ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
KΥΠΡΙΑΚΟ
«Κοινωνική συνάντηση» και διχοτομικά σενάρια

Από συνάντηση πέρσι του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, με τον γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, στο κέντρο
Από συνάντηση πέρσι του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, με τον γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, στο κέντρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη σημασία «εγκαθίδρυσης» συστημάτων «για την ειρήνη και τη συνεργασία στο νησί αλλά και γύρω από αυτό» επισήμανε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ενόψει της «κοινωνικής συνάντησης» στην οποία θα πάρει μέρος στις 16 Απρίλη, μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. «Πρέπει να συμφωνήσουμε με έναν λογικό τρόπο όσον αφορά την πολιτική για την ασφάλεια και την Ενέργεια στο νησί», πρόσθεσε σύμφωνα με ανακοίνωση της «τουρκοκυπριακής προεδρίας» (όπως προκλητικά αυτοαποκαλείται η ηγεσία των Κατεχόμενων), λέγοντας ότι «στο σημείο που έχουμε φτάσει, νομίζω ότι όλοι κατανοούν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν για άλλα 50 χρόνια στο ίδιο έδαφος και ότι οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν άλλο αυτό. Οσοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό ακόμα, χρειάζονται βοήθεια για να το αντιληφθούν...».

Οι δηλώσεις Ακιντζί έγιναν μετά από συνάντησή του με την ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία από την πλευρά της χαρακτήρισε τη συνάντηση της 16ης Απρίλη μια καλή ευκαιρία για τους δύο ηγέτες να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο και να συζητήσουν.

Την Παρασκευή, η Σπέχαρ θα συναντήσει και τον Κύπριο Πρόεδρο, όπως επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος είπε ότι η 16η Απρίλη δεν θα αποτελέσει μέρα επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά μια ανοικτή ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων. Ανέφερε ωστόσο ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είναι καθ' όλα έτοιμος για να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τη στάση του Ακιντζί και από την «πολιτική βούληση» της Αγκυρας.

Την ίδια στιγμή, τις διαστάσεις που πρώτα από όλα έχουν οι συνομιλίες για την Κύπρο αναδεικνύει η αστική αρθρογραφία. Η τουρκική «Χουριέτ», σε μία ακόμα ανάλυσή της, ισχυρίζεται ότι «η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο έχει πεθάνει και ταφεί», τονίζει ωστόσο ότι και στον τελευταίο γύρο συνομιλιών (που έληξε στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας) έγιναν αρκετοί συμβιβασμοί. «...η Τουρκία συμφώνησε (στα λόγια) ακόμα και στον τερματισμό του συστήματος εγγυήσεων και στην απόσυρση των περισσότερων από τα στρατεύματά της στην Κύπρο. Η επιστροφή σημαντικής περιοχής στην ελληνοκυπριακή πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της Μόρφου, επίσης προσφέρθηκε πειραματικά...», ανέφερε ο συντάκτης και σημείωνε το «νέο σταυροδρόμι στο οποίο βρισκόμαστε» και ότι τα ζητήματα για τα οποία πρέπει να γίνουν επιλογές είναι όσα αφορούν τους υδρογονάνθρακες. Η «σύνδεση» του νησιού με την Τουρκία ή με την Κρήτη και το Ισραήλ είναι μερικές επιλογές, σημείωνε, παραθέτοντας ως άλλες επιλογές και «το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών σε ελληνοκυπριακά πλοία», την «ενεργοποίηση της θαλάσσιας εμπορικής κίνησης ανάμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ξανά το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ;

Την περασμένη Πέμπτη, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX, «δεσμεύοντας» μεγάλη θαλάσσια περιοχή στην οποία περιλαμβάνονται και τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ και στέλνει ξανά στην περιοχή το ερευνητικό σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από δύο «πλοία υποστήριξης».

Την ίδια στιγμή, το δικό τους βάρος στις μονοπωλιακές και γεωπολιτικές κόντρες έχουν άλλα «τρίγωνα συνεργασίας» που αναπτύσσονται στην περιοχή, με τη συμμετοχή δυνάμεων του «διαμετρήματος» π.χ. της Αιγύπτου. Μπροστά στις επαφές που ξεκινά σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι οι δυο χώρες προετοιμάζονται για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κύπρου προς ένα από τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε νέα παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» προσανατολίζεται η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, μιλώντας για «προφανή ανάγκη» και συνδέοντας τη θωράκιση του αστικού κρατικού μηχανισμού με τις απαιτήσεις του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» που δίνει η χώρα του. Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο, είπε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα καταθέσει σχετική πρόταση στο κοινοβούλιο και προσπαθώντας να εμφανίσει τους στόχους της πλουτοκρατίας ως στόχους και του τουρκικού λαού, σημείωσε: «Η Τουρκία διεξάγει μια αποτελεσματική μάχη κατά της τρομοκρατίας. Οι επιθέσεις στη Συρία και τις ζώνες αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ συνεχίζονται. Από την άλλη μεριά, εντός συνόρων συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στη FETΟ (σ.σ. την "τρομοκρατική οργάνωση" του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετ. Γκιουλέν) και το PKK. Ολα αυτά χρειάζεται να διεξαχθούν ακόμα πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη αφοσίωση. Είναι προφανής η ανάγκη να παραταθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης».

Αν εγκριθεί η σχετική πρόταση, θα είναι η έβδομη κατά σειρά παράταση μέτρων, που κατά τ' άλλα εμφανίστηκαν ως «έκτακτα» όταν πρωτοεπιβλήθηκαν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016, που αφενός αποτύπωσε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο τις βαθιές ενδοαστικές αντιθέσεις στην Τουρκία, αφετέρου συνδέθηκε με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών συνολικά στην περιοχή.

Την κυβερνητική πρόταση πάντως έσπευσε να στηρίξει ο ηγέτης του εθνικιστικού κινήματος ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» την παράταση του καθεστώτος. «Τα κρυφά μέλη της FETO είναι ακόμα ενεργά. Η πλήρης αποκάλυψη και εξουδετέρωσή τους αποτελεί επείγουσα ανάγκη... Δεν μπορούμε να άρουμε το καθεστώς λες και οι συνθήκες έχουν εξομαλυνθεί. Η απειλή δεν έχει εξαλειφθεί...».

Την ίδια στιγμή, οι «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στις νοτιοανατολικές επαρχίες (σύνορα με Ιράκ και Συρία) της Τουρκίας συνεχίζονται. Τις προηγούμενες μέρες, τα αστικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι «εξουδετερώθηκαν» τουλάχιστον επτά «τρομοκράτες» - μέλη του PKK, μετά από επιχειρήσεις μεταξύ άλλων στην επαρχία Σιρνάκ. Επιχειρήσεις όμως συνεχίστηκαν και στο βόρειο Ιράκ, όπως τις περιοχές Ζαπ και Χακούρκ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επισκέφτηκε το Αφγανιστάν, όπου εκτός από επίσημες επαφές με την ηγεσία της χώρας, συνάντησε και τους επικεφαλής της τουρκικής «ειρηνευτικής δύναμης» που συμμετέχει στη ΝΑΤΟική αποστολή. Διαμηνύοντας την ετοιμότητα της Αγκυρας να συμβάλλει στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» γενικότερα, ο Γιλντιρίμ χαρακτήρισε θαρραλέο βήμα την έναρξη «ειρηνευτικής διαδικασίας» στο Αφγανιστάν, εκτιμώντας ότι «ήρθε πια η στιγμή για μια συμφωνία, για να αφήσει το Αφγανιστάν πίσω το παρελθόν και να οικοδομήσει το μέλλον».

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΡΩΣΙΚΩΝ «S-400»
Συνεχίζεται το παζάρι

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενταση και συνέχεια θα έχει το παζάρι Τουρκίας - Δύσης (ειδικά ΗΠΑ, ΝΑΤΟ), όπως φαίνεται και από την υπόθεση της αγοράς ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων «S-400», που η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι «έχει κλείσει».

Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ» σημείωνε στις 6 Απρίλη ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αγκυρα, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, Τίνα Καϊντανάου, «παρουσίασε την επικαιροποιημένη προσφορά της Ουάσιγκτον» για να αγοράσει η Τουρκία το αμερικανικό σύστημα «Patriot», αλλά και «ένα έγγραφο που μετέφερε την πρόταση της χώρας της για κοινή (αμερικανο- τουρκική) παραγωγή (αντιπυραυλικού συστήματος)». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Καϊντανάου φέρεται να διατύπωσε ξανά τις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την τουρκική αγορά «S-400» και να σημείωσε ότι αν και «κατανοούμε και εκτιμάμε την επιδίωξη της Τουρκίας να βελτιώσει την αεράμυνά της... Ολες οι χώρες του ΝΑΤΟ χρειάζεται να έχουν στρατιωτικούς εξοπλισμούς που θα μπορούν να δουλέψουν με όλα τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ενα ρωσικό σύστημα δεν πληρεί αυτά τα στάνταρντ». Το ίδιο δημοσίευμα κατέγραφε ότι «η Αγκυρα δεν έχει αποκλείσει μια αγορά συστήματος "Patriot", ενώ (ταυτόχρονα) οριστικοποιεί τη συμφωνία για την αγορά του ρωσικής κατασκευής συστήματος αεράμυνας "S-400"» και πρόσθετε ότι «Τούρκοι αξιωματούχοι» έχουν επισημάνει ότι η αγορά «Patriot» θα συζητηθεί «εφόσον πληρούνται κάποιοι από τους όρους της Τουρκίας».

Φυσικά, η αγορά των «S-400» δεν αφορά απλά την υλοποίηση μιας εμπορικής συνεργασίας, αλλά συνδέεται ευρύτερα με τη σύσφιξη της συνεργασίας Τουρκίας - Ρωσίας και μια ενδεχόμενη «απομάκρυνση» της Αγκυρας από τη Δύση, κάτι που φυσικά αλληλεπιδρά με συνολικότερες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες και αντιθέσεις, που περιπλέκουν διαρκώς τους κινδύνους για τους λαούς ειδικά στην περιοχή μας.

ΓΑΛΛΙΑ
Επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Σαλμάν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Αναμενόταν χτες να ολοκληρωθεί η τριήμερη επίσημη επίσκεψη που έκανε ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Γαλλία, με την υπογραφή σειράς συμφωνιών σύσφιξης της διμερούς συνεργασίας.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, ανάμεσα σε άλλα αναμενόταν να «κλείσουν» συμφωνίες συνεργασίας σε Ενέργεια, αγροτική οικονομία, τουρισμό. Μεταξύ άλλων, ξεχώριζε η συμφωνία που επρόκειτο να υπογράψουν ο γαλλικός κολοσσός «Total» και η σαουδαραβική «Saudi Aramco», συνολικής αξίας 10 δισ. δολαρίων, με αντικείμενο την επέκταση της συνεργασίας του σε διυλιστήρια στην αραβική χώρα.

Την ίδια στιγμή, «πηγές» από τη σαουδαραβική αποστολή σημείωναν σε γαλλικά ΜΜΕ ότι «δεν πρόκειται για μια παραδοσιακή επίσκεψη», αλλά «για την προώθηση μιας νέας εταιρικής σχέσης με τη Γαλλία, όχι απλά αγορές και συμφωνίες».

Χτες το απόγευμα, αναμενόταν η συνάντηση της σαουδαραβικής αντιπροσωπείας και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Μανουέλ Μακρόν, αλλά και η πραγματοποίηση διμερούς οικονομικού Φόρουμ. Η επίσκεψη Σαλμάν γίνεται σε μια περίοδο που το γαλλικό κεφάλαιο διεκδικεί τρόπους αναβάθμισης της παρουσίας του και στη Μέση Ανατολή, ενώ η Σαουδική Αραβία πρωτοστατεί στην όξυνση των ανταγωνισμών και σε ανακατατάξεις που επηρεάζουν ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ