ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ
Απέλυσε τους μισούς εργαζόμενους!

Μεταξύ των απολυμένων, ολόκληρη η διοίκηση του σωματείου! Ο ιδιοκτήτης της κλινικής ζητά και αποζημίωση από τους απολυμένους!

Παράνομα ο ιδιοκτήτης της κλινικής "Ασκληπιείον Αθηνών",Α. Παπαδάτος απέλυσε προχτές 17 εργαζόμενους, απ' τους 34 που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, χωρίς να τους καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση και τα δεδουλευμένα που τους οφείλει! Ανάμεσα στους 17 απολυμένους είναι και όλο το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου!Μάλιστα με μήνυση που κατέθεσε ο Α. Παπαδάτος, ζητά επιπλέον να επιβληθεί στους απολυμένους χρηματικό πρόστιμο για δήθεν ηθική βλάβη που υπέστη! Παρέμβαση για το θέμα έκανε χτες στην Επιθεώρηση Εργασίας και στη νομαρχία, ο νομαρχιακός σύμβουλος Χ. Λαζαρίδης,εκλεγμένος με τη ΝΑΣ.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Νοέμβρη μέχρι σήμερα, ενώ τους οφείλονται και υπόλοιπα μισθών από προηγούμενους μήνες, ακόμα και οι μισθοί Νοέμβρη του '94! Από τη Δευτέρα προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, ενώ ο εργοδότης έστηνε απεργοσπαστικό μηχανισμό, προσλαμβάνοντας 20 άλλους εργαζόμενους.

Χτες το πρωί το ΔΣ του σωματείου, μαζί με τον Χ. Λαζαρίδη και εκπροσώπους της ΟΣΝΙΕ και του ΕΚΑ προσέφυγε στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία προτίθεται να προχωρήσει σε μηνύσεις κατά του εργοδότη και να κινήσει αυτόφωρο διαδικασία. Στη συνέχεια με παρέμβαση του Χ. Λαζαρίδη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο της διεύθυνσης υγείας της Νομαρχίας, Λ. Ανωμερίτη,ο οποίος μας δήλωσε ότι "σε συνεχείς ελέγχους της αρμόδιας επιτροπής κλινικών, διαπιστώθηκε ότι όσον αφορά τη σύνθεση του προσωπικού, πληρεί τις προϋποθέσεις και όσον αφορά τις απολύσεις και την πρόσληψη νέων προχωρά τις διαδικασίες η Επιθεώρηση".

Ο Χ. Λαζαρίδης δήλωσε σχετικά: "Κρύβονται πολλά παιχνίδια πίσω απ' την υπόθεση. Οι εργαζόμενοι έχουν απόλυτο δίκιο. Εμείς θα βρεθούμε στο πλευρό τους". Ο Β. Δανέζης,μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ, χαρακτήρισε "παράνομες, αντεργατικές και προσχεδιασμένες τις ενέργειες του εργοδότη".

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων καταγγέλλει τις αυθαιρεσίες και την πλήρη ασυδοσία του εργοδότη.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πλατιά καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής

Και στελέχη της ΠΑΣΚΕ αποδοκίμασαν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, επέκριναν τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική και άσκησαν κριτική στην τακτική της ΓΣΕΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Δριμύ "κατηγορώ" κατά της κυβέρνησης για τις αντεργατικές της επιλογές άσκησαν χτες στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι των διοικήσεων των Εργατικών Κέντρων της Μακεδονίας,που συμμετείχαν σε σύσκεψη της ΓΣΕΕ,με θέμα την ανεργία. Οι ομιλητές δέχτηκαν ότι πίσω από το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο κρύβονται μια σειρά αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και υποστήριξαν ότι τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ) οδηγούν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τα στελέχη της "Εργατικής Ενότητας" που μίλησαν στη σύσκεψη ζήτησαν από τη ΓΣΕΕ να απορρίψει τον κοινωνικό διάλογο και τα ΤΣΑ και από τα Εργατικά Κέντρα να αντιμετωπίσουν αγωνιστικά τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης. Αναφερόμενος ο Χ. Κουτσουράς,μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, στην εισήγηση που έκανε στην αρχή της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Σ. Λαιμός,τόνισε τα παρακάτω: "Στην εισήγηση δεν προτείνονται λύσεις για την ανεργία. Τα ΤΣΑ αποσκοπούν στην πλήρη κατάργηση των εργασιακών σχέσεων και στη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Με τον κοινωνικό διάλογο η κυβέρνηση είναι σαν να μας λέει: "Ελάτε να κουβεντιάσουμε ΤΙ θα σας πάρουμε και ΠΩΣ θα σας το πάρουμε"".

"Η ΓΣΕΕ ήρθε να μας παρουσιάσει ένα τελικό κείμενο κι όχι ένα κείμενο υπό διαμόρφωση για την ανεργία", είπε ο Β. Ρέβας, γραμματέας του ΕΚΘ και επισήμανε σχετικά με τα ΤΣΑ ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ διαφωνεί, συμφωνώντας.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας Χρ. Τρεμπελής υπογράμμισε ότι με τα ΤΣΑ νομιμοποιούνται οι παρανομίες που συμβαίνουν ήδη σε πολλούς χώρους του ιδιωτικού τομέα.

Με σκληρά λόγια μίλησαν για την κυβερνητική πολιτική και στελέχη της ΠΑΣΚΕ. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚΘ Η. Κοντόπουλος άσκησε κριτική στα ΤΣΑ, σημειώνοντας ότι οδηγούμαστε στη διάλυση των πρωτοβάθμιων σωματείων και στην απομαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

"Η κυβέρνηση μοιράζει τη φτώχεια και οδηγεί τις εργασιακές σχέσεις σε πλήρη αποδιάρθρωση. Η ΓΣΕΕ να "κατέβει" στη βάση", τόνισε ο Π. Αβραμόπουλος,μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ.

"Επιτέλους θα κάνουμε μία κινητοποίηση;", ρώτησε απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ ο Ν. Τσιγκίστρας από το ΕΚ Κοζάνης.

"Τα προβλήματα οξύνονται, αλλά δεν υπάρχει συντονισμός από τη ΓΣΕΕ", επισήμανε ο Γαλανόπουλος από το ΕΚ Δράμας.

"Με τον κοινωνικό διάλογο η κυβέρνηση θέλει να προκαταλάβει το συνδικαλιστικό κίνημα", τόνισε ο Κουρουζίδης από το ΕΚ Σερρών.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του Σωματείου Συνταξιούχων Θεσσαλονίκης Γ. Ραφαηλίδη."Στη Θεσσαλονίκη, είπε, ετοιμαζόμαστε να τιμήσουμε στις αρχές του Μάη τους εργάτες που έπεσαν αγωνιζόμενοι για το 8ωρο και για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Εμείς οι παλιότεροι αυτές τις κατακτήσεις μετά από σκληρούς αγώνες τις αφήσαμε παρακαταθήκη στους νεότερους. Εσείς, αν δεν αντιδράσετε στην επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, τι θα αφήσετε στα παιδιά σας;".

Α. Ν.

Ζητά απόσυρση

Την απόσυρση της τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να ιδρύει θυγατρικές εταιρίες σε συνεργασία με ιδιώτες και την έναρξη διαλόγου με το συνδικαλιστικό κίνημα, ζητά με ανακοίνωσή της η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ - ΔΕΗ). Η ΕΤΕ - ΔΕΗ καταγγέλλει ως απαράδεκτη και αυθαίρετη την ενέργεια της υπουργού Ανάπτυξης να καταθέσει στη Βουλή την εν λόγω τροπολογία, η οποία ανοίγει το δρόμο για τη διάλυση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας και μάλιστα - όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση - σε μια περίοδο που η ΔΕΗ δίνει μάχη απέναντι σε "συμφέροντα" που προσπαθούν να την κατασπαράξουν.

Απολύσεις και εκβιασμοί στη ΒΕΛΚΑ

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι

Τρεις απολύσεις και προειδοποιητικές καταγγελίες συμβάσεων σε άλλους 20 εργαζόμενους πραγματοποίησε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης "ΒΕΛΚΑ Τιθορέας",Κ. Χατζής,εκβιάζοντας μ' αυτόν τον τρόπο τους 185 εργαζόμενους να αποδεχτούν την τέταρτη βάρδια - πρόταση που οι εργαζόμενοι ομόφωνα είχαν απορρίψει πριν μια βδομάδα στη γενική τους συνέλευση - ενώ ταυτόχρονα επισείει και την απειλή του οριστικού κλεισίματος της επιχείρησης!

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης πραγματοποίησαν χτες γενική συνέλευση στην οποία εξουσιοδότησαν το Σωματείο να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Ετσι, από σήμερα ξεκινάνε 2ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, οι οποίες θα γίνουν 4ωρες από την ερχόμενη βδομάδα, ενώ οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με 24ωρες απεργίες.

Το χρονοδιάγραμμα, μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες απολύσεις, κυμαίνεται για τον καθένα από έξι μήνες έως 1,5 χρόνο, ενώ στους απολυόμενους θα καταβληθεί η μισή αποζημίωση απ' όση δικαιούνται! Το γεγονός ότι ως την πραγματοποίηση των απολύσεων μεσολαβεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ την ίδια στιγμή ο εργοδότης δηλώνει ότι η επιχείρηση έχει ζωή το πολύ για τέσσερις μήνες ακόμα, μεταφράζεται ως άλλη μια εκβιαστική ενέργειά του, έτσι ώστε ως την "εκπνοή" του τελεσιγράφου και μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τη μισή αποζημίωσή τους, οι εργαζόμενοι να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να αποδεχτούν τελικά την τέταρτη βάρδια.

Κατάθεση για το Νηογνώμονα

Πολύωρη κατάθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά σχετικά με τις ευθύνες του Ελληνικού Νηογνώμονα και της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων για το πολύνεκρο ναυάγιο του τσιμεντοφόρου πλοίου ΔΥΣΤΟΣ και για άλλα ακόμα πολύνεκρα ναυάγια, όπως του πλοίου ΑΙΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ,έδωσε χτες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,Θανάσης Σταματόπουλος,μαζί με μέλη της διοίκησης. Παράλληλα οι συνδικαλιστές κατέθεσαν και όλα τα σχετικά έγγραφα που είχε στη διάθεσή της η Ενωση.

Την έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Στ. Παπαδάκης,ύστερα από τη σωρεία καταγγελιών, με τελευταίες αυτές του πρώην πλοιάρχου της πλοιοκτήτριας εταιρίας του ΔΥΣΤΟΣ ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ.Αφορμή για την έρευνα στάθηκαν επίσης οι καταγγελίες και οι μηνύσεις εναντίον του Νηογνώμονα που κατέθεσαν συγγενείς των 24 αδικοχαμένων ναυτικών που πνίγηκαν μαζί με το πλοίο ΑΙΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Μπλόκαραν τα ανασφάλιστα στην Ηγουμενίτσα

Για 10η μέρα συνέχισαν και χτες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους οι ναυτεργάτες ενάντια στη σημαία ευκαιρίας και στα ανασφάλιστα πλοία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.Οι πλοιοκτήτες, που δρομολογούν ανασφάλιστα πλοία στη γραμμή Ηγουμενίτσα - Ιταλία, επιμένουν στην ασύδοτη δράση τους, αρνούμενοι να εφαρμόσουν τη συμφωνία για την εφαρμογή της νομοθεσίας στα πλοία τους. Μάλιστα, δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν και τους γνωστούς αγανακτισμένους οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι θέλησαν να επιβιβάσουν τα οχήματά τους σε πλοία. Πρωτοπόρος στην παρανομία εμφανίζεται ο εφοπλιστής Αγούδημος,ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται να εφαρμόσει τη συμφωνία στο πλοίο του "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ".Οι ναυτεργάτες κρατούν το πλοίο του Αγούδημου από την περασμένη Κυριακή στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Στο πλοίο αυτό υπηρετούν 11 Ελληνες ναυτικοί ανασφάλιστοι και άγνωστος αριθμός αλλοδαπών! Το... παράδειγμά του ακολουθούν ο πράκτορας Ζακάκης,που διαχειρίζεται το πλοίο "ΑΥΛΩΝΑ" και ο πράκτορας Πιτούλης,ο οποίος εμφανίζεται ως υπεύθυνος του πλοίου "ΝΙΟΒΗ".Ο τελευταίος έστειλε και ανθρώπους του να τρομοκρατήσουν το πλήρωμα.

Να σημειωθεί ότι στο λιμάνι της Πάτρας η μάχη εναντίον της εφοπλιστικής ασυδοσίας τελείωσε με νίκη των ναυτεργατών.

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων του "Ασκληπιείου Αθηνών"



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ