ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Τρέχουν» την «αξιολόγηση» με φόντο τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς

Με φόντο τους οξυμένους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, τις αντιθέσεις αλλά και τους συμβιβασμούς της Ευρωζώνης με άλλα καπιταλιστικά κέντρα εξελίσσονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο σχετικά με την τελική μορφή της «αξιολόγησης», σε συνδυασμό βέβαια και με τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, ζήτημα που με τη σειρά του συνδέεται με την κλιμάκωση και με τον εμπλουτισμό της αντιλαϊκής πολιτικής με πρόσθετες παρεμβάσεις.

Την ίδια ώρα, και ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια συνεχίζονται εξ αποστάσεως, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα μετά την «Εαρινή Σύνοδο» του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (21 - 23 Απρίλη), όπου αναμένεται να συζητηθούν και «οι αυξανόμενες τάσεις προστατευτισμού», που εμφανίζονται στο έδαφος των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών.

Χαρακτηριστική σε αυτό το επίπεδο είναι η δήλωση από τον επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Μ. Σουλτς, σύμφωνα με τον οποίο η κατ' αρχήν συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της Μάλτας αποτελεί «λύση της λογικής» εν μέσω του Brexit, της Προεδρίας Τραμπ, των εμπόλεμων καταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.«Θα πρέπει να έχουμε ένα μεγάλο ενδιαφέρον να κρατήσουμε την ΕΕ ενωμένη, να τη διαμορφώσουμε σε ένα ισχυρό πολιτικό μπλοκ», ανέφερε ο Μ. Σουλτς. Οπως μεταδίδει η «Deutsche Welle», ο Μ. Σουλτς επισήμανε ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και η «βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη» θα εξαρτηθούν «από το βαθμό στον οποίο θα εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα». Μάλιστα, σχετικά με τις «διαφορές» πολιτικής που αποδίδονται στο πλαίσιο του «μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού» στη Γερμανία, υποστήριξε πως και ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, έδρασε στο πλαίσιο του κυβερνητικού συντονισμού και ως εκ τούτου δεσμεύεται από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Η διαχείριση του κρατικού χρέους

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σε χτεσινές δηλώσεις του, επισήμανε ότι αυτό που προηγείται, σε αυτή τη φάση, είναι η νομοθέτηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Γιούρογκρουπ (δηλαδή η παραπέρα διάλυση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου). «Σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους δεν επιτευχθεί με τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει ενδεχομένως να δράσουμε, αλλά αυτή είναι η σειρά», τονίζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία του Μάη του 2016 έχει θέσει τον «οδικό χάρτη» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες ρυθμίσεις για το κρατικό χρέος, ανεξάρτητα από το χρόνο των ανακοινώσεων, θα εφαρμοστούν, μετά την λήξη του τρέχοντος μνημονίου, με απαράβατο όρο την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων.

Από την πλευρά του, ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός οίκος «JP Morgan», σε έκθεσή του, βλέπει ως «κεντρικό σενάριο» για τις επόμενες λίγες βδομάδες να υπάρχει μεγάλη πρόοδος, με την εξής χρονολογική σειρά: Υπογραφή συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο», ψήφιση στην ελληνική Βουλή των μέτρων και ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» με διασφάλιση των μελλοντικών εκταμιεύσεων και περισσότερες λεπτομέρειες για την «ελάφρυνση» του χρέους.

«Σηκώνουν» τα ζητήματα της Ενέργειας

Χαρακτηριστική είναι και η χτεσινή παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς-Γιοργκ Σέλινγκ, μέσω της οποίας αναδεικνύονται πλευρές των αντιλαϊκών παζαριών και για τα ζητήματα της Ενέργειας και των βλέψεων ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Ο ίδιος προτείνει να εξεταστεί η περίπτωση έναρξης ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος στην Ελλάδα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ίσως μαζί με τον ESM, με πέντε μεγάλα αντικείμενα επενδύσεων, ύψους ενός δισ. ευρώ. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, εστίασε στον κλάδο της Ενέργειας, όπου θα μπορούσαν να βρεθούν επενδυτές σε «τεχνολογίες του μέλλοντος», όπως για τη δημιουργία πάρκων αιολικής ενέργειας.

Ανταγωνισμοί με επίκεντρο τις αυξανόμενες τάσεις προστατευτισμού

Οι αυξανόμενες τάσεις προστατευτισμού που εκδηλώνονται σε διεθνές επίπεδο και οι αβεβαιότητες που προκαλούν στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής πολυμερούς συνάντησης στο Βερολίνο με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκ. Μέρκελ, τους επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου , Ρ. Αζεβέντο, και του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, Γκ. Ράιντερ.

Χαρακτηριστική είναι η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, σύμφωνα με την οποία «τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και ο κίνδυνος να ενισχύονται ολοένα και περισσότερο οι τάσεις προστατευτισμού αποτελούν για εμάς ένα ξεκάθαρο κίνητρο να υποστηρίζουμε περισσότερο το διεθνές εμπορικό σύστημα».

Από την πλευρά της, η Κρ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι οι «βασικές ανησυχίες» του ΔΝΤ σχετίζονται με την «επίμονα χαμηλή παραγωγικότητα», καθώς και με τις «υπερβολικές ανισότητες που αναπτύσσονται μαζί με τη χαμηλή παραγωγικότητα».

Πριν από τη συνάντηση, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, υπογράμμισε πως «οι ανοιχτές αγορές παραμένουν εγγύηση για την ανάπτυξη και την ευημερία». Εστιάζοντας στο κεντρικό ζήτημα, που αφορά το μοίρασμα των αγορών και των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών που αναπτύσσονται γύρω από αυτό, ο Α. Γκουρία είπε ότι χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο στο οποίο θα διαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση με τρόπο ώστε «να αποκομίζουν όλοι τους καρπούς της» και πρόσθεσε πως η Γερμανίδα καγκελάριος στέλνει ένα «σαφές μήνυμα πολυμερούς και παγκόσμιας συνεργασίας».

«Κίνδυνοι» για τους ρυθμούς ανάκαμψης στην Ευρωζώνη

Η αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών, η πολιτική αβεβαιότητα που υπονομεύει τις μεταρρυθμίσεις, «με ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους σε ορισμένες χώρες», καθώς και ο κίνδυνος έλλειψης ρευστότητας σε επενδυτικά κεφάλαια, συγκαταλέγονται στους κινδύνους που αφορούν στους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Β. Κονστάντσιο.

Ο ίδιος, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ σε Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, εστιάζοντας στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, εκτίμησε ότι αυτά αποτελούν «κληρονομιά» της οικονομικής κρίσης και υπογράμμισε ότι απαιτείται σημαντική προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Το ν/σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση «τρέχει» τα «εφαρμοστικά» νομοσχέδια που συνδέονται με τη δεύτερη «αξιολόγηση», με τον υπουργό Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, να προαναγγέλλει την έναρξη εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του ν/σ για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», που είναι ήδη στη Βουλή (βλέπε και σχετικό ρεπορτάζ, σελ. 10), από τον Ιούλη, όταν θα βρίσκεται σε λειτουργία η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επεξεργασία των στοιχείων που θα υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

«Κανείς δεν μπορεί να αποτυπώσει με ακρίβεια πόσες βιώσιμες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις υπάρχουν, καθώς και σε τι ύψος διαμορφώνονται συνολικά οι οφειλές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την καθεμιά επιχείρηση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας στο πλαίσιο της παρουσίασης του νομοσχεδίου, εκτιμώντας ότι ο δυνητικός αριθμός τους φτάνει στις 400.000. Σύμφωνα με τον υπουργό, στη συνέχεια με διάταξη που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης θα «διευθετηθεί» το ζήτημα της νομικής «ασυλίας» των τραπεζικών στελεχών και κρατικών υπαλλήλων σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις τους για την αναδιάρθρωση των δανείων, για τυχόν ελαφρύνσεις κ.ά.

Παράλληλα, το εν λόγω νομοθέτημα έρχεται να «κουμπώσει» στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών και με τις παρεμβάσεις που ήδη προβλέπονται σε αυτόν, όπως η συμμετοχή πιστωτών (τραπεζών και άλλων) στα μετοχικά κεφάλαια των υπό «εξυγίανση» εταιρειών, μέσω της μετοχοποίησης χρέους, η αλλαγή των επιχειρηματικών πλάνων και του σχεδιασμού, η αποβολή «μη συνεργάσιμων» μετόχων κ.ά.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το χουντικό στρατιωτικό πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Απρίλη 2017 και ώρα 7 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί από τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, το βιβλίο «Δικτατορία 1967 - 1974», που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ομιλία - παρέμβαση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα κλείσει η λαϊκή ορχήστρα της ΚΝΕ, που θα ερμηνεύσει τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ