ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Απρίλη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Αρχιτεκτονικά αρχέτυπα

Αφιερωμένες στον διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου, Δημήτρη Κωνστάντιο, που «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας, είναι η έκθεση φωτογραφίας και το βιβλίο του αρχιτέκτονα Γιώργου Τριανταφύλλου, «αρχέτυπα* Από τις καλύβες και τα μαντριά στη σύγχρονη Τέχνη και Αρχιτεκτονική», που παρουσιάζονται αύριο στις 7.30 το απόγευμα. Η έκθεση συγκροτείται από 180 φωτογραφίες οι οποίες αποτυπώνουν καλύβες και μαντριά, διάσπαρτα στο ελληνικό τοπίο. Οι κατασκευές αυτές, δείγματα μιας ανεξερεύνητης, ανώνυμης και αληθινής αρχιτεκτονικής, προσεγγίζονται ως αρχιτεκτονικά αρχέτυπα, με αναφορές στους προϊστορικούς χρόνους. Παράλληλα, συσχετίζονται με έργα της σύγχρονης Τέχνης και Αρχιτεκτονικής, καταγράφοντας μια υπόγεια διαδρομή ευαισθητοποιημένων δημιουργών, που αναζητούν την αλήθεια στο έργο τους.

Η φωτογραφική παρουσίαση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30/6, πλαισιώνεται από 12 βιντεοπροβολές, που προτείνουν δρόμους, ώστε οι αξίες αυτών των αρχετύπων να συνδυαστούν με τις κατακτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας και να συμβάλουν στην αισθητική αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Παράλληλα προβάλλουν μια έντονα αναπτυσσόμενη τάση, που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία αντιπαρατίθεται στα τεράστιας κλίμακας συγκροτήματα κατοικιών. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και με την υποστήριξη του ΤΕΕ. Επιμελητής της είναι ο αρχιτέκτονας, καθηγητής του ΕΜΠ και συγγραφέας, Δημήτρης Φιλιππίδης.


Κυριακή 11/4
  • «KollektivA»
    «KollektivA»
    Ο μεγάλος Καταλανός καλλιτέχνης Τζόρντι Σαβάλ παρουσιάζει (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη μουσική παράσταση «Χριστόφορος Κολόμβος: Χαμένοι Παράδεισοι». Τον συνοδεύουν το οργανικό σύνολό του «Εσπέριον», το φωνητικό σύνολο «Καπέλια Ρεάλ ντε Καταλούνια» και η σοπράνο Μοντσεράτ Φιγέρας. Αφήγηση: Μανουέλ Φορκάνο και Χεζούς Φουέντε (ποιητές). Θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα ελληνικά.
Δευτέρα 12/4
  • Εγκαινιάζονται (8μ.μ.) στο «Σπίτι της Κύπρου» (Ηρακλείτου 10), τρεις εκθέσεις της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου: «Η ποίηση συναντά τη Φωτογραφία», «Διεθνής Διαδικτυακή Εκθεση Ψηφιακής Φωτογραφίας», «Η Κύπρος».
  • «Το τρύπιο φεγγάρι» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση του Μιχάλη Νικολούδη και του συγκροτήματος «Σύννεφα με παντελόνια», στις 9.30μμ, στον «Ιανό» (Σταδίου 24, 2103217810). Οι Μιχάλης Νικολούδης (κιθάρα - φωνή), Δήμητρα Καραμπεροπούλου (accordion - φωνή), Νίκος Δημοσθένους (κιθάρα), σε μια ελεύθερη μουσική πτήση με κιθάρα, accordion, φωνές και παράξενες ιστορίες... Η βραδιά θα μεταδοθεί ζωντανά από το ianosradio.gr.
  • Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Εσσλιν εγκαινιάζεται (8μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Αγκάθι» (Μηθύμνης 12 και Επτανήσου, πλ. Αμερικής).
Τρίτη 13/4
  • Ο Κουβανός πιανίστας Τσούτσο Βαλντέζ
    Ο Κουβανός πιανίστας Τσούτσο Βαλντέζ
    Στον «Εικαστικό Κύκλο» (Καρνεάδου 20), σε συνεργασία με την γκαλερί «ΤSATSIS PROJECTS / ARTFORUM», εγκαινιάζεται (6.30μ.μ.) η έκθεση ζωγραφικής «Πρώτη Ενότητα - Νέα Γενιά» με τους νέους εικαστικούς δημιουργούς: Βασίλη Αβραμίδη, Δημήτρη Αμελαδιώτη, Στέλιο Αυγέρη, Αρι Στοΐδη, Κωνσταντίνο Φάζο.
  • Ρεσιτάλ μουσικής δωματίου για φωνή, φλάουτο, τσέλο και πιάνο, στις 8.30μμ, στο «Αthenaeum» (αίθουσα «La Divina», Αδριανού 3, Θησείο). Οι Κίτσα Τροχάνη (τραγούδι), Νίκος Κατριτζιδάκης (φλάουτο), Χριστίνα Κολοβού (τσέλο) και Μάγδα Νικολαΐδου (πιάνο) ερμηνεύουν έργα των G. Holst, G. Faure, M. Ravel, Φ. Τσαλαχούρη (Α' παγκόσμια εκτέλεση), B. Britten, E. Elgar και K. Weil (σε διασκευή Γιώργου Διαμαντόπουλου και Δημήτρη Μπουζάνη).
Τετάρτη 14/4
  • Εκατό περίπου μοναδικά καπέλα, κεφαλόδεσμοι, φέσια, ψάθες, παιδικοί σκούφοι, στέφανα γάμου, διαδήματα, καρφίτσες και άλλα καλύμματα και στολισμοί του κεφαλιού παρουσιάζονται στην έκθεση «Στολισμοί κεφαλής. Ενθύμια ταξιδιών από τη Μεσόγειο μέχρι την Απω Ανατολή», που εγκαινιάζεται στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1).
Πέμπτη 15/4
  • Δύο γυναίκες ζωγράφοι, που εμπνέονται από τη φύση, παρουσιάζουν την πρόσφατη δουλειά τους στην έκθεση που εγκαινιάζεται στην γκαλερί «Bonicos». Με τίτλο «Αχνάρια της Φύσης», εκθέτουν έργα τους οι: Πένη Μαναβή και Jennifer Tsiopou.
  • Εργο του Κ. Εσσλιν
    Εργο του Κ. Εσσλιν
    Πρεμιέρα του μουσικού έργου «Μαρινέλλα - Το Μιούζικαλ» των Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα στο «Παλλάς», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Εκτός από την ίδια την Μαρινέλλα, παίζουν: Αντώνης Λουδάρος, Ευαγγελία Μουμούρη, Μέμος Μπεγνής, Τζένη Μπότση κ.ά. Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς. Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη. Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου. Ενορχήστρωση: Αλέξιος Πρίφτης. Θα δοθούν 20 παραστάσεις.
  • Στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (πλ. Κολωνακίου 20) ο Νίκος Αλεξίου παρουσιάζει (έως 30/4) το έργο «San Marco di Venezia». Πρόκειται για μια εγκατάσταση με μεγάλες εκτυπώσεις σε χαρτί, στις οποίες «αποτυπώνεται» από τον καλλιτέχνη η πλατεία και ο ναός του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.
Παρασκευή 16/4
  • Οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» εμφανίζονται στην κεντρική σκηνή του «Σταυρού του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Ν. Κόσμος, 210 9226975), για δύο Παρασκευοσάββατα (16-17 και 23-24 του Απρίλη, 10.30μμ). Παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα εφ' όλης της ύλης: Τραγούδια του νέου τους δίσκου «23 Κόκκινα Φώτα», από την παλιότερη δισκογραφία τους και ανέκδοτα κομμάτια.
  • Η Νατάσσα Μποφίλιου ξεκινά τις εμφανίσεις της στο «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου, 210 6439089), με νέο δίσκο στις αποσκευές της και ολοκαίνουρια παράσταση. Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο (10.30μμ).
Σάββατο 17/4
  • Ο Τζόρντι Σαβάλ με τους συνεργάτες του
    Ο Τζόρντι Σαβάλ με τους συνεργάτες του
    Μαραθώνιο αφιέρωμα στην κουβανέζικη μουσική και στη λάτιν τζάζ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (από 6μμ μέχρι πρωίας), με τη συμμετοχή σπουδαίων μουσικών, προβολών, εκθέσεων κ. ά. Μεταξύ άλλων πραγματοποιούνται συναυλίες των Τσούτσο Βαλντέζ - Γκονζάλο Ρουμπαλκάμπα, Αρτούρο Σαντοβάλ - Τσίκο Φρίμαν, Δημήτρη Σεβδαλή (με το κουαρτέτο του και την Κουβανή τραγουδίστρια Μίλντρεϊς Ντουκoυέσνε), Δημήτρη Καλατζή - Καμεράτας.
  • Μια δυναμική, pop-art μουσικοθεατρική παράσταση, με τίτλο «Αντίθετα Μπροστά», παρουσιάζουν οι «KollektivA» (πρώην «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό»), μαζί με άλλους ταλαντούχους συντελεστές, στις 10μμ, στο «Cabaret Voltaire» (Μαραθώνος 30, Κεραμεικός).
  • Κάθε Σάββατο στο ρεμπέτικο στέκι «ΜΠΕΓΛΕΡΙ» η Τίνα Δημητροπούλου συνοδεύει με τα κρουστά της την τραγουδοποιό Μαρία Κατινάρη παρέα με εκλεκτούς μουσικούς για σεργιάνι σε ρεμπέτικα μονοπάτια.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ