ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΟΛΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΣΤΟ ΡΕΝΤΗ
Νεαρός άνοιξε πυρ και μετά αυτοκτόνησε

EUROKINISSI

Ενας νεκρός, ένας σοβαρά τραυματίας και δύο ελαφρύτερα, είναι το αποτέλεσμα της επίθεσης οπλισμένου 19χρονου στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Ρέντη. Νεκρός έπεσε από τα ίδια του τα όπλα ο δράστης, αλλά νωρίτερα είχε πυροβολήσει εναντίον ενός άλλου 18χρονου που σπούδαζε εκεί και δύο υπαλλήλων που τον πλησίασαν.

Με το παραπάνω περιστατικό, αναδεικνύονται με τραγικό τρόπο και τα αποτελέσματα του προσανατολισμού του σχολείου στην καλλιέργεια της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής ζούγκλας. Η απάντηση μπορεί να δοθεί μέσα από την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης για την αλλαγή του προσανατολισμού και της φιλοσοφίας του σχολείου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα. Εκείνο που μπαίνει επιτακτικά στο προσκήνιο είναι το αίτημα για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, για ένα σχολείο ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά, στελεχωμένο πλήρως με εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και γιατρούς.

Συγκεκριμένα, χτες στις 8.45 το πρωί, ο νεαρός που σπούδαζε ηλεκτρονικά στη Σχολή του ΟΑΕΔ, στην οδό Πέτρου Ράλλη 83 στο Ρέντη, μπήκε στο κτίριο κρατώντας μία τσάντα. Μέσα από αυτήν και ενώ ανέβαινε στον 1ο όροφο, έβγαλε δύο όπλα, με τα οποία πυροβόλησε έναν 18χρονο που βρέθηκε τυχαία μπροστά του. Τότε, καθηγητές και μαθητές που βγήκαν από τις αίθουσες άρχισαν να τον κυνηγούν. Ο δράστης βγήκε από τη σχολή και έτρεξε προς τα γειτονικά κτίρια. Εκεί, δύο υπάλληλοι ενός σούπερ μάρκετ, ηλικίας 23 και 37 ετών, τον πλησίασαν και δέχθηκαν τα πυρά του. Αμέσως μετά, έφτασε σε ένα αδιέξοδο, όπου και αυτοπυροβολήθηκε. Δίπλα του βρέθηκε μία τσάντα που περιείχε ένα μαχαίρι, 66 σφαίρες και ένα σημείωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 19χρονος, σε σημείωμά του, ανέφερε τους λόγους που τον οδήγησαν στην πράξη του. Ισχυριζόταν πως δεν είχε σεβασμό στη δική του ζωή, αλλά και στις ζωές των άλλων. Κατά άλλες πληροφορίες, τμήμα του σημειώματός του είχε καταχωρηθεί από τον ίδιο σε ιστοσελίδα του διαδικτύου.

Και οι τέσσερις μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, όπου λίγη ώρα αργότερα ο δράστης εξέπνευσε. Ο 18χρονος που δέχτηκε την επίθεση μπήκε στο χειρουργείο για να υποβληθεί σε λεπτή χειρουργική επέμβαση και παραμένει νοσηλευόμενος σε σοβαρή κατάσταση. Οι δύο εργαζόμενοι έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.

Η υπουργός Απασχόλησης, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, τόνισε πως «τέτοια φαινόμενα είναι άγνωστα και ξένα για τη μαθητική κοινότητα και δεν εκφράζουν τη νεολαία», ενώ, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, μίλησε για «πρωτοφανές περιστατικό». Τέλος, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Αλαβάνος, μίλησε για συσσώρευση βίας και επιθετικότητας στους νέους, γύρω από την εξεύρεση εργασίας.

ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Επιτακτικό το αίτημα για σχολείο που να μορφώνει

Με αφορμή τη χτεσινή τραγωδία στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Ρέντη, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η ΚΝΕ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τη σημερινή τραγωδία στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Ρέντη. Το τραγικό περιστατικό, ανεξάρτητα από τις όποιες ιδιαιτερότητες μπορεί να έχει, αποτελεί μια προειδοποίηση: Η αυξανόμενη φτώχεια, η ανεργία, η ανασφάλεια μπορούν να αποτελέσουν το έδαφος για να γεννηθούν αντίστοιχα φαινόμενα που βλέπουμε στις ΗΠΑ και στις χώρες της ΕΕ. Τα παιδιά που προέρχονται από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της ΕΣΣΔ, όπως συνολικά τα παιδιά των μεταναστών, βιώνουν πιο έντονα τα αδιέξοδα αυτά.

Σήμερα είναι πιο επιτακτικό παρά ποτέ το αίτημα για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει. Για ένα σχολείο ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά έως τα 18 τους χρόνια, στελεχωμένο πλήρως με εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, γιατρούς. Χρειάζεται λαϊκός αγώνας για αλλαγή στον προσανατολισμό και τη φιλοσοφία του σχολείου που δε θα καλλιεργεί την ανταγωνιστικότητα και τα "ιδανικά" της καπιταλιστικής ζούγκλας και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η μόνη πραγματική θωράκιση της νεολαίας απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα είναι η άνοδος του συλλογικού οργανωμένου αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση, την κανονική σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, τη ζωή. Στο κίνημα είναι που καλλιεργούνται οι πραγματικές αξίες της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, η άλλη, περήφανη και αισιόδοξη στάση ζωής. Η συμμετοχή στον αγώνα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση, που θα υπηρετεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία, τις κοινωνικές ανάγκες, διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, πρωτοπόρους αγωνιστές και της ζωής και του αγώνα.

Δεκάδες σπουδαστές του ΟΑΕΔ και της συγκεκριμένης Σχολής Μαθητείας βρέθηκαν στις 2 του Απρίλη στην πανεργατική απεργία με το ΠΑΜΕ. Αυτό το παράδειγμα καλούμε τη νεολαία να συνεχίσει και να δυναμώσει».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Ενισχυμένες οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ

H ΕΣΑΚ με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τους συναδέλφους που ανέπτυξαν αγωνιστική δράση το προηγούμενο διάστημα και συνέβαλαν στην άνοδό της σε ψήφους στις πρόσφατες εκλογές στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ). «Η συμβολή τους - τονίζει - όπως και πολλών άλλων συναδέλφων που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια απ' το ΣΜΤ και συνεχίζουν σήμερα τον αγώνα μέσα απ' τα ταξικά, κλαδικά συνδικάτα (π.χ. ΣΕΤΗΠ στις τηλεπικοινωνίες), ανοίγει δρόμο για την αλλαγή των συσχετισμών απέναντι στη γραμμή της υποταγής και του συμβιβασμού της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Η ΕΣΑΚ αξιολογεί τα αποτελέσματα βλέποντας τη συμβολή τους στη γενικότερη αλλαγή των συσχετισμών μέσα στο "δάσος" του συνδικαλιστικού κινήματος και όχι αποκλειστικά στο "δέντρο" του ΣΜΤ. Εκεί που κρίνεται συνολικά ο ουσιαστικός ή ο περιθωριακός ρόλος κάθε δύναμης».

Σημειώνουμε ότι η ΕΣΑΚ πήρε 422 ψήφους και 3 έδρες, η «Αριστερή Πρωτοβουλία» (ΝΑΡ και άλλες δυνάμεις) 617 ψήφους και 4 έδρες, η «Ενωση Εργαζομένων» (ΚΟΕ/ΣΥΡΙΖΑ) 89 ψήφους και καμιά έδρα, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» 31 ψήφους και η «Αγωνιστική Συνεργασία» 15 ψήφους.

Για την πανομοιότυπη κριτική των άλλων παρατάξεων σχετικά με τη στάση της ΕΣΑΚ στην εφορευτική επιτροπή, η οποία προκάλεσε δήθεν την αφαίρεση μιας έδρας απ' την «Ενωση Εργαζομένων», η ΕΣΑΚ σημειώνει:

«Ασκούν κριτική γιατί οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ που είχαν την πλειοψηφία στην εφορευτική επιτροπή δε ματαίωσαν την κατανομή εδρών σύμφωνα με το ν.1264, την οποία εισηγήθηκε ο προεδρεύων δικαστικός αντιπρόσωπος. Αυτό υποστηρίζουν ισοδυναμεί με στήριξη απ' την ΕΣΑΚ του καλπονοθευτικού νόμου!! Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και μιλούν από μόνα τους. Το δικαίωμα του δικαστικού αντιπροσώπου να προεδρεύει της εφορευτικής επιτροπής δεν αμφισβητήθηκε από καμία συνδικαλιστική δύναμη. Αντίθετα, όταν η ΕΣΑΚ υπέβαλε ένσταση για την ακύρωση σημαδεμένων ψηφοδελτίων, από κοινού "Αριστερή Πρωτοβουλία" και "Ενωση Εργαζομένων" δέχθηκαν να απορριφθεί η ένσταση με χρήση του δικαιώματος του δικαστικού αντιπροσώπου σαν προέδρου να έχει διπλή ψήφο στην εφορευτική επιτροπή. Ποιο νόμο αποδέχτηκαν και εφάρμοζαν άραγε σε αυτές τις διαδικασίες; Μα φυσικά το ν. 1264. Εξάλλου, με εφαρμογή αυτού του νόμου συντάσσεται κάθε φορά και παραδίδεται πρακτικό ψηφοφορίας στο αρμόδιο Πρωτοδικείο για να κατοχυρωθεί η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων. Οσο για την εφαρμογή του ν. 1264 σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η μόνη διαφορά ήταν ότι δε χρειάστηκε να εκδικαστούν ενστάσεις για την κατανομή εδρών. Η φετινή ένσταση της ΕΣΑΚ αφορούσε σημαδεμένα ψηφοδέλτια με κυκλωμένη την αρίθμηση των υποψηφίων». Τέλος, η ΕΣΑΚ δηλώνει πως ενισχυμένη θα συνεχίσει στο δρόμο του αγώνα για την ισχυροποίηση του ταξικού πόλου της εργατικής τάξης, του ΠΑΜΕ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Θωράκιση με άνοδο του συλλογικού οργανωμένου αγώνα

Για τα χτεσινά γεγονότα ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του Κόμματος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το τραγικό γεγονός είναι προειδοποίηση. Για να μην έχουμε και στη χώρα μας φαινόμενα των Ηνωμένων Πολιτειών και χωρών της Ευρώπης χρειάζεται θωράκιση. Δηλαδή, άνοδος του συλλογικού οργανωμένου αγώνα της νεολαίας για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, για κανονική σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Στο κίνημα καλλιεργούνται αξίες και ιδανικά».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ