ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

«Ψηφίζουμε - Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού, Δύναμη κι ελπίδα είναι του λαού» - «Οχι στα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων», ήταν τα συνθήματα που δέσποζαν στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια» όπου πραγματοποιήθηκε χτες η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την παρουσίαση των υποψηφίων του Κόμματος για τις ευρωεκλογές, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Στο χώρο επικρατούσε το αδιαχώρητο καθώς δεκάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος έδωσαν το «παρών», όπως το δίνουν καθημερινά στους λαϊκούς αγώνες και στη μάχη για την ενίσχυση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ για τις τρεις κάλπες του Μάη.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κι αμέσως μετά το λόγο πήραν για σύντομες παρεμβάσεις που στοιχειοθετούσαν μια απάντηση στο «γιατί ΚΚΕ» στις εκλογές, ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, υποψήφιος ευρωβουλευτής. Ο Γιώργος Μαργαρίτης, ιστορικός, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής. Η Βίκυ Αράπη - Καραγιάννη φιλόλογος, πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ, υποψήφια ευρωβουλευτής. Η Νατάσσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, υποψήφια ευρωβουλευτής. Η Ερη Ρίτσου, συγγραφέας, υποψήφια ευρωβουλευτής. Ο Μιχάλης Μιχαήλ, απόστρατος ανθυποπυραγός, υποψήφιος ευρωβουλευτής. Ο Μιχάλης Λεάνης, δημοσιογράφος και ο Σταύρος Τσακίρης, σκηνοθέτης (ρεπορτάζ από τις παραπάνω παρεμβάσεις θα δημοσιευτεί στο «Ριζοσπάστη» αύριο, Σάββατο).

Ακολουθεί η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα.

***


Ψηφίζουμε - δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού, γιατί δύναμη είναι και ελπίδα του λαού

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στην εκδήλωση

Ευχαριστούμε όλους και όλες για την παρουσία σας και την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για την εκδήλωση αυτή σήμερα, κατά την οποία δίνουμε στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο του Κόμματος για τις ευρωεκλογές. Πρόκειται για μια σημαντική μάχη, την οποία δίνουμε ενιαία, παντού, σε όλη τη χώρα, με στόχο να ισχυροποιηθούν αποφασιστικά, μαζικά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές και στις εκλογές για την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση. Κεντρικό μας σύνθημα είναι «Σπάμε τα δεσμά των μονοπωλίων, της ΕΕ, δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού, γιατί δύναμη κι ελπίδα είναι του λαού».

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είναι το μόνο που μπορεί να εκφράσει γνήσια τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ.

Να αποτυπώσει την αντίθεση του λαού και της νεολαίας μας απέναντι στην πολιτική αυτής της καπιταλιστικής ένωσης, που στέλνει συνεχώς αντιλαϊκές οδηγίες, φτιάχνει τρόικες, προβλέπει αντιδραστικά μνημόνια διαρκείας, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, την ανταγωνιστικότητά τους, συνθλίβοντας τους λαούς.

Το ΚΚΕ παραμένει η μοναδική συνεπής πολιτική δύναμη, με την πιο καθαρή θέση: Αποδέσμευση από την ΕΕ - Μονομερής διαγραφή του χρέους, για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός μας - Κοινωνικοποίηση του πλούτου, με το λαό στην εξουσία. Αυτή η θέση θωρακίζει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα απέναντι στους λεγόμενους «ευρωσκεπτικιστές», που τάχα σηκώνουν τη σημαία της αποδέσμευσης, της εξόδου από το ευρώ, στέλνοντας τους εργαζόμενους, το λαό, να παλεύουν κάτω από ξένες σημαίες, τις οποίες σηκώνουν οι δυνάμεις του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου για τα δικά τους συμφέροντα.

Η σφηκοφωλιά των Ευρωπαίων καπιταλιστών ματώνει τους λαούς


Για σκεφτείτε: Τα άλλα κόμματα, άλλα ένθερμα, άλλα με ορισμένη κριτική, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ακόμα από την ίδρυση της ΕΟΚ, υιοθέτησαν τη λογική του μονόδρομου.

Οι πρόδρομοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κι αν ονομάζονταν (ΕΡΕ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ, «ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ» ή ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) ψήφισαν και με τα δύο χέρια όλες τις αντιδραστικές Συνθήκες, συντάχθηκαν με αυτήν τη σφηκοφωλιά, υπηρέτησαν τους σχεδιασμούς του συστήματος, που μας έφερε οικονομική κρίση, φτώχεια, ανεργία, πολέμους.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κινούνται στις ράγες του ίδιου μονόδρομου, της ίδιας στρατηγικής, και που σήμερα θέλουν να φοβίσουν το λαό ότι το σπάσιμο των δεσμών της ΕΕ είναι αρνητικό για τους εργατοϋπαλλήλους, τους ανέργους, τα λαϊκά στρώματα, κρύβουν την αλήθεια για τον ίδιο τον εκμεταλλευτικό και σάπιο χαρακτήρα της καπιταλιστικής αυτής ένωσης. Οταν λέμε ΕΕ δεν εννοούμε την ευρωπαϊκή ήπειρο στην οποία κατοικούν οι λαοί της. Μιλάμε για την ένωση των καπιταλιστών που συγκροτήθηκε από τους ίδιους για να υπερασπίσει τα ιδιοτελή ταξικά συμφέροντά τους, τα κέρδη τους, ματώνοντας τους λαούς.

Ετσι εξηγείται και γιατί στην ΕΕ ούτε υπήρξαν ούτε μπορούν να υπάρξουν ισότιμες σχέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη της, αφού η αλληλεγγύη μεταξύ των μονοπωλίων αφορά μόνο στη συμφωνία οικονομικής - κοινωνικής επίθεσης στους λαούς. Η σήψη της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικής ένωσης φαίνεται και από το γεγονός ότι σε όλα τα κράτη - μέλη της εμφανίζονται και πολλαπλασιάζονται τα σκάνδαλα, η διαφθορά. Η ΕΕ, με τα περισσότερα κράτη - μέλη της ταυτόχρονα να είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, οργανώνει τον πόλεμο με οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά μέσα, διεξήγαγε πόλεμο στο έδαφος της Ευρώπης, συμμετέχει στους σχεδιασμούς επέμβασης σε Ασία, Αφρική, σήμερα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, πάει χέρι χέρι με τις ΗΠΑ στον αντικομμουνισμό και στην αντιμετώπιση του κινήματος με τη γνωστή τρομο-νομοθεσία και τον αυταρχισμό.


Ο ευρωμονόδρομος καμιά εγγύηση δεν παρέχει στην εδαφική κυριαρχία. Η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ - με απόφαση και των Κύπριων κομμουνιστών - με κύρια επιδίωξη να λυθεί το Κυπριακό. Η ΕΕ, αντίθετα, στήριξε το «σχέδιο Ανάν», συνεχίζει να στηρίζει την πολιτική που οδηγεί σε διχοτόμηση.

Η ΕΕ ούτε στο ελάχιστο δεν αντιμετώπισε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο από την Τουρκία, η οποία διαπραγματεύεται την ένταξή της σε αυτήν.

Το ΚΚΕ στις πιο κρίσιμες στιγμές πήρε τη μόνη σωστή θέση για το λαό

Το ΚΚΕ έγκαιρα αποκάλυψε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση για τους λαούς με παρεμβάσεις από τα πάνω, αλλά κατάργηση της ΕΕ για όλους τους λαούς με το δικό τους αγώνα, οικοδόμηση μιας Ευρώπης των λαϊκών δικαιωμάτων, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.

Το ΚΚΕ έγκαιρα αποκάλυψε ότι μέσα στις συνθήκες των ανταγωνισμών, των ανισότιμων σχέσεων, οι οποίες αναμφίβολα οξύνονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, οξύνεται και η διαπάλη ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη.

Σήμερα, για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας πιέζουν τη Γερμανία να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος για τη διαχείριση του χρέους των πιο υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης και για να περιορίσει τα εμπορικά της πλεονάσματα.

Αυτό, όμως, δεν γίνεται για τα συμφέροντα των λαϊκών δυνάμεων, δεν αφορά τους λαούς είτε των ισχυρότερων είτε των πιο αδύναμων καπιταλιστικών οικονομιών. Αναζητούνται, βέβαια, συμβιβασμοί ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, αλλά κανένας προσωρινός συμβιβασμός δεν μπορεί να αποτρέψει την υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων, την περιοδική εκδήλωση κρίσης μέσα στα πλαίσια της ΕΕ. Τα επόμενα χρόνια θα φανούν πιο καθαρά οι δυσκολίες των κρατών της Ευρώπης, που συμμετέχουν στην ΕΕ, να αντιμετωπίσουν την κρίση, την ασθενική ανάκαμψη που θα προκύψει, τις μεταξύ τους άνισες σχέσεις και ανταγωνισμούς.


Τώρα, λοιπόν, πρέπει οι λαοί να παρέμβουν, για να μην επιτρέψουν σχέδια, που θα δώσουν χρονικό περιθώριο να συνεχίσει η ΕΕ την ορμητική επίθεσή της κατά των εργαζομένων. Να μην μπλεχτούν οι λαοί σε ανταγωνισμούς, που μπορεί να φέρουν πιο κοντά παλιούς και νέους τοπικούς πολέμους είτε στο έδαφος της Ευρώπης είτε στον ευρύτερο χώρο.

Το ΚΚΕ δύο φορές, στις πιο κρίσιμες στιγμές, πήρε τη μόνη σωστή θέση, λέγοντας «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ», «ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ», προβάλλοντας τη μόνη συνεπή θέση για «ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ».

Σ' αυτήν τη βάση, οργάνωσε και στήριξε αγώνες με συγκεκριμένα αιτήματα, προκειμένου να δυσκολέψει την εφαρμογή των κοινοτικών αποφάσεων.

Γι' αυτό ο λαός πρέπει να αρχίσει - και με την ευκαιρία των ευρωεκλογών - να βάζει το δικό του λιθαράκι στο δρόμο της πάλης για τη λαϊκή εξουσία, στο δρόμο των λαών της Ευρώπης, για την Ευρώπη της Λαϊκής Ευημερίας.

Το ΚΚΕ, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, παλεύει με πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Διαθέτει όλες τις δυνάμεις του στον αγώνα για την οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στα σχολεία, στα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια, στις επαγγελματικές σχολές, στα χωριά, στις γειτονιές, στα συνδικάτα.

Πρωταγωνιστεί καθημερινά στους αγώνες, σε αντίθεση με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, παλιό και νέο, που είναι δεκανίκι της ΕΕ, της μεγαλοεργοδοσίας.


Δίνει μάχες στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο. Αντιτάσσεται στα αντιλαϊκά μέτρα, ενημερώνει τους εργαζόμενους, είναι η δική τους φωνή!

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει σημαντικές προτάσεις νόμων για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών.

Δίνει όλες του τις δυνάμεις για να πάρει σάρκα και οστά το σύγχρονο μήνυμα «κανένας μόνος του στην κρίση, όλοι για έναν και ένας για όλους», για να δυναμώσει η λαϊκή αλληλεγγύη.

Η ΕΕ έφερε φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση παντού.

Ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων. Πρέπει να φτιάξει τη δική του ζωή, στον τόπο του, εκφράζοντας τώρα την αντίθεση στην ΕΕ, καταψηφίζοντας τα κόμματα που την στήριξαν και την στηρίζουν.

Η χώρα μας είναι μια πλούσια χώρα και μπορεί να ζήσει το λαό της, μόνο αν φύγουμε από την ΕΕ.

Το ΚΚΕ δεσμεύεται στον ελληνικό λαό, αγωνίζεται μαζί του να ενισχυθεί, να δυναμώσει η κοινωνική Λαϊκή Συμμαχία, κοινωνικοποιώντας τα μονοπώλια, να φτιάξουμε μαζί μια καλύτερη ζωή.

Αυτά που κρύβουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου

Η ΕΕ και τα κόμματά της στήριξαν αντιλαϊκές συνθήκες και αποφάσεις και μας έφεραν ως εδώ. Τέτοιες αντιλαϊκές αποφάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζουν οι ευρωβουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι αυτοί όχι μόνο έβαλαν πλάτη στην υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ, αλλά αποδυνάμωσαν και εστίες αντίστασης του λαού. Είναι γνωστά «τα έργα και οι ημέρες τους» στο κίνημα, στους δήμους. Παντού έγιναν τορπιλάκατοι των βιομηχάνων και των συμφερόντων των εργοδοτών, εκτοξεύοντας τις τορπίλες τους κατά του λαού.

Τα κόμματα της ΕΕ κρύβουν ότι:

Η ΕΕ αποφασίζει για τις νέες «αγορές» καταστρέφοντας βιοτεχνίες, μικρομάγαζα, φτωχούς αγρότες και εργάτες μαζί.

Η ΕΕ αποφάσισε για το τι θα σπέρνει και το τι θα παράγει ο αγρότης. Αποφάσισε να του πάρουν τα χωράφια οι τράπεζες!

Η ΕΕ αποφάσισε να γεμίσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ με εισαγόμενα προϊόντα για να κερδίσουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Η ΕΕ δεν έχει λόγους να μιλά για εθνική πολιτική στην ελληνική οικονομία, γιατί όλα μπαίνουν στο ζύγι των μονοπωλίων και το τι συμφέρει αυτά.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τρομοκρατούν με το ψευτοδίλημμα «ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρώπη», για να κρύψουν ότι το ΝΑΙ ή ΟΧΙ αφορά στην ΕΕ των καπιταλιστών, που καμιά σχέση δεν έχει με την Ευρώπη των λαών.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αφού κορόιδεψαν για χρόνια με τα «χρυσά κουτάλια», κάθε φορά έβαζαν το λαό να ταυτίζει τους στόχους του με τους στόχους του κεφαλαίου. Πότε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, πότε με την ΟΝΕ, το ευρώ, τώρα τρομοκρατούν με το φόβο της «απομόνωσης».

Τρομοκρατούν για να κρύψουν ότι ο ελληνικός λαός, όπως και κάθε λαός, είναι μόνος του μέσα σε αυτή τη λυκοσυμμαχία.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με το φόβο της απομόνωσης καλλιεργούν και την προσδοκία της ανακούφισης, που δήθεν θα προέλθει από την ανάκαμψη, την ανάκαμψη δηλαδή των λίγων, της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ο λαός μας, όμως, πολύ σωστά λέει πως δεν γίνεται «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος». Δεν γίνεται και κέρδη για το κεφάλαιο και δικαιώματα για την εργατική τάξη, το λαό.

Ευθύνη έχουν όλα τα κόμματα του ονομαζόμενου «αντιμνημονιακού τόξου», του δήθεν «αντιμερκελισμού», της δήθεν «αντινεοφιλελεύθερης» και «αντιτραπεζικής» εκδοχής της ΕΕ και της Ευρωζώνης, τα κόμματα που κατακρίνουν επικεντρώνοντας σε ορισμένους υπεύθυνους, συγκαλύπτοντας έτσι την ουσιαστική τους στήριξη στην ΕΕ του κεφαλαίου, των μονοπωλίων.

Δεν ωφελεί η μετακίνηση από το ένα κόμμα του ευρωμονόδρομου στο άλλο

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω επιπλέον και της θέσης του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης συνειδητής εξαπάτησης.

Στις ευρωεκλογές χρειάζεται να τιμωρηθεί ο πυρήνας της πολιτικής και της δράσης των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η επιλογή τους υπέρ των μονοπωλίων, υπέρ του μονόδρομου της ΕΕ. Δε συνιστά πραγματική τιμωρία η μετακίνηση από το ένα κόμμα του ευρωμονόδρομου στο άλλο, όπως από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, που εξαπατά το λαό ότι η ΕΕ, από τα μέσα και από τα πάνω, με τις διαπραγματεύσεις και τάχα καλύτερες συμμαχίες, θα μετατραπεί σε «Ευρωπαϊκή Ενωση των λαών». Που έχει βάλει σκοπό του να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ που σάπισε, έτσι όπως αυτό αποδεικνύεται και από τις μετεγγραφές που έχει κάνει.

Απατηλή και χαμένη για το λαϊκό συμφέρον είναι η ψήφος στα κόμματα που χρόνια καλλιέργησαν την ευρω-λαγνεία. Και τώρα που η ΕΕ αποκαλύφθηκε στα μάτια του ελληνικού και των άλλων λαών, τώρα κάνουν κριτική στην τρόικα, στους Ευρωπαίους, στους ξένους, την ίδια ώρα που συντρώγουν μαζί τους και τους δίνουν όρκους πίστης και υποταγής.

Τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ πουλάνε στον ελληνικό λαό δήθεν «αντίσταση» και «πατριωτιλίκι» απέναντί της, ενώ συμφωνούν με όλες τις βασικές της επιλογές, τις έχουν ψηφίσει.

Τα κόμματα της αστικής διακυβέρνησης έκλεισαν έναν κύκλο 40 χρόνων που διαχειρίστηκαν τις επιλογές της ΕΕ, όπου οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Σήμερα, το αστικό πολιτικό σύστημα φτιάχνει καινούργια αναχώματα, φυτεύει «ελιές» πλάι σε «ποτάμια», για να ανακόψουν την οργή του λαού, να διασκορπίσουν ανώδυνα σε καταδικασμένους και σε τηλεαστέρες - που σύντομα θα αποδειχτούν μεγάλες φούσκες - την καταδίκη απέναντι στην πολιτική της ΕΕ. Δεν μας ξεγελούν. Αλλωστε, γι' αυτό φτιάχτηκαν αυτά τα εφήμερα σχήματα.

Καμία εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ και τις αυταπάτες που σπέρνει για την ΕΕ

Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ που κοροϊδεύει το λαό για την ΕΕ, κάνει βρώμικο παιχνίδι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, σπέρνει αυταπάτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τη συνθήκη του Μάαστριχτ, στήριξε την ένταξη στην ΟΝΕ. Δεν μπορεί να έχεις ψηφίσει το μεγαλύτερο μνημόνιο των μνημονίων, το Μάαστριχτ, και μετά να λες, δεν είδα, δεν κατάλαβα! Αποτέλεσμα και της δικής του ψήφου, είναι όσα περνάμε σήμερα. Δεν μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη στη διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν μπορείς να κλείνεις τα μάτια και τα αυτιά μπροστά στις συνέπειες, να γίνεσαι θιασώτης της Ευρωπαϊκής δήθεν ολοκλήρωσης.

Δεν μπορεί να κάνεις πως δεν ξέρεις, ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ, ο ΟΑΣΑ, πάνε πακέτο. Και να μην λες κουβέντα ότι αυτοί οι οργανισμοί είναι εργαλεία διαχείρισης για τους λίγους στην ΕΕ.

Τι εμπιστοσύνη μπορείς να έχεις σε ένα κόμμα που μέρα με τη μέρα το βλέπεις να μεταμορφώνεται σε ένα άλλο ΠΑΣΟΚ, αυτό που οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψαν; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καν η ριζοσπαστική αριστερά της ΕΔΑ των αγώνων, που καταψήφισε την σύνδεση με την ΕΕ, «το λάκκο των λεόντων» όπως την αποκαλούσε.

Είναι ένα μεταβατικό κόμμα των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και για αυτό τα εχθρικά προς το λαό μεγαλοσυμφέροντα, έχουν επενδύσει πολλά στην πολιτική του. Είναι κόμμα που πατάει σε δύο βάρκες: Από τη μια σηκώνει ακόμα και «κόκκινες παντιέρες», κατά περίσταση και ακροατήριο, ψαρεύοντας την ιστορική διαδρομή αγωνιστών, ακυρώνοντας τη βαθύτερη ουσία της διαδρομής τους και από την άλλη αγωνιά μαζί με τους βιομηχάνους για την υγεία των κερδών τους.

«Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται» λέει μια λαϊκή ρήση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα «σούρτα - φέρτα» με την πλουτοκρατία, μας λένε ότι «κακά μαντάτα έρχονται» για τους εργαζομένους και για τον τόπο.

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στην ΕΕ και το κεφάλαιο

Αλλιώς μιλά στη Βουλή, με τρόπο που να δημιουργεί εντυπώσεις στο λαό ότι έχει πολιτική δήθεν με ριζική διαφορά από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, κι αλλιώς μιλά στα διεθνή φόρα, που δίνει εξετάσεις στα μονοπώλια και φαίνεται να παίρνει «καλό» βαθμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε δεσμεύεται, στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, ούτε καν για αναπλήρωση των απωλειών του λαού τα τελευταία χρόνια. Την ίδια ώρα δεσμεύεται ότι θα δώσει νέες κρατικές ενισχύσεις, κρατικό χρήμα, στους δήθεν «υγιείς επιχειρηματίες» που θα σέβονται τη νομοθεσία, δηλαδή όλη αυτή τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί ελέω μνημονίου προς όφελός τους!

Για ποιο πράγμα ακριβώς δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, το λένε τα ίδια του τα κεντρικά στελέχη:

Οταν για παράδειγμα ο Σταθάκης λέει ότι η έκτακτη εισφορά είναι μία «τεχνική λεπτομέρεια», που «δεν είναι το βασικό πρόβλημα του φορολογικού συστήματος», και ότι «οι Ελληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους»!

Οταν ο Δραγασάκης λέει ότι «η κρίση είναι δική μας». Οταν ο ίδιος επίσης απαντά ότι «το πρόγραμμα είναι υπό διαρκή εξέταση» και ότι «χρειάζεται μια στρατηγική προσαρμόσιμη»! Καταλαβαίνει κι ο πιο καλόπιστος και αφελής ότι τα εκστομίζουν αυτά όντας στην αντιπολίτευση, φανταστείτε τι έχει να γίνει άμα κληθούν να κυβερνήσουν!

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει στην απέναντι πλευρά από το λαό, στην πλευρά της αστικής τάξης παρασύροντας με τη διγλωσσία του ριζοσπάστες αγωνιστές ότι τάχα μια δυνατή «ευρωπαϊκή αριστερά» θα κάνει τις αγέλες των λύκων, περίπου αρνιά. Δεν υπάρχει όμως απόφαση και οδηγία της ΕΕ που δεν οδήγησε στη συγκέντρωση του πλούτου, δηλαδή του κεφαλαίου, στην αρπαγή κατακτήσεων, στην καταστροφή αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αγροτών, χωρίς καμία άλλη προοπτική εργασίας.

Ο ευρωμονόδρομος, στον οποίο υποκλίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει και αποδοχή των δεσμεύσεων της ΕΕ, υποταγή στο στόχο της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Καμιά αλλαγή προέδρου στην Κομισιόν δεν μπορεί να αλλάξει τον αντιδραστικό - αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ, γιατί αυτή ιδρύθηκε και λειτουργεί για να θωρακίσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Οι διεθνείς σύμμαχοι και τα στηρίγματα που επικαλείται, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Μεσογειακού Νότου, είναι εχθροί του λαού.

Καλλιεργεί μεθοδικά την υποστολή των αγώνων της εργατικής τάξης, προτείνει «εργασιακή ειρήνη». Στην πράξη γίνεται νεκροθάφτης των τελευταίων κατακτήσεων που έχουν απομείνει. Οι αγωνιστές, οι ριζοσπάστες, όσοι νοιώθουν ότι παρασύρθηκαν, όσοι τον εμπιστεύτηκαν πριν 2 χρόνια, τώρα, όσο είναι ακόμα νωρίς, μπορούν να προβληματιστούν, να δουν χωρίς συναισθηματισμούς και ψεύτικες ελπίδες, την αλήθεια, να συμπορευτούν σε αυτή τη μάχη με το ΚΚΕ, δίνοντάς του μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που είχε τα προηγούμενα χρόνια.

Τέτοια δύναμη έτσι ώστε η εργατική τάξη, και τα σύμμαχα μαζί της λαϊκά στρώματα, να γίνουν πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση στα συμφέροντα των μονοπωλίων και της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, για να ανοίξει δρόμος της Ελλάδας και της Ευρώπης της φιλολαϊκής ανάπτυξης, με το λαό πραγματικά στην εξουσία.

Ψήφος εναντίωσης στο σύστημα που γεννά την ανεργία και τα λουκέτα

Φίλες και Φίλοι,

Απευθυνόμαστε στον άνεργο που είναι μέρος της εργατικής τάξης που πετάχτηκε στο δρόμο και με αποφάσεις της ΕΕ. Αυτές υλοποίησαν τα κόμματα της ΕΕ στην Ελλάδα. Ο θυμός των ανέργων και των οικογενειών τους μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ μπορεί να πιάσει τόπο. Αυτό φοβούνται. Δυναμώνοντας και ψηφίζοντας το ΚΚΕ ισχυροποιείς την κινητήρια δύναμη των ταξικών αγώνων. Οποια άλλη επιλογή, δίνει φιλί και ανάσα στον καπιταλισμό αυτόν που γεννά την ανεργία.

Το ΚΚΕ δεν ξημεροβραδιάζεται στα σαλόνια της ΕΕ, όπως οι διάφοροι κουτοπόνηροι λεξιπλάστες, δημαγωγοί της σοσιαλδημοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ που αλλάζουν θέσεις σαν τα πουκάμισα, υποσχόμενοι στους ανέργους, με περίσσιο θράσος το πολύ πολύ να τους βρουν μια θέση στα «κοινωνικά πτωχοκομεία» της βαρβαρότητας του καπιταλισμού!

Ο τεράστιος πλούτος που βγήκε με τον ιδρώτα των εργαζομένων δε βγήκε για να κοιμάται ο λαός στα «κοινωνικά υπνωτήρια», να τρώει στα συσσίτια, στα δήθεν «κοινωνικά παντοπωλεία», να τρέχει για την υγεία του στα «κοινωνικά ιατρεία», να ντύνεται με τα περισσεύματα του καθενός.

Απευθυνόμαστε στον αυτοαπασχολούμενο που κλείνει την επιχείρησή του, όχι γιατί φταίει ο ίδιος, αλλά γιατί τον ανάγκασε η πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της, γιατί στηρίζουν τον ανταγωνισμό ο οποίος είναι αδυσώπητος. Ισχύει στον καπιταλισμό ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις της ΕΕ στην παραγωγή και το σύστημα διάθεσης γέμισαν με εκατοντάδες αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων, υπηρεσιών, τις γειτονιές. Πέταξαν στο δρόμο χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις και μαζί με τους επαγγελματίες και λιγοστούς εργαζομένους που είχαν.

Ποιοι έβαλαν στο στόχαστρο τους επαγγελματοβιοτέχνες; Δεν ήταν οι πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ; Δεν ήταν οι «υγιείς επιχειρηματίες» που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ; Οι ελεύθεροι επαγγελματίες γνωρίζουν καλά και από τα μέσα το ρόλο της ΕΕ. Δεν πρέπει να έχουν πλέον καμία αυταπάτη.

Η συμπόρευση με το ΚΚΕ είναι μονόδρομος. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι κοινός τόπος, να εκφράσουν τώρα, την αντίθεσή τους στην ΕΕ. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι καταδίκη των κομμάτων που κλείδωσαν το λουκέτο των μαγαζιών τους!

Με ισχυρό ΚΚΕ υπάρχει ελπίδα και προοπτική

Δίνουμε τη μάχη με μαχητικότητα και αισιοδοξία. Αντιπαλεύουμε το συμβιβασμό και τη μοιρολατρία, την απογοήτευση. Λέμε στο λαό μας:

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ταυτόχρονα ψήφος αντίστασης και προοπτικής. Η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να δώσει φτερά και δύναμη και στο ευρωπαϊκό κίνημα των εργαζομένων.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος καταδίκης των αντικομμουνιστικών διώξεων, της υποκίνησης υπαρκτών και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων στα κράτη - μέλη, ψήφος κατά του ναζισμού - φασισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού, κατά των στρατοπέδων των ξένων εργατών.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ, πέρα από προσχήματα, σε βάρος των λαών της Αφρικής, του σχεδίου για τον δήθεν εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής, των αντιδραστικών επιλογών κατά των λαών της Λατινικής Αμερικής, ιδιαίτερα της «κοινής θέσης της ΕΕ» κατά της Κούβας. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος που χαλάει τα σχέδια των καπιταλιστών και όσων πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, να απομονώσουν το ΚΚΕ, να ανακόψουν την επίδρασή του στην ανασύνταξη του εργατικού, του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη. Το ΚΚΕ, με συνέπεια και συνέχεια, έδρασε από κοινού με άλλα Κομμουνιστικά, Εργατικά Κόμματα, με δυνάμεις που αντιτίθενται στην ΕΕ και στην επίθεση του κεφαλαίου, στην Ευρώπη.

Οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να καταφέρουν κοινό χτύπημα στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του ευρωσυμβιβασμού.

Είναι σημαντικό, την άλλη μέρα από τις ευρωεκλογές, η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις - κεντροδεξιές και κεντροαριστερές - να μετράνε απώλειες, να έχει δεχτεί πλήγμα η πολιτική τους.

Αυτό το πλήγμα μπορεί να δοθεί με την υπερψήφιση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, ριζοσπαστικών, γνήσια αντικαπιταλιστικών - αντιμονοπωλιακών δυνάμεων στην Ευρώπη, που αντιπαλεύουν την ΕΕ και τις ταξικές επιλογές της σε βάρος των εργαζομένων της Ευρώπης και εκτός αυτής.

Οι ευρωεκλογές μπορούν να συμβάλλουν σε μια στροφή στο συσχετισμό προς όφελος του λαού. Με ισχυρό ΚΚΕ για μια πραγματικά ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, μια ισχυρή αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική λαϊκή συμμαχία για την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Υπάρχει η πρόταση διεξόδου, η δυνατότητα οργάνωσης της παραγωγής και της κοινωνίας από το λαό, για το λαό. Αυτό που ακόμα λείπει είναι η αποφασισμένη, λαϊκή θέληση για σύγκρουση με τις δυνάμεις που την εμποδίζουν.

Η διέξοδος από την κρίση είναι:

Να κοινωνικοποιηθούν ο ορυκτός πλούτος, η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες, οι Μεταφορές, το εμπόριο, η γη, οι καπιταλιστικές αγροτικές, κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, να γίνουν λαϊκή περιουσία. Δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα της οικονομίας να οργανωθεί ο παραγωγικός αγροτικός συνεταιρισμός.

Με αυτά τα εργαλεία μπορεί η εργατική - λαϊκή εξουσία να σχεδιάσει κεντρικά την οικονομία, να δώσει δύναμη στην ανάπτυξη των κλάδων και της περιφέρειας, να αναπτύσσονται αναλογικά αγροτική, βιομηχανική παραγωγή, κοινωνικές υπηρεσίες με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε όλο και ευρύτερο επίπεδο. Αυτή η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει οριστική λύση στην ανεργία. Να καταργήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, να αναπτύξει αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, αναβαθμισμένες, σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες. Να προστατεύσει τη μητρότητα, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, να διαμορφώσει προϋποθέσεις ελεύθερου χρόνου για όλους τους εργαζομένους, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, να ευνοήσει τη συμμετοχή τους στα όργανα της εργατικής εξουσίας, από κάτω έως πάνω. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΑ ΑΠ' ΟΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟ ΛΑΟ - ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ.

Η αποδέσμευση, που προβάλλει το ΚΚΕ, είναι ενταγμένη στον άλλο δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού, στο δρόμο της ενοποίησης της Ευρώπης προς όφελος των λαών. Ο δρόμος του ΚΚΕ είναι ο διεθνιστικός δρόμος των λαών. Το ΚΚΕ προτείνει το δρόμο μιας πραγματικής διεξόδου για το λαό από την κρίση και τους πολέμους. Ολοι οι άλλοι δρόμοι έχουν δοκιμαστεί.

Να φτάσει παντού το αισιόδοξο, ανατρεπτικό, ελπιδοφόρο μήνυμα του ΚΚΕ

Αυτές τις θέσεις του ΚΚΕ μπορούν να εκφράσουν και να φέρουν κοντά στο λαό, να τις κάνουν πράξη και στο ευρωκοινοβούλιο, με προτάσεις νόμων και παρεμβάσεις, οι υποψήφιοι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις, είναι ελεύθερο να υπερασπίσει τα λαϊκά συμφέροντα και στην Ευρώπη, γιατί δεν δεσμεύεται από καμιά αντιλαϊκή υπογραφή, από καμιά άτιμη συναλλαγή.

Στο ψηφοδέλτιο που σας παρουσιάζουμε σήμερα, βρίσκονται αγωνιστές και αγωνίστριες της ζωής, των λαϊκών αγώνων, κοντά στο λαό, στη νεολαία, αγωνιστές της δουλειάς, της επιστήμης, της τέχνης, της μόρφωσης.

Ανάμεσά τους βρίσκονται μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, αλλά και αγωνιστές και αγωνίστριες συνεργαζόμενοι μαζί του, με τις ιδιαίτερες απόψεις τους, αποφασισμένοι όμως να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, στις ερχόμενες μάχες για το καλό του λαού μας.

Είναι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου.

Εργάτες στα εργοστάσια, υπάλληλοι σε μαγαζιά, στο δημόσιο, επαγγελματίες, αγρότες, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, επιστήμονες, καθηγητές Πανεπιστήμιου, ένστολοι από τις Ενοπλες Δυνάμεις, το πυροσβεστικό σώμα.

Αγωνιστές που πριν μερικά χρόνια μπορεί να βρίσκονταν σε άλλα κόμματα ή ήταν ανένταχτοι.

Ανάμεσά τους είναι εργαζόμενοι συνδικαλιστές από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, πρόεδροι μεγάλων Ομοσπονδιών του ιδιωτικού τομέα, πρόεδροι κλαδικών συνδικάτων, Εργατικών Κέντρων, στελέχη του ΠΑΜΕ.

Επίσης στο ψηφοδέλτιο βρίσκονται αρκετοί από τον αγροτικό χώρο, εκλεγμένοι σε ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων από την ΠΑΣΥ. Βρίσκονται νέοι και νέες της ΚΝΕ και των νεολαιίστικων αγώνων, του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος.

Το ψηφοδέλτιό μας τιμούν με την παρουσία τους πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, καθηγητές από την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιστήμονες από διάφορους κλάδους. Μαζί μας δίνουν τη μάχη άνθρωποι από το χώρο του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ φυσικά βρίσκονται οι 2 μέχρι σήμερα ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, που έδωσαν για πολλά χρόνια τη μάχη στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο, μέσα στη χώρα μας.

Τέλος, και δεν είναι τυχαίο ότι τους άφησα στο τέλος, παρότι τιμούν το ψηφοδέλτιο, συναγωνιστές από το χώρο των ένστολων, τόσο από τις Ενοπλες Δυνάμεις, όσο και από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Με τη συμβολή όλων μπορούμε να φέρουμε το αισιόδοξο, ανατρεπτικό, ελπιδοφόρο μήνυμα του ΚΚΕ, απ΄ άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα. Ψηφίζοντας, ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού, ακριβώς γιατί δύναμη κι ελπίδα είναι του λαού.


Για τη στήριξη του κεφαλαίου πάνε και τα νέα δανεικά

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την περιβόητη «έξοδο στις αγορές», ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να πανηγυρίζουμε για την έξοδο στις αγορές. Και αυτά τα δανεικά, όπως και τα προηγούμενα, θα πάνε για τη στήριξη του κεφαλαίου, την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, και όχι για τις λαϊκές ανάγκες. Για τα νέα δανεικά έχει μπει υποθήκη η ζωή και το μέλλον του λαού και των παιδιών του, το τσάκισμα των δικαιωμάτων του.

Η κυβέρνηση λέει ψέματα, όταν ισχυρίζεται ότι με την έξοδο στις αγορές η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και φεύγει από την εποπτεία και την επιτήρηση. Γιατί η ΕΕ έχει συγκροτήσει μηχανισμούς επιτήρησης για όλες τις χώρες, ανεξάρτητα εάν έχουν ή δεν έχουν μνημόνια, αν έχουν υψηλό ή χαμηλό χρέος, αν δανείζονται με 2 ή με 6%.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επίσης λέει ψέματα, όταν ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα είναι ο χρόνος και το ύψος του δανεισμού, κρύβοντας όλα τα υπόλοιπα. Κοροϊδεύει ξεδιάντροπα, όταν ισχυρίζεται ότι μια δική του κυβέρνηση θα εξασφαλίσει έξοδο στις αγορές με κοινωνική δικαιοσύνη, λες και οι αγορές είναι φιλάνθρωπα ταμεία. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται για τα επιμέρους, συμφωνούν απόλυτα στα βασικά, στρατηγικά ζητήματα».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org