ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΒΡΕXIT
Σενάρια για μεγαλύτερη ... αναβολή

Από τα χτεσινά πολύωρα παζάρια στην ΕΕ
Από τα χτεσινά πολύωρα παζάρια στην ΕΕ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι αντιθέσεις μεταξύ ισχυρών χωρών της ΕΕ για το εάν, για πόσο και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να συναινέσουν σε νέα καθυστέρηση του Brexit, ξεχώρισαν και στη χτεσινοβραδινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με μοναδικό θέμα συζήτησης την παραπέρα πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ).

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μπαίνοντας στη σύνοδο εμφανίστηκε διατεθειμένη να συμφωνήσει σε μία πολύμηνη καθυστέρηση - αναβολή του Brexit υπό την προϋπόθεση πως θα μπορεί να ξεκινήσει την αποχώρηση της χώρας εφόσον επιτευχθεί νωρίτερα η έγκριση ενός σχεδίου συμφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Εκτίμησε ότι είναι ακόμη πιθανό να επιτευχθεί κάτι τέτοιο στο Κοινοβούλιο έως τις 22 Μάη, ενώ εξέφρασε «μεγάλη λύπη» για το γεγονός πως το ΗΒ «δεν έχει ακόμη αποχωρήσει».

Πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ανέφεραν πάντως πως οι ηγέτες της ΕΕ ήταν «μοιρασμένοι στα δύο» σχετικά με το εάν θα προσφέρουν στην Μέι μία παράταση έως το τέλος του 2019 ή έως την 31η Μάρτη 2020. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, φάνηκε να τηρεί την πιο αυστηρή στάση τονίζοντας κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο ότι «τίποτε δεν έχει αποφασιστεί», απαιτώντας από την Βρετανίδα πρωθυπουργό «σαφήνεια για το τι θέλει η Βρετανία». Πρόσθεσε ακόμη ότι τίποτε δεν πρέπει να υπονομεύσει το «ευρωπαϊκό σχέδιο».

Παρόμοια στάση είχε και ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, υποστήριξε την πολύμηνη καθυστέρηση του Brexit, τονίζοντας ότι η ΕΕ «έχει προσδοκίες από τη Βρετανία». Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, από την άλλη, ζήτησε να μάθει από την Μέι πώς σχεδιάζει να πετύχει την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας της στη Βουλή των Κοινοτήτων (υπονοώντας πως έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές...).

Διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ, που είχαν γνώση επί του σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, τόνισαν πως είχαν αφήσει κενή την ημερομηνία παράτασης του Brexit στη διάρκεια της προπαρασκευαστικής συνόδου που έκαναν πρέσβεις των χωρών - μελών αργά προχτές βράδυ.

ΛΙΒΥΗ
Μάχες και εκκλήσεις για «διάλογο»

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Με φόντο τις μεγάλες κόντρες μεταξύ ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών που συμμετείχαν το 2011 στην επέμβαση στη Λιβύη συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ανάμεσα στην ένοπλη φρουρά του δοτού πρωθυπουργού Φαγέτζ Σάρατζ και τις δυνάμεις του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος από τις 4 Απρίλη έχει ξεκινήσει επιχείρηση για τον έλεγχο και της πρωτεύουσας της χώρας.

Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών της διορισμένης κυβέρνησης, Μοχάμεντ Σαγιάλα, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πάρει «άμεσα μέτρα» για να σταματήσει την επίθεση του Χαφτάρ στην Τρίπολη και να ασκήσει πιέσεις για έναρξη της πολιτικής διαδικασίας για την «ομαλοποίηση» της κατάστασης στη χώρα. Ο ίδιος κατηγόρησε τον Χαφτάρ ότι η επίθεση που εξαπολύει στην Τρίπολη είναι «αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και συνιστά εγκλήματα ποινικά κολάσιμα από το διεθνές και το λιβυκό Δίκαιο».

Νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντώντας τον Καταριανό ομόλογό του στην Αγκυρα, πρότεινε αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στην Τρίπολη «μέσω διαλόγου». «Η ενότητα και η αλληλεγγύη της Λιβύης θα πρέπει να εξασφαλιστούν μέσω συνδιάσκεψης του ΟΗΕ και όχι με στρατιωτική επέμβαση», τόνισε.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Νοτιοαφρικανός πρώην Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα διέψευσε δημοσίευμα των κυριακάτικων «Τάιμς» πως μετέφερε κρυφά στη Σουαζιλάνδη ποσό 30 εκατ. δολαρίων που του είχε δώσει ο Λίβυος πρώην Πρόεδρος, Μουαμάρ Καντάφι, να φυλάξει στην έπαυλη όπου διέμενε όταν ήταν ηγέτης της Νότιας Αφρικής.

ΙΣΡΑΗΛ
Πάει για πέμπτη θητεία ο Νετανιάχου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Το δρόμο ενδοαστικών παζαριών για το σχηματισμό νέας ισραηλινής κυβέρνησης, πιθανώς με επικεφαλής (για πέμπτη φορά...) τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανοίγει το εκλογικό αποτέλεσμα από τις κάλπες της 9ης Απρίλη, όπου η αποχή έφτασε το 32,1% (αυξημένη σε σχέση με το 2015). Παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα «Λικούντ» πήρε τον ίδιο αριθμό εδρών (35) στην 120μελή Βουλή με την αντιπολιτευόμενη «Γαλάζια και Λευκή Συμμαχία» του στρατηγού ε.α. Μπένι Γκαντζ, ο Νετανιάχου έχει περισσότερες πιθανότητες να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού, εξαιτίας των καλύτερων εκλογικών επιδόσεων αρκετών ακροδεξιών κομμάτων. Θεωρείται δηλαδή ότι μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση με την υποστήριξη 65 βουλευτών στη νέα Βουλή.

Πάντως, ένα από τα ακροδεξιά κόμματα που φαίνεται πως δεν τα καταφέρνει να μπει στη Βουλή είναι αυτό της «Νέας Δεξιάς», των πρώην υπουργών Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ και Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σακέντ (η οποία είχε προκαλέσει σάλο με προεκλογικό σποτ τύπου διαφήμισης αρώματος με το όνομα «Φασισμός»).

Το Εργατικό Κόμμα, που παλιά είχε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατάφερε να εκλέξει μόλις έξι βουλευτές. Η συμμαχία Hadash (Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα, όπου συμμετέχει και το ΚΚ Ισραήλ) με το αραβικό Τaal πήρε επίσης 6 έδρες.

Ο Μπ. Γκαντζ, αρχηγός της αντιπολιτευόμενης «Γαλάζιας και Λευκής Συμμαχίας», ο οποίος αρχικά πανηγύριζε νομίζοντας ότι είχε αναδειχθεί στην εξουσία, αποδέχτηκε την ήττα του αργότερα χτες το απόγευμα, λέγοντας πως «αναγνωρίζει την πραγματικότητα». Τόνισε ωστόσο πως οι πάνω από 1 εκατ. ψήφοι του κόμματος δημιουργούν «πραγματική εναλλακτική πρόταση για κυβέρνηση». Ο εκλογικός του «συνέταιρος», πρώην υπουργός Λαπίντ Γιαΐρ, διαβεβαίωσε πως ως αντιπολίτευση θα κάνει «πεδίο μάχης την Κνέσετ» (το κοινοβούλιο) και «κόλαση τη ζωή του Λικούντ». Προειδοποίησε επίσης πως «δεν ήρθαμε για την εκστρατεία του 2019 αλλά για την προεκλογική εκστρατεία του 2020», προεξοφλώντας την πιθανώς σύντομη διάρκεια μίας νέας κυβέρνησης Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου πήρε θερμά συγχαρητήρια από αρκετούς στενούς συμμάχους του, με πρώτο τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ακολούθησαν οι ηγέτες Αυστρίας, Ιταλίας, Τσεχίας, Κύπρου, Γερμανίας κ.ά.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ, πρώην επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών και ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμώντας πως οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι είπαν «όχι» στην ειρήνη και «ναι» στην κατοχή, καθώς - όπως τόνισε - μόνο 14 από τους 120 εκλεγμένους βουλευτές υποστηρίζουν τη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών, με την Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967.

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι σκοπεύει να παρουσιάσει σύντομα την πρότασή του για τη δήθεν επίλυση του Μεσανατολικού.

Δραστηριότητα υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 6 π.μ., ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, θα επισκεφτεί τους εργάτες στην καθαριότητα και το πράσινο του δήμου Περιστερίου.

-- Στις 7.45 π.μ., ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τον ΟΤΕ στην Αγία Παρασκευή για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 12.30 μ.μ., ο Κώστας Παπαδάκης θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ., ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τους διοικητικούς υπαλλήλους του δήμου Αχαρνών και αμέσως μετά θα πραγματοποιήσει περιοδεία στους επαγγελματοβιοτέχνες στο Μενίδι.

-- Στις 10 π.μ., η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί τη φαρμακοβιομηχανία «Kleva» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος θα επισκεφτεί στις 6 μ.μ. το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση της ΚΟΒ ΕΒΕ Λάρισας στην ισόγεια αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας, θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Στις 6.30 μ.μ., σε σύσκεψη της ΚΟΒ Αγίου Κωνσταντίνου - Σουφλαρίων - Κέντρου Λάρισας (στο καφενείο «ΕΜΠΑ ΜΕΣΑ») θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή:

-- Στις 11 π.μ., ο Κώστας Παπαδάκης και ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης θα επισκεφθούν το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους.

--Στις 12 μ., ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος θα επισκεφτεί το εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ για να συζητήσει με τους εργαζόμενους. Στις 9 μ.μ., θα μιλήσει σε σύσκεψη νεολαίας στην Πετρούπολη, στο «Terra Petra» (Ανατολικής Ρωμυλίας 1). Θα χαιρετίσει ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., ο Λεωνίδας Στολτίδης θα επισκεφτεί εργοτάξιο του Μετρό για να συζητήσει με τους εργάτες.

Τσίπρας - Γεννηματά ... νοιάζονται για την ΕΕ

Μετέχοντας στη Σύνοδο ο Αλ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μιας «ευέλικτης παράτασης» του Brexit ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να συμφωνηθεί συντεταγμένη έξοδος της Βρετανίας. Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια άτακτη έξοδο της Βρετανίας με έγνοια να διασφαλιστεί η «εύρυθμη λειτουργία» της ΕΕ, και στο ενδιάμεσο να συζητηθούν - όπως είπε στους ομοτράπεζούς του - τα «μεγάλα ζητήματα» της Ενωσης χωρίς να «παρακωλύονται» από συνεχείς έκτακτες Συνόδους Κορυφής για το Brexit.

Σημειωτέον, σε στρατηγική σύμπλευση, η Φώφη Γεννηματά μετέχοντας στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), ζήτησε «εύλογη παράταση, με την προϋπόθεση διεξαγωγής ευρωεκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο» γιατί «η συμμετοχή των Βρετανών στις ευρωεκλογές θα αποκαλύψει τι πραγματικά θέλουν τώρα, σχεδόν τρία χρόνια μετά». Κάλεσε δε «να διευκολύνουμε το Ην. Βασίλειο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει την αναγκαία παράταση αλλά κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της ΕΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ