ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Συνεχίζουν αγωνιστικά οι εργαζόμενοι

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν ενωμένοι να αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας ενιαία δημόσια προσχολική αγωγή, είναι οι εργαζόμενοι στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς (ΚΠΣ). Στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν χτες το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος οι τέσσερις σύλλογοι εργαζομένων στους ΚΠΣ (Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών, Σύλλογος Διαχειριστών, Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων και Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικού Βοηθητικού Προσωπικού) παραβρέθηκαν βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι Δημοτικών Συμβουλίων και συνδικαλιστικών φορέων. Δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης απέστειλαν σύλλογοι γονέων των ΚΠΣ, Δημοτικά Συμβούλια και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Από το ΚΚΕ παραβρέθηκε ο βουλευτής Αχ. Κανταρτζής,που χαιρέτισε τη συγκέντρωση των εργαζομένων. "Τα σχέδια της κυβέρνησης για τη μεταφορά των σταθμών στους δήμους, έχουν ως στόχο στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών, αφού παράλληλα δε μεταβιβάζονται και τα κονδύλια για την ομαλή λειτουργία των σταθμών. Η κυβέρνηση χτυπά και τις εργασιακές σχέσεις με την άρση της μονιμότητας των εργαζομένων", τόνισε. Ο Αχ. Κανταρτζής επισήμανε ότι η πρόνοια και η κοινωνική μέριμνα πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και κάλεσε τους εργαζόμενους με τον αγώνα τους να βάλουν φραγμό στα σχέδια που προωθούνται.

Στη συνέχεια τη συγκέντρωση χαιρέτισε η βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Β. Αράπη - Καραγιάννη.Τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να σκύψει στην εργαζόμενη μητέρα. Από το Δήμο Πετρούπολης χαιρέτισε η αντιδήμαρχος Α. Φύτα.Διάβασε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το οποίο: Η μεταφορά των σταθμών πρέπει να γίνει μόνο με συνταγματική και νομοθετική κατοχύρωση της διάθεσης των αντίστοιχων πόρων. Να παραμείνει το προσωπικό των σταθμών στο ίδιο υπηρεσιακό καθεστώς και να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις. Να διασφαλιστεί η ενιαία δωρεάν προσχολική αγωγή. Να ιδρυθούν νέοι ΚΠΣ σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιοχής.

Ακόμη τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Θ. Γκεσούλης,μέλος του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ο Η. Μπανάκος μέλος του ΔΣ του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων και ο Γ. Θεοδωράτος,δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αγίων Αναργύρων από την παράταξη Δημοτική Αναγέννηση. Η βουλευτής της ΝΔ Φ. Πετραλιά εξέφρασε με ανακοίνωση τη συμπαράστασή της στους αγώνες των εργαζομένων.

Στις 14 Απρίλη οι εργαζόμενοι θα κάνουν 24ωρη απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση (ώρα 11 π.μ.) στην πλατεία Βάθης και πορεία στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Στις 16 Απρίλη διοργανώνουν συλλαλητήριο, ώρα 5.30 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σήμερα το διήμερο κατά των ναρκωτικών

Την οργανώνει το ΕΣΥΝ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Αρχίζει σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) το Διήμερο του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), που είναι υπό την αιγίδα του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου.

Οι εργασίες θα αρχίσουν στις 5 μ. μ. στην αίθουσα Τρίτση και θα συνεχιστούν αύριο, ώρα 9 π. μ. Θέμα του διημέρου είναι: "Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων γύρω από το πρόβλημα των ναρκωτικών. Συζητάμε και διεκδικούμε μια ανθρώπινη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος απέναντι στη λογική της παραπλάνησης και του συμβιβασμού".

Την πρώτη μέρα υπάρχουν δυο κύκλοι εργασιών:

Στον Α Κύκλο συντονίστρια είναι η Ελένη Ζαφειρίου,γραμματέας του ΕΣΥΝ και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνίδων Νομικών. Εισηγητής θα είναι ο Βασίλης Μάνος,παιδίατρος, πρόεδρος του ΕΣΥΝ.

Θα γίνουν ακόμα οι εξής ομιλίες: "Η στροφή των νέων στις ουσίες. Ενα φαινόμενο κρίσης" από την Κατερίνα Μάτσα,ψυχίατρο και διευθύντρια της Θεραπευτικής Μονάδας Απεξάρτησης "18 Ανω" του Ψυχιατρείου Αττικής.

"Ευρωπαϊκές πόλεις κατά των ναρκωτικών (ECAD)" από τον Γιάννη Πιερρουτσάκον αντιδήμαρχο των Αθηναίων, παιδίατρο.

Στο Β Κύκλο συντονίστρια είναι η Κ. Μάτσα και θα γίνουν οι εξής εισηγήσεις: "Η νεολαία στη δίνη των ναρκωτικών" από την Ζέτα Κωνσταντινίδου,ειδικευόμενη σχολική ψυχολόγο, μέλος του ΔΣ του ΕΣΥΝ.

"Είναι "αθώο" και "ακίνδυνο" το χασίς" από τον Αθανάσιο Αβραμίδη,επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθήνας, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

"Ρόλος και Συμβολή της θεραπείας στην αντιμετώπιση του προβλήματος" από τον Χαράλαμπο Πουλόπουλο,κοινωνιολόγο, διευθυντή του ΚΕΘΕΑ.

Εκδήλωση στο Χαλάνδρι

Οι οργανώσεις Χαλανδρίου της ΚΝΕ με τη συμμετοχή της Θεραπευτικής Κοινότητας "18 Ανω" και του ΕΣΥΝ οργανώνουν την Κυριακή εκδήλωση στο παλιό Δημαρχείο του Χαλανδρίου, ώρα 6 μ. μ. Στην εκδήλωση θα υπάρχει και έκθεση φωτογραφίας του "18 Ανω".

Σε ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις του Χαλανδρίου επισημαίνουν πως η αποποινικοποίηση της χρήσης δεν είναι παρά η νομιμοποίηση της χειραγώγησης των ανθρώπων και της υπόταξης των συνειδήσεων. "Εμείς, συνεχίζει η ανακοίνωση, απαιτούμε τη λύση των προβλημάτων στη μόρφωση, τη δουλιά, την εξάλειψη της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας, της καταπίεσης. Διεκδικούμε τη δημιουργία Κέντρων Πρόληψης, ενημέρωσης και προαιρετικής αποτοξίνωσης σε κάθε πόλη". Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Προτείνουμε το δρόμο της συλλογικής δράσης και του αγώνα για την καταπολέμηση των αιτιών που οδηγούν τη νεολαία στα ναρκωτικά, τον αγώνα για καλύτερη ζωή για την ανατροπή του σημερινού συστήματος, για το σοσιαλισμό".

ΒΟΛΟΣ
Αντικομμουνιστικά παραγγέλματα

Γυμναστής έσκισε προκηρύξεις της ΚΝΕ, που καλούσαν τους νέους να αντιπαλέψουν τα ναρκωτικά

Εσχισε προκηρύξεις της ΚΝΕ με περιεχόμενο κατά των ναρκωτικών! Χρησιμοποίησε, μάλιστα, την επαγγελματική του ιδιότητα, αυτή του εκπαιδευτικού... για να μπορέσει πιο εύκολα να επιτελέσει το "κοινωνικό" του έργο.

Ο γυμναστής Γιάννης Τσιτσιγιάννης,καθηγητής του 1ου Λυκείου Βόλου επιτέθηκε αρχικά με χυδαίες εκφράσεις - που δεν αξίζουν ούτε αναφοράς - στους μαθητές και στη συνέχεια έβγαλε όλη την "οργή" του στις "ανατρεπτικού" περιεχομένου προκηρύξεις της ΚΝΕ. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο συγκεκριμένος "εκπαιδευτικός" μετήλθε της ίδιας πρακτικής για δεύτερη φορά, καθώς είχε προηγηθεί παρόμοιο επεισόδιο, παραμονές του γιορτασμού του Πολυτεχνείου.

Ιδού τι έγραφαν οι προκηρύξεις της ΚΝΕ: "Οχι στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών. Οχι στην ηττοπάθεια και στο συμβιβασμό. Ναι στο συλλογικό αγώνα της νεολαίας για ένα καλύτερο αύριο".Αυτά ήταν τα συνθήματα που εξόργισαν τον γυμναστή του σχολείου.

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ σε κοινή ανακοίνωσηήτους καταγγέλλουν την ενέργεια του συγκεκριμένου καθηγητή. Είναι σίγουρο, επισημαίνουν, ότι οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τους κομμουνιστές, με κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, αγωνιούν για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της νεολαίας, με την εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών και το θάνατο κύρια νέων ανθρώπων.

"Αφήνουμε στην κρίση των μαθητών του, των συναδέλφων του και της κοινής γνώμης, τις απόψεις και τις πράξεις του", τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και συνεχίζουν: "Σε ό,τι αφορά τους κομμουνιστές και τους νέους της ΚΝΕ θα συνεχίσουμε με την ίδια αγωνία και διάθεση τον αγώνα μας κατά των ναρκωτικών "σκληρών και μαλακών". Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε το λαϊκό και νεολαϊστικο κίνημα να είναι σε θέση να καλλιεργήσει στη νεολαία αγωνιστική στάση και να τη θωρακίσει από τη μάστιγα των ναρκωτικών. Και καταλήγουν, καλούμε τους προϊσταμένους του εν λόγω "εκπαιδευτικού" να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση παρόμοιων αντιλήψεων και ενεργειών".

Λεζάντα 2ου σελ. 11

Παρά τον οικονομικό στραγγαλισμό που επιβάλλει η κυβέρνηση στο ΚΕΘΕΑ, το Κέντρο εγκαινίασε το "Νόστο", μια ακόμα θεραπευτική κοινότητα, στο τέλος του 1996

Πινέζα Αλίμονο!

Γενικότερη ευφορία - όχι βέβαια επί της ουσίας, αλλά σε εντελώς ανώδυνες πλευρές - προκάλεσε η ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά.

Ο "Ρ", στη χτεσινή του παρουσίαση, έδωσε - στο μέτρο των δυνατοτήτων του - τις πραγματικές διαστάσεις των μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι δεν προσφέρουν ούτε πρόληψη ούτε και απεξάρτηση. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ότι στο όνομα αυτών των δήθεν "ριζοσπαστικών μέτρων" υποβαθμίζονται οικονομικά οι θεραπευτικές Κοινότητες. Και δεν είναι μόνο η οικονομική πλευρά, αλλά το γεγονός ότι οι θεραπευτικές Κοινότητες υποβαθμίζονται ως θετικές παρουσίες μέσα σε μια γενικευμένη κοινωνική κρίση που οδηγεί στο αδιέξοδο των ναρκωτικών.

Ο πρόεδρος του ΔΣ ΚΕΘΕΑ, Γ. Νοταράς, έδωσε χτες μια πλευρά αυτής της διάστασης, με δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό "Αθήνα 9,84": "Ανησυχώ, είπε, και προσπαθώ να μην εξοργιστώ. Η πολιτική ηγεσία βγαίνει και λέει πως την έρευνα και την εκπαίδευση θα τις κάνει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, το "μαγαζί" του κ. Στεφανή! Ολη η στελέχωση του ΟΚΑΝΑ είναι άνθρωποι εκπαιδευμένοι στο ΚΕΘΕΑ και τώρα βγάζουν απ' έξω την έρευνα, την εκπαίδευση και την εμπειρία μας".

Ουαί και αλίμονο αν οι οποιεσδήποτε πράξεις ή πολιτικές για τα ναρκωτικά γεννούν - έστω - και υποψία για "μαγαζιά". Κι όταν η δήλωση αυτή γίνεται απ' τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ αποκτά μεγαλύτερη διάσταση από μια απλή καταγγελία και έχει πάρα πολλούς αποδέκτες.

Προσκλητήριο των συνταξιούχων του δημοσίου

Πρόσκληση ενότητας των δυνάμεων των εργαζομένων και συνταξιούχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για μια μαζική αγωνιστική διεκδίκηση των προβλημάτων που τους απασχολούν, έστειλε με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας.

Εξάλλου μέσα από το ψήφισμα τους τα μέλη του Συνδέσμου καταγγέλλουν την κυβέρνηση για το διωγμό των συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων, για τη διάλυση του ενιαίου μισθολογίου σε βάρος τους, την αρπαγή της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και για τη μεθοδευμένη ανατροπή του συστήματος περίθαλψης και ασφάλισης. Καταγγέλλουν επίσης τον αυθαίρετο κανονισμό του μισθού και της σύνταξης με βάση τον καταληστευόμενο κρατικό προϋπολογισμό από τα μεγάλα συμφέροντα και όχι τον κανονισμό με βάση τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ