ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 2015 - Κυριακή 12 Απρίλη 2015
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Σε αναβρασμό για την άθλια κατάσταση στην Υγεία

Στην Αττική, αποφασίστηκε νέα κινητοποίηση στις 14 Μάη, έξω από το υπουργείο Υγείας

Από συγκέντρωση των συνταξιούχων έξω από το ΙΚΑ Νέας Ιωνίας Αττικής
Από συγκέντρωση των συνταξιούχων έξω από το ΙΚΑ Νέας Ιωνίας Αττικής
Με νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 14 Μάη, στις 7 μ.μ., έξω από το υπουργείο Υγείας, συνεχίζεται η δράση συνδικάτων, Λαϊκών Επιτροπών και άλλων φορέων από περιοχές της Αττικής για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας.

Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο αποφάσισαν οι φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος από τη Δυτική Αθήνα, το Μενίδι και τη Φυλή, που το προηγούμενο διάστημα σχεδίασαν και υλοποίησαν πρόγραμμα δράσης, διεκδικώντας άμεσες λύσεις για τα προβλήματα στις δομές Υγείας της περιοχής, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, με επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι φορείς αυτοί οργάνωσαν στις 21 Μάρτη μαζικό συλλαλητήριο στο Περιστέρι. Σε νέα σύσκεψη πριν από λίγες μέρες, έκαναν απολογισμό του προηγούμενου κύκλου κινητοποιήσεων και προγραμματισμό για το διάστημα μέχρι τις 14 Μάη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη σύσκεψη, «η μαζικότητα του συλλαλητηρίου (σ.σ. συμμετείχαν πάνω από 60 φορείς) αφήνει παρακαταθήκη για ακόμα μεγαλύτερους και πιο μαζικούς αγώνες ώστε κανείς να μη συμβιβαστεί με την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία - Πρόνοια στη Δυτική Αθήνα. Οι πρωτοβουλίες μας, το σχέδιο δράσεων και παρεμβάσεων αγκαλιάστηκαν από πλήθος ακόμα φορέων, από 12 σωματεία Υγειονομικών και ΑμΕΑ, από συλλόγους σπουδαστών σε σχολές Υγείας. Αποδείχτηκε ότι ο συντονισμός, η κοινή δράση, το αγωνιστικό - διεκδικητικό πλαίσιο είναι η δύναμή μας».

Από το συλλαλητήριο στο Περιστέρι στις 21 Μάρτη
Από το συλλαλητήριο στο Περιστέρι στις 21 Μάρτη
Οι φορείς ξεκαθαρίζουν ακόμα ότι: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Στον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών, αλλά και για τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, είναι προτεραιότητα η υπεράσπιση της Υγείας του λαού. Διεκδικούμε πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο το λαό».

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Σημείο αναφοράς αποτέλεσε η Υγεία και στις συγκεντρώσεις των συνταξιούχων την 1η Απρίλη στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε περισσότερες από 20 ακόμα πόλεις της χώρας. Τις επόμενες μέρες, οι συνταξιουχικές Ομοσπονδίες σκοπεύουν να δώσουν συνέχεια στη δράση για τα ζητήματα της Υγείας, που δεν είναι ξεκομμένα από αυτά της Ασφάλισης και των συντάξεων.

Κάτω από την πίεση των οξυμένων προβλημάτων, με καθοριστική παρέμβαση από Συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές, αναπτύσσονται κινητοποιήσεις και στην υπόλοιπη χώρα. Στη Λευκάδα, με απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, του Εργατικού Κέντρου, εργατικών σωματείων και άλλων φορέων, οργανώθηκαν στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, κατάληψη στα εκδοτήρια εισιτηρίων του νοσοκομείου, παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση και παλλευκαδικό συλλαλητήριο κ.ά.

Στα Τρίκαλα, αγωνιστική παρέμβαση στο νοσοκομείο οργάνωσαν ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ και εργατικά σωματεία, ενώ στην Πάτρα, η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ, συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, συνταξιουχικές οργανώσεις έκαναν μαζική παρέμβαση στην 6η ΥΠΕ.

Στο Ηράκλειο, σωματεία και φορείς κάλεσαν σε συγκέντρωση στα ταμεία των εξωτερικών ιατρείων του ΠΑΓΝΗ και στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο οργάνωσε συλλαλητήριο. Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ Βέροιας έγινε από τη Γραμματεία Ημαθίας του ΠΑΜΕ, ενώ στο Βόλο, με αίτημα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, έγιναν συγκέντρωση και πορεία, με πρωτοβουλία εργατικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Συγκέντρωση έγινε και στη Δράμα, με πρωτοβουλία της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μήνα δράσης για την Υγεία οργάνωσε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, στο πλαίσιο του οποίου έγιναν συσκέψεις σωματείων και φορέων, κινητοποίηση στο νοσοκομείο του νησιού, με κλείσιμο των ταμείων του, παρέμβαση στον ΕΟΠΥΥ. Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Τέλος, συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας έκαναν και τα ΔΣ των συλλόγων της ΠΟΕΔΗΝ, μετά την πανελλαδική τους σύσκεψη στις 2/4, στην Αθήνα, ενώ στον «Ευαγγελισμό» οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, για τα τεράστια κενά στο προσωπικό, τις απλήρωτες για μήνες εφημερίες και το αίσχος των ατέλειωτων ράντζων. Στάση εργασίας στη διάρκεια της εφημερίας έκανε στις αρχές του μήνα και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν».


Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης

Οσο κυριαρχεί η κρατική υποχρηματοδότηση και η εμπορευματοποίηση της Υγείας δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα φως στο τούνελ για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα Υγείας αλλά και τους ασθενείς, επισημαίνει σε ανακοίνωση η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού (2.4.2015). Σχολιάζοντας μία προς μία αυτές τις εξαγγελίες, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

  • Ανακοίνωσε προσλήψεις 4.500 υγειονομικών (οι 700 επικουρικοί) για το 2015, οι οποίες ήταν ήδη προγραμματισμένες και για πολλοστή φορά αναγγελμένες και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Για τα 200 κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που απαιτούνται 800 εργαζόμενοι, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 500 με ελαστικές εργασιακές σχέσεις για δύο χρόνια. Οι προσλήψεις αυτές, ακόμα κι αν έρθουν στις μονάδες υγείας μέσα στο 2015, είναι ελάχιστες μπροστά στις τεράστιες σημερινές ελλείψεις και τις πραγματικές ανάγκες. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί 17.000 υγειονομικοί. Μόνο στον «Ευαγγελισμό» χρειάζονται άμεσα 1.000 εργαζόμενοι, 300 στο «Αμαλία Φλέμινγκ». Το προσωπικό, κύρια στη νησιωτική Ελλάδα, βρίσκεται μόνιμα κάτω από τα όρια ασφαλείας. Στα ιδρύματα Πρόνοιας βασιλεύει η κινητικότητα, τα αλλότρια καθήκοντα. Σε αρκετούς νομούς δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ αρκετά εργαστήρια στο ΠΕΔΥ δε λειτουργούν από έλλειψη προσωπικού και αντιδραστηρίων. Οι υποστελεχωμένες κλινικές θα συνεχίσουν να υπολειτουργούν και να κλείνουν, τα ΚΥ να λειτουργούν ως διαμετακομιστικά κέντρα. Η εντατικοποίηση και τα χρωστούμενα ρεπό θα αυξάνονται, η ταλαιπωρία και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των ασθενών θα μεγαλώνουν. Την ίδια στιγμή που το κράτος χρηματοδοτεί με εκατομμύρια ευρώ τραπεζίτες, βιομηχάνους και εφοπλιστές από την αφαίμαξη του λαού, δεν του περισσεύουν λεφτά για να ξανανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία και οι δεκάδες κλινικές και τμήματα που παραμένουν κλειστά. Λέει ψέματα η κυβέρνηση ότι έχει προτεραιότητα την υγεία του λαού. Προτεραιότητά της είναι η ανάπτυξη που υπηρετεί τα κέρδη, η στήριξη της λυκοσυμμαχίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, η συγκυβέρνηση θα εφαρμόσει πλήρως τον προϋπολογισμό για το 2015 που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση (τον οποίο καταψήφισε ως «μνημονιακό» ο ΣΥΡΙΖΑ) και μειώνει ακόμα παραπάνω την ήδη ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας. Αποτέλεσμα είναι να μεγαλώνουν συνεχώς οι ελλείψεις ακόμα και σε βασικά υλικά και φάρμακα και να υπάρχουν νοσοκομεία που σύντομα θα βρεθούν σε αδυναμία να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Αντί να χρηματοδοτήσει με επάρκεια από τον κρατικό προϋπολογισμό τα δημόσια νοσοκομεία, το ΠΕΔΥ και τα προνοιακά ιδρύματα, ο υπ. Υγείας υποσχέθηκε ότι θα επανεξετάσει το θέμα το Σεπτέμβρη κι ότι θα «παραιτηθεί» εάν κλείσει νοσοκομείο.
  • Απλήρωτα δεδουλευμένα: Παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες στους εργαζόμενους, εξακολουθούν να οφείλονται δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) πολλών ετών και μηνών. Ο υπουργός αρνήθηκε να δεσμευτεί πότε θα κατατεθεί η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση για να πληρωθούν στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα Γενάρη - Φλεβάρη - Μάρτη και στους γιατρούς οι περικοπές στις εφημερίες προηγούμενων ετών.
  • Πληρωμές ασθενών: Η κατάργηση του 5ευρω, που έχει φροντίσει ήδη να μαζέψει η κυβέρνηση από άλλα χαράτσια, δεν επαρκεί από μόνη της μπροστά στις συνεχώς αυξανόμενες πληρωμές των ασθενών για συμμετοχή σε εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα. Για άλλη μια φορά, έμεινε αναπάντητο το αίτημα για κατάργηση όλων των πληρωμών για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Η ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα ασφαλισμένων και ανασφάλιστων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σημαίνει εξίσωση δικαιωμάτων προς τα κάτω, αφού και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν για εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα, αλλού συμμετοχή, αλλού εξ ολοκλήρου! Ποια είναι, λοιπόν, η πρόνοια του κράτους; Είναι σαφές ότι η πολιτική υπέρ της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων και της εμπορευματοποίησης της Υγείας συνεχίζεται. Συνεπώς, τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία - Πρόνοια για ασθενείς και υγειονομικούς θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν, οι ανισότητες να μεγαλώνουν.

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Οργανώνουμε τον αγώνα για την κατάργηση όλων των μνημονικών και εφαρμοστών νόμων. Μπαίνουμε μπροστά για να γίνουν παντού γενικές συνελεύσεις, να συνεδριάσουν άμεσα όλα τα ΔΣ. Εκεί όπου αδρανούν, ή κωλυσιεργούν, να πάρουν την πρωτοβουλία, τα ίδια τα μέλη των σωματείων, με συγκέντρωση υπογραφών κ.ά.

Να πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μαζί με άλλα σωματεία και λαϊκούς φορείς. Να αναδειχθούν τα προβλήματα υγείας - πρόνοιας με συνεντεύξεις, αγωνιστικές παρεμβάσεις κ.ά. Διεκδικούμε την αναπλήρωση όλων των απωλειών ως βάση για νέες κατακτήσεις με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες, την αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία - πρόνοια με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών και της επιχειρηματικής δράσης σε υγεία - πρόνοια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ