ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Πέφτουν με τα μούτρα στις διακρατικές ενισχύσεις

Κεφαλαιακές «ανάγκες» 9,8 δισ. για την Εθνική Τράπεζα

Οι τραπεζικοί όμιλοι καταβροχθίζουν εκατοντάδες δισ. ευρώ και η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του ταξικού κινήματος για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών
Οι τραπεζικοί όμιλοι καταβροχθίζουν εκατοντάδες δισ. ευρώ και η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του ταξικού κινήματος για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών
Στα 9,75 δισ. ευρώ φτάνουν οι «ανάγκες» κεφαλαιακής ενίσχυσης για την Εθνική Τράπεζα, η οποία δρομολογεί και τις διαδικασίες για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 29 του Απρίλη.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι θα καλυφθεί από τον Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα καταστεί, όπως και στις άλλες υπό ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες, ο βασικός μεγαλομέτοχος. Η διοίκηση της τράπεζας επιχειρεί να καλύψει την προβλεπόμενη ελάχιστη συμμετοχή του 10%, να αντλήσει δηλαδή από τις χρηματαγορές ποσό ύψους 975 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία προβλέπει την έκδοση ομολογιών (δάνεια) μετατρέψιμων σε μετοχές για ποσά μέχρι 1,9 δισ. ευρώ, τα οποία θα μειώσουν ισόποσα το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο αντίστοιχος εποπτικός κοιναγορίτικος μηχανισμός, θα αποφασίσουν σχετικά με την τύχη της συγχώνευσης με τον όμιλο της Γιούρομπανκ, η οποία θα προχωρήσει σε ξεχωριστή αύξηση κεφαλαίου. Η συνολική «ανακεφαλαιοποίηση», σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, θα απαιτήσει το αστρονομικό ποσό των 27,5 δισ. ευρώ (Εθνική 9,8 δισ., Γιούρομπανκ 5,8 δισ., Πειραιώς 7,3 δισ., Αλφα 4,6 δισ.).

Τα ανταγωνιστικά ζόρια των τραπεζιτών προκύπτουν και από το γεγονός ότι βγαίνουν ταυτόχρονα στις χρηματαγορές, προκειμένου να καταφέρουν να αντλήσουν το 10%, δηλαδή 2,75 δισ. ευρώ.

Για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, ενημέρωσε χτες την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος. Απαντώντας σε όσα λέγονται για «αφελληνισμό» την τραπεζών, είπε αφοπλιστικά ότι δεν τον νοιάζει εάν οι τράπεζες θα είναι γαλλικές ή αμερικάνικες, αλλά εάν θα είναι καλές. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι εάν οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια ήταν ξένες, τότε δεν θα ήταν αποκομμένες από τις ξένες αγορές και δε θα υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας.

Καθησυχάζουν τους καταθέτες

Ο διοικητής επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, αναφέροντας ότι «είναι απολύτως προστατευμένες σύμφωνα με το Μνημόνιο» ανεξάρτητα από το ύψος της κατάθεσης ή της τράπεζας στην οποία τηρούνται. Τα όσα λέγονται περί του αντιθέτου κατά τον Γ. Προβόπουλο είναι «εκ του πονηρού», ενώ δήλωσε ότι το Μάρτη, παρά τα όσα διαδραματίζονταν στην Κύπρο, επέστρεψαν στην Ελλάδα καταθέσεις πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είπε ότι οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες φαίνεται ότι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής που απαιτείται. Για την Αλφαμπανκ, πρόσθεσε, το ποσό ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια και για την Πειραιώς σε 700 εκατομμύρια ενώ, όπως είπε, για τις άλλες δύο (Εθνική, Γιούρομπανκ) «υπάρχει λιγότερη αισιοδοξία».

Σχολιάζοντας το ναυάγιο της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, εκτίμησε ότι «απλώς πήρε μια αναβολή και το εγχείρημα δεν ενταφιάζεται», ισχυριζόμενος ότι την οριστική απόφαση θα την πάρει ως νέος μέτοχος το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Παρεμβαίνοντας στην ενημέρωση εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι το Κόμμα εκτιμά πως τα όσα έγιναν στην Κύπρο δεν είναι ζήτημα κάποιων χειρισμών, γιατί η κρίση θα εκδηλώνονταν με σφοδρότητα και τα αντιλαϊκά μέτρα θα λαμβάνονταν ανεξάρτητα από τους όποιους χειρισμούς και τις αυταπάτες περί εναλλακτικών σχεδίων που ακούγονται.

Οι εξελίξεις, είπε, δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με μια απέλπιδα προσπάθεια διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ αναφερόμενος στα ασφαλιστικά ταμεία, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πήγε κόντρα στο ρεύμα και δε συμφωνούσε με τη συμμετοχή των ταμείων στο χρηματιστήριο και στην αγορά μετοχών. Στην Εθνική Τράπεζα, πρόσθεσε, είναι τοποθετημένο ένα μεγάλο τμήμα του χαρτοφυλακίου των ταμείων, το οποίο με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα συρρικνωθεί δραστικά.

Νέα λεηλασία στα αποθεματικά των Ταμείων

Ως έγκλημα σε συνεχόμενες πράξεις, μπορεί να χαρακτηριστεί η καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, από τις αστικές κυβερνήσεις, ειδικά των τελευταίων χρόνων. Το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα έχουν καταγγείλει κατ' επανάληψη την εγκληματική και σε βάρος των εργαζομένων πολιτική της διαχρονικής αρπαγής - λεηλασίας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, με νόμους του κράτους για λογαριασμό της πλουτοκρατίας. Η πολιτική αυτή λειτουργεί ως βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος. Τη δεκαετία του '50 και του '60, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, οι εισφορές δηλαδή των εργαζομένων, τα οποία τοποθετούνταν άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδας, χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, μέσω της χορήγησης προνομιακών δανείων στους Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις ποτέ δεν αποπληρώθηκαν. Οι απώλειες που κατέγραψαν τα ασφαλιστικά ταμεία, από αυτήν την άκρως φιλομονοπωλιακή πρακτική των αστικών κυβερνήσεων, ανήλθε σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια.

Την περίοδο 1980 - 1990, τα αποθεματικά αξιοποιήθηκαν για να καλύπτονται τα δημοσιονομικά ελλείμματα που προκαλούσε η φιλομονοπωλιακή πολιτική. Στη συνέχεια τα 'ριξαν στη χοάνη του χρηματιστηριακού τζόγου, όπου σημειώθηκαν σημαντικές απώλειες, καθώς τα κεφάλαια που οι διορισμένες διοικήσεις τοποθέτησαν σε μετοχικούς τίτλους, ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν. Ενισχύοντας την πανωλεθρία, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να αυξήσει τη δυνατότητα συμμετοχής των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων σε μετοχικούς τίτλους, από το 20% στο 23%. Μεγάλο μέρος των αποθεματικών που είχαν τοποθετηθεί σε κρατικά ομόλογα «κουρεύτηκαν» το Μάρτη του 2012, στα πλαίσια της πολιτικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού κρατικού χρέους, η οποία κατέληξε στο πετσόκομμα των ομολόγων που είχαν στη διάθεσή τους ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και μικροομολογιούχοι. Οι εκτιμώμενες απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν τότε στα 12 - 13 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχες απώλειες έχουν υποστεί τα Ταμεία και με τις τοποθετήσεις σε εταιρικές μετοχές και ειδικότερα σε μετοχές τραπεζών, όπου θεωρούνται από τους μεγάλους μετόχους. Τα χρήματα που έχουν δοθεί για την απόκτηση των όποιων τραπεζικών μετοχών, έχουν χάσει πάνω από το 97% της αξίας τους και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν γίνει ήδη «ψιλά». Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, για παράδειγμα, που σήμερα αποτιμώνται μόλις στα 0,40 ευρώ, πριν την κρίση είχαν ξεπεράσει και τα 45 ευρώ! Το ειδεχθές έγκλημα, πάντως, συνεχίζεται και σήμερα, με τα προβαλλόμενα διλήμματα για συμμετοχή ή όχι των ασφαλιστικών Ταμείων στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Κι αυτό επειδή είναι απόλυτα βέβαιο ότι και στη μία και στην άλλη περίπτωση, τα ασφαλιστικά ταμεία θα βγουν ζημιωμένα. Σε περίπτωση που συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ταΐσουν τους τραπεζίτες με νέο κομμάτι των αποθεματικών που τους έχουν απομείνει, χωρίς να έχουν εξασφαλισμένο έστω και ένα ευρώ έσοδο. Αν δεν πάρουν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου, τότε χάνουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που αντιστοιχούν στα ποσοστά μετοχών που κατέχουν σήμερα.


Θ.Κ.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισαν τα σχέδια της ΕΕ για τις τράπεζες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για την ακύρωση της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η συμφωνία της κυβέρνησης για αναστολή ή ματαίωση της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank αντανακλά τη διαπάλη και τον ανταγωνισμό εγχώριων και ξένων ομίλων, τη μετακίνηση κεφαλαίων για επενδύσεις σε άλλους τομείς στο εσωτερικό της ΕΕ και ενισχύει τον προβληματισμό τμημάτων της άρχουσας τάξης σχετικά με τον έλεγχο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου και της Ελλάδας εντάσσονται στις γενικότερες συμφωνίες και κατευθύνσεις για ενιαία εποπτεία και έλεγχο του τραπεζικού συστήματος όλων των κρατών - μελών της ΕΕ. Τις σχετικές αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ είχαν χαιρετίσει τόσο η τρικομματική κυβέρνηση, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι διαφορετικές επιλογές ανακεφαλαιοποίησης, οι διαφορές συμφερόντων μεταξύ των μεγαλομετόχων των τραπεζικών ομίλων, συγκλίνουν σε νέες θυσίες της λαϊκής οικογένειας. Οδηγούν σε νέες απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία στην πορεία ανακεφαλαιοποίησης, μετά από αυτές "κουρέματος" του δημόσιου χρέους, τις οποίες σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι.

Για τα λαϊκά στρώματα υπάρχει μόνο ένας δρόμος: Της οργάνωσης της πάλης για αποδέσμευση απ' την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ