εκφοβισμό, δύο χαμηλά (στα πόδια) και άλλες δύο στο πάνω μέρος του σώματος του Θ. Γιάκα από απόσταση ενός μέτρου... Κι έπειτα από τόσες σφαίρες που είχε "φάει" ο 28χρονος, πιάστηκαν - είπε ο ψυχρός εκτελεστής του - στα χέρια και τότε του "έπεσε το μαχαίρι", αλλά... "εξακολουθούσε να χτυπά με κλοτσιές και γροθιές" το φονιά του! Τελικά, έτρεξαν προς βοήθεια άλλοι δύο αστυνομικοί, έπεσαν μαζί με τον Λαγογιάννη πάνω στον Θοδωρή, τον έριξαν κάτω, του φόρεσαν ένα ζευγάρι χειροπέδες και μόνο τότε κατάφεραν να τον... ακινητοποιήσουν!!! Μα ποιος ήταν, τέλος πάντων; Ο... Ρομποκόπ;

Ασφαλώς, το κακοφτιαγμένο αυτό σενάριο της Αστυνομίας, όπως ακούστηκε από τα χείλη του κατηγορούμενου αρχιφύλακά της, δεν πείθει κανένα.

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μου μητέρα

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ - Παρασκευή ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

που πέθανε σε ηλικία 70 χρόνων, κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 11 Απρίλη 1997, στις 4.30 μ.μ., από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Στη μνήμη της προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ελληνορώσσων, 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ιουλία Λαζαρίδου

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Τελούμε την Κυριακή 13.4.97 και ώρα 12.10 μ.μ. 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Βύρωνα για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, και αδελφού

ΗΛΙΑ ΣΚΛΗΡΗ

Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, από τη Μεσσηνία

Η σύζυγος: Βαρβάρα.

Οι κόρες του: Ολυμπία, Ευαγγελία.

Τα εγγόνια: Δανάη, Αλέξανδρος.

Η αδελφή: Νίκη.

Οι λοιποί συγγενείς.

***

Τελούμε την Κυριακή 13 Απριλίου 1997 και ώρα 10 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας (Ελευθερούπολη), 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΠΕΡΙΚΛΗ ΛΕΜΟΝΙΔΗ

Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ.

Η σύζυγος: Ευαγγελία.

Τα παιδιά: Μάγδα, Χρήστος και Μένη.

Τα εγγόνια: Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛ. ΑΣ
Αμφισβητούμενο το σύστημα μεταθέσεων

Δεν ικανοποιεί την Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Αστυνομίας το σύστημα μεταθέσεων του αστυνομικού προσωπικού, έτσι όπως διαμορφώθηκε τελικά από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις της Ενωσης και αντί να θεσπιστεί ένα αντικειμενικό και αδιάβλητο σύστημα, υιοθετείται ένα σύστημα το οποίο αμφισβητείται από τη γέννησή του, καθώς δεν καλύπτει το σύνολο των αξιωματικών, αλλά μόνο αξιωματικούς μέχρι και το βαθμό του αστυνόμου Β.

Συνέλαβαν τον Ρουμάνο δραπέτη

Πεντακόσια μέτρα μακριά από το μέγαρο της Αστυνομίας, από το οποίο είχε αποδράσει τα ξημερώματα της Δευτέρας, τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα ο Ρουμάνος Μιχάιτα Γκίλμπερτ! Οδηγούσε ένα κλεμμένο μοτοποδήλατο, το οποίο λόγω υπερβολικής ταχύτητας έπεσε σε φωτεινό σηματοδότη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο πρόσωπο. Οι αστυνομικοί της Τροχαίας, όταν διαπίστωσαν ότι δεν είχε ταυτότητα ούτε άδεια κυκλοφορίας, ζήτησαν να φρουρηθεί στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε για να διαπιστωθεί η ταυτότητά του. Στο νοσοκομείο έδωσε ψευδή στοιχεία, τα οποία όμως ήταν παρεμφερή του ονοματεπωνύμου του και στάθηκαν η αιτία της αναγνώρισής του.

Δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας έκαναν χτες μαθητές 25 νυχτερινών σχολείων



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ