ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Επικίνδυνες εξελίξεις και συνεχείς απειλές κλιμάκωσης

«Ολα είναι ανοικτά», λέει ο Τραμπ, που απειλεί με «στρατιωτικό χτύπημα» κατά της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της, Ρωσίας και Ιράν, που εκφράζουν ετοιμότητα να ανταποδώσουν

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS «Donald Cook» πλέει στα ανοιχτά της Συρίας
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS «Donald Cook» πλέει στα ανοιχτά της Συρίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Κλιμακώνεται επικίνδυνα, ξανά, η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας στη Συρία, με υπόβαθρό τη σύγκρουση γεωπολιτικών μονοπωλιακών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ, σε συνεννόηση με συμμάχους τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, απειλούν ξανά με ανάληψη άμεσης στρατιωτικής δράσης «το επόμενο 24ώρο», αξιοποιώντας ανεπιβεβαίωτες κατηγορίες για τη χρήση «χημικών όπλων» στην Ντούμα της Ανατολικής Γκούτα το περασμένο Σάββατο.

Η όξυνση της έντασης με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία είναι τέτοια που ανάγκασε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, να απευθύνει από τη Γενεύη προειδοποίηση πως πλέον δεν διακυβεύεται σήμερα «για πρώτη φορά μόνο η ασφάλεια της Συρίας ή της περιοχής, αλλά η ασφάλεια της υφηλίου». «Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να επιτρέψει να αναπτυχθεί στη Συρία μία κατάσταση ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης, σε κανένα μέτωπο», προειδοποίησε...

Οι έτσι και αλλιώς υποκριτικές προειδοποιήσεις του δεν αλλάζουν τα πράγματα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εκτοξεύοντας απειλές κατά της Συρίας, της Ρωσίας και του Ιράν, προειδοποίησε για άμεση στρατιωτική δράση, προσθέτοντας το βράδυ της Δευτέρας ότι θα πάρει σχετικές αποφάσεις «εντός 24ωρου ή 48ωρου». Τόνισε δε ότι η κυβέρνησή του «εξετάζει διάφορες στρατιωτικές λύσεις για τη Συρία».

Παράλληλα, από το Πεντάγωνο δεν αμφισβητούσαν την έντονη κινητικότητα δυνάμεων του αμερικανικού 6ου στόλου στην Ανατ. Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων το καταδιωκτικό «USS Donald Cook», που φέρει πυραύλους «Τόμαχοκ» (που είχαν χρησιμοποιηθεί και πέρσι σε επίθεση των ΗΠΑ σε βάση του συριακού στρατού με πρόσχημα και πάλι επίθεση «με χημικά όπλα»), το οποίο έπλεε ανοικτά των ακτών της Συρίας.

Επιπλέον, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε να στηρίξει την ανάληψη δράσης, όπως και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, από την άλλη, δεν απέρριψε ρωσική πρόταση για τη διενέργεια επιτόπιας έρευνας στη Συρία μετά τις νέες κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα, προσθέτοντας με νόημα «ότι τα στοιχεία που δείχνουν πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα είναι πολύ, πολύ καθαρά».

Απέναντι σε αυτές τις απειλές, η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα αντιδράσει, ενώ ο συριακός στρατός και οι Ενοπλες Δυνάμεις συμμάχων του είχαν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής. Η όλη εξέλιξη, η κλιμάκωση των απειλών και η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή μοιάζει με μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί και πάλι. Σε αυτό το «κουβάρι» είναι με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπλεγμένη και η Ελλάδα, που έχει ενεργή συμμετοχή στις επεμβάσεις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ (βλέπε βάση της Σούδας και άλλες εγκαταστάσεις), προσδοκώντας ανταλλάγματα για την ελληνική αστική τάξη.

Αφορμή και προσχήματα

Αφορμή για τη νέα κλιμάκωση της έντασης στη Συρία, στάθηκε η φερόμενη επίθεση με χημικά στην Ντούμα, που κατήγγειλαν πηγές από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Λευκά Κράνη» (στήθηκε το 2013 από απόστρατο των μυστικών υπηρεσιών του βρετανικού στρατού και χρηματοδοτείται έκτοτε και από άλλες δυτικές μυστικές υπηρεσίες). Κατά την επίθεση αυτή, λέγεται πως έχασαν τη ζωή τους 49 άτομα και χρειάστηκαν νοσηλεία αρκετές δεκάδες άλλα.

Τα ερωτήματα ωστόσο είναι πολλά και όπως τόνισε το βράδυ της Δευτέρας σε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ρώσος πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια, Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι που πήγαν στην περιοχή «δεν βρήκαν ούτε ίχνος από χημικά όπλα», αλλά ούτε και θύματα επίθεσης ή νεκρούς.

Την ευθύνη της κυβέρνησης Ασαντ έσπευσε να υιοθετήσει και η Τουρκία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που ζητά μάλιστα «δράση της διεθνούς κοινότητας» και καλεί «όλες τις δυνάμεις που επηρεάζουν το συριακό καθεστώς να απαιτήσουν τον τερματισμό τέτοιων βάρβαρων ενεργειών και την τιμωρία των υπευθύνων».

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν φάνηκε χτες να αντιδρά με εκνευρισμό σε πρότερη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πως η Ρωσία αναμένει από την Τουρκία να θέσει το Αφρίν υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού. Η Τουρκία θα παραδώσει το Αφρίν «στο λαό του τον κατάλληλο χρόνο», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: «Εμείς θα αποφασίσουμε το χρόνο, όχι ο κύριος Λαβρόφ!».

Σε μια άλλη εξέλιξη, το βράδυ της Δευτέρας έγινε ισχυρή έκρηξη στην πόλη Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας (όπου συγκεντρώνονται οι τζιχαντιστές από όλη τη χώρα), προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 19 ατόμων, οι 13 άμαχοι. Δεν κατέστη άμεσα σαφές εάν η έκρηξη οφειλόταν σε πυραυλική, αεροπορική ή άλλη επίθεση και από ποιον έγινε.

Επίθεση Ισραηλινών στη Χομς

Σε κάθε περίπτωση, οι κατηγορίες περί «νέας επίθεσης με χημικά σε βάρος αμάχων» αξιοποιήθηκαν αμέσως. Τη Δευτέρα χτυπήθηκε από αεροσκάφη συριακή στρατιωτική βάση Τ-4 στην επαρχία Χομς, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 14 ατόμων, εκ των οποίων οι 7 Ιρανοί στρατιωτικοί (ο ένας συνταγματάρχης). Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε σχετικά ότι «πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη της κατάστασης. Ελπίζω πως τουλάχιστον οι Αμερικανοί στρατιωτικοί και εκείνοι των χωρών που συμμετέχουν στο συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών το αντιλαμβάνονται».

Η Ρωσία θεωρεί υπεύθυνο για την επίθεση αυτή το Ισραήλ και ο Ισραηλινός πρέσβης στη Μόσχα κλήθηκε για «συνομιλίες». Το Ισραήλ δεν παραδέχθηκε άμεσα την ευθύνη για την επίθεση, μολονότι φέρεται πως είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τις ΗΠΑ, αλλά όχι τη Ρωσία. Είναι ωστόσο ενδεικτικές οι απειλές που εκτόξευσε τη Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που προειδοποίησε ότι «το Ισραήλ θα χτυπήσει οποιονδήποτε σκοπεύει να το βλάψει!».

Επιπλέον, ο Ιρανός αξιωματούχος Αλί Ακμπαρ Βελαγιατί, που είναι στενός σύμμαχος του Ιρανού ανώτατου Σιίτη ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ, φτάνοντας χτες στη Δαμασκό για συναντήσεις με Σύρους, Ρώσους και άλλους αξιωματούχους με αφορμή την επίθεση στη συριακή στρατιωτική βάση Τ-4 στην επαρχία Χομς, προειδοποίησε ότι η πράξη αυτή «δεν θα μείνει χωρίς απάντηση».

Οι αντιπαραθέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία κ.ά. έσπευσαν να υιοθετήσουν τις κατηγορίες κατά της Συρίας και των συμμάχων της για την «επίθεση με χημικά» και συγκάλεσαν αργά το βράδυ της Δευτέρας εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε αυτήν τη συνεδρίαση ο Ρώσος πρέσβης, Βασίλι Νεμπένζια, απαίτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης, αμερόληπτης, διαφανούς επιτόπιας έρευνας στην Ντούμα, ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να αποδοθούν ευθύνες εάν διαπιστωθεί επίθεση. Θύμισε τις πρόσφατες, επανειλημμένες προειδοποιήσεις Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων για πιθανή προβοκάτσια από δυνάμεις αντικαθεστωτικών στη Συρία μετά τον εντοπισμό τεράστιων ποσοτήτων χημικών, τοξικών ουσιών σε υπόγεια και μη οπλοστάσια αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών στην Ανατ. Γκούτα.

Επισήμανε την «έντονη στρατιωτική κινητικότητα» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Ανατ. Μεσόγειο, «νοτιοανατολικά της Σικελίας, νοτίως της Σαρδηνίας και νοτιοδυτικά της Κύπρου», αναφέροντας αμερικανικά στρατιωτικά γυμνάσια με πυραύλους «Τόμαχοκ» και «Κρουζ», που θύμιζαν «προετοιμασίες». Ακόμη τόνισε ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει σε ΗΠΑ και άλλες χώρες απαξιωτικές αναφορές για εκλεγμένες κυβερνήσεις όπως της Συρίας.

Η Αμερικανίδα ομόλογός του, Νίκι Χέιλι, ήταν έντονα επιθετική εκπέμποντας απειλές για «δράση», κατηγορώντας την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου πως είναι «τέρας που ευθύνεται για τις επιθέσεις» και πρόσθεσε «σε αυτόν τον κόσμο, αφότου το καθεστώς Ασαντ άρχισε τις επιθέσεις με χημικά όπλα, η χρήση τέτοιων όπλων άρχισε να θεωρείται φυσιολογική», είπε η Χέιλι, προσθέτοντας πως το αμερικανικό ψήφισμα απόφασης επιζητεί τη δημιουργία ενός «νέου, επαγγελματικού και αμερόληπτου μηχανισμού έρευνας των επιθέσεων στη Συρία». «Η στάση της Ρωσίας δεν θα μας εμποδίσει», είπε σε άλλο σημείο, επαναλαμβάνοντας τις απειλές του Προέδρου Τραμπ για «δράση» στη Συρία με πρόσχημα τις «επιθέσεις με χημικά», ξεκαθαρίζοντας ότι ανεξάρτητα από τη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της «διεθνούς κοινότητας», «οι ΗΠΑ θα απαντήσουν».

Οι πρέσβεις Ολλανδίας, Κάρελ βαν Οοστερομ, και Γαλλίας, Φρανσουά Ντελάτρ, επίσης υιοθέτησαν χωρίς επιφυλάξεις τις «καταγγελίες» περί επίθεσης με χημικά, όπως και η Βρετανίδα ομόλογός τους, Κάρεν Πιρς, που ωστόσο τόνισε ότι η ρωσική πρόταση για την αποστολή ειδικών του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων στην Ντούμα της Συρίας έχει νόημα εφόσον υπάρξουν «εγγυήσεις για την ασφάλειά τους».

Ο Κινέζος πρέσβης Γου Χαϊτάο ξεκαθάρισε ότι η χώρα του είναι αντίθετη με τη χρήση χημικών όπλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, υποστηρίζοντας τη διενέργεια «ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας» και προσθέτοντας ότι «ο πόλεμος στη Συρία μπήκε στον όγδοο χρόνο και θα πρέπει να βρεθεί και να υποστηριχθεί μία πολιτική λύση που θα τον τερματίσει».

Ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, τόνισε ότι τα ψέματα ορισμένων μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας «τροφοδότησαν συγκρούσεις συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Βιετνάμ, στην Κορεατική Χερσόνησο και το Ιράκ». «Τώρα θέλουν να νικήσουν τη Συρία», είπε ο Σύρος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι οι συριακές αρχές είχαν προειδοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων «σε πολλές περιπτώσεις για την κατοχή χλωρίου και σαρίν από τρομοκρατικές οργανώσεις». Υποστήριξε ότι ο συριακός στρατός «δεν έχει χημικά όπλα, αφού καταστράφηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» με βάση συμφωνία το 2013.

Τα σχέδια ψηφίσματος στον ΟΗΕ

Αργότερα, χτες, μετά τις 10 μ.μ. είχε προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να τεθούν προς ψήφιση ένα αμερικανικό και ένα ρωσικό σχέδιο απόφασης.

Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης ζητούσε «νέο μηχανισμό ανεξάρτητης έρευνας των Ηνωμένων Εθνών» για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, που θα έχει αρχικά εντολή ενός έτους και θα είναι ανανεώσιμη. Η πρόταση αυτή, που είχε αποδοκιμάσει η Ρωσία ως «ακατάλληλη», απορρίφθηκε εξαιτίας ρωσικού βέτο, παρότι 12 χώρες ψήφισαν υπέρ. Η Κίνα, από τη μεριά της, δήλωσε αποχή.

Η Ρωσία, από την άλλη, προώθησε στον ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος που προβλέπε τη διεξαγωγή «έρευνας» με τη συμμετοχή του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) από «ανεξάρτητους ειδικούς», που θα πρέπει απαραιτήτως να μεταβούν επιτόπου, επισημαίνοντας ότι πλέον δεν μπορεί να δοθεί πίστη «σε αποτελέσματα ερευνών που γίνονται εξ αποστάσεως». Το ψήφισμα αυτό απορρίφθηκε με 7 ψήφους κατά (ΗΠΑ και η συμμαχοί της), 6 υπερ (Ρωσία και σύμμαχοί της) και 2 αποχές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ