ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Επικίνδυνη για το λαό η διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Αρνήθηκε η διοίκηση της Περιφέρειας να καταδικάσει τα σχέδια για Μαυροράχη και Σίνδο

Η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να αγνοεί το λαό και τους φορείς του που αντιδρούν στο σχεδιασμό για εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα στην περιοχή της Μαυροράχης, αλλά και στην εγκατάσταση δύο μονάδων αποτέφρωσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Παρά το γεγονός ότι υποχρεώθηκε να συζητήσει τα δύο θέματα στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αρνήθηκε να δώσει στο Συμβούλιο τη δυνατότητα να εκφράσει πολιτικά την αντίθεσή του στους συγκεκριμένους σχεδιασμούς, προβάλλοντας ως πρόσχημα ότι αρμόδιες να αποφασίσουν είναι η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης (ΜΕΘ) και η Επιτροπή Ανάπτυξης, που έχουν ήδη τοποθετηθεί.

Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα η Επιτροπή Ανάπτυξης έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την εγκατάστασή της σε προστατευόμενη περιοχή, που επιπλέον είναι ήδη επιβαρυμένη από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, ενώ στην περίπτωση των αποτεφρωτηρίων η ΜΕΘ συζήτησε μόνο για τη μία μονάδα («Polygreen») και τοποθετήθηκε αρνητικά, προβάλλοντας ρυμοτομικά κωλύματα που πρέπει να ξεπεραστούν. Για τη δεύτερη μονάδα, που ενδιαφέρεται να στήσει η εταιρεία «Ερμώνασσα», η ΜΕΘ δεν συζήτησε, επικαλούμενη ότι είχε παρέλθει ο προβλεπόμενος χρόνος για τη γνωμοδότηση.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σ. Αβραμόπουλος, τοποθετήθηκε σχετικά με τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα. Εξαρχής δήλωσε ότι η «βεβαίωση χωροθέτησης» που χορήγησε η Περιφέρεια στο ΦΟΔΣΑ το καλοκαίρι για την κατασκευή της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα είναι παράνομη, αφού σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία το έργο ανήκει στην κατηγορία Α1 και απαγορεύεται ρητά να κατασκευαστεί στην προτεινόμενη τοποθεσία, που εμπίπτει στην Γ' Ζώνη Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας - Βόλβης.

Τόνισε ότι ο προσανατολισμός των ΕΣΔΑ - ΠΕΣΔΑ και η διεθνής εμπειρία δείχνουν ότι βασικό προϊόν των ΜΕΑ, όπως σχεδιάζονται, θα είναι τα απορριμματογενή καύσιμα (SRF/RDF), που κατά βάση αποτελούνται από χαρτί και πλαστικό, δηλαδή ανακυκλώσιμα υλικά. Πρόκειται δηλαδή για λειτουργία αντίθετη στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Επιπλέον σημείωσε ότι η υποχώρηση στην ανακύκλωση θα προκύψει και στο όνομα της εξασφάλισης της κερδοφόρας λειτουργίας της ΜΕΑ (σχεδιάζεται να γίνει με ΣΔΙΤ), που απαιτεί εξασφαλισμένη πρώτη ύλη (σύμμεικτα απορρίμματα), ένα μίνιμουμ εγγυημένων εσόδων για την επεξεργασία των απορριμμάτων. Και, τέλος, τα προϊόντα τους θα οδηγούνται είτε στα καμίνια των τσιμεντοβιομηχανιών (π.χ. «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης) είτε για την απευθείας παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες αποτέφρωσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων, ο Θ. Ιγνατιάδης δήλωσε την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υπογραμμίζοντας τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι της περιοχής και οι εργαζόμενοι της ΒΙΠΕ. Ανέφερε ότι αποτελεί πρόκληση να σχεδιάζεται η εγκατάσταση νέων και τόσο ρυπογόνων μονάδων σε μια περιοχή επιβαρυμένη από την ήδη υφιστάμενη βιομηχανική δραστηριότητα, από την αέρια ρύπανση των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ, που ακόμα δεν ολοκλήρωσαν τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, τη σχεδιαζόμενη καύση απορριμματογενών καυσίμων στο εργοστάσιο Ευκαρπίας της «ΤΙΤΑΝ ΑΕ».

Επιπλέον, εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι οι δύο ιδιωτικές μονάδες θα έχουν τη δυνατότητα αποτέφρωσης πολλαπλάσιας ποσότητας αποβλήτων από αυτό που προβλέπει ο σχεδιασμός για τη Θεσσαλονίκη, και άρα θα προκύψει εισαγωγή υγειονομικών αποβλήτων προς καύση.

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξαν ότι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής δεν εξασφαλίζεται η διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες. Μια τέτοια διαχείριση προϋποθέτει ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα κατοχυρώσουν έναν δρόμο ανάπτυξης ο οποίος θα έχει στο επίκεντρό του την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στα «πράσινα» αρπακτικά τμήμα των εκτάσεων για τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής

Για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου παραδίδεται τμήμα της έκτασης που προοριζόταν για τη μετεγκατάσταση του οικισμού της Μαυροπηγής. Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ σχολιάζει πως «αφού οι κάτοικοι για πολλά χρόνια εξαπατήθηκαν από τις όποιες υποσχέσεις των κυβερνήσεων για ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων που θυσιάστηκαν στο βωμό της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενεργείας και το κυνήγι της ΔΕΗ ΑΕ για περισσότερα κέρδη, έρχεται σήμερα η "πράσινη" συμφωνία και το σχέδιο απολιγνιτοποίησης να παραδώσει μεγάλο μέρος του οικισμού, που είχε καθοριστεί ως η τοποθεσία εγκατάστασης του νέου οικισμού Μαυροπηγής για κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου.

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού τόσα χρόνια επιδοτήθηκαν και επιδοτούνται από την αφαίμαξη του λαού μέσω των τιμολογίων ρεύματος, έρχονται σήμερα να εκμεταλλευτούν τις εκτάσεις της περιοχής αλλά και το χαμηλό κόστος για την πρόσβαση στο δίκτυο».

Η ανακοίνωση σχολιάζει επίσης και τη στάση της περιφερειακής και της δημοτικής αρχής, οι οποίες υποστήριζαν πως η ψήφιση και η υλοποίηση των χωροταξικών σχεδιασμών θα έβαζαν τάξη στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία. «Τάξη από ό,τι φαίνεται μπήκε και θα μπει με τα νέα χωροταξικά σχέδια για να προχωράει πιο ανεξέλεγκτα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών εκτός από δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις ακόμα και σε εκτάσεις που προορίζονταν για την εγκατάσταση οικισμών που παραχωρήθηκαν ύστερα από αγώνες και απαιτήσεις των κατοίκων», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Το ΚΚΕ διαφωνεί ριζικά με την παράδοση της καθορισμένης έκτασης για τη μετεγκατάσταση του οικισμού για επιχειρηματικά συμφέροντα. Απαιτούμε να μην παραχωρηθεί η έκταση και να σταματήσει ο εμπαιγμός των κατοίκων της Μαυροπηγής που τόσα χρόνια αναμένουνε την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης του οικισμού».

Η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου καλεί τον λαό σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να παλέψει για να μην προχωρήσει η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών στη Δυτική Μακεδονία, όπως και συγκεκριμένα, να μην παραδοθούν για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου οι εκτάσεις του οικισμού της Μαυροπηγής.

Παράλληλα, να απαιτήσει την ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων των οικισμών, αλλά και να γίνει αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και παράδοση των εξορυγμένων εδαφών με ευθύνη της ΔΕΗ ΑΕ και του κράτους. Η Ενέργεια να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι να αποτελεί πεδίο κερδοφορίας των καπιταλιστών. Το ρεύμα και η θέρμανση να είναι φθηνά για τον λαό.

«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου της περιοχής στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας και αναδεικνύει ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι "ναι ή όχι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας" αλλά "ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών;"», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην αξιοποίησή τους είναι η εκμετάλλευση και λειτουργία τους με κριτήριο το κέρδος».

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Κινητοποιήσεις στις 18 και 30 Μάρτη

Για τη στήριξη του εισοδήματός τους και μέτρα προστασίας

Πολύμορφες δράσεις διοργανώνουν το επόμενο διάστημα οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών και Δικηγόρων, για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αστική πολιτική, με αφορμή το νέο επίδομα πτωχοκομείου, 400 ευρώ, της κυβέρνησης. Παράλληλα, διεκδικούν μέτρα προστασίας για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, διοργανώνουν κινητοποιήσεις την Πέμπτη 18 Μάρτη στο υπουργείο Εργασίας και την Τρίτη 30 Μάρτη, μέρα πανελλαδικής δράσης από όλους τους χώρους αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών επιστημόνων, όπως ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη.

Η Κατερίνα Γεράκη από την Επιτροπή Αγώνα Δικηγόρων κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας πως ειδικά απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς επιστήμονες όχι μόνο αρνείται τη στήριξη του εισοδήματός τους, αλλά από το πρώτο κύμα της πανδημίας εμπαίζει τον κλάδο με τα επιδόματα πτωχοκομείου, τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τα προγράμματα τηλεκατάρτισης.

Τα αιτήματα των εργαζομένων ανέπτυξε ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και γραμματέας του Σωματείου Μισθωτών - Τεχνικών. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεταξύ άλλων να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα 800 ευρώ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας, απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ για όλο το 2021, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ κ.ά. Παράλληλα ο Η. Τσιμπουκάκης κατήγγειλε την πρόκληση εκ μέρους της κυβέρνησης, που θέλει να κάνει επιδοματική πολιτική πτωχοκομείου με «ξένα κόλλυβα»: Το 400άρι είναι από το αποθεματικό των εισφορών των εργαζομένων, που προοριζόταν για τους ανέργους του κλάδου, για να πάρουν ένα επίδομα ανεργίας που δεν έλαβαν ποτέ...

Ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, επεσήμανε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με ευθύνη της κυβέρνησης, που δεν στηρίζει τα εισοδήματα του κλάδου αλλά και δεν λαμβάνει μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Αναφέρθηκε στον πρόσφατο θάνατο δικαστικού υπαλλήλου στο Πρωτοδικείο Πειραιά, γεγονός που επιβεβαίωσε τους σοβαρούς κινδύνους από την έλλειψη μέτρων προστασίας στις δικαστικές υπηρεσίες. Κατήγγειλε την κυβέρνηση, που θυσιάζει την προστασία της υγείας των εργαζομένων στα επιχειρηματικά συμφέροντα και μεταθέτει προκλητικά την κρατική στην ατομική ευθύνη, ενώ κλιμακώνει την καταστολή σε βάρος εργαζομένων και νεολαίας.

Ο Βαγγέλης Φιλέρης, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το επίδομα των 400 ευρώ είναι ψίχουλα που δεν επαρκούν για να καλυφθούν ούτε οι βασικές επαγγελματικές ανάγκες, αλλά ούτε και οι βιοποριστικές οικογενειακές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων.

Ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, μετέφερε την εικόνα που επικρατεί στον χώρο, με την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, καθώς καθημερινά πληθαίνουν οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η εκ περιτροπής εργασία, η τηλεργασία, η αναστολή συμβάσεων στις δικηγορικές εταιρείες και στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία.

ΑΔΜΗΕ
Σύστημα αποθήκευσης Ενέργειας στη Βοιωτία

Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν ο ΑΔΜΗΕ και η εταιρεία παραγωγής συστημάτων αποθήκευσης Ενέργειας «SUNLIGHT», για την εγκατάσταση πιλοτικού σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρισμού στον Υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στη Θήβα. Οπως ανακοινώθηκε, ο σταθμός αποθήκευσης θα έχει συνολική ισχύ της τάξης των 20 MW και αποθηκευτική χωρητικότητα της τάξης των 20 MWh, κι έχει σκοπό την ένταξη νέων σταθμών ΑΠΕ χωρίς να απαιτείται η κατασκευή νέας γραμμής μεταφοράς. Η Βοιωτία είναι από τις περιοχές που συγκεντρώνουν μεγάλες εγκαταστάσεις μονάδων ΑΠΕ, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.

Τα συστήματα αποθήκευσης Ενέργειας αποτελούν τομέα που χρηματοδοτείται αδρά από την ΕΕ και θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την υλοποίηση και ολοκλήρωση της λεγόμενης «πράσινης νέας συμφωνίας» και ειδικότερα την ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org