ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2023 - Κυριακή 12 Μάρτη 2023
Σελ. /40
Οι αγώνες η μόνη εγγύηση ότι το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί

Σε εκδήλωση στη Μαλεσίνα μίλησε την Παρασκευή το βράδυ ο Δ. Κουτσούμπας

RIZOSPASTIS

Στη Μαλεσίνα μίλησε το βράδυ της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του Κόμματος.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας του ΚΚΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Παύλος Ορκόπουλος, ηθοποιός και υποψήφιος βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών (αναλυτικότερο ρεπορτάζ σε επόμενο φύλλο).

Παρευρέθηκαν ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας, η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής, ο Θωμάς Καρατράντος, δημοτικός σύμβουλος Λοκρών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο έγκλημα στα Τέμπη και στις «τεράστιες, πρωτοφανείς για τα τελευταία χρόνια κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται», αγώνες που «είναι η μόνη εγγύηση για να μην ξεχαστεί το έγκλημα, για να αναδειχθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι», τονίζοντας: «Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε τα πάντα ώστε η οργή και η αγανάκτηση να γίνουν ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στον πραγματικό υπαίτιο. Γιατί δεν φταίει η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά η χώρα, φταίνε το καπιταλιστικό κέρδος και όσοι κυβέρνησαν αυτήν τη χώρα».

Σχολιάζοντας όσους έχουν ανησυχήσει από αυτές τις κινητοποιήσεις για να μην εκφραστεί η οργή «αντισυστημικά», υπογράμμισε ότι «αυτό που φοβούνται είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να γίνει!». Δηλαδή να συνεχιστεί ο οργανωμένος αγώνας «που "θα τους πάρει και θα τους σηκώσει", και αυτούς και τις κυβερνήσεις τους και το κράτος τους, συνολικά το σάπιο και διεφθαρμένο σύστημά τους. Αυτό πρέπει να κατασταλάζει στη σκέψη αλλά και στη δράση του καθενός και της καθεμιάς».

«Τα ίδια με τους σιδηρόδρομους έλεγαν και για τη ΛΑΡΚΟ», συνέχισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε άλλο σημείο και θύμισε ότι «τόσα χρόνια οι κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια τους, για να προχωρήσει η πολιτική της "απελευθέρωσης" και της ιδιωτικοποίησης στους σιδηροδρόμους», μιλούσαν για τον «ζημιογόνο σιδηρόδρομο» και τους «κρατικοδίαιτους» εργαζόμενους. «Μήπως σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Γιατί περίπου τα ίδια έλεγαν και λένε για τη ΛΑΡΚΟ: Οτι "η ΛΑΡΚΟ είναι ζημιογόνα, ένα βαρέλι δίχως πάτο", ότι "οι εργαζόμενοι είναι κακομαθημένοι και καλοπληρωμένοι, κάθονται και πληρώνονται" (...) ότι "οι επενδυτές θα εκσυγχρονίσουν τις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, θα τη λειτουργήσουν με ασφάλεια (...) θα έρθει ανάπτυξη με θέσεις εργασίας".

Παρακάτω: Τι λένε τώρα, που με την πολιτική τους φτάσαμε να μετράμε αθώα θύματα, νέα παιδιά; Οτι "φταίει ο σταθμάρχης, είναι ανθρώπινο λάθος", ότι "θα αποδοθούν ευθύνες και θα είμαστε δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων", ότι "θα κάνουμε ριζικές αλλαγές για να μην υπάρξουν άλλοι".

Μήπως κι αυτά σάς θυμίζουν κάτι; Σίγουρα. Γιατί τα ίδια λένε τόσα χρόνια και για τα εγκλήματα στη ΛΑΡΚΟ, στον Λάτζη, που προχθές η καμινάδα του ξανάβγαζε μαύρο καπνό, ρυπαίνοντας τον αέρα, σε όλους τους τόπους δουλειάς (...).

Μάλιστα, στέκονται τόσο "δίπλα" στις οικογένειες των θυμάτων που για τη ΛΑΡΚΟ ψήφισαν να τους δώσουν μέχρι 100.000 ευρώ, λιγότερα δηλαδή και απ' αυτά που παίρνει ένας διορισμένος (από τους ίδιους) "τεχνοκράτης" μόνο μέσα σε έναν χρόνο! Τόσο κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή.

Και στους σιδηρόδρομους και στη ΛΑΡΚΟ, στις καταγγελίες των εργαζομένων απαντούσαν με τον ίδιο τρόπο: Στους σιδηροδρομικούς απαντούσαν ότι "δυσφημίζουν την εταιρεία" και στις καταγγελίες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έλεγαν "μη μιλάτε για τα προβλήματά σας, θα κλείσει η εταιρεία".

Στη ΛΑΡΚΟ και σε όλα τα εγκλήματα που γίνονται στους χώρους δουλειάς, τους είναι εύκολο να αποδώσουν την ευθύνη στο θύμα, αφού είναι ένας και δεν μπορεί πια να μιλήσει. Και όταν δεν τα καταφέρνουν, μετακινούν την ευθύνη μία βαθμίδα παραπέρα: Στον συνάδελφο, στον "σταθμάρχη" της ΛΑΡΚΟ, στον επικεφαλής του πόστου εργασίας σε οποιαδήποτε εργασία και υπηρεσία. Ομως η φωνή των νεκρών ακούγεται μέσα από τη δική σας φωνή.

Και το ΚΚΕ αταλάντευτα είναι εδώ, δίπλα σας. Για να δυναμώσει αυτήν τη φωνή, να τη μεταφέρει σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό», κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.


ΤΟ ΚΚΕ ΤΙΜΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Σήμερα Σάββατο η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνουν οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια της Κοκκινιάς, το Σάββατο 11 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Κλειστό Γυμναστήριο «Πλάτωνας» στη Νίκαια.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα, την Βιολέτα Ικαρη και την Ασπασία Στρατηγού.


Πατριδογνωμόνιο
Ράγες οδύνης και ευθύνης

Αυτές τις μέρες, τις κυριολεκτικά εκτροχιασμένες, κυριαρχεί το αααα... του πόνου και της στέρησης. Το άλφα του αχ! και το άλφα το στερητικό. Αυτό που βρίσκεις στην ατέλεια, αλλά και στην αλήθεια. Αυτό που βρίσκεις στην άνοια και στην ανοησία. Στην ακηδεία, που σημαίνει έλλειψη φροντίδας, και στην ακήδευτη νεαρή επιβάτιδα απ' την οποία δεν έμεινε ούτε σταγόνα της ύπαρξής της. Είναι το άλφα του αβάσταχτου πόνου. Και η ασχήμια αυτού της αμορφωσιάς. Αλλά κυρίως το φωνήεν στο αν που τραγικοποιείται, γιατί παραμένει στις τραγωδίες δυστυχώς ανίκανο να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Και μένει ο νους ακάθιστος, αφού η ζωή δεν είναι ποτέ από τη φύση της αδιατάρακτη σκυταλοδρομία.

Πάνε δεκαετίες που τα τρενάκια τα θεωρώ το πιο τρυφερό παιχνίδι για παιδιά, κι ας μην είναι τόσο διαδεδομένο όσο η μπάλα, το τόπι, όπου Γης. Και γι' αυτό ευθύνεται μια λαϊκή, ζεστή, ασχημόμορφη σταρ του ελληνικού κινηματογράφου, η Γεωργία Βασιλειάδου. Την ήξερα καλά τόσο ώστε να ξέρω και το μυστικό της απωθημένο. Μεγαλωμένη στη φτώχεια και τις στερήσεις ως παιδί, ζήλευε πάντα τα παιχνίδια τρενάκια. Μόλις έβγαλε λεφτά απ' τη δουλειά της, μεγάλη πια, έκανε μυστικά το όνειρό της πραγματικότητα. Είχε νοικιάσει ή αγοράσει, δεν θυμάμαι, ένα μικρό διαμέρισμα και το γέμισε λόφους, γέφυρες, σταθμούς και πάμπολλες ράγες με φανταχτερά παιχνίδια τρένα κάθε λογής. Ισα που χωρούσε να κάθεται στη μέση και να παίζει. Πατούσε κουμπιά και τα χάζευε, κι όπως έλεγε γλίτωνε και τα χάπια και τον ψυχίατρο. Τη σκέφτομαι αυτές τις μέρες. Θα είχε συντριβεί ως και το παιδί μέσα της.

Αναρωτιέμαι πόσα παιδάκια σήμερα παίζουν τυχόν με τρένα. Στην εποχή των τρανσφόρμερς και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών καταδίωξης αυτοκινήτων, όπου ο μάγκας και σήματα παραβιάζει κι αμάξια πετάει έξω από τις πίστες, παίζουν τυχόν την τραγωδία στα Τέμπη, για να ξορκίσουν τον φόβο και τη στεναχώρια που εισπράττουν γύρω τους. Θανατηφόρα παιχνίδια της άγνοιας και της αφέλειας, κάτι σαν «τράκα», αυτή τη φρικτή λέξη του συρμού που εκτροχιάζει τη λέξη σύγκρουση από τις ράγες και της οδύνης και της ευθύνης. Κάπως σαν να λες ατύχημα για τις λαμαρίνες και δυστύχημα όταν αυτές γεμίζουν αίματα.

Κανένας από τους, πλην των οικείων των θυμάτων, προσωρινώς πενθούντες των ημερών όμως, δεν έχει, δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα να δει το μοναδικό σταθερής τροχιάς μαζικό μέσο μεταφοράς που είναι το τρένο, ο συρμός, υπέργειο ή υπόγειο, σαν παιχνίδι. Και δη και κακό και πολιτικό παιχνίδι. Αν η λύπη, η φρίκη, η οργή και η ενοχή, που έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους για να εκφρασθεί, μείνει εκεί, τότε αργά ή γρήγορα και το επόμενο τρένο θα μπει σε λάθος ράγες και σε πορεία μαζικά καταστροφική.

Πρέπει πολιτικά σκεπτόμενοι και όχι παίζοντες, να μετατραπούμε αμέσως όλοι μας από απλώς συλλυπούμενοι μιας κηδείας σε επιβάτες. Συνειδητοί. Επιβάτες κάθε τρένου εν δυνάμει είμαστε όλοι μας. Ακόμα κι όσοι το έχουμε δει απλώς να περνάει. Συνεπιβάτες μας το σκέφθηκαν, το έφτιαξαν, το οδήγησαν, απ' τα ορυχεία ως το σκάψιμο της γης, κι απ' το κάρβουνο ως τα μικροτσίπ, κι απ' τα κλειδιά ως τους σταθμούς. Το τρένο φτιάχτηκε από ανθρώπους και τις ανάγκες τους και όχι για ένα ραντεβού με την Ιστορία, γραμμένη εναντίον τους. Η συναισθηματική φόρτιση των ημερών πρέπει άμεσα να τροχοδρομηθεί στις ράγες της πολιτικής και ιδεολογικής συναίσθησης του τι σημαίνει δημόσια και τι ιδιωτικά μέσα μαζικής μεταφοράς ανθρώπων κι εμπορευμάτων. Ως επιβάτες πρέπει να μην επιβιβαζόμαστε σε τρένα, που αν γυρίσει ανάποδα το κλειδί μπορεί και να έχουν τελικό προορισμό τα Αουσβιτς του κέρδους...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Το Σάββατο 11 Μάρτη, στις 12 μ. θα παρευρεθεί στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 22 κομμουνιστές και αντιστασιακούς ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των εκτελεσθέντων (λεωφ. Αντιστάσεως & Ομορφοκκλησιάς).

-- Την Τετάρτη 15 Μάρτη, στις 19.30, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, στον κινηματογράφο «Cine Kronio».

-- Την Πέμπτη 16 Μάρτη, στις 19.30, θα μιλήσει στη συγκέντρωση που διοργανώνει η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

-- Τη Δευτέρα 20 Μάρτη θα μιλήσει στην εξ αναβολής εκδήλωση της ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «Με το ΚΚΕ για το πραγματικά νέο και καινοτόμο στην Επιστήμη και την Ερευνα», στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ