ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 2015 - Κυριακή 12 Απρίλη 2015
Σελ. /40
Είσαι εντελώς φτωχός; Απόδειξη!

Δεν κρατιέται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και την Τρίτη μετά το Πάσχα ετοιμάζεται να δώσει συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία ορίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που πρέπει να πληροί κάποιος για να δικαιούται το δωρεάν ρεύμα, ή το επίδομα σίτισης και στέγασης, που προβλέπει ο νόμος για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη, επιβεβαιώνει ότι ο συγκεκριμένος νόμος μόνο στόχο έχει να μοιράσει ψίχουλα στους πλέον φτωχούς. Για παράδειγμα, για να δικαιούται μια τετραμελής οικογένεια δωρεάν ρεύμα μέχρι 300 Kwh το μήνα, θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα μέχρι 4.800 ευρώ (400 ευρώ το μήνα) και ταυτόχρονα να συντρέχουν μια σειρά από κριτήρια που σχετίζονται με τη φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας της και το ύψος των καταθέσεων που ενδεχομένως έχει στην τράπεζα. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες «παροχές» που προβλέπει ο νόμος. Σε κάθε περίπτωση, τα κριτήρια αυτά έχουν στόχο να μειώσουν κι άλλο τους δικαιούχους ακόμα και αυτών των ελάχιστων που δαπανά το κράτος για να διαχειριστεί την ακραία φτώχεια.

Πώς οι 10.000 έγιναν ... 98

Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής ακούστηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση. Οπως ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος, η Περιφέρεια Αττικής παρενέβη και αποκατέστησε την ηλεκτροδότηση σε 98 νοικοκυριά. Συνολικά, ο αριθμός των αιτήσεων που έγιναν στην περιφέρεια για επαναφορά του ρεύματος ήταν 325... Το κόστος για αυτές τις επανασυνδέσεις ήταν 35.000 ευρώ.

Γιατί γράφουμε όλα τα παραπάνω; Γιατί θυμηθήκαμε το απίστευτο πανηγύρι που είχε στηθεί τον περασμένο Δεκέμβρη από την Περιφέρεια και μερίδα του Τύπου, με αφορμή την ανακοίνωση του προγράμματος της Περιφέρειας με τον τίτλο «Ηλεκτρικό Ρεύμα για όλους» προϋπολογισμού 2,25 εκατ. ευρώ, που αφορούσε όπως είχαν πει περίπου 10.000 νοικοκυριά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί, η Περιφέρεια αναλάμβανε την κάλυψη δαπάνης έως 360 ευρώ το χρόνο ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που έχει διακοπεί... Ομως, απ' ό,τι φαίνεται, με τις προϋποθέσεις που μπήκαν τελικά από τις 10.000 έμειναν 98!

Τα ωραία μιας «αριστερής κυβέρνησης»...

Ωραία ...αριστερά και ριζοσπαστικά πράγματα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στη μακρινή μεγάλη χώρα της Βραζιλίας, που έχει και συγκυβέρνηση «αριστερή» υπό την προεδρία της Ντίλμα Ρουσέφ, διαδόχου του Λούλα, αυτούς που ο ΣΥΡΙΖΑ εκθειάζει ως τη σύγχρονη «εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό». Ετσι, την περασμένη Τετάρτη πέρασε επί της αρχής στο κοινοβούλιο της Βραζιλίας αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθούν ορισμένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, που διευρύνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τους επεινοικιαζόμενους εργαζόμενους μέσω δουλεμπορικών γραφείων και εργολάβων σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Στην πρώτη αυτή ψηφοφορία (έπεται και άλλη την Τρίτη), το αντεργατικό έκτρωμα ψήφισαν 324 βουλευτές από κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, 137 ήταν κατά και υπήρξαν 2 αποχές. Ενδιαφέρον είναι ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του Εργατικού Κόμματος (PT), από όπου προέρχεται η Ρουσέφ, καταψήφισε, επίσης ότι το ΚΚ της Βραζιλίας (PCdoB), που στηρίζει την αστική κυβέρνηση της Ρουσέφ, καταψήφισε και αυτό αλλά βρέθηκε και ένας βουλευτής του που διαφώνησε και υπερψήφισε.

... και οι ανάγκες του κεφαλαίου

Τι σημαίνει, όμως, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και ποιος το πρότεινε έχει τη σημασία του: Το βραζιλιάνικο κεφάλαιο είναι αυτό που κάνει κουμάντο στη χώρα, αυτό έχει την πραγματική εξουσία και η αστική κυβέρνηση το υπηρετεί. Μήπως το ίδιο δε βλέπουμε με τη συγκυβέρνηση στη χώρα μας; Ετσι και οι Βραζιλιάνοι καπιταλιστές θέλουν πιο φτηνή εργατική δύναμη, για να κοντραριστούν με τους ανταγωνιστές τους. Και βεβαίως η Βραζιλία δεν έχει μνημόνιο! Αλλωστε το εν λόγω νομοσχέδιο είναι μέρος ευρύτερου αντιλαϊκού πακέτου για τη λεγόμενη «δημοσιονομική προσαρμογή». Γνωστή και αυτή η ορολογία στη χώρα μας. Και τέλος το ...καλύτερο, ο εισηγητής του νομοσχεδίου είναι ο βουλευτής Σάντρο Μάμπελ του PMDB (Κόμμα Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας) που συμμετέχει στην «αριστερή» κυβέρνηση και μάλιστα έχει τους περισσότερους βουλευτές. Ο συγκεκριμένος είχε διατελέσει πρώτος αντιπρόεδρος και της πρώτης κυβέρνησης του «νεοφιλελεύθερου» Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο και είναι επικεφαλής του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου μπισκότων, του μεγαλύτερου της Λατινικής Αμερικής. Επίσης, ο πρόεδρος αυτού του κόμματος, Μίσελ Τέμερ, έχει τη θέση του πολιτικού συντονιστή στην κυβέρνηση της Ρουσέφ. Αυτό θα πει συντονισμός με τις ανάγκες του κεφαλαίου...

Δεν ξεπλένονται

Τον δικό τους Γολγοθά συνεχίζουν να ανεβαίνουν χιλιάδες πρόσφυγες, που φτάνουν από διάφορες χώρες στις ελληνικές θάλασσες και ξεβράζονται στις ακτές των νησιών. Η κατάσταση στα νησιά είναι πλέον ασφυκτική, γεγονός που θέλει - δε θέλει καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Η οποία, όμως, διά της αρμόδιας υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, πετάει το μπαλάκι στην ΕΕ. «Η Ευρώπη - δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό - θα πρέπει να δει ότι η Ελλάδα εξαντλεί όλα τα εθνικά της μέσα για να αντιμετωπίσει το μεγάλο προσφυγικό κύμα». Δηλαδή, ζητά από τον ένοχο να λύσει το πρόβλημα. Μόνο που στην ΕΕ μετέχει και η Ελλάδα και έχει προσυπογράψει όλες εκείνες τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει σ' αυτό το πρόβλημα. Εν ολίγοις, είναι δύσκολοι καιροί για τους Πόντιους Πιλάτους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1755 Γεννιέται ο Τζέιμς Πάρκινσον, ο Αγγλος γιατρός που περιέγραψε την ασθένεια των νεύρων στην οποία δόθηκε τ' όνομά του.

1919 Συγκροτείται στο Παρίσι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO). Κύριος σκοπός της Οργάνωσης υπήρξε η κατά το δυνατόν διαχείριση των συνεπειών της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στους εργαζόμενους, υπό το φόβο κοινωνικών επαναστάσεων. Eίχε προηγηθεί η Οχτωβριανή Επανάσταση και η άνοδος του επαναστατικού κινήματος σε μια σειρά χώρες.

1945 Οι κρατούμενοι στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ εξεγείρονται. Την εξέγερση οργάνωσαν κομμουνιστές κρατούμενοι και αιχμάλωτοι του Κόκκινου Στρατού, που καθ' όλη τη διάρκεια του εγκλεισμού τους πάλευαν κατά του ναζισμού, με τη συγκρότηση παράνομης οργάνωσης, τη διενέργεια σαμποτάζ στις γραμμές παραγωγής, όπου εργάζονταν με καταναγκαστική εργασία. Στο Μπούχενβαλντ εξοντώθηκαν 56.000 άτομα, ενώ πάνω από 2.000 ήταν οι νεκροί («παράπλευρες απώλειες) από αεροπορικό βομβαρδισμό των Αμερικανών στις 24/4/1944.

1947 Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Στέφανος Σαράφης μεταφέρεται στο Τμήμα Μεταγωγών της Αθήνας και κλείνεται στις φυλακές Βούρλων με την κατηγορία του... δοσίλογου!

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου, έπειτα από σκληρές μάχες με δυνάμεις της Εθνοφυλακής, της Χωροφυλακής και ΜΑΥδων μπαίνουν στα Καλάβρυτα.

1955 Ιδρύεται το κόμμα Φιλελεύθερη Δημοκρατική Ενωσις με επικεφαλής τον Σοφοκλή Βενιζέλο.

1964 Στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο παραπέμπεται τελικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Κόλλιας, για απόπειρα παρέμβασης στις ανακρίσεις Σαρτζετάκη, για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Τρία χρόνια αργότερα θα διοριστεί πρώτος πρωθυπουργός της χούντας.

1967 Ο υπασπιστής του Χίτλερ, Μάρτιν Μπόρμαν, ο αρχηγός της Γκεστάπο, Χάινριχ Μίλερ, ο πρώην διοικητής στρατοπέδων συγκέντρωσης Ρίχαρντ Γκλικ και ο διαβόητος αρχίατρος του Αουσβιτς, Γιόζεφ Μένγκελε, ζουν στη Λατινική Αμερική, ανακοινώνει ο γνωστός «κυνηγός ναζί» Σίμον Βίζενταλ.

1970 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων 13» εκτοξεύεται και κατευθύνεται προς τη Σελήνη με τριμελές πλήρωμα. Δυο μέρες αργότερα, εκδηλώνεται σοβαρή βλάβη, η οποία γίνεται αιτία να ματαιωθεί η προσσελήνωσή του και προς στιγμήν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα επιστροφής των αστροναυτών στη Γη. Τελικά, η περιπέτεια λήγει αισίως στις 18 του Απρίλη.

1985 Πεθαίνει ο Ενβέρ Χότζα, Α' Γραμματέας του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας.

2013 Ξεκινά τις εργασίες του το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ (11 - 14/4/2013), που εμπλούτισε το Πρόγραμμά του και το Καταστατικό. Μέσα σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, αναδείχθηκε η ανάγκη για ένα «κόμμα παντός καιρού», που μέσα από τη σφυρηλάτηση της λαϊκής συμμαχίας, θα είναι ικανό να πρωταγωνιστήσει στη συγκέντρωση δυνάμεων για την επαναστατική ανατροπή, το σοσιαλισμό. Από το Συνέδριο αναδείχθηκε νέα ΚΕ. Νέος ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναδείχθηκε ο Δ. Κουτσούμπας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ