ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΙΣ 19 ΑΠΡΙΛΗ
Μονόδρομος... ο δρόμος του αγώνα

Στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας Βόλου
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας Βόλου
«Ερχονται νέα μέτρα - καμία αυταπάτη - όλοι στο δρόμο του αγώνα», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΤΑΕ μπροστά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που διοργανώνουν την Παρασκευή, 19 του Απρίλη. Το ραντεβού των συνταξιούχων έχει οριστεί στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας, τα σωματεία και οι οργανώσεις των συνταξιούχων πραγματοποιούν συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους που συγκεντρώνονται συνταξιούχοι. Οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις οργανώνουν κοινή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, 15 Απρίλη, στις 11 το πρωί στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών Αθήνας (Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος). Στις 12 του Απρίλη με μαζική παρουσία στην Αθήνα (αφισοκόλληση, πικετοφορία κ.λπ.) θα προπαγανδίσουν το συλλαλητήριο.

Συγκέντρωση στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας Βόλου

Να μην κλείσει το υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ στη Νέα Ιωνία Βόλου και ν' αναβαθμιστούν, συνολικά, οι υπηρεσίες Υγείας στην περιοχή, απαίτησαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που πήραν μέρος στην αγωνιστική συγκέντρωση που οργάνωσε, χτες, έξω από το υποκατάστημα ΙΚΑ Νέας Ιωνίας, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας.

Η απόφαση της τρικομματικής συγκυβέρνησης να κλείσει το υποκατάστημα του ΕΟΠΠΥ στη Νέα Ιωνία που έρχεται μετά την κατάργηση των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ στον Αλμυρό, στο Βελεστίνο, στην Αγριά, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών για χιλιάδες ασφαλισμένους της Μαγνησίας, ενώ θα πλήξει και τους εργαζόμενους, καθώς, μετά τις συγχωνεύσεις και στο όνομα του «νοικοκυρέματος», μπορεί να γίνουν απολύσεις.

Στη χτεσινή συγκέντρωση χαιρέτισαν η Μαρία Κουτινά, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Μαγνησίας και ο Μάκης Συνάτικας, εργαζόμενος στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας.

Στην ομιλία του, ο Γ. Ρούσας, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, υπογράμμισε ότι, μπροστά στη γενικευμένη επίθεση της συγκυβέρνησης και της ΕΕ, επιβάλλεται η γενικευμένη συμπαράταξη και αντίσταση όλων των εργαζομένων, όλων των λαϊκών στρωμάτων για δωρεάν Υγεία, αποκλειστικά δημόσια και καθολική για όλο το λαό. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι οι συνταξιούχοι δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανελλαδικής κινητοποίησης και της 24ωρης απεργίας και συγκέντρωσης την 1η Μάη.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΣΕΕ
Σε διαρκή αντιπαράθεση οι δύο γραμμές

Πανελλαδική απεργία για την 1η Μάη προκήρυξε η διοίκηση της ΓΣΕΕ στην πρώτη της συνεδρίαση και έναρξη των διαδικασιών για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης

MotionTeam

Την προκήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας την 1η Μάη και την έναρξη των διαδικασιών για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αποφάσισε χτες στην πρώτη της συνεδρίαση, μετά το 35ο Συνέδριο, η διοίκηση της ΓΣΕΕ, όπως από καιρό είχε ζητήσει η παράταξη της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ). Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ κατέθεσαν το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο για την νέα Εθνική Σύμβαση και άσκησαν κριτική στη γραμμή της πλειοψηφίας που όπως και την προηγούμενη περίοδο παραμένει στη γραμμή της υπηρέτησης της ανταγωνιστικότητας που τόσο ακριβά και προ κρίσης και μέσα στην κρίση, έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βάση της διαπραγμάτευσης που έθεσε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τη Σύμβαση, είναι το «πλαίσιο της κοινής επιστολής ΓΣΕΕ - ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ» που απεστάλη το Φεβρουάριο 2012 στην τότε κυβέρνηση που πέρα από το θέμα του κατώτερου μισθού και της ισχύς της τριετούς σύμβασης του 2010, η πλειοψηφία συνομολογούσε με τις εργοδοτικές οργανώσεις και αποδέχονταν την υπηρέτηση του στόχου της ανταγωνιστικότητας. Συγκεκριμένα, στην κοινή επιστολή αποδέχονταν την από κοινού «αναζήτηση λύσεων στα κυρίαρχα θέματα της ανταγωνιστικότητας», «τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» από τους εργοδότες, που μάλιστα ζητούσαν να νομοθετηθεί, ενώ αναδείκνυαν τον «κοινωνικό διάλογο» ως «βασικό εργαλείο συμφωνιών».

Στον αντίποδα όλης αυτής της «λογικής» της πλειοψηφίας αλλά και της πρακτικής της, που συνέβαλαν αποφασιστικά στη σημερινή τραγική κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη, όπως υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος ήταν οι θέσεις του ΠΑΜΕ. Το στέλεχος του ΠΑΜΕ υπενθύμισε τη συνολική πρόταση των ταξικών δυνάμεων για την ΕΓΣΣΕ που ήδη συζητιέται στους χώρους δουλειάς και που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Κατάργηση των μνημονίων και των νόμων που αφορούν στις συλλογικές συμβάσεις και τους μισθούς, η ΕΓΣΣΕ να γίνεται υποχρεωτικά εκτελεστή από όλους τους εργοδότες. Από την 1/1/2013 το κατώτερο ημερομίσθιο και ο κατώτερος μισθός επανέρχονται στο ποσό των 33,54 ευρώ και 751,41 ευρώ και σ' αυτά να προστεθεί -ως ποσοστό αύξησης- μέρος των απωλειών της προηγούμενης τριετίας. Επιπλέον, αύξηση από την 1η Ιούλη 2013 στα κατώτατα όρια μισθών σύμφωνα με τον εθνικό πληθωρισμό. Ανάλογα διατυπώνονται όλες οι προτάσεις - θέσεις για τις τριετίες, τα επιδόματα, τις άδειες, τον ημερήσιο χρόνο εργασίας και τα ωράρια, για την προστασία των ανέργων και ειδικά μέτρα για τους νέους και τις γυναίκες.

Η υπηρέτηση της ανταγωνιστικότητας χαντάκωσε τους εργάτες

Ο Σ. Ζαριανόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στη στάση της πλειοψηφίας, αλλά και των δυνάμεων της Α.Π. και της νέας παράταξης των στελεχών που αποχώρησαν από την ΠΑΣΚΕ, οι οποίες ενώ στα λόγια εμφανίζονται ενάντια στα μνημόνια, στην πράξη τα υπηρετούσαν και τα υπηρετούν υπογράφοντας με τους εργοδότες μειώσεις μισθών. Υπό το πρόσχημα για να μη γίνουν απολύσεις και να μην υπάρξει μεγάλη μείωση μισθών, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» υπέγραψαν μειώσεις. Οπως στο εμπόριο, στους ναυτιλιακούς, στις ιδιωτικές κλινικές, όπως χτες στα λιμάνια και στην ΟΜΥΛΕ που υπέγραψαν μείωση 35% κατ' εφαρμογή των νόμων των μνημονίων. Ομως η πραγματική αιτία ήταν η αντίληψη ότι έπρεπε να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ετσι σχολίασε το στέλεχος του ΠΑΜΕ, δίπλα στην τρομοκρατία του εργοδότη, ο εργάτης είχε το καμπανάκι του συνδικαλιστή που τον πίεζε και αυτός να αποδεχτεί τις μειώσεις. Μόνο που τα συνδικάτα είναι γέννημα των αγώνων ενάντια στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και όχι της υποχώρησης απέναντι στις αξιώσεις της εργοδοσίας. Θύμισε μάλιστα ότι τη λογική αυτή της μείωσης των απαιτήσεων των εργαζομένων και της ελαχιστοποίησης των διεκδικήσεων υπηρέτησε και ο «ΣΥΝ» που πρώτος εισήγαγε την πρόταση για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Οι επισημάνσεις αυτές προξένησαν τις αντιδράσεις των άλλων παρατάξεων, δείχνοντας έτσι και τη στρατηγική σύμπλευσή τους, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να δηλώνει ότι αν δεν υπογράφονταν αυτές οι μειώσεις, τότε θα επιβάλλονταν μεγαλύτερες (π.χ. ΟΤΕ) και ξεκαθαρίζοντας πως «αν ο δρόμος είναι η "Χαλυβουργία" δε συμφωνούμε»! Εδωσε ταυτόχρονα το σήμα να υπογραφεί σύμβαση στις τράπεζες, δικαιώνοντας απόλυτα την κριτική που ασκεί σε όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις το ΠΑΜΕ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στις 16 Απρίλη αρχίζουν οι εκλογές

Την Τρίτη, 16 Απρίλη, ξεκινούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ολοκληρώνονται στις 23/4. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά στα γραφεία του Συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β - πλ. Μητροπόλεως) από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εμποροϋπαλλήλων» (ΔΑΣΕ), που είχε και την ευθύνη της διοίκησης του Συλλόγου, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες και να ενισχύσουν αποφασιστικά την παράταξη.

«Ψηφίζουμε ΔΑΣΕ για να διεκδικήσουμε από καλύτερες θέσεις: Πλήρη σταθερή εργασία για όλους. 35ωρο - 7ωρο - 5θήμερο, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Γιατί αγωνίζεται σταθερά να γίνει πράξη αυτό που λέει και το καταστατικό του σωματείου μας να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μια οργάνωση της κοινωνίας τέτοια που να ικανοποιούνται οι ανάγκες των εργαζομένων.

Γιατί αμφισβητούμε την ασυδοσία των πολυεθνικών και του κεφαλαίου να καθορίζουν τη ζωή μας, για να κτίσουμε την κοινωνική Συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τις γυναίκες και τη νεολαία», υπογραμμίζεται στη διακήρυξη της Παράταξης.

Νέο προεδρείο ίδια αντεργατική στρατηγική

Δήλωση του Γ. Πέρρου κατά τη συνεδρίαση της νέας διοίκησης της ΓΣΕΕ

Στην πρώτη της συνεδρίαση χτες η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ εξέλεξε την 15μελή Εκτελεστική Επιτροπή και το νέο προεδρείο, στο οποίο συμμετέχουν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Η Αυτόνομη Παρέμβαση δε συμμετέχει, προς το παρόν τουλάχιστον, στο προεδρείο και επικέντρωσε την κριτική της στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και όχι στη στρατηγική της πλειοψηφίας με την οποία τόσα χρόνια συμπορεύεται. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπός της «η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ δεν έδειξε να έχει καταλάβει ότι η καταστροφή της κοινωνίας συνεχίζεται», αποδίδοντας την πολιτική της πλειοψηφίας σε λάθος... Και η παράταξη ΕΜΕΙΣ δεν συμμετέχει στο προεδρείο, επικαλούμενη τις ευθύνες της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ το προηγούμενο διάστημα, κατά το οποίο όμως τα στελέχη της πρωταγωνίστησαν ως μέλη της ΠΑΣΚΕ και της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 35ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ και την εκλογή των νέων οργάνων της Συνομοσπονδίας, ο Γιώργος Πέρρος εκ μέρους της ΔΑΣ και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας σημείωσε:

«Το συνέδριο της ΓΣΕΕ επιβεβαίωσε, για ακόμη μια φορά, τις εκτιμήσεις του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ.

Επιβεβαίωσε ότι αυτός ο μηχανισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν αλλάζει, ούτε βελτιώνεται η κατεύθυνσή του και δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες στην εργατική τάξη.

Επιβεβαίωσε ότι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός στηρίζει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Γι' αυτές του τις υπηρεσίες έχει την ολόπλευρη στήριξη της εργοδοσίας. Απόδειξη γι' αυτό είναι η εκτεταμένη συνεργασία της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, αλλά και της Αυτόνομης Παρέμβασης με τους μεγαλέμπορους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, στη διαμόρφωση των συσχετισμών στα σωματεία με την παραγωγή σωρείας νόθων αντιπροσώπων.

Επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα αλλαγής συσχετισμών στα πρωτοβάθμια σωματεία, στους τόπους δουλειάς.

Επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της Αυτόνομης Παρέμβασης επιδιώκουν, με τη στήριξη των εργοδοτών και με την προσέλκυση τμημάτων του μηχανισμού της ΠΑΣΚΕ αλλά και άλλων δυνάμεων, να αποτελέσουν το νέο μοχλό στήριξης μιας κυβερνητικής εναλλαγής.

Επιβεβαίωσε την ανάγκη το ταξικό εργατικό κίνημα να ξεδιπλώνει κάθε μέρα στους τόπους δουλειάς, πιο ολοκληρωμένα, πιο σχεδιασμένα τη γραμμή πάλης του και κυρίως τον άλλο δρόμο ανάπτυξης κόντρα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Επιβεβαίωσε ακόμα ότι χρειάζεται πιο καλή αποκάλυψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (μιλούν για Ομόσπονδη Ευρωπαϊκή Ενωση) και της στάσης των δυνάμεων της Αυτόνομης Παρέμβασης στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Επιβεβαίωσε ότι το καπιταλιστικό σύστημα επιδιώκει στο συνδικαλιστικό κίνημα τη δημιουργία νέων αναχωμάτων απέναντι στο ταξικό κίνημα, αξιοποιώντας πρώην στελέχη προερχόμενα από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας με την ταμπέλα του Ακομμάτιστου, του Αυτόνομου και του Ανεξάρτητου.

Είναι φανερό ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι με αυτές τις πλειοψηφίες στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από αγωνιστές εκπροσώπους και όχι από διαχειριστές. Θέλουμε να προβληματίσουμε όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους, να ανοίξει πιο αποφασιστικά η συζήτηση για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος. Να ανοίξει πιο ουσιαστική συζήτηση τι κίνημα χρειαζόμαστε, τι συνδικάτα.

Για τη συγκρότηση του Προεδρείου εμείς παραμένουμε στη θέση που μέχρι τώρα είχαμε ότι δηλαδή δεν συμμετέχουμε, παρά μόνο στην Εκτελεστική Επιτροπή για να αντιπαλεύουμε, να αποκαλύπτουμε τη γραμμή της υποταγής, της συναίνεσης και να προβάλλουμε στην εργατική τάξη την ανάγκη για ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Το κέντρο της δράσης μας είναι στα συνδικάτα, στα πρωτοβάθμια σωματεία, στις επιτροπές αγώνα, στους τόπους δουλειάς εκεί που παλεύει η εργατική τάξη για να οργανώσει την πάλη της ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, των μονοπωλίων, της ΕΕ, που ισοπεδώνουν δικαιώματα και τη ζωή της ολόκληρη. Παλεύουμε για την οργάνωση της εργατικής τάξης παντού, για τη μαζικοποίηση των συνδικάτων, για να μπουν στη μάχη περισσότεροι εργαζόμενοι. Για την ενότητά της σε ταξική κατεύθυνση. Για να απαλλαγεί από τη θηλιά, το βραχνά του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Καλούμε την εργατική τάξη, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, να μη δώσει καμιά πίστωση χρόνου, καμιά νομιμοποίηση και ανοχή στην εργατική αριστοκρατία. Να αλλάξει τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, στους τόπους δουλειάς, να συμπορευτεί με το ταξικό κίνημα και τις δυνάμεις του.

Να δώσει τη μάχη μαζί μας το επόμενο διάστημα για την επιτυχία της ΑΠΕΡΓΙΑΣ της Πρωτομαγιάς, για τη διεκδίκηση ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών Συμβάσεων.

Σ' όλα αυτά θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».

«ΝΟΥΝΟΥ»
Επιμένει στην απόλυση του συνδικαλιστή

Αμετακίνητη στην απόλυση του συνδικαλιστή Π. Λάγιου εμφανίζεται η εργοδοσία της ΝΟΥΝΟΥ, ακόμη και μετά τη χτεσινή εκδίκαση της υπόθεσης στην Επιθεώρηση Εργασίας Α. Λιοσίων. Η εργοδοσία επικαλέστηκε ότι ... δε γνώριζε για τη συνδικαλιστική ασυλία του εργαζόμενου (ότι δηλαδή ήταν εκλεγμένο μέλος Διοίκησης Σωματείου), όταν την ίδια στιγμή, είχε ενημερωθεί επ' αυτού. Η ίδια η Επιθεώρηση αποδέχθηκε πως δεν είναι λόγος απόλυσης η παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού - όπως επικαλέστηκε η εργοδοσία - τη στιγμή που δεν είχαν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια «ποινών» που προβλέπονται σε αυτόν. Επίσης, κάλεσε την εργοδοσία να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο. Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών κατήγγειλε στην Επιθεώρηση τη δράση του απεργοσπαστικού μηχανισμού, στη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης, που κατά παράβαση της νομοθεσίας έβγαλε τα φορτηγά την Κυριακή το βράδυ. Την ίδια στιγμή, η εργοδοσία εντείνει την τρομοκρατία κατά των εργαζομένων. Είναι ενδεικτικό ότι δύο μέρες μετά τη λήξη της απεργίας, στο χώρο της εταιρείας βρίσκεται ακόμη περιπολικό της αστυνομίας.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Αγωνιστικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς

Κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ στην Πλατεία Συντάγματος

Αποφάσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την Πρωτομαγιά καλούνται από την ΠΑΣΕΒΕ, να πάρουν οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΕΒΕ. Η ανακοίνωσή της είναι ως εξής:

«Συνάδελφοι επαγγελματίες - βιοτέχνες - μικροί έμποροι - αυτοκινητιστές

Η Μάη είναι ημέρα απεργίας, μνήμης και τιμής των αγωνιζόμενων εργαζόμενων, όλων των λαών από την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο μέχρι σήμερα.

Είναι ημέρα πάλης και διεκδίκησης ανθρώπινης ζωής με αξιοπρέπεια, για τη δικαίωση αιτημάτων που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Η τρικομματική κυβέρνηση αποφάσισε τη μεταφορά της Πρωτομαγιάτικης αργίας για την Τρίτη του Πάσχα δήθεν για να βοηθήσει τα μαγαζιά.

Μας κοροϊδεύουν, παίζουν με τον πόνο μας.

Οι πανηγυρισμοί των εκπροσώπων των μεγαλοεπιχειρηματιών των ηγεσιών ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς για την Τρίτη του Πάσχα και να τη βαφτίσει "επίσημη αργία" αποδεικνύει τις επιδιώξεις και τους φόβους τους.

Επιδίωξή τους είναι η νόθευση του μηνύματος και της σημασίας της Πρωτομαγιάς. Στόχος τους είναι να σβήσουν απ' τη μνήμη του λαού τους Αγώνες χιλιάδων εργαζομένων ενάντια στην εκμετάλλευση.

Να ξεχάσουν τους 200 εκτελεσμένους από τους ΝΑΖΙ στην Καισαριανή και τους νεκρούς της Θεσσαλονίκης του '36.

Αυτή τη μέρα, η θέση των μικρών αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, που συνθλίβονται ανάμεσα στις μυλόπετρες των μονοπωλιακών ομίλων και των κυβερνητικών πολιτικών, είναι να βγουν στο δρόμο του αγώνα και να διαδηλώσουν μαζί με τους φυσικούς τους συμμάχους, τους εργαζόμενους, με το ΠΑΜΕ.

Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς ΕΒΕ , τους Συλλόγους, τις Ενώσεις, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα, σε κάθε κλάδο σε κάθε πόλη να καταδικάσουν την απόφαση της κυβέρνησης και να πάρουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες Αγωνιστικού εορτασμού της 1ης ΜΑΗ.

Στην Αθήνα, η Συγκέντρωση θα γίνει στην Πλ. Συντάγματος στις 10.30 το πρωί».

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2013
Στη μάχη για την οργάνωση της απεργίας

Πληθαίνουν οι αποφάσεις Εργατικών Κέντρων και σωματείων για απεργία την 1η Μάη και οι πρωτοβουλίες για την οργάνωση και την επιτυχία της.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου αποφάσισε την κήρυξη απεργίας την Πρωτομαγιά. Απεργία έχει κηρύξει και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, ενώ διοργανώνει πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά, την Κυριακή 28 Απρίλη στις 8 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου.

Σειρά δραστηριοτήτων για την επιτυχία της απεργίας σχεδιάζει η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Προχωρά σε δίωρες στάσεις εργασίας σε μεγάλα εργοτάξια της Αττικής (π.χ. ΦΙΞ, Ιππόδρομος, επέκταση ΜΕΤΡΟ, ρέμα Εσχατιάς κ.λπ.) όπου θα γίνουν εκδηλώσεις και συζητήσεις εργαζομένων για το θέμα. Επίσης, στις 27 Απρίλη θα γίνει ευρεία σύσκεψη για τη νεολαία στο Συνδικάτο. Εκδηλώσεις θα γίνουν και σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας, με πρωτοβουλία των παραρτημάτων του Συνδικάτου (π.χ. σε Αιγάλεω, Περιστέρι, Ιλιον, Μενίδι, Πετρούπολη κ.λπ.).

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την πρωτομαγιάτικη απεργία απευθύνουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Wind (ΠΑΣΕΤΙΜ), το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών νομού Αχαΐας (ΣΕΙΥΠ).

Επίσης, αποφάσεις έχουν πάρει το Εργατικό Κέντρο και μια σειρά σωματεία στη Λάρισα: Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Μετάλλου, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, το Σωματείο Εργαζομένων ΙΝΤΡΑΚΑΤ, το Κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ.

Σε απεργία την 1η Μάη καλεί και το ΕΚΑ.

Κάλεσμα από την ΟΓΕ

Την προσπάθεια εκφυλισμού της Πρωτομαγιάς καταδικάζει η ΟΓΕ και καλεί τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας να απαντήσουν με τη συμμετοχή τους στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η Πρωτομαγιά είναι μέρα τιμής για τους αγώνες των εργαζομένων του λαού μας και των λαών όλου του κόσμου, των πρωτοπόρων αντρών και γυναικών που με θυσίες και αίμα χάραξαν τους δρόμους των εργατικών κατακτήσεων. Είναι εφαλτήριο για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην πολιτική που σήμερα σαρώνει κάθε δικαίωμα, φάρος που φωτίζει τους αγώνες που διεκδικούν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ