ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους!

Πρόγραμμα πολιτικής δράσης σε χώρους δουλειάς, με αφορμή τα τραγικά εργατικά δυστυχήματα των τελευταίων ημερών

«Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών»: Περιοδείες και συζητήσεις με τους εργαζόμενους σε μια σειρά από χώρους πραγματοποιεί αυτές τις μέρες η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, με αφορμή τα εργατικά «ατυχήματα» που την περασμένη βδομάδα κόστισαν τη ζωή σε δύο εργαζόμενους στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα, στις 2/3 δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε ισάριθμα «ατυχήματα» που έγιναν σχεδόν την ίδια ώρα: Ενας 66χρονος σκοτώθηκε ακαριαία μετά από πτώση κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης των εγκαταστάσεων φαρμακοβιομηχανίας στη ΒΙΠΕ, και ένας 58χρονος εργαζόμενος σε μαρμαράδικο καταπλακώθηκε, τραυματίστηκε σοβαρά και εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους, στελέχη του ΚΚΕ επισκέφτηκαν χτες την τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ», συμβατικές οικοδομές, το εργοτάξιο κατασκευής του Νεφρολογικού Νοσοκομείου και εργοστάσια της περιοχής («Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ», φαρμακαποθήκη «Φυλακτίδη ΑΕ»).

Στις περιοδείες οι εργαζόμενοι μετέφεραν την αγανάκτηση και την οργή τους για τις συνθήκες δουλειάς, που εκθέτουν την υγεία και την ασφάλειά τους στον κίνδυνο των εργατικών «ατυχημάτων» αλλά και της πανδημίας. Επικρότησαν την πρωτοβουλία του ΚΚΕ να ανοίξει τη συζήτηση και συμφώνησαν στην ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και για ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, κόντρα σε κυβέρνηση και εργοδοσία, που αντιμετωπίζουν τα απαραίτητα μέτρα ως «κόστος».

Το πρόγραμμα των περιοδειών συνεχίζεται σήμερα: Στις 7 π.μ. στους εργαζόμενους του δήμου Αιγίου. Στις 8.30 μ.μ. στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων. Στις 11.30 π.μ. στην επιχείρηση μετάλλου «ΒΙΟΣΕΝ» στο Ρίο. Στις 12.30 μ.μ. στις αποθήκες του «Ανδρικόπουλου» στην Οβρυά Πατρών. Στη 1.30 μ.μ. στο εργοστάσιο της «Coca Cola 3E» στο Αίγιο και στην «Friesland Campina Ελλάς ΑΕ - ΝΟΥΝΟΥ», στη ΒΙΠΕ ΠΑΤΡΩΝ. Την Παρασκευή 12/3: Στις 6.30 π.μ. στην επιχείρηση μετάλλου «Λιαρομάτης» στη ΒΙΠΕ Πατρών. Στις 7 π.μ. στη φαρμακοβιομηχανία «ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ» και στη «Θερμοψυκτική». Στις 8 π.μ. στις αποθήκες του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αχαΐας και Νήσων ΕΠΕ στην Περιβόλα. Στη 1.30 μ.μ. στην επιχείρηση «Πέττας» στη ΒΙΠΕ ΠΑΤΡΩΝ και στην «Πατραϊκή Χαρτοποιία ΑΕ - Elite» στις Ιτιές. Στις 2 μ.μ. στους εργαζόμενους της Φοιτητικής Λέσχης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα

Να διερευνηθούν οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκαν τα θανατηφόρα «ατυχήματα» και να αποδοθούν ευθύνες, ζητά παράλληλα το ΚΚΕ με Ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας. Διεκδικεί μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, και ειδικά στη ΒΙΠΕ Πατρών.

«Για άλλη μια φορά δύο εργαζόμενοι πλήρωσαν με τη ζωή τους τις τραγικές ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και το ανελέητο κυνήγι του κέρδους από τους εργοδότες», σημειώνεται στο κείμενο της Ερώτησης, που έχουν καταθέσει οι βουλευτές Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης. Μάλιστα, οι δύο εργαζόμενοι ηλικίας 59 και 66 ετών «έδιναν καθημερινά μάχη για το μεροκάματο» καθώς «οι νόμοι τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημερινής της ΝΔ, έχοντας εκτοξεύσει τα όρια συνταξιοδότησης, έχουν μετατρέψει τη σύνταξη με δικαιώματα σε απατηλό όνειρο».

«Δεν έφταιξε η κακιά στιγμή. Τα εργατικά ατυχήματα είναι σχεδόν πάντα εργοδοτικά εγκλήματα και έχουν ενόχους, την κάθε κυβέρνηση και την εργοδοσία, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υγεία και την ασφάλεια ως κόστος που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν, καθώς στόχος τους είναι να εξοικονομούν πόρους για να ενισχύουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», ξεκαθαρίζει το ΚΚΕ.

Οσον αφορά τον ελεγκτικό ρόλο των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών, επισημαίνει ότι αυτός «υπονομεύεται διαχρονικά και συνειδητά από όλες τις κυβερνήσεις». Ετσι, η σημερινή κυβέρνηση «αφήνει συνολικά αθωράκιστους τους εργαζόμενους, που καθημερινά ξεκινούν το μεροκάματο με το άγχος μήπως κολλήσουν Covid-19, μήπως τραυματιστούν, ακόμα και αν θα γυρίσουν σπίτι στην οικογένειά τους. Την ίδια στιγμή που δεν παίρνει κανένα μέτρο υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και αφήνει την εργοδοσία να αλωνίζει, έχει αφήσει "γυμνό" όλο τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό, την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ».

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι «στο ΣΕΠΕ Δυτικής Ελλάδας έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και 20 χρόνια», ενώ «οι λιγοστοί υπάλληλοι και επιθεωρητές Εργασίας δεν αρκούν για να κάνουν ελέγχους στους χώρους δουλειάς». Στην υποστελέχωση προστίθεται η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, που έχει ως αποτέλεσμα «το κάθε Τμήμα της Επιθεώρησης να λειτουργεί με 1-2 επιθεωρητές σε καθημερινή βάση, έχοντας να καλύψει τεράστιες εκτάσεις και χιλιάδες εργαζόμενους». Στο έδαφος αυτό, ο έλεγχος της παραβίασης των μέτρων ασφάλειας γίνεται «πρακτικά αδύνατος» και τα εργατικά «ατυχήματα» παραμένουν «δίχως επιτόπιο έλεγχο», πράγμα που δυσχεραίνει τη διερεύνηση των αιτιών τους.

Τέλος, η Ερώτηση υπενθυμίζει ότι «η κυβέρνηση, υλοποιώντας πάγιο αίτημα των ιδιωτικών εταιρειών στο χώρο της Υγείας και Ασφάλειας και του ΣΕΒ, προχώρησε με το άρθρο 13 της ΠΝΠ 20/3/2020 στη διεύρυνση της δυνατότητας άσκησης της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας από γιατρούς που δεν έχουν ειδικευτεί σε αυτήν, καταργώντας προηγούμενους περιορισμούς». Στο έδαφος αυτό, οι περισσότερες επιχειρήσεις και βιομηχανίες «αξιοποιούν τις λεγόμενες Εξωτερικές Υπηρεσίες Πρόληψης και Προστασίας (ΕΞΥΠΠ), που είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ΥΑΕ και ανάλογα με το είδος του εργασιακού χώρου δίνουν ένα κείμενο - έκθεση που καλύπτει απλά νομικά τον εργοδότη», με αποτέλεσμα να ακυρώνονται πρακτικά η ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας και η δυνατότητά της να συμβάλει στην πρόληψη και προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ διεκδικεί: Να διερευνηθούν άμεσα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν τα δύο εργατικά «ατυχήματα» και να αποδοθούν ευθύνες. Να ενισχυθούν με επιθεωρητές Εργασίας, λοιπό προσωπικό και υποδομές το ΣΕΠΕ Δυτικής Ελλάδας, η Επιθεώρηση Εργασίας και οι υπόλοιποι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Πάτρα. Να καταργηθεί το άρθρο 13 της ΠΝΠ 20/3/2020 και ταυτόχρονα να γίνει υποχρεωτική η απασχόληση γιατρού Εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Να δημιουργηθούν άμεσα Σταθμός Πρώτων Βοηθειών και Σταθμός ΕΚΑΒ μέσα στη ΒΙΠΕ Πατρών, όπου εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι.


Να ακουστεί δυνατά η δική μας φωνή!

«Οι ευθύνες εργοδοσίας και κυβέρνησης δεν θα μείνουν αναπάντητες», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση Σωματεία που δραστηριοποιούνται στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας και απευθύνουν σε όλους τους εργαζόμενους κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων τους.

«Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία που μπροστά στο βωμό του κέρδους βλέπουν την προστασία της ζωής και της υγείας μας ως κόστος», σημειώνουν τα Σωματεία. «Μόνο με τη συμμετοχή μας και τους αγώνες μας μπορούμε εμείς που παράγουμε τα κέρδη τους να αναμετρηθούμε καλύτερα με το κράτος και την εργοδοσία. Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί πιο δυνατά η δική μας φωνή. Η φωνή των εργατών, των παραγωγών του πλούτου», τονίζουν και καλούν σε οργάνωση στις γραμμές τους.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν το Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων Ν. Αχαΐας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Πάτρας, η Ενωση Εργαζομένων Εργοστασίου «EL-PACK», το Σωματείο Προσωπικού Εργοστασίου GROWN HELLAS CΑN «Ο Αγώνας», ο Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων Πάτρας, το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου Αχαΐας.

Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει με την αφίσα του το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ