ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Ολοι στην πανελλαδική απεργία του κλάδου στις 18 Απρίλη

Οργανωτική σύσκεψη την Παρασκευή, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ

Από παλιότερη απεργία των ναυτεργατών
Από παλιότερη απεργία των ναυτεργατών
Σε 24ωρη απεργία στις 18/4 σε όλα τα λιμάνια της χώρας και σε όλες τις κατηγορίες πλοίων προχωρούν οι ναυτεργάτες, αντιδρώντας στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και εφοπλιστών να δρομολογήσουν στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές πλοία με πληρώματα χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλιση, υπό καθεστώς σημαιών ευκαιρίας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους σε βάρος της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καθώς και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ) με κοινή τους ανακοίνωση καλούν στην απεργία που θα ξεκινήσει στις 6 π.μ. στις 18/4 και θα λήξει στις 6 π.μ. στις 19/4, με προοπτική κλιμάκωσης. Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί στις 5.30 π.μ., στις 18/4, στην πλατεία Καραϊσκάκη. Για την προετοιμασία της απεργίας καλούν σε οργανωτική σύσκεψη την Παρασκευή 13/4 στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν την ανάγκη «να γίνει υπόθεση του κάθε ναυτεργάτη η οργάνωση και επιτυχία της απεργίας και η κλιμάκωση με την απεργία για την 1η Μάη (...). Αποτελεί σφοδρότατη επίθεση σε βάρος θεμελιωδών δικαιωμάτων για τους ναυτεργάτες το σχέδιο υπουργικής απόφασης, που δίνει το δικαίωμα να δρομολογούνται πλοία μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ ελληνικών λιμανιών, ανεξαρτήτου εθνικότητας, μειώνοντας ακόμα παραπέρα τις οργανικές συνθέσεις, υπονομεύοντας την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση. Αποτελεί συνέχεια του ν. 4150/2013 και των υπουργικών αποφάσεων για τις οργανικές συνθέσεις στα επιβατηγά πλοία, με τους εφοπλιστές να τις καθορίζουν και να τις επιβάλουν, υπονομεύοντας την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του επαίσχυντου σχεδίου υπουργικής απόφασης.

(...) Καλούμε τους ναυτεργάτες σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, οργανώνουμε και υπερασπιζόμαστε την απεργία στους καταπέλτες των πλοίων, καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, να μην τολμήσουν να υπονομεύσουν την απεργία.

Αγωνιζόμαστε για:

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις.
  • Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και την Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στο ν.4387/2016, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και στις περικοπές της προσωπικής διαφοράς.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, με οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
  • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια».
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΧΑΝΙΩΝ
Αντιδρούν στην επέκταση της «τουριστικής ζώνης»

Την άμεση ανάκληση της απόφασης της αντιδημάρχου Τουρισμού, με την οποία επεκτείνεται η τουριστική ζώνη σε ολόκληρο το δήμο Χανίων, ζητούν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Εμπορικός Σύλλογος Νομού Χανίων. Την περασμένη Πέμπτη, το Σωματείο και ο Σύλλογος παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, ενώ μια μέρα πριν έγινε κοινή σύσκεψη.

Οπως εξήγησε η Μαριάντζελα Χαλακατεβάκη, αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων, τα σχέδια του δήμου να προστεθούν επιπλέον δρόμοι στην ήδη υπάρχουσα τουριστική ζώνη «αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για να χαρακτηριστεί αργότερα ολόκληρος ο νομός» τουριστική ζώνη. Αυτό σημαίνει ότι «τα εμπορικά καταστήματα θα μένουν ανοιχτά μέχρι τις 11 το βράδυ» για 32 Κυριακές, ο εργαζόμενος «θα πηγαίνει σπίτι του τα μεσάνυχτα και θα δουλεύει την άλλη μέρα το πρωί», θα τσακίζεται δηλαδή από την εντατικοποίηση και την έλλειψη ελεύθερου χρόνου. «Η κυριακάτικη αργία είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης και δεν θα μας την πάρουν πίσω», τόνισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το Σωματείο για να διεκδικήσουν ζωή με αξιοπρέπεια.

Καταστροφική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους χαρακτήρισε την κήρυξη του νομού σε τουριστική ζώνη ο Νίκος Βουρλάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων. Οπως εξήγησε, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας οδηγεί στην οικονομική εξόντωση των μικρών εμπόρων - αυτοαπασχολουμένων, που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα πολυκαταστήματα, καθώς διευκολύνει τη μεταφορά του τζίρου από τα μικρά και μεσαία καταστήματα των συνοικιών σε ελάχιστες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Τόνισε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος δεν αποδέχεται να επεκταθεί η υπάρχουσα τουριστική ζώνη ούτε σε έναν δρόμο, γιατί αυτό θα ανοίξει την «όρεξη» για παραπέρα επέκταση.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚ ΚΟΖΑΝΗΣ
Κυριάρχησαν η νοθεία και ο εκφυλισμός

Η νοθεία και ο εκφυλισμός κυριάρχησαν σε ένα ακόμα συνέδριο (35ο) του Εργατικού Κέντρου Νομού Κοζάνης. Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την 1η Απρίλη, η «Ταξική Ενότητα» έλαβε 22 ψήφους και τρεις (3) έδρες στο ΔΣ. Η ΔΑΚΕ πήρε 38 ψήφους και 5 έδρες. Η ΑΚΕ (διάσπαση της ΔΑΚΕ) πήρε 35 ψήφους και 4 έδρες. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 29 ψήφους και 3 έδρες. Η «Ταξική Συσπείρωση» πήρε 3 ψήφους και καμία έδρα.

Η «Ταξική Ενότητα», σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τα αποτελέσματα του Συνεδρίου του ΕΚ Κοζάνης, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η "Ταξική Ενότητα", τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δώσαμε τη μάχη με όλες τις δυνάμεις μας, με αποφασιστικότητα και δυναμικότητα, ώστε να μην εκφυλιστεί το ΕΚΝΚ και οι διαδικασίες του. Παλέψαμε για να μην περάσουν η εξόφθαλμη και απαράδεκτη νοθεία και οι μεθοδεύσεις από τις παρατάξεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΔΑΚΕ - ΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ, που στόχο έχουν να κρατάνε το κίνημα με σκυμμένο το κεφάλι. Αναδείξαμε την ανάγκη ύπαρξης ισχυρών, μαχητικών, ταξικά προσανατολισμένων σωματείων, για να μην δένεται ο εργαζόμενος πίσω από το άρμα της εργοδοσίας. Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή, με κάθε τρόπο και μορφή αγώνα, με αιτήματα και θέσεις που να ανταποκρίνονται στις άμεσες διεκδικήσεις στους χώρους δουλειάς, στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».

Σημειώνει ότι οι ταξικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, της κυβέρνησης, αλλά και της σαπίλας του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, σε όλους τους κλάδους, με επόμενο σταθμό της πάλης να αποτελεί η απεργία της Πρωτομαγιάς. Τέλος, απευθύνει πλατύ κάλεσμα στον εργαζόμενο λαό της Κοζάνης να δώσει τη μάχη μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, με τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Λαμπάδες και σοκολάτες στα παιδιά που νοσηλεύονται

Λαμπάδες και σοκολατένια αυγά στα παιδιά που νοσηλεύονται στις κλινικές του νοσοκομείου δώρισαν μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, δίνοντας ευχές στους γονείς τους για γρήγορη ανάρρωση.

Σε σχετική ανακοίνωση το Σωματείο υπογραμμίζει: «Η φετινή Λαμπρή βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με νέα αντιλαϊκή επίθεση, και με τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν στη γειτονιά μας. Για να αναστηθεί ο λαός μας χρειάζεται αγώνας, πίστη στις δυνάμεις του, αποφασιστικότητα να βγάλει από τη μέση καθετί που τον εμποδίζει να ζήσει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του. Ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία τσακίζει μισθούς, συντάξεις, εργατικά δικαιώματα, με τον ίδιο ζήλο που προωθεί την περιβόητη "γεωστρατηγική αναβάθμιση", για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, και είναι ανάγκη να μπει στην πρώτη γραμμή των αγώνων όλου του λαού».

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΛΗΣ
Διοργανώνουν «Πάσχα Ανέργων και Κακοπληρωμένων»

Με κεντρικό σύνθημα «Εχεις αποκούμπι: Τα Σωματεία και τα Συνδικάτα της περιοχής σου», η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου διοργανώνει «Πάσχα Ανέργων και Κακοπληρωμένων» την Κυριακή 15/4, στις 12 το μεσημέρι, στο στέκι της Λαϊκής Επιτροπής στο Ολυμπιακό Χωριό (Κακλαμάνακη 21).

Αντίστοιχη εκδήλωση διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Φυλής την ίδια μέρα, στις 8 μ.μ. στα Ανω Λιόσια, στα γραφεία της (Σωτήρη Πέτρουλα 20).

Στις εκδηλώσεις θα υπάρχει καλός μεζές και κρασί.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Σύσκεψη για την Υγεία

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσά του, σύσκεψη με θέμα τον απολογισμό δράσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα για το ζήτημα της Υγείας και τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα. Στη σύσκεψη καλεί επίσης το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org