ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ

Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα πανεπιστήμια για τους φοιτητές... Εδώ και ένα χρόνο ανοιγοκλείνει τα σχολεία, γιατί αρνείται να πάρει μέτρα ώστε να λειτουργήσουν αυτά με ασφάλεια... Εδώ κι ένα χρόνο φοιτητές και σπουδαστές όλων των βαθμίδων δεν έχουν μπει σε ένα εργαστήριο, έχουν διακόψει κλινικές ασκήσεις και πρακτικές, που είναι συστατικά στοιχεία των σπουδών τους και έχουν καθηλωθεί μπροστά σε μια οθόνη...

Γιατί; Γιατί η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για να λειτουργήσουν όλες οι εκπαιδευτικές δομές με ασφάλεια. Αρνείται να προσλάβει επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και να σχεδιάσει, να βρει και να διαθέσει τους απαιτούμενους επιπλέον χώρους για να αραιώσουν οι εκπαιδευόμενοι σε αίθουσες και αμφιθέατρα και να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία εκ του σύνεγγυς και με ασφάλεια.

Γιατί; Διότι αυτά τα απαραίτητα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και ένα χρόνο, προϋποθέτουν χρηματοδότηση. Αλλά η κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ένα παραπάνω ευρώ για τις ανάγκες της Εκπαίδευσης σε περίοδο πανδημίας. Διότι βλέπει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων και την ασφάλειά τους ως κόστος.

Και δεν φτάνει αυτό, αλλά την ίδια στιγμή που κρατάει φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές μακριά από τον φυσικό τους χώρο, εκμεταλλεύεται τη συγκυρία της πανδημίας για να νομοθετεί το ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο μετά το άλλο, για ένα Λύκειο ακόμα μεγαλύτερη εξεταστική «αρένα» και με μεγαλύτερους φραγμούς, για την Επαγγελματική Εκπαίδευση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, την αντιστοίχιση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ και «αποκορύφωμα» τον τελευταίο νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, που υψώνει νέους φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, εντείνοντας παράλληλα την καταστολή, για να «περιφρουρεί» το «πανεπιστήμιο - επιχείρηση».

Για όλους αυτούς τους λόγους η νεολαία έχει κάθε δικαίωμα να αγανακτεί, να αντιδρά, να ξεσηκώνεται. Γι' αυτό πλημμύρισαν χτες οι δρόμοι σε πολλές πόλεις, απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας, από φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που είχαν στο πλευρό τους εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς, γονείς, ενώνοντας τις φωνές τους και λέγοντας: Ως εδώ!

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Δεν θα νικήσει ο φόβος, αλλά η θέληση για σπουδές!

Γεμάτη παλμό, με συνθήματα και τραγούδια η μεγάλη κινητοποίηση για να επιστρέψουν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές στον φυσικό τους χώρο, σε σχολές και σχολεία με ασφάλεια

Οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις για ανοιχτά, ασφαλή σχολεία και σχολές ακούστηκαν χτες δυνατά στη γεμάτη παλμό διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τον ένα χρόνο με κλειστές τις σχολές.

Με τη μαζική συμμετοχή δόθηκε απάντηση στην πολιτική που κρατά χιλιάδες νέα παιδιά μακριά από τα έδρανα και τα θρανία, που υψώνει νέα εμπόδια στις σπουδές, επιστρατεύει την καταστολή ενάντια στον λαό και τη νεολαία.

Σε ραντεβού που είχε δοθεί από φοιτητικούς συλλόγους στα Προπύλαια βρέθηκαν νέοι από όλους τους χώρους Εκπαίδευσης, από τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, την Κατάρτιση. Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, ότι το να μην ικανοποιεί τα συγκεκριμένα δίκαια αιτήματα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ασφαλή διά ζώσης εκπαίδευση έχει αποτέλεσμα να μετράνε μήνες - και τώρα πια ένα χρόνο - με τα πανεπιστήμια κλειστά και τα σχολεία να ανοιγοκλείνουν.

Φοιτητικοί σύλλογοι, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και κατά τόπους Συντονιστικές Επιτροπές, μέσα από γεμάτα ζωντάνια μπλοκ, σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στα πανεπιστήμια μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού τους, δήλωσαν «ως εδώ», είπαν «όχι» σε μία ακόμα χαμένη χρονιά.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι με τα πανό, τα συνθήματα και τις πικέτες τους ανέδειξαν όλα εκείνα τα προβλήματα που ζουν οι ίδιοι και οι συμφοιτητές τους, όσα όλο αυτό το διάστημα με συλλαλητήρια και παρεμβάσεις στις σχολές διεκδικούν, για να επιστρέψουν στις σπουδές, στα εργαστήρια, στις κλινικές, μέριμνα για τους εστιακούς και μετεγγραφέντες, δηλώνοντας πως «η καταστολή δεν μας σταματά», ότι ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση για να χτυπήσει τις διεκδικήσεις τους και να βάλει νέα εμπόδια στις σπουδές θα μείνει στα χαρτιά. «Οι φοιτητές παλεύουν και θα νικήσουν, στην καταστολή δεν θα υποχωρήσουν», «στον δρόμο είναι οι φοιτητές», ήταν από τα συνθήματα που ακούγονταν ασταμάτητα στη διάρκεια της πορείας, ενώ δεν έλειψαν και τραγούδια όπως ο «Μικρόκοσμος» που τραγουδούσαν οι φοιτητές, καταγγέλλοντας και με αυτόν τον τρόπο την ένταση της καταστολής.

RIZOSPASTIS

Περνώντας από τις οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου, η πορεία έφτασε μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Τα συνθήματα δυνάμωσαν και φοιτητές ύψωσαν τις πικέτες τους, σε κάποιες από τις οποίες αναγράφονταν λόγια διαχρονικά που μιλούν για την αξία της γνώσης. Κάποιοι ύψωσαν συμβολικά τα πανεπιστημιακά τους συγγράμματα, στέλνοντας το μήνυμα «θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές» και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα γι' αυτό.

Από το Σύνταγμα, δήλωσαν πως ενώνουν τις φωνές με τους χιλιάδες του λαού και της νεολαίας που έδωσαν προχτές απάντηση στην καταστολή, βροντοφωνάζοντας ότι παλεύουν για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά».

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια. Από εκεί, εκπρόσωποι των φοιτητών δήλωσαν για μια ακόμα φορά πως δεν θα νικήσει ο φόβος αλλά η ελπίδα, η θέληση για σπουδές, ότι γι' αυτό θα συνεχιστεί ο αγώνας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενας χρόνος τώρα με κλειστές σχολές - «Ως εδώ!» λένε οι φοιτητές

Με το μαζικότερο συλλαλητήριο των τελευταίων βδομάδων στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και εργαζόμενοι ένωσαν τις φωνές τους και διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι, διεκδικώντας την επαναλειτουργία πανεπιστημίων και σχολείων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της Υγείας, αλλά και αντιδρώντας στην όξυνση της κρατικής καταστολής, που πάει χέρι χέρι με την προσπάθεια για «σιγή νεκροταφείου» στα «πανεπιστήμια» - επιχειρήσεις.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου συμμετείχαν πέρα από τους φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ και φοιτητές από τα άλλα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας, η Ομοσπονδία Γονέων Κ. Μακεδονίας, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης και η Πρωτοβουλία Σπουδαστών Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης.

Στην ομιλία της από το βήμα της συγκέντρωσης, η Αννα - Μαρία Ηλιού, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, τόνισε πως οι φοιτητές «σήμερα, μέρα συμπλήρωσης ενός χρόνου μακριά από τις σχολές μας, με τη δυναμική μας παρουσία, με το μαζικό σημερινό συλλαλητήριο στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα: Ως εδώ!», και πρόσθεσε πως διεκδικούν να «γίνουν ξανά φοιτητές» αλλά και παλεύουν για να μην εφαρμοστούν όσα φέρνει ο νέος απαράδεκτος νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

MotionTeam

Στη δική της ομιλία η Ξανθίππη Ευθυμιάδου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, περιέγραψε πώς οι μαθητές πιέζονται από το συνεχές ανοιγοκλείσιμο των σχολείων και των δραστηριοτήτων τους και δεν αντέχουν άλλο το «δράμα» της τηλεκπαίδευσης, τονίζοντας πως από τον αγώνα «σίγουρα βγαίνουμε κερδισμένοι και νιώθουμε ότι έχει αποτέλεσμα».

Η μαχητική πορεία που ακολούθησε, κατευθύνθηκε μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, τους οποίους οι συγκεντρωμένοι κατέκλυσαν, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εκεί παρέμεινε μπροστά από την πύλη το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και δίπλα φοιτητές που κρατούσαν πλακάτ που σχημάτιζε τη φράση «ανοιχτές σχολές». Οι συγκεντρωμένοι, με συνθήματα, τραγούδια και παλμό, κατήγγειλαν το όργιο καταστολής της κυβέρνησης του τελευταίου διαστήματος, απαίτησαν την αθώωση όλων των φοιτητών που συνελήφθησαν κατά την επιδρομή των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ, ύστερα από την παραγγελία του πρύτανη του Ιδρύματος, και ξεκαθάρισαν ότι δεν θα κάνουν πίσω στον αγώνα τους για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων.

«Οι φοιτητές παλεύουν και θα νικήσουν, στην καταστολή δεν θα υποχωρήσουν», ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν χειροκροτώντας ρυθμικά.

Λίγο πριν λήξει η κινητοποίηση, φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ τραγούδησαν από τα μεγάφωνα μαζί με τους συγκεντρωμένους φοιτητές, μαθητές, γονιούς και εκπαιδευτικούς «πάλι εγώ θα μπαίνω στη σχολή, δεν φοβάμαι την καταστολή», διασκευάζοντας γνωστό παραδοσιακό τραγούδι και στη συνέχεια το «Ακορντεόν» του Μάνου Λοΐζου.

Τον δικό τους τόνο φρόντισαν να δώσουν και οι μαθητές συγκεντρωμένοι στο μπλοκ της Συντονιστικής Επιτροπής που δεν σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Τάξεις - καθαριότητα και καθηγητές, θέλουμε σχολείο ασφαλές», «για Υγεία και Παιδεία δεν έχουνε λεφτά, δίνουνε στο ΝΑΤΟ και στα αφεντικά!».

Σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Εκατοντάδες ήταν οι φοιτητές και οι μαθητές που βγήκαν στους δρόμους των πόλεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχοντας στο πλευρό τους γονείς και εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συγκέντρωση και πορεία μαθητών, φοιτητών και γονιών στην Αλεξανδρούπολη, με τους μαθητές να γράφουν στο πανό τους «Ως εδώ! Μην παίζετε με την Παιδεία μας!».

Αντίστοιχα μαζική ήταν και η πορεία των φοιτητικών συλλόγων και εργατικών σωματείων στη Κομοτηνή, όπου οι φοιτητές, μαζί με τα συνθήματά τους για το άνοιγμα των σχολών, κρατούσαν και πλακάτ που έγραψαν: «Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών» και «30 εκατομμύρια για ζεστό νερό και θέρμανση στις Εστίες!».

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι και σε Ξάνθη, Ορεστιάδα και Καβάλα, ενώ το απόγευμα πορείες έγιναν και σε Κατερίνη, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

Πρωτοφανής υπήρξε η κινητοποίηση ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας στη Χρυσούπολη Καβάλας, όπου είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση μαθητές. Η αστυνομία τοποθέτησε κλούβα των ΜΑΤ στην πλατεία και οι αστυνομικοί έφτασαν μέχρι και το σημείο να καλέσουν στα σπίτια μαθητών - μελών 15μελών συμβουλίων, απειλώντας πως οι μαθητές θα θεωρηθούν οργανωτές παράνομης συγκέντρωσης και θα τους επιβληθούν πρόστιμα σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν την κινητοποίησή τους. Με ανακοίνωσή του, το ΤΣ Καβάλας της ΚΝΕ κατήγγειλε την προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων να αποτρέψει την κινητοποίηση μαθητών και απαίτησε την απόσυρσή τους.

Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Την αγανάκτησή τους για το ότι η κυβέρνηση κρατά κλειστά σχολεία και σχολές, ενώ ταυτόχρονα εντείνει την καταστολή και νομοθετεί το ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο μετά το άλλο, εξέφρασαν με μαζική κινητοποίηση χτες φοιτητές, μαθητές και σπουδαστές των ΙΕΚ στην Πάτρα. Το συλλαλητήριο ξεκίνησε από την πλατεία Γεωργίου και απλώθηκε με πορεία στο κέντρο της πόλης. Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Κώστα Πελετίδη.

Στην Καλαμάτα υπήρχε αντίστοιχο αγωνιστικό ραντεβού, με τη συμμετοχή της Επιτροπής Φοιτητών Μεσσηνίας, σπουδαστών του ΔΙΕΚ Καλαμάτας, του τμήματος υδατοσφαίρισης Αργης Καλαμάτας και μαθητών της πόλης. Στην κινητοποίηση μπήκαν και αιτήματα για ανοιχτούς χώρους άθλησης και επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας. Η πορεία στο κέντρο της πόλης κατέληξε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και εκεί η Επιτροπή Φοιτητών συζήτησε για τη συνέχεια της δράσης της το επόμενο διάστημα.

Εκατοντάδες φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί στο Ηράκλειο σχημάτισαν ένα μαχητικό ποτάμι που βροντοφώναξε «Απ' τα ιδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία», «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία, οι φοιτητές ζητούν μόρφωση, Υγεία» κ.ά., ζητώντας να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια. Οι φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού τους στις Γενικές τους Συνελεύσεις, στις Επιτροπές Αγώνα, στη συλλογική συζήτηση και τη δράση που επιδιώκουν να συνεχιστεί και να μαζικοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

ΚΑΒΑΛΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Στη Λάρισα, με ένα δυναμικό συλλαλητήριο, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι απαίτησαν να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία σχολείων και σχολών. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία φοιτητών από τις Σχολές Υγείας, ενώ αναδείχθηκε και το ζήτημα των ελέγχων στα σχολεία και τη φοιτητική εστία μετά τους ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Μέτρα για ανοιχτές σχολές και ολοκληρωμένη μόρφωση διεκδίκησαν φοιτητές των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχουν την έδρα τους στη Λαμία, με συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία στους δρόμους της πόλης, έχοντας τη συμπαράσταση και του Εργατικού Κέντρου Λαμίας.

Πανσπουδαστικό συλλαλητήριο έγινε και στα Γιάννενα, από 7 φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου και τον Σύλλογο Σπουδαστών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην Περιφέρεια Ηπείρου και έκαναν μαζική και δυναμική πορεία στην πόλη. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αρτα και Κέρκυρα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέοι αγωνιστικοί σταθμοί για τους σπουδαστές των ΙΕΚ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή προχωρά ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ), δίνοντας συνέχεια στις δράσεις του προηγούμενου διαστήματος και στη συμμετοχή του στο χτεσινό συλλαλητήριο, για να ανοίξουν οι σχολές.

«Δεν θα τους αφήσουμε άλλο να παίζουν με το μέλλον μας!», δηλώνει ο ΣΥΣΔΙΕΚ και διεκδικεί:

  • «Να ανοίξουν οι σχολές μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας σπουδαστών και εκπαιδευτών, τουλάχιστον να πραγματοποιηθούν διά ζώσης τα εργαστηριακά μαθήματα από το εαρινό εξάμηνο!
  • Να σταματήσει το μαρτύριο της αναμονής! Να ξεκινήσουν τώρα οι πρακτικές ασκήσεις!
  • Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση, με ουσιαστική εποπτεία από το υπουργείο. Ολοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη και να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή τις κλαδικές συμβάσεις όπου υπάρχουν».

Ανάλογες δράσεις αναπτύσσει και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, που έχει ορίσει ως επόμενο αγωνιστικό σταθμό την 15η Μάρτη, όταν στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΜΑΘ, μαζί με σπουδαστές ΕΠΑΣ και Ιδιωτικών ΙΕΚ.

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ Θεσσαλονίκης θέτει επιτακτικά την ανάγκη επανεκκίνησης εργαστηρίων, πρακτικών ασκήσεων και γενικότερα των σπουδών, και βάζει επίσης αιτήματα για: «Διασφάλιση της πρόσβασης στην τηλεκπαίδευση, με ευθύνη του κράτους εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων. Κανένας σπουδαστής να μη διαγραφεί επειδή "απέτυχε", δεν παρέδωσε εργασίες κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ολοι οι σπουδαστές που έκαναν πρακτική και ανεστάλη, να ενταχθούν στο έκτακτο επίδομα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ