ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΝΕΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Αυξάνονται τα κρούσματα και οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας

Μπαράζ μέτρων στήριξης στους επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια ώρα που αποκαλύπτονται οι συνέπειες από την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία

Τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται στην Ιταλία
Τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται στην Ιταλία
Καθώς συνεχίζεται η εξάπλωση του νέου κορονοϊού SARS-COV-2, τα αστικά επιτελεία μελετούν νέα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων για να μειωθεί η επίδραση της επιδημίας στην ήδη ασθμαίνουσα καπιταλιστική οικονομία, φορτώνοντας ξανά το κόστος στις πλάτες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Χαρακτηριστικά είναι τα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση Μακρόν, στη Γαλλία, όπου μεταξύ άλλων προτάσσεται η λεγόμενη «τεχνική ανεργία». Δηλαδή, σε κλάδους και επιχειρήσεις όπου η εργοδοσία αναπροσαρμόζει τη λειτουργία μιας εταιρείας, οι εργαζόμενοι που για ένα χρονικό διάστημα θα μένουν εκτός εργασίας, δεν θα παίρνουν το σύνολο του μισθού τους, αλλά μόλις ένα 70%. Μάλιστα, ακόμα και για αυτήν την αποζημίωση η εργοδοσία θα επιδοτείται από τα κρατικά ταμεία, δηλαδή από τα χρήματα των ίδιων των εργαζομένων!

Αντίστοιχα μέτρα ετοιμάζεται να ανακοινώσει από μέρα σε μέρα και η κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Podemos στην Ισπανία.

Ανησυχία για επιδείνωση των οικονομικών δεικτών

Μεταξύ άλλων, σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές και μη χώρες προωθείται η γενίκευση της τηλεργασίας. Στη Γαλλία, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να έρχονται και να φεύγουν από τη δουλειά τους με το επαγγελματικό λάπτοπ, ούτως ώστε αν υπάρξει ενημέρωση για κλείσιμο της εταιρείας ή των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι.

Στο μεταξύ, χτες, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD/ CNUCED) εκτίμησε ότι η επιδημία του νέου κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει απώλειες ύψους μεταξύ 1 - 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αναμένουμε μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας χαμηλότερη του 2% φέτος» και ότι «το πραγματικό ερώτημα είναι αν αυτή η πρόβλεψη μήπως αποδειχθεί κάπως αισιόδοξη».

Σ' αυτό το πλαίσιο, η Διάσκεψη ζήτησε διεθνή συντονισμένη απάντηση από το G20, με «επιθετικές δημοσιονομικές δαπάνες» και «σημαντικές δημόσιες επενδύσεις», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμούς μόλις 0,5%.

Από τη μεριά του, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ακύρωσε την προγραμματισμένη για προχτές ανακοίνωση των πρόδρομων δεικτών ανάπτυξης, αναφέροντας ότι σε πολλές περιπτώσεις τα στοιχεία που υπάρχουν «δεν μπορούν να αποτυπώσουν σημαντικές απρόβλεπτες αλλαγές στη μακροοικονομία και τις προσδοκίες που είναι πιθανόν να επήλθαν τις μέρες και τις βδομάδες μετά τη συλλογή των στοιχείων».

Ανέφερε πάντως ότι σε χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της επιδημίας (Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα κ.τ.λ.) οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται σε μια «υποχώρηση της αναπτυξιακής δυναμικής τους».

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Ifo oικονομολόγος Κλέμενς Φιστ δήλωσε ότι η επιδημία θα προκαλέσει ύφεση και στη Γερμανία, ενώ υποστήριξε ότι συνολικά ο κόσμος είναι στο χείλος μιας οικονομικής κρίσης και ότι υπάρχουν ομοιότητες με το 2008.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση αναμενόταν ακόμα και χτες να εγκρίνει μέτρα ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου στην οικονομία, όπως δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας. Τα νέα μέτρα εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν πιθανόν αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος περίπου στο 2,8% του ΑΕΠ.

Αύξηση των θανάτων στην Ιταλία

Οσον αφορά την εξάπλωση του ιού, θύματα καταγράφτηκαν για πρώτη φορά και σε Λίβανο, Μαρόκο, ενώ επιδεινώνεται η κατάσταση στην Ιταλία. Χτες το απόγευμα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονταν σε 10.149 και τα θύματα σε 631.

Η εξάπλωση της επιδημίας αποκαλύπτει τα σοβαρά κενά που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική και στην Υγεία. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που περιγράφουν διάφορα ρεπορτάζ για τα δημόσια νοσοκομεία στην Ιταλία, όπου οι ελλείψεις σε κλίνες και ιατρικές προμήθειες δημιουργούν ασφυκτικά διλήμματα για το υγειονομικό προσωπικό.

Σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ, «οι γιατροί αναγκάζονται ουσιαστικά να επιλέγουν ποιος ασθενής θα έχει τελικά πρόσβαση σε κρεβάτια, μάσκες οξυγόνου και άλλα απαραίτητα εξαρτήματα, πράγμα που προφανώς εγείρει και ηθικά θέματα στους ίδιους τους φροντιστές των ασθενών που καλούνται ατομικά να παίρνουν τις αποφάσεις. Οι εντολές που έχουν είναι να εξοικονομούνται οι λιγοστοί πόροι των νοσοκομείων για αυτούς που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, και αυτό εξηγείται κιόλας ως φροντίδα προς τους γιατρούς για να μην αισθάνονται μόνοι τους σε αυτήν τη δύσκολη επιλογή, και δικαιολογείται και με το επιχείρημα ότι οι οργανισμοί των πολύ ευάλωτων ασθενών ούτως ή άλλως δεν μπορούν να αντέξουν μία βαριά θεραπεία...».

Η εφημερίδα «Corriere De la Serra» περιέγραφε τεράστιες δυσκολίες για τους γιατρούς, που είναι εξαντλημένοι από τους εντατικούς ρυθμούς εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το αποτέλεσμα της δουλειάς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, η Ενωση των ογκολόγων συνέστησε ότι «είναι καλύτερο να ακυρωθούν οι χημειοθεραπείες και παρακολουθήσεις σε νοσοκομεία» εκτός από ...επείγουσες περιπτώσεις και ότι οι γιατροί θα έπρεπε να αποφασίσουν κατά περίπτωση αν είναι προτιμότερη η αναβολή των χημειοθεραπειών. Ακόμα, συστήνει η παρακολούθηση των ασθενών να γίνεται τηλεφωνικά ή μέσω email...

Μεταξύ άλλων, παραπέρα εξάπλωση διαπιστώνεται και στη Γαλλία, όπου τα θύματα έφτασαν τα 33 και τα κρούσματα τα 1.784. Στην Ισπανία, ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε ένα 24ωρο, φτάνοντας αντίστοιχα τα 16 και 589. Διεθνώς, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα θύματα είχαν ξεπεράσει τα 4.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις 116.000.

ΣΥΡΙΖΑ
«Ξέπλυμα» της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία που και ο ίδιος υπηρετεί

Συντάσσεται με την κυβέρνηση στο αίτημα για μείωση των δημοσιονομικών στόχων, κοροϊδεύοντας το λαό ότι έχει να κερδίσει απ' αυτό

Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, με χτεσινές δηλώσεις του. Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την ΕΕ ότι δίστασε και καθυστέρησε να πάρει μέτρα, υπό το φόβο των αγορών, του οικονομικού και του πολιτικού κόστους, και υποκριτικά διαπίστωσε ότι «ως συνήθως, σκέφτηκαν πρώτα τα οικονομικά συμφέροντα και μετά τους ανθρώπους».

Προκλητικός ήταν και στις συστάσεις του προς την κυβέρνηση «να πάρει άμεσα γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή», όταν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το δημόσιο σύστημα Υγείας δέχτηκε απανωτά πλήγματα, με γερό «μαχαίρι» ακόμα και στα στοιχειώδη για τη λειτουργία του. Δεν εξήγησε βέβαια γιατί εκείνος ως κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα Υγείας με τις αναγκαίες προσλήψεις και υποδομές ώστε να μπορεί σήμερα να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

«Ξεπλένοντας» συνολικά τη διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που και ο ίδιος υπηρέτησε με συνέπεια, ο πρώην πρωθυπουργός ανακάλυψε ότι «ούτε η σημερινή στελέχωση, ούτε ο σημερινός αριθμός των κρεβατιών ΜΕΘ είναι ικανός να ανταποκριθεί σε μια πιθανή εξάπλωση της επιδημίας» και κατέθεσε προτάσεις για τη δημιουργία «διακομματικής επιτροπής μέσω της οποίας θα προκηρυχθούν 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. Τουλάχιστον 1.000 επαγγελματίες Υγείας πρέπει τις επόμενες μέρες να ενισχύσουν τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών».

Μετά απ' αυτό, έσπευσε άρον άρον να διευκρινίσει ότι μιλάει για «ετήσιες ή διετείς συμβάσεις», με άλλοθι ότι στο μέλλον θα έχουν «ειδική μοριοδότηση για να καλύψουν μέρος των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν». Ζήτησε επίσης «έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων», ενώ πρότεινε και επίταξη μονάδων από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της νόσου.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «διάψευση του αφηγήματος περί ανάπτυξης», δήλωσε ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού «έχουν ήδη εκτροχιαστεί» και ζήτησε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, «με επαναπροσδιορισμό του ύψους της προβλεπόμενης ανάπτυξης, αλλά και με νέα αναπτυξιακά μέτρα για τη θωράκιση της οικονομίας».

«Αυτό βεβαίως προϋποθέτει άμεση διεκδίκηση μείωσης του στόχου του τρέχοντος έτους για τα πρωτογενή πλεονάσματα», πρόσθεσε. Προσπάθησε δε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι κάτι τέτοιο θα το καρπωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, προτείνοντας «να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος τόσο για δαπάνες ενίσχυσης του ΕΣΥ όσο και για μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ενδεχομένως πληγούν».

Τέλος, πρότεινε αναστολή του σχεδιασμού «για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ξεκινά από 1η Μαΐου».

Προτάσεις για την οικονομία και από το ΜέΡΑ25

Την άμεση μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2020 στο 1,5% του ΑΕΠ πρότεινε και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι «η πανδημία που έφερε ο κορονοϊός επιταχύνει και βαθαίνει την ήδη προδιαγεγραμμένη, για το 2020, ύφεση». Υπέδειξε μάλιστα ότι τα ποσά θα πρέπει να διατεθούν σε «κατάργηση της προπληρωμής φόρου για το 95% των επιχειρήσεων», «έκπτωση 50% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των παραμεθόριων περιοχών» και σε ενίσχυση του συστήματος Υγείας.

Κέντρο αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ στη ΔΕΘ

Στο περίπτερο 11 της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται οι αιμοληψίες του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των αιμοδοτών λόγω της απαγόρευσης εισόδου και στάθμευσης οχημάτων στο νοσοκομείο, το οποίο είναι κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Κεντρική Μακεδονία. Θα λειτουργεί από τις 8.30 π.μ. έως τη 1.30 μ.μ., τη Δευτέρα, την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Την Τετάρτη θα λειτουργεί από τις 10.30 π.μ. έως τη 1.30 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ