ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συντηρούνται η ένταση και η τουρκική επιθετικότητα

Νέο επεισόδιο με προσέγγιση ελικοπτέρου στη Ρω

Με σειρά κινήσεων και δηλώσεων συνεχίστηκε τις προηγούμενες μέρες η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, σε σταθερή υπόμνηση των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο, σε βάρος ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού και της εναπόθεσης ελπίδων στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπου συμμετέχει η αστική τάξη για τα συμφέροντά της.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 22.28, ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής πέταξε σε ύψος 300 μέτρων με κατεύθυνση από τη Μεγίστη προς τη Ρω στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Κατά στρατιωτικές πηγές, το τουρκικό ελικόπτερο αναγνωρίστηκε ηχητικά από τη φρουρά της Ρω, καθώς δεν υπήρξε οπτική επαφή ή καταγραφή φωτών ναυτιλίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, η φρουρά, ακολουθώντας τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής, έβαλλε με «προειδοποιητικά» τροχιοδεικτικά πυρά σε «ασφαλή τομέα», σε κάποια απόσταση από το ελικόπτερο, προκειμένου να το τρέψει σε αποχώρηση, όπως και έγινε.

Στρατιωτικά στελέχη αποτιμούσαν το επεισόδιο ως μια προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να ελέγξει τους τρόπους και χρόνους αντίδρασης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρεται ότι δεν υπήρξε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά ότι το ελικόπτερο πετούσε στα όριά του. Ωστόσο, από πλευράς κυβέρνησης προστίθεται ότι «νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με αναφορές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα «Hurriyet», που επικαλούνταν επικοινωνία με το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, η τουρκική κυβέρνηση διέψευδε χτες την ύπαρξη του περιστατικού.

Εξάλλου χτες, Τρίτη, σχηματισμός δύο τουρκικών «F-16» προχώρησε σε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, μπαίνοντας το μεσημέρι στα ανατολικά της Ρόδου και παραμένοντας για περίπου ένα τέταρτο, πριν αναχαιτιστεί από ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν από την Κρήτη. Σε 4 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησε επίσης ένα τουρκικό ελικόπτερο στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ και ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου «CN-235» προχώρησε σε παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στα FIR Αθήνας και Λευκωσίας.

Σημειωτέον, είχαν προηγηθεί την Κυριακή υπερπτήσεις τουρκικών «F-16» πάνω από την Παναγιά Οινουσσών, που προηγουμένως είχαν επισκεφτεί για το Πάσχα ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος και ο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκ. Στεφανή.

Επίσης, τη Μ. Παρασκευή καταγράφηκε η πρώτη αναχαίτιση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone, με κατασκοπευτικές δυνατότητες) από ελληνικά μαχητικά. Πετούσε μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, κινούμενο νότια, και προβαίνοντας σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί το περιστατικό που μετέδωσαν τη Δευτέρα τα τουρκικά ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για σύλληψη «γκιουλενιστή» ιμάμη στη Μαρμαρίδα, στις ακτές της Τουρκίας, σε ιστιοφόρο υπό ελληνική σημαία που είχε νοικιαστεί από τη Ρόδο. Ο ιεροκήρυκας φέρεται, σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ, να είχε στην κατοχή του πλαστή ταυτότητα και να σχεδίαζε να διαφύγει στην Ελλάδα. Πάντως, το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας και το ΛΣ δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία, υποστηρίζοντας πως δεν έχουν καμία σχετική ενημέρωση για οποιοδήποτε περιστατικό σε σκάφος υπό ελληνική σημαία.

Νέες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων

Συνέχεια στις εντάσεις δίνουν και οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε ουσιαστικά την Ελλάδα «καταφύγιο» πραξικοπηματιών, επικρίνοντας την ελληνική κυβέρνηση ότι αρνείται την έκδοση στην Τουρκία των «οκτώ» (που θεωρούνται συμμέτοχοι στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016) και τον πρωθυπουργό που «δεν αναφέρεται σε αυτό το ζήτημα», αν και οι «οκτώ» - υποστήριξε - «πραγματοποίησαν ένα πραξικόπημα στην Τουρκία. Σκότωσαν ανθρώπους και έβλαψαν τη χώρα».

Αλλά και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να καταδικάσει την Ελλάδα, σχολιάζοντας ότι «η παροχή αμέριστης στήριξης ως ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς ένα οποιοδήποτε κράτος της ΕΕ, ακόμα και αν αυτό έχει άδικο, μετατρέπει το ζήτημα σε αλληλεγγύη της γειτονιάς. Και αυτό υποβαθμίζει το κύρος της ΕΕ». Πρόσθεσε δε πως «εάν πρόκειται να τηρηθούν αρχές, τότε η ΕΕ θα πρέπει να καταδικάσει αμέσως τα λόγια και τις πράξεις του ατόμου που φέρει τον τίτλο του "υπουργού Αμυνας της Ελλάδας"».

Τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε και ο ηγέτης του εθνικιστικού κινήματος MHP, που συμπορεύεται με το κυβερνητικό ΑΚΡ σε όλο και περισσότερα ζητήματα, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του και με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Καμμένου, είπε ότι ο Ελληνας υπουργός Αμυνας «ξέχασε τις μέρες που τους καταδίωκαν (τους Ελληνες) και τους έριξαν στη θάλασσα... Αν το θέλουν, το να επαναλαμβάνουμε την ιστορία για εμάς είναι παιχνιδάκι, αυτήν τη φορά δεν θα γλιτώσουν με το να διαφύγουν στην Αθήνα...».

Επικίνδυνος εφησυχασμός στο «τραπέζι της διαπραγμάτευσης»

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», είπε ότι «τον Τούρκο Πρόεδρο τον απασχολούν πολύ τα Ενεργειακά. Και πώς θα διεκδικήσει, ακόμα και παρανόμως, δικαιώματα της Τουρκίας πάνω στον ενεργειακό πλούτο της Μεσογείου». Οτι η τουρκική ηγεσία δείχνει «διάθεση παρενόχλησης» της Ελλάδας, «δημιουργίας επεισοδίων, αμφισβήτησης της κυριαρχίας της δικής μας και κατά συνέπεια της ΕΕ σε σειρά από θαλάσσιες περιοχές και χώρους». Οτι «θέλει να κάνει τις χώρες στον περίγυρο της Τουρκίας περιφερειακές και να ηγεμονεύει στην περιοχή». Εκτίμησε, ακόμα, ότι «σχεδιασμός της Τουρκίας είναι να μας υποχρεώσει να πάμε σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης με τους δικούς της όρους».

Ο δε αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο ρ/σ «Κόκκινο», συνέχισε στη λογική του επικίνδυνου εφησυχασμού και της εναπόθεσης ελπίδων στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, σημειώνοντας ότι «ποιοτικά, το νέο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι ότι οι τουρκικές κινήσεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου, γιατί έχουν εξαρχής καταγγελθεί από την ΕΕ ως παραβιάσεις. Αρα η προσπάθεια να "γκριζάρει" περιοχές του Αιγαίου γυρίζει εναντίον της, όσο διαρκεί, η Τουρκία κινδυνεύει να περάσει οριστικά στην κατηγορία του κράτους - παρία που συστηματικά παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο».

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η ελπίδα υπάρχει, εάν ο λαός αποφασίσει να βαδίσει το δικό του δρόμο

Σε δήλωσή του ανήμερα του Πάσχα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σημείωσε:

«Η Ανάσταση και η ελπίδα δεν βρίσκεται στα γεωπολιτικά παιχνίδια, στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που βάζουν τους λαούς σε πολεμικούς κινδύνους. Η ελπίδα υπάρχει, αν ο λαός αποφασίσει να βαδίσει το δικό του δρόμο, για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, οικονομικές κρίσεις και πολέμους.

Χρόνια Πολλά και καλή δύναμη, με υγεία σε όλους και όλες!».

ΝΑΤΟικός διοικητής στην Αθήνα

Αλλος ένας υψηλόβαθμος ΑμερικανοΝΑΤΟικός αξιωματούχος πέρασε από το υπουργείο Αμυνας, ενώ οι ΗΠΑ απειλούν για νέο χτύπημα στη Συρία. Συγκεκριμένα, ο πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς, διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα επικεφαλής της διοίκησης των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής, συναντήθηκε χτες με τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ, και συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ