ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΛΑΡΙΣΑ
Εξώδικο σε συνδικαλίστρια από επιχείρηση τροφίμων για ομιλία της σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΓΕ

Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου και του Συνδικάτου Τροφίμων

Η «δήλωση μετανοίας» που ζητάει η εργοδοσία
Η «δήλωση μετανοίας» που ζητάει η εργοδοσία
Σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης όσων σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, προχώρησε στις 8 Μάρτη η εργοδοσία επιχείρησης τροφίμων στη Λάρισα, στέλνοντας εξώδικο προς την αναπληρώτρια γραμματέα του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος Ν. Λάρισας, για τη συμμετοχή της και τα όσα είπε, χωρίς να κατονομάζει μάλιστα κάποια συγκεκριμένη επιχείρηση, σε διαδικτυακή εκδήλωση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Θέμα της εκδήλωσης, που ...ερέθισε τις «ευαίσθητες κεραίες» της εργοδοσίας, ήταν: «Αποκαλύπτουμε τους πραγματικούς ενόχους. Χτίζουμε ασπίδα προστασίας στην πολύμορφη βία κατά των γυναικών».

Πιο συγκεκριμένα, η επιχείρηση απειλεί την συνδικαλίστρια πως «η υπόθεση θα οδηγηθεί στις υπεύθυνες κατά νόμο αρχές και στα αρμόδια Δικαστήρια» για στοχοποίηση της επιχείρησης! Εναλλακτικά, η εργοδοσία τής δίνει τη δυνατότητα να ...μετανοήσει και να ξεκαθαρίσει ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν υπάρχουν ζητήματα οποιασδήποτε μορφής βίας απέναντι σε εργαζόμενες.

Το κωμικοτραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η διοίκηση της επιχείρησης την ίδια μέρα που έστελνε το εξώδικο, την 8η Μάρτη, Διεθνή Μέρα της Γυναίκας, ανέβαζε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάρτηση για να αποδώσει φόρο τιμής στις γυναίκες, τις οποίες τιμά κάθε μέρα...

Την εργοδοτική αυτή πρόκληση καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο και το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος Ν. Λάρισας, δηλώνοντας ότι «το εργατικό κίνημα δεν υπογράφει δηλώσεις μετάνοιας στους βιομήχανους». Τονίζει πως η εργοδοσία στοχοποιεί την εργαζόμενη «για την πρωτοπόρα δράση της μέσα στο εργοστάσιο, γιατί πρωτοστατεί, αγωνίζεται, διεκδικεί τα δικαιώματα των συναδέλφων της. Επιδιώκει να διαμορφώσει κλίμα τρομοκρατίας ώστε κανένας εργαζόμενος, καμία εργαζόμενη να μη σηκώσει κεφάλι, να μην διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Αν πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα σταματήσει το εργατικό κίνημα να διεκδικεί, να παλεύει, να αγωνίζεται, είναι βαθιά γελασμένοι!».

Στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου αναδεικνύεται μεταξύ άλλων πως στην εν λόγω επιχείρηση, «για πολλά χρόνια μέχρι το 2019 δεν πληρώνονταν δεκάδες ώρες υπερωρίας το μήνα. Οι υπερωρίες άρχισαν να πληρώνονται μετά από έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και την παρέμβαση του σωματείου το 2019. Οι εργαζόμενοι εργάζονται 6ήμερο και αρκετές φορές 7ήμερο "για να βγει η δουλειά" και πάλι με μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του μεροκάματου της Κυριακής. Πολλοί εργαζόμενοι λόγω των συνθηκών εργασίας στο εργοστάσιο έχουν πάθει διάφορες σημαντικές μυοσκελετικές βλάβες στη μέση, στα χέρια τους κ.λπ., για κάποιες από τις οποίες χρειάστηκε να γίνουν και χειρουργικές επεμβάσεις. Η απαίτηση της διοίκησης της επιχείρησης ήταν να συνεχίσουν να εργάζονται στο ίδιο πόστο, παρά το ότι επιβαρύνεται και πάλι η κατάσταση της υγείας τους, χωρίς να παίρνονται μέτρα για να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων. Από τον Μάρτη του 2020 δεκάδες εργαζόμενοι της επιχείρησης έχουν μπει στο καθεστώς της αναστολής εργασίας και αμείβονται με 534 ευρώ το μήνα και αν... ενώ παράλληλα εργαζόμενοι στην επιχείρηση εργάζονταν υπερωρίες. (...) Ολα τα παραπάνω συνιστούν εργοδοτική ασυδοσία, είτε υπάρχουν νόμοι κομμένοι και ραμμένοι έτσι ώστε ο εργοδότης να προωθεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες του είτε όχι, αφού ο εργοδότης αξιοποιεί τη θέση ισχύος που έχει σε σχέση με τον εργαζόμενο για να επιβάλει αυτό που θέλει».

Αντίστοιχα το Συνδικάτο τονίζει πως «η συναδέλφισσα στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε γενικώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες στους χώρους δουλειάς, στις πιέσεις που δέχονται τόσο στον κλάδο των τροφίμων αλλά και σε άλλους κλάδους, χωρίς βέβαια να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία. Γιατί άραγε η αντίδραση της εταιρείας; Μήπως "έχει τη μύγα και μυγιάζεται", όπως λέει και ο λαός μας;».

Ταυτόχρονα, καλούν τους εργαζόμενους σε συλλογικό αγώνα και διεκδίκηση, σπάζοντας τη σιωπή και φέρνοντας στην επιφάνεια τα προβλήματα στους εργασιακούς χώρους, την εκμετάλλευση και την παραβίαση ακόμα και αυτής της εργατικής νομοθεσίας που έχει απομείνει, τονίζοντας πως «με την οργάνωσή μας στο σωματείο να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας, με εργασιακά δικαιώματα και μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών μας. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα! Οπλο μας είναι η οργάνωση, η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων».


ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Παρεμβάσεις διεκδίκησης για την προστασία από την πανδημία στους χώρους δουλειάς

Θεσσαλονίκη: Από την κινητοποίηση στον «Σκλαβενίτη»
Θεσσαλονίκη: Από την κινητοποίηση στον «Σκλαβενίτη»
Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλούν σήμερα Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς. «Δεν παζαρεύουμε τη ζωή και την υγεία μας για τα κέρδη τους», τονίζει η Ομοσπονδία και προσθέτει: «Χρειάζεται να σημάνει συναγερμός στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε δεκάδες εργοστάσια τις τελευταίες μέρες». Στην πλειοψηφία των εργοστασίων του κλάδου «η εργοδοσία εκμεταλλεύεται την παντελή έλλειψη ελέγχων στους χώρους δουλειάς από το κράτος, με τις πλάτες της κυβέρνησης "παίζει κορόνα - γράμματα" με την υγεία, την ασφάλεια και τα δικαιώματα των εργαζόμενων», προσθέτει το Συνδικάτο.

Επίσης σήμερα, στις 11 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Αθήνας πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, για το ίδιο ζήτημα.

Συνεχίζονται οι καταγγελίες σωματείων για τους χώρους δουλειάς - υγειονομικές βόμβες

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καταγγελίες σωματείων για την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας:

«Οι εξελίξεις στις μεγάλες ελεγκτικές του κλάδου επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες αλλά και την αναγκαιότητα των αιτημάτων που προτάσσει το σωματείο», τονίζει η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Τις τελευταίες μέρες, η Ενωση έχει ενημερωθεί για 2 κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους στις εταιρείες PwC και «Delloite». Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, μάλιστα, αξιοποιούν την τηλεργασία ως «σωτήριο μέτρο» σε ποσοστά που ξεπερνούν το 60% του προσωπικού τους. Η τηλεργασία, «ακόμα και σαν έκτακτο μέτρο για την πανδημία, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, παρά μόνο αν συνοδεύεται με μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς», τονίζει η Ενωση και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για την υγεία και τα δικαιώματά τους.

Εξόρμηση στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα έκανε την περασμένη Τρίτη το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. Σύμφωνα με το σωματείο, στο ΔΕΣΦΑ από την αρχή της πανδημίας το πρόγραμμα εργασίας καταστρατηγείται, το προσωπικό καλείται να δουλέψει συνεχόμενα 12ωρα, ενώ εργαζόμενοι στα ρεπό τους τίθενται σε εφεδρεία για να καλύπτουν συναδέλφους τους που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό, είτε πρέπει να τεθούν σε καραντίνα.

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα και παράλληλα τα πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο, διεκδικεί η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Η Σωματειακή Επιτροπή της Ενωσης «είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι οι αλλαγές στις βάρδιες θα πρέπει να γίνεται με χρονική διαφορά, για να μην δημιουργείται συνωστισμός» στους χώρους του εργοστασίου και να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού, όπως, όμως καταγγέλλει, «η εργοδοσία αδιαφόρησε». Μετά την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος «προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί να μεταφέρει το κόστος για τη διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους», καταγγέλλει η Ενωση. Συγκεκριμένα, έφτασε στο σημείο «να παζαρεύει με τους εργάτες να αναλάβουν το μισό κόστος, να τους αφήνει υπονοούμενα ότι θα τους βγάλει σε αναστολή προσπαθώντας εκβιαστικά να αποσπάσει τη συναίνεσή τους». Ωστόσο, η άμεση παρέμβαση της Ενωσης και των ίδιων των εργαζομένων υποχρέωσε την εργοδοσία «να αναλάβει το κόστος στο πρώτο rapid test».

Την αδιαφορία της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών απέναντι στο αίτημά του για διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους στη Ζώνη και τα Ναυπηγεία του Περάματος καταγγέλλουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Καλούν όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν την εφαρμογή όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Παράσταση διαμαρτυρίας σε σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα του «Σκλαβενίτη», στην Ευκαρπία, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί με πρωτοβουλία του επιχειρησιακού Σωματείου στη Βόρεια Ελλάδα, μετά τη διάγνωση 16 κρουσμάτων κορονοϊού σε εργαζόμενους και άλλων 5 υπό διερεύνηση.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου «Σκλαβενίτης» στη Βόρεια Ελλάδα απαίτησε για άλλη μια φορά τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, μοιράστηκε σε όλους τους εργαζόμενους της βάρδιας και στους καταναλωτές η ανακοίνωση του Σωματείου που καταγγέλλει τις ευθύνες κυβέρνησης - εργοδοσίας και διεκδικεί συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.

Από τις συζητήσεις αναδείχθηκε η αγωνία των εργαζομένων αλλά και η απόφασή τους να υπερασπιστούν αγωνιστικά την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους, τα δικαιώματά τους. Ενώ και οι καταναλωτές αναγνώρισαν την ανάγκη η εργοδοσία να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τα πρωτόκολλα - λάστιχο της κυβέρνησης και να προστατέψει τους εργαζόμενους και τους χιλιάδες πελάτες της.

Οπως ανέδειξαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου, η ίδια η εξέλιξη με τη διάγνωση των 16 κρουσμάτων αποδεικνύει ότι τα όποια υποτυπώδη μέτρα λαμβάνονται δεν επαρκούν. Μάλιστα, εκτιμούν ότι την Παρασκευή που θα διενεργηθούν και πάλι τεστ στους εργαζόμενους, θα προκύψουν νέα κρούσματα.

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη, «στα όρια του "κίνδυνος - θάνατος", αν σκεφτεί κανείς πως στο συγκεκριμένο κατάστημα εργάζονται δεκάδες εργαζόμενοι, και το επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες καταναλωτές από όλη την περιοχή». Επίσης, καταγγέλλει ότι «η επιχείρηση αρνείται να κλείσει το κατάστημα και να βγάλει σε καραντίνα τους εργαζόμενους με πλήρεις αποδοχές και όταν κριθεί ασφαλές να γυρίσουν στη δουλειά τους».

Καλεί την κυβέρνηση για ακόμη μια φορά να σταματήσει να προστατεύει τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών και να πάρει εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org