ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΚΑΙ 22 ΑΠΡΙΛΗ
Βήμα όξυνσης της αντιπαράθεσης με την πλουτοκρατία
  • Στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας στις 22 Απρίλη
  • Η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Τις αυξημένες ευθύνες που αναπτύσσονται για το ταξικό εργατικό κίνημα και καθέναν εργάτη, αφ' ενός λόγω της λυσσαλέας επίθεσης του κεφαλαίου και αφ' ετέρου λόγω των αντικειμενικών προϋποθέσεων που υπάρχουν σήμερα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αναδεικνύει η απεργία στις 21 και 22 Απρίλη. Μια μάχη που την κρισιμότητά της δεν αποτυπώνει μόνο η 48ωρη διάρκεια της απεργίας (μορφή πάλης ούτως ή άλλως οξυμένη), αλλά και η ίδια η προκήρυξή της που χαλάει τη σούπα της «πατριωτικής» υποταγής στην πλουτοκρατία, για την οποία συντονισμένα και μανιωδώς δουλεύουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες κ.τ.λ.

Οπως κατέγραψε, μεταξύ άλλων, η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας την περασμένη Παρασκευή, η ίδια η προετοιμασία της απεργίας μπορεί να δώσει ώθηση στην κλιμάκωση που απαιτούν οι εργατικοί αγώνες. Κλιμάκωση που συνδέεται με την ένταση των κινητοποιήσεων, αλλά πάνω απ' όλα με τον όσο το δυνατόν πιο γοργό και αποφασιστικό απεγκλωβισμό εργατικών μαζών από τα ψευτοδιλήμματα και την ανάπτυξη που επιβάλλει το κεφάλαιο.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, αναδείχτηκε η ανάγκη να μπει σχέδιο κατά κλάδο και περιοχή, σε όλη την Ελλάδα. Να φτάσει το κάλεσμα για 48ωρη απεργία σε κάθε συνδικάτο, χώρο και εργαζόμενο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Να γίνει αντικείμενο συζητήσεων και διεργασιών μέσα στους τόπους δουλειάς, με συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες. Να οργανωθούν παντού περιοδείες και εξορμήσεις, σε εργοστάσια, νοσοκομεία, παραρτήματα του ΟΑΕΔ, Εφορίες, ΚΑΠΗ, εργατογειτονιές κτλ. με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ και έχει ως εξής:

Οχι άλλη ανοχή!

«Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέοι, νέες, μετανάστες, άνεργοι,

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙΚΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ 48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ, ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΚΑΙ 22 ΑΠΡΙΛΗ

Οχι άλλη ανοχή, όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη και την ευημερία των εκμεταλλευτών μας. Να υπερασπιστούμε με τον ενωμένο και αποφασιστικό αγώνα τη ζωή των οικογενειών μας, το μέλλον των παιδιών μας.

Τα μεροκάματα και οι μισθοί όχι μόνο δεν παίρνουν αύξηση, αλλά μειώνονται είτε άμεσα με τις περικοπές της κυβέρνησης και των εργοδοτών, είτε έμμεσα μέσα από τις φορολογικές επιβαρύνσεις και τον καταιγισμό των ανατιμήσεων στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, τα τιμολόγια των υπηρεσιών, κ.ά. Σχεδιάζουν να καταργήσουν και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ταυτίζονται με το προσδόκιμο όριο ζωής, δηλαδή το όριο θανάτου, οι συντάξεις γίνονται προνοιακά επιδόματα, καταργείται κάθε ίχνος κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας και ισχύει το "έχεις λεφτά, έχεις ασφάλιση, αλλιώς πεθαίνεις αβοήθητος".

Οι απολύσεις γίνονται χιονοστιβάδα (στα εργοστάσια, συμβασιούχων, stage) τα ωράρια εργασίας λάστιχο που οι εργοδότες το τεντώνουν όσο θέλουν και οι τόποι δουλειάς μετατρέπονται σε εφιαλτικές "γαλέρες". Η ανεργία τσακίζει κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια και την ίδια ώρα προετοιμάζουν νέες δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ισοπεδώνουν τα πάντα

Στα νοσοκομεία, οι ελλείψεις κοστίζουν ζωές και αρκετοί πεθαίνουν, περιμένοντας για ένα ραντεβού, αν δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη και αν δεν έχουν για το "φακελάκι" που δίνει το εισιτήριο σε αυτήν την ακριβοπληρωμένη και υποβαθμισμένη ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι εντελώς ανασφάλιστοι και την ίδια ώρα η πρόσβαση στο γιατρό και το φάρμακο γίνεται όλο και πιο ακριβή προς όφελος ελάχιστων που θησαυρίζουν.

Στα σχολεία ετοιμάζουν τάξεις των 30 και των 40 μαθητών, περικόπτουν κονδύλια και αναζητούν σπόνσορες και μονοπώλια χρηματοδότες, διδάσκουν ό,τι σάπιο, άχρηστο και αντιδραστικό στα παιδιά μας και το χαρτί που τους δίνουν δεν κάνει πια ούτε για τη λεγόμενη "κορνίζα".

Η κυβέρνηση και οι εργοδότες με καταιγιστικούς ρυθμούς κλιμακώνουν τον πόλεμο ενάντια στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας, στην τάξη μας, σε βάρος όλων των εργαζομένων στις πόλεις και τα χωριά.

Η κυβέρνηση με νομοσχέδια "κατά ριπάς" κάνει νόμο του κράτους κάθε απαίτηση και επιθυμία του κεφαλαίου, θεσπίζει νέα προνόμια και παροχές για το μεγάλο κεφάλαιο και με τους ίδιους νόμους αφαιρεί και βγάζει στην παρανομία κάθε εργατικό δικαίωμα, κάθε εργατική κατάχρηση.

Να πάρουν απάντηση οι μηχανισμοί τους

Αξιοποιεί έναν τεράστιο προπαγανδιστικό μηχανισμό (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση κ.λπ.), επιχειρώντας μαζική λοβοτομή και αποπροσανατολισμό, ώστε να καταφέρει να δημιουργήσει όχι μόνο την εντύπωση ότι ο κόσμος στηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα, αλλά και να πετύχει τμήματα του λαού να στηρίζουν μαζικά αυτόν τον εφιάλτη, χωρίς μέχρι στιγμής οι προσπάθειές της να αποδίδουν καρπούς.

Στηρίζεται και αξιοποιεί τη στάση της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που σχεδιασμένα, συστηματικά αρνούνται το συντονισμό της δράσης, την κλιμάκωση των αγώνων, επιδιώκουν την εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων, την απογοήτευση, ώστε να υλοποιηθούν τα κυβερνητικά μέτρα. Ιδιαίτερα οι ευθύνες της ΓΣΕΕ είναι τεράστιες και ιστορικές.

Δε φτάνει που στήριξαν όλα τα αντεργατικά μέτρα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, τώρα βάζουν πλάτες στις κυβέρνηση και την καπιταλιστική εργοδοσία για να αποδεχθεί η εργατική τάξη την ταφόπλακα στα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει.

Ωρα ευθύνης για καθένα μας

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι,

Είναι ώρα προσωπικής ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά, για όλους μας. Αν τώρα δεν αποφασίσουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει θα βρεθούμε χειροπόδαρα δεμένοι και με την πλάτη στον τοίχο για πολλά, πολλά χρόνια. Τέτοιο δικαίωμα δεν έχουμε. Εχουμε χρέος στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας, στις νεότερες γενιές να αντιδράσουμε.

Μας ζητάνε αιματηρές θυσίες για να σωθούν ή να αυξηθούν τα κέρδη των μονοπωλίων. Κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα ότι πασχίζουν για το συμφέρον του τόπου. Εξαπατούν αδίστακτα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει τέλος στον ανελέητο πόλεμο που έχουν κηρύξει.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τα ΔΣ των Συνδικάτων, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη να δώσουν με πείσμα, μαχητικά, με αποφασιστικότητα τη μάχη της 48ωρης απεργίας στις 21 και 22 Απρίλη, απαντώντας σε εργοδότες, κυβέρνηση και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Ολες και όλοι, αποφασιστικά στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, στην Αθήνα την Πέμπτη 22 Απρίλη 12μ. - πλατεία Συντάγματος, απαιτώντας:

  • Να παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα.
  • Να μην κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να ακυρωθούν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικού νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Να υπογραφούν άμεσα η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις (1.400 ευρώ βασικός μισθός).
  • Να απαγορευτούν άμεσα οι απολύσεις και να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων (επίδομα ανεργίας 1.150 ευρώ σε όλους, χωρίς όρους και πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, κ.ά.).

Αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Εμείς δημιουργούμε όλο τον πλούτο και τον αρπάζουν οι λίγοι. Είμαστε οι πολλοί. Εχουμε τη δύναμη. Είναι ώρα να πάρουμε τις αποφάσεις μας. `Η αυτοί ή εμείς. Να πτωχεύσει η πλουτοκρατία, όχι ο λαός.

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ».

Σύσκεψη αύριο στον Πειραιά

Ενώ σήμερα προχωρούν σε συνέλευση οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας, στις 10 π.μ.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές απόφαση για 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη είχαν πάρει οι Ομοσπονδίες Τύπου - Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Φαρμάκου, Λογιστών, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Ζακύνθου και Βόρειας Δωδεκανήσου. Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας (που καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 15 Απρίλη στις 5 μ.μ.), ο Σύλλογος Δημοτικών - Κοινοτικών Υπαλλήλων Νομού Αττικής (που την Τετάρτη 14 Απρίλη προχωρά και σε στάση εργασίας 11 π.μ. - λήξη ωραρίου εστιάζοντας στις συνέπειες της αντιασφαλιστικής επίθεσης), το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής, τα σωματεία εργαζομένων σε ΦΑΓΕ και TASTY, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση «Πλαίσιο» στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα, επρόκειτο να συνεδριάσουν οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και του Σωματείου Εργαζομένων στο Καζίνο της Θεσσαλονίκης.

Σε μαζική συμμετοχή στην 48ωρη απεργία καλούν η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και το Συντονιστικό Σωματείων ΟΤΑ Πειραιά.

Σήμερα, στις 10 π.μ., σε Γενική Συνέλευση προχωρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως).

Αύριο Δευτέρα, η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ καλεί σε πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση της απεργιακής μάχης, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομ. Σκυλίτση 19). Αντίστοιχες συσκέψεις προετοιμάζουν και άλλες τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ. Επίσης, αύριο, συνεδριάζει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ