ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών δημοσιεύματα για τις νέες καταγγελίες

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και συγκεκριμένα στον εισαγγελέα Γ. Νούλη διαβίβασε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου τα δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούν τις νέες καταγγελίες του ΚΚΕ, στις 5 Απρίλη, για νέες επανειλημμένες οχλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ, που αφορούν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων τα τηλεφωνικά κέντρα της ΝΔ και της Ενωσης Κεντρώων. Οπως έγινε γνωστό, τα εν λόγω δημοσιεύματα διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα για να συσχετιστούν με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ήδη διενεργούμενη έρευνα για τις τηλεφωνικές συνακροάσεις που είχε καταγγείλει το ΚΚΕ την 1/12/2016.

Υπενθυμίζεται ότι τότε το τηλεφωνικό κέντρο στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος δεχόταν κλήσεις από απόρρητο τηλέφωνο, που, όταν απαντιόνταν, ακουγόταν ταυτόχρονα και η απάντηση από τηλεφωνικά κέντρα άλλων κομμάτων, συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του Ποταμιού.

Στο μεταξύ, πολλά ερωτήματα δημιουργούνται πλέον για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στη διερεύνηση των καταγγελιών του ΚΚΕ για τα κρούσματα συνακροάσεων που εντοπίστηκαν στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του. Κι ενώ εδώ και πάνω από 4 μήνες δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές για τα επανειλημμένα κρούσματα συνακροάσεων που είχε καταγγείλει το ΚΚΕ από την 1η Δεκέμβρη 2016, παρατηρήθηκε και νέο κρούσμα στις 5 Απρίλη, οπότε το ΚΚΕ κατήγγειλε τις νέες επανειλημμένες οχλήσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο, που αφορούν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων τα τηλεφωνικά κέντρα της ΝΔ και της Ενωσης Κεντρώων.

Το ζήτημα της συνακρόασης και του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών έχει να κάνει με τη διασφάλιση του δικαιώματος του απορρήτου της επικοινωνίας του λαού, των εργαζομένων. Και είναι ένα ζήτημα που, ως τέτοιο, αφορά ασφαλώς άμεσα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και δεν προσφέρεται για αστεϊσμούς και παιχνίδια, όπως επιχειρούν οι ναζιστές φασίστες της Χρυσής Αυγής. Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε ότι οι αντιδράσεις των φασιστοειδών πλέον προκαλούν πολλά ερωτήματα, δεδομένου ότι το πόρισμα της ΑΔΑΕ όχι μόνο επιβεβαιώνει τις καταγγελίες, αλλά κάνει σαφές ότι έγιναν με συγκεκριμένο τεχνικό τρόπο (με χρήση της τεχνικής της παραποίησης προέλευσης τηλεφωνημάτων - χρησιμοποιώντας και την τεχνολογία VOIP, τηλεφωνία μέσω διαδικτύου), ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός του καλούντος.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά η έρευνα. Η αδράνεια και οι καθυστερήσεις δεν δικαιολογούνται, πολύ περισσότερο που ήδη τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα της ΑΔΑΕ περιλαμβάνονται στο πόρισμά της που έδωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Τα στοιχεία αυτά είναι αποκαλυπτικά και βεβαίως αξιοποιήσιμα από τις αρμόδιες αρχές, αν βέβαια υπάρχει η πολιτική βούληση για να ολοκληρωθεί γρήγορα και πλήρως η διερεύνηση των καταγγελιών.

Αξίζει να σταθούμε στο εξής: σύμφωνα με το πόρισμα, έχουν γίνει κλήσεις όχι μέσω του διαδικτύου, αλλά μέσω τηλεφωνικού δικτύου, από το εξωτερικό, οι οποίες είναι δυνατό, κατόπιν σχετικής έρευνας, να διαπιστωθεί από πού προέρχονται ακριβώς και να ζητηθεί αποκάλυψη.

Μετά από αυτά τα σοβαρά στοιχεία και ύστερα από την ανακοίνωση της ΑΔΑΕ την περασμένη Παρασκευή, 7 Απρίλη, που αναφέρει ότι «όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, μετά το προηγούμενο περιστατικό συνακρόασης τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΑΔΑΕ διενήργησε ελέγχους, συνέταξε πόρισμα, το οποίο κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και αναμένει το αποτέλεσμα της άρσης του απορρήτου που ζητήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές (...)», γεννάται το εξής ερώτημα: Γιατί δεν δόθηκε το βούλευμα περί άρσης απορρήτου του αρμόδιου εισαγγελέα προς την ΑΔΑΕ, αφού από τις 9 Δεκέμβρη το ΚΚΕ έχει γραπτά ζητήσει την άρση του απορρήτου; Ποιος θα έπρεπε να το κάνει και δεν το έχει κάνει και γιατί;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της

Δήλωση για το θέμα των συνακροάσεων

Στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» φιλοξενήθηκε δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, για το θέμα των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ. Παραθέτουμε τη δήλωση του Δ. Κουτσούμπα στην εφημερίδα:

«Οι καταγγελίες του ΚΚΕ για το νέο κρούσμα συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εδώ και πάνω από 4 μήνες δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές για τα επανειλημμένα κρούσματα συνακροάσεων που είχε καταγγείλει το ΚΚΕ από την 1η Δεκέμβρη 2016, προκαλούν, εύλογα, πολλά ερωτήματα αλλά και αντιδράσεις. Το νέο κρούσμα παρατηρήθηκε στις 5 Απρίλη, οπότε το ΚΚΕ κατήγγειλε τις νέες επανειλημμένες οχλήσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο, που αφορούν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων τα τηλεφωνικά κέντρα της ΝΔ και της Ενωσης Κεντρώων.

Εχουν περάσει 4 και πλέον μήνες αφότου έγινε η πρώτη καταγγελία του Κόμματός μας για τις τηλεφωνικές συνακροάσεις και οι έρευνες βρίσκονται ακόμη στο σκοτάδι. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες είχαμε και νέο κρούσμα.

Φαίνεται ότι οι μηχανισμοί παρακολούθησης - καταστολής αντί να υποχωρούν, αντίθετα ενισχύονται και αποθρασύνονται. Σ' αυτό τους "βοηθά" η απαράδεκτη καθυστέρηση - αδράνεια της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών να προχωρήσουν σε βάθος την έρευνα και να αποκαλύψουν αυτούς τους μηχανισμούς, που οργανώνουν αυτές τις καταστάσεις.

Μετά και το νέο κρούσμα, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο δικαιολογίας για την κυβέρνηση. Τα στοιχεία που υπάρχουν και περιγράφονται στην έκθεση της ΑΔΑΕ είναι σοβαρά και αποκαλυπτικά. Οπως έχει επισημανθεί, υπάρχει "κέντρο" που παρεμβαίνει, αφού απαιτείται υψηλού επιπέδου και εξειδικευμένη γνώση σε θεωρητικό και τεχνολογικό επίπεδο για τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, ώστε τώρα να αποκαλυφθούν και να δημοσιοποιηθούν αυτοί που κρύβονται πίσω από τις κλήσεις που γίνονται μέσω τηλεφωνικού δικτύου και διαδικτύου, γιατί έτσι θα αποκαλυφθεί ποιοι είναι αυτοί που οργανώνουν αυτές τις υποθέσεις. Η διασφάλιση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι σοβαρό ζήτημα, μεγάλης σημασίας, και δικαιολογημένα ανησυχεί όλους τους εργαζόμενους και δεν ενδείκνυται για αστειάκια και πλακίτσα από διάφορους πρόθυμους λαγούς, εντός και εκτός της κυβέρνησης».

ΤΑΙΠΕΔ
Προς «αξιοποίηση» τα ΕΛΠΕ

Επισπεύδει το ΤΑΙΠΕΔ τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του τρίτου μνημονίου, καθώς χτες δημοσίευσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την «παροχή υπηρεσιών στρατηγικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου» για την «αξιοποίηση» του 35,47% των μετοχών του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ.

Ανάλογη πρόσκληση είχε δημοσιεύσει πριν από λίγες μέρες σχετικά με την πώληση του 5% του μετοχών του ΟΤΕ που ακόμη παραμένει στο Δημόσιο, και το αμέσως επόμενο διάστημα ακολουθούν ανάλογες ανακοινώσεις για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 74% της ΕΥΑΘ και το 27,3% της ΕΥΔΑΠ, των επιχειρήσεων δηλαδή που περιλαμβάνονται στη λίστα ιδιωτικοποιήσεων του τρίτου μνημονίου.

Ανοδικά ο πληθωρισμός

Αύξηση κατά 1,7% εμφάνισε ο πληθωρισμός τον Μάρτη - κατά τρίτο συνεχόμενο μήνα μετά την αύξηση κατά 1,7% που παρουσίασε τον περασμένο Φλεβάρη και 0,5% τον Γενάρη - έναντι μείωσης κατά 1,5% που είχε καταγράψει ο δείκτης τον Μάρτη του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ.

Πιο συγκεκριμένα αυξήσεις, μεταξύ άλλων, καταγράφονται σε τρόφιμα (1,6%), αλκοολούχα ποτά και καπνό (2,8%), στέγαση (3,6%), μεταφορές (8,6%), επικοινωνίες (2,1%), ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια (1,7%) κ.ά. Μειώσεις καταγράφονται σε διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού (-3,3%), Υγεία (-2,7%), πολιτιστικές δραστηριότητες (-1,2%) κ.ά.

Νέα επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς

Η Ελένη Τουλουπάκη είναι η νέα εισαγγελέας κατά της διαφθοράς (για την επόμενη διετία) που αναλαμβάνει μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση της Ελένης Ράικου, η οποία συνοδεύτηκε από σοβαρές καταγγελίες για την εν εξελίξει έρευνα για την υπόθεση της «Novartis». Με συντριπτική πλειοψηφία 10-1 το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή χτες τη σχετική εισήγηση του αρεοπαγίτη Χαράλαμπου Μαχαίρα.

Η νέα εισαγγελέας διαφθοράς, η οποία ήδη συμμετέχει στο κλιμάκιο των εισαγγελέων που συνδράμουν το έργο των οικονομικών εισαγγελέων, έχει χειριστεί σωρεία δικογραφιών, ενώ συμμετείχε και στο κλιμάκιο εισαγγελέων που ανέκριναν τον Φαλτσιανί για την αποκαλούμενη «λίστα Λαγκάρντ». Εχει χειριστεί σοβαρές υποθέσεις, που αφορούν λίστες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ πριν από λίγες μέρες ταξίδεψε στη Χάγη με συναδέλφους της, όπου είχε επαφές για τα λεγόμενα «Panama Papers».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ