ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το χαβά τους οι καπνέμποροι

Συνεχίζουν να εκβιάζουν ανενόχλητοι τους καπνοπαραγωγούς. Ανακοίνωση - καταγγελία της Κομματικής Οργάνωσης της Κοινότητας Σώστου Ροδόπης του ΚΚΕ

Απτόητοι συνεχίζουν οι καπνέμποροι την τακτική εκβιασμού σε βάρος των καπνοπαραγωγών, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τις συστάσεις του υπουργού Γεωργίας, την περασμένη βδομάδα, να τηρήσουν τα συμβόλαια που υπέγραψαν. Πέντε μόλις βδομάδες πριν λήξει η τρέχουσα εμπορική περίοδος οι καπνέμποροι εξακολουθούν να αθετούν τα συμβόλαια και να απαιτούν από τους καπνοπαραγωγούς να πουλήσουν μισοτιμής τα καπνά. Οπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Οργανισμού Καπνού, από την περασμένη βδομάδα, που μεσολάβησε η σύσκεψη με τους καπνεμπόρους για τα προβλήματα που υπάρχουν στις αγοραπωλησίες των καπνών, τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο. Μέχρι προχτές πουλήθηκαν 53.768 τόνοι (το 42%), ενώ την προηγούμενη βδομάδα είχαν πουληθεί 47.574 τόνοι (37%), σε σύνολο ποσόστωσης 126.174 τόνων, τη στιγμή που πέρυσι τέτοια εποχή είχε πουληθεί πάνω από το 70% των καπνών.

Τη συνεχιζόμενη ασυδοσία των καπνεμπόρων καταγγέλλουν καπνοπαραγωγοί από τη Ροδόπη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα και όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Οργανισμού Καπνού στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας - Θράκης έχουν πουληθεί μόνο 920 τόνοι καπνών σε σύνολο ποσόστωσης 14.262 τόνων, δηλαδή το 6,45%! Στο θέμα αυτό αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση της Κοινότητας Σώστου Ροδόπης, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση στην απορρόφηση είναι τέχνασμα των καπνεμπόρων με σκοπό να εκβιάσουν και να πετύχουν χαμηλότερες τιμές από τις περσινές, με δεδομένο ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης της απορρόφησης, για να δοθεί η επιδότηση, που είναι η 15η Μάη 1997.

"Οσο πλησιάζουμε την 15η Μάη - επισημαίνει η ανακοίνωση - τόσο θα πιέζονται οι καπνοπαραγωγοί να πουλήσουν για να πάρουν την επιδότηση και θα γίνουν ευκολότερη λεία για τους καπνεμπόρους. Πέρσι τέτοιο καιρό στα καπνοχώρια είχε μεγάλη κινητικότητα, ενώ φέτος επικρατεί μεγάλη ησυχία. Λιγότερο από το 20% της παραγωγής έχει απορροφηθεί με τιμές μάλιστα κατά 10% χαμηλότερες από τις περσινές. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις άλλες καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Η κυβέρνηση φώναξε τους εμπόρους και τους μάλωσε, αλλά κανένα πρακτικό μέτρο πίεσης δεν πήρε. Εκπληξη θα ήταν αν έπαιρνε".

Στην ανακοίνωση επίσης απευθύνεται το ερώτημα στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Ροδόπης, που είναι και επικεφαλής της ομάδας των καπνοπαραγωγών στο νομό, γιατί δεν αναλαμβάνει συντονισμό ενεργειών πίεσης των καπνεμπόρων, ώστε να αφήσουν τους εκβιασμούς, να βγουν να αγοράσουν και να δώσουν τιμές μεγαλύτερες από τις περσινές, αφού η φετινή σοδειά είναι καλύτερη ποιοτικά από την περσινή;

Ακόμα ,η Κομματική Οργάνωση Σώστου του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης, ανεξάρτητα από τι θα κάνει η Ενωση, να συντονιστούν αγωνιστικά για να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται.

Αύξηση 25% στους εργαζόμενους σε εταιρίες "σεκιούριτι"

Αυξήσεις που θα είναι κατά 25% πάνω από τα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα πάρουν τελικά οι 6.000 εργαζόμενοι στις εταιρίες ασφάλειας και χρηματαποστολών, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Απέρριψε αίτηση αναστολής των εταιριών, που ζητούν να μην εφαρμοστεί σχετική διαιτητική απόφαση.

Οι ιδιοκτήτες των εταιριών αρνούνταν να συμμορφωθούν με την υπ' αριθμόν 30/1996 απόφαση διαιτησίας και να δώσουν τις αυξήσεις που είχαν επιδικαστεί. Η απόφαση της διαιτησίας έχει κηρυχτεί αναγκαστική, με πράξη του υφυπουργού Εργασίας.

Οι εργοδότες και συγκεκριμένα οι εταιρίες "Γιουακενχάτ Σεκιούριτι", ADT, "Γκρουπ - 4", και "Ζαριφόπουλος" αρνούνταν να αποδώσουν στους εργαζόμενους τα επιδικασθέντα, με τον ισχυρισμό πως δήθεν θα υποστούν "ισχυρό οικονομικό κλονισμό" σε περίπτωση που εφαρμόσουν τη συλλογική σύμβαση. Ετσι, προσέφυγαν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ζητώντας να ανακληθεί η υπουργική απόφαση.

Οι προσφεύγουσες εταιρίες κατέφυγαν στην κινδυνολογία και στο δικαστήριο ισχυρίστηκαν πως σε περίπτωση που δώσουν 25% αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων θα αναγκαστούν να κλείσουν ή να προχωρήσουν σε απολύσεις του προσωπικού της τάξης του 70%. Να επισημάνουμε ότι οι τέσσερις εταιρίες πραγματοποιούν ετήσιο κύκλο εργασίας που κυμαίνεται στα 25 δισ. δραχμές.

Το ΣτΕ με την υπ' αριθμόν 171/1997 απορριπτική απόφασή του στην αίτηση αναστολής των τεσσάρων εταιριών επισημαίνει ότι δεν προκύπτει από πουθενά - ούτε από την σχετική μελέτη που κατέθεσαν οι προσφεύγοντες - πως οι τέσσερις εταιρίες θα υποστούν τέτοια ζημιά που θα επιφέρει "ισχυρό οικονομικό κλονισμό" από την εφαρμογή της διαιτητικής απόφασης μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 20 - 1 - 1998.

ΕΒΡΟΣ
Η ΕΕ "εδέησε" να άρει την καραντίνα

Την άρση της πολύμηνης "καραντίνας" που επιβλήθηκε στο Νομό Εβρου πέρσι τον Ιούλη λόγω αφθώδους πυρετού, αποφάσισε η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή μπορεί να "εδέησε" να άρει τα απαγορευτικά μέτρα διακίνησης ζώων και ζωικών προϊόντων από το Νομό Εβρου, ωστόσο όμως τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της ακριτικής αυτής περιοχής παραμένουν άλυτα και η κτηνοτροφία απειλείται με αφανισμό. Από την άλλη, το υπουργείο Γεωργίας για να "χρυσώσει το χάπι" αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή του πως η άρση των απαγορευτικών μέτρων, που χρονικά συμπίπτει με την πασχαλινή περίοδο, δίνει λύση στο πρόβλημα της διάθεσης των αμνοεριφίων του Νομού Εβρου...

Απούλητο εξακολουθεί να μένει το μεγαλύτερο μέρος των καπνών εσοδείας

Απούλητο εξακολουθεί να μένει το μεγαλύτερο μέρος των καπνών εσοδείας 1996

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
Συνένοχη η πολιτική πρακτική για τα αυθαίρετα

Την πολιτική της ανοχής και της υπόθαλψης παραγωγής αυθαιρέτων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, καταδικάζει σε χτεσινή επιστολή της προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ), με αφορμή τις πρόσφατες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων στην Ηλεία και την Αχαϊα.

Η Ενωση επισημαίνει στην επιστολή της ότι οι πρακτικές αυτές "ακολουθήθηκαν στο παρελθόν και εξακολουθούν να εφαρμόζονται και σήμερα, με αποτέλεσμα να πολεοδομούν οι μεσίτες και οι εργολάβοι αυθαιρέτων, να εξαπατώνται οι πολίτες με συνέπεια να εναποθέτουν ελπίδες, κόπους και οικονομίες ζωής σε αυθαίρετα, με επικείμενο κίνδυνο την κατεδάφισή τους ή την καταβολή υπέρογκων προστίμων ανέγερσης και διατήρησης".

Παράλληλα, ο ΣΑΔΑΣ καλεί τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς να αναθεωρήσουν τις λαθεμένες πολιτικές που εφαρμόζονται μέχρι και σήμερα και να ενισχύσουν με κάθε μέσο την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο έργο της πρόληψης και καταστολής της αυθαίρετης δόμησης. "Επιτέλους, πρέπει οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς να προγραμματίσουν μελέτες χωροθέτησης περιοχών πρώτης και δεύτερης κατοικίας, όχι μόνο ακολουθώντας την αυθαίρετη δόμηση, αλλά επιλέγοντας τις κατάλληλες μεθόδους, ώστε να πολεοδομούν οι αρμόδιοι αρχιτέκτονες πολεοδόμοι και όχι οι καταπατητές, οι μεσίτες και οι εργολάβοι αυθαιρέτων", καταλήγει η επιστολή των αρχιτεκτόνων.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ
Χρέη - θηλιά για την Ενωση Συνεταιρισμών

Το Εργατικό Κέντρο διαμαρτύρεται για την άρνηση της ΑΤΕ να ρυθμίσει ένα δάνειο

Την τακτική της Αγροτικής Τράπεζας, που αρνείται να ρυθμίσει δάνειο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Κεφαλονιάς - Ιθάκης, καταγγέλλει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης, τονίζοντας πως η τακτική αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής, που εκπορεύεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο" και οδηγεί στο ξεκλήρισμα την αγροτιά και στην εξαθλίωση των εργαζομένων.

Οπως επισημαίνεται, η ΑΤΕ, εκτελώντας πιστά τις κυβερνητικές εντολές, αρνείται να ρυθμίσει δάνειο ύψους 70 εκατομμυρίων που πήρε η Ενωση και το οποίο, αν και έχουν πληρωθεί 34 εκατομμύρια δραχμές, τελικά έχει φθάσει τα 145 εκατομμύρια, σε δύο χρόνια, με τις επιβαρύνσεις λόγω των υψηλών επιτοκίων. Η κυβέρνηση, ενώ χαρίζει δάνεια δισεκατομμυρίων δραχμών των ποδοσφαιρικών ΑΕ, αδιαφορεί για το ότι οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ και οι απολυθέντες του σούπερ μάρκετ μένουν απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο. Ετσι, την κυβερνητική αδιαφορία πληρώνουν αγρότες και εργαζόμενοι που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Είναι καιρός, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - καταγγελία του Εργατικού Κέντρου, να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων και των αγροτών του νομού και οι αρμόδιοι να ασχοληθούν σοβαρά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ενωσης.

  • Με ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Σύλλογος Σούρπης Μαγνησίας διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση πληρωμής της αύξησης, κατά 4.000 δραχμές το μήνα, στις αγροτικές συντάξεις. Παρά το ότι αυτό αποτελεί ρητή προεκλογική δέσμευση και έπρεπε από την 1η Γενάρη να πληρώνεται, οι αρμόδιοι της κυβέρνησης αδιαφορούν και εμπαίζουν τους συνταξιούχους αγρότες, επισημαίνεται.
Ζητούν να φτάσει ο δρόμος στην Αρτοτίνα

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Αίτημα προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να συμπεριλάβει στην υπό σύνταξη μελέτη του δρόμου "Σπερχειάδα - Γαρδίκι - Γραμμένη Οξυά" και το τμήμα "Γραμμένη Οξυά - Αρτοτίνα", απευθύνει το Συμβούλιο Περιοχής της 9ης Εδαφικής Περιφέρειας Ν. Φωκίδας.

Το τμήμα αυτό θεωρείται από το ΣΠ ζωτικής σημασίας (σε αντίθετη περίπτωση διασπάται το ενιαίο του οδικού άξονα) αφού εξυπηρετούνται αρκετές κοινότητες του Ν. Αιτωλοακαρνανίας και χιλιάδες επισκέπτες - τουρίστες, τόσο για τον ιστορικό χώρο της Ι. Μ. Προδρόμου Αρτοτίνας, όπου βρίσκεται και το διατηρητέο κελί του Αθανάσιου Διάκου, όσο και για το ορειβατικό καταφύγιο της Οξυάς και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που διασχίζει την περιοχή.

Ενόψει δε της υλοποίησης του έργου "Ανάπτυξη Ορεινών όγκων Ν. Φωκίδας", σημειώνει το ΣΠ, στο οποίο η περιοχή Βαρδουσίων κατέχει την πρώτη θέση, ο συγκεκριμένος οδικός άξονας θα έχει καθοριστικό ρόλο στη βιωσιμότητα των αναπτυσσόμενων δραστηριοτήτων του έργου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Το ΣΠ ζητάει την επανεξέταση του θέματος με βάση αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια και την ένταξή του στην υπό σύνταξη μελέτη, άλλως επισημαίνεται "η παράλειψή του μέχρι τώρα, έχει δημιουργήσει στους κατοίκους πολλά ερωτηματικά και αρκετές υποψίες".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ