ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:
  • Ομοσπονδίες - Συνδικάτα: Παναττικό συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη
  • Πάτρα: Κάλεσμα πάλης από την ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς
  • Αρθρο για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο: Εργάσιμος χρόνος, μια πάλη με παρελθόν, παρόν και μέλλον
  • Συμβασιούχοι στο Δημόσιο: Αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Ενας χρόνος πανδημίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υγεία και τα δικαιώματά μας!

Παναττικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 17 Μάρτη στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια

Σε παναττικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 17 Μάρτη στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, για την προστασία της υγείας, την επιβίωση, ενάντια στην κρατική βία και καταστολή, προχωρούν συνδικαλιστικές οργανώσεις, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε σωματεία από όλη την Αττική, σε εργαζόμενους από κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

«Απαντάμε δυναμικά - αγωνιστικά στο κλίμα αστυνομοκρατίας, στην κρατική βία και καταστολή!», επισημαίνουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους, τονίζοντας: «Ενας χρόνος πανδημίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή».

Η ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχει ως εξής:

«Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας και ο εργαζόμενος λαός καθημερινά παλεύει για την προστασία της υγείας και της ζωής του, μετρώντας πλήγματα σε ανθρώπινες ζωές, στην εργασία του, στο εισόδημά του.

Ολο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έχει αφήσει "γυμνό" το δημόσιο σύστημα Υγείας, αδύναμο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, αφού τα παγιωμένα κενά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό το έχουν σμπαραλιάσει, ενώ παράλληλα μετατρέπεται εν μέσω πανδημίας σε σύστημα μίας νόσου. Την ίδια στιγμή κλινικάρχες και ιδιωτικός τομέας Υγείας θησαυρίζουν πάνω στον πόνο του λαού. Ηδη μετράμε νεκρούς μέσα από τους εργασιακούς χώρους, εκατοντάδες νοσούντες και ακόμα περισσότερους σε καραντίνα.

Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πανδημία, προχωρά την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, δίχως φρένο. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στην ανεργία. Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα στο εισόδημά τους, είτε βρίσκονται σε αναστολή είτε σε άλλα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρηματικών κερδών. Χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται κακοπληρωμένοι κάτω από νέα απάνθρωπα ωράρια, χωρίς μέτρα προστασίας.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει!

Μιλούν για lockdown! Μας κοροϊδεύουν! Τα lockdown είναι μόνο για μας, για να μη μιλάμε, να μην οργανώνουμε την αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε στην υγεία μας, στο εισόδημά μας, στο δικαίωμα στη σταθερή εργασία! Μας θέλουν με κλειστό το στόμα, υποταγμένους στην κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Δυναμώνουν την καταστολή στους χώρους δουλειάς, στους χώρους Εκπαίδευσης και στις γειτονιές! Στις γειτονιές παρελαύνουν αύρες, ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ και χτυπούν, τρομοκρατούν, βρίζουν εργαζόμενους και νεολαία. Η οργή και η αγανάκτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας απέναντι στην ένταση της κρατικής καταστολής και στο όργιο της αστυνομοκρατίας δεν μπορεί να κρυφτεί!

Υπάρχει ελπίδα! Οργανωμένα, αγωνιστικά, ταξικά να απαντήσουμε στη νέα επίθεση!

Χωρίς τη δράση των συνδικάτων και των φορέων του οργανωμένου λαϊκού κινήματος, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερη. Η αποκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης - εργοδοσίας, οι εκατοντάδες παρεμβάσεις των σωματείων, είναι αυτά που σήμερα φοβούνται, και γι' αυτό έχουν λυσσάξει να καταστείλουν κάθε φωνή που αγωνίζεται και αντιστέκεται. Γι' αυτό βαράνε στο ψαχνό και συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, έως και τους υγειονομικούς που δίνουν μάχες μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, διεκδικώντας υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.

Η απάντηση σήμερα εκφράζεται με άμεσες διεκδικήσεις προς το κράτος και την εργοδοσία, με αφοβία μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία, με συλλογικό, οργανωμένο και ταξικό αγώνα.

Απαιτούμε:

-- Επίταξη ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.

-- Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

-- Οργανωμένο έλεγχο σε ΒΙΠΕ και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Οργανωμένο έλεγχο στα σούπερ μάρκετ.

-- Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

-- Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και στην κρατική καταστολή».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που καλούν στην κινητοποίηση μέχρι στιγμής είναι:

- Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής

- Ομοσπονδία Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

- Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών

- Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών

- Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου

- Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ

- Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας

- Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Αττικής

- Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

- Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής

Διαδικτυακή σύσκεψη του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων του κλάδου στην Αττική σε τηλεδιάσκεψη, την Κυριακή 14/3, στις 5 μ.μ., με θέμα την κατάσταση στους εργασιακούς χώρους και την προετοιμασία απεργιακής κινητοποίησης απέναντι στο επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και στις νέες ανατροπές στα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η σύσκεψη θα γίνει μέσω της εφαρμογής Zoom.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org