ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τίμησαν την επέτειο της Μάχης της Κοκκινιάς

Στην πλατεία από όπου ξεκίνησε η ηρωική Μάχη της Κοκκινιάς
Στην πλατεία από όπου ξεκίνησε η ηρωική Μάχη της Κοκκινιάς
Τους λαϊκούς ήρωες του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, που πριν από 76 χρόνια έδωσαν την ιστορική Μάχη της Κοκκινιάς (6 - 8 Μάρτη 1944) ενάντια στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τίμησαν την περασμένη βδομάδα (5/3) με την εκδήλωσή τους οι Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι). Εκεί, ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μάχης και του Μπλόκου, τα σύγχρονα μηνύματα του μεγαλειώδους αντιστασιακού αγώνα που έδωσε ο λαός μας τη δεκαετία του '40, συσπειρωμένος με το ΚΚΕ, μέσα από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που κατήγγειλε τη βεβήλωση που έκαναν φασιστοειδή με τα ελεεινά τους σύμβολα στη μαρμάρινη τιμητική πλάκα το πρωί της ίδιας μέρας, στο σημείο μάλιστα από όπου ξεκίνησε η ηρωική μάχη της Κοκκινιάς. Οπως είπε, οι νοσταλγοί του Χίτλερ προφανώς «καμαρώνουν για τα "κατορθώματα" των προγόνων τους, των θλιβερών ταγματασφαλιτών, πιστών συνεργατών των ναζί κατακτητών. Κινούνται στο σκοτάδι και καταφεύγουν σε τέτοιες θρασύδειλες ενέργειες γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα σβήσουν την κρυστάλλινη αλήθεια, που είναι ότι το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ, με τους κομμουνιστές μπροστά, δημιούργησαν το μεγαλειώδες έπος της Εθνικής Αντίστασης». Και κάλεσε το λαό και τη νεολαία της πόλης «να καταδικάσει στην πράξη τέτοιες προκλητικές ενέργειες και να απομονώσει αυτούς που καταφεύγουν σε παρόμοιες προκλήσεις».


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΚΝΕ, συλλόγων, φορέων και σωματείων και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τους εκπροσώπους. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής Πειραιά του Κόμματος. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, κατέθεσε στεφάνι ο αντιπρόεδρος Γρ. Τουγλίδης.

Αμέσως μετά, οι συγκεντρωμένοι μεταφέρθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου της Νίκαιας, όπου συνεχίστηκε η εκδήλωση με την ομιλία από τον Αναστάση Γκίκα, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Ποιος εγκαθίδρυσε τον Χίτλερ - Μονοπώλια και πολιτική εξουσία στην Ευρώπη της δεκαετίας του 1930».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Αν. Γκίκας ανέδειξε με πλήθος από ιστορικά παραδείγματα ότι ο φασισμός είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού, ότι δεν είναι κάτι έξω από την αστική εξουσία, αλλά μορφή άσκησής της. Στάθηκε μεταξύ άλλων στη χρηματοδότηση του Χίτλερ από μεγάλα μονοπώλια και βιομήχανους του Μεσοπολέμου, στην πολύμορφη στήριξη που του παρείχαν τα αστικά κόμματα της εποχής ώστε να αντιμετωπιστεί το εργατικό κίνημα και η πρωτοπορία του, οι κομμουνιστές, αλλά και για να οργανωθεί η επίθεση στο πρώτο σοσιαλιστικό κράτος, την ΕΣΣΔ. Αναφέρθηκε επίσης στο φθηνό εργατικό δυναμικό που εξασφάλισε το καθεστώς του Χίτλερ από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους Γερμανούς βιομήχανους, εκτοξεύοντας τα κέρδη τους, κάνοντας, όπως είπε, «θαύματα για τις επιχειρήσεις». Μιλώντας για την Ελλάδα, στάθηκε στις φασιστικές οργανώσεις που δρούσαν στη χώρα τη δεκαετία του '30, οι οποίες αξιοποιήθηκαν από το αστικό κράτος για την καταστολή του ταξικού εργατικού κινήματος. Αλλά και στη δικτατορία του Μεταξά (4η Αυγούστου 1936), ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία με την ψήφο εμπιστοσύνης και την ανοχή των Λαϊκών και των Φιλελευθέρων αντίστοιχα.

Ο Αν. Γκίκας μίλησε στην εκδήλωση στο δημαρχείο
Ο Αν. Γκίκας μίλησε στην εκδήλωση στο δημαρχείο
Οπως είπε μεταξύ άλλων ο ομιλητής:

«Τι οδήγησε στην εμφάνιση και άνοδο του φασισμού πριν τον πόλεμο; Ηταν κάποιο ανεξήγητο, μεταφυσικό, ψυχολογικό φαινόμενο; Ηταν απλά κάποιοι τρελοί, πολεμοχαρείς παρανοϊκοί, που με τρικ κατάφεραν να ανέβουν στην εξουσία σε Ιταλία και Γερμανία και να αιματοκυλήσουν τον κόσμο; Ηταν ένα μεμονωμένο, ιταλικό ή γερμανικό φαινόμενο;

Τίποτε απ' όλα αυτά. Ο φασισμός αποτέλεσε ιστορικά συνειδητή επιλογή των αρχουσών τάξεων, των εχόντων και κατεχόντων, όλων των χωρών, στα πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα του Μεσοπολέμου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σαν φαινόμενο - πολιτικό ρεύμα, ο φασισμός γεννήθηκε στην Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του 1920, μιας εποχής δηλαδή έντονων κοινωνικών αγώνων και επαναστάσεων. Μιας εποχής όπου οι εργαζόμενοι - στον απόηχο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία - διεκδικούσαν πιο μαζικά και πιο μαχητικά από ποτέ άλλοτε τον πλούτο που παρήγαν».


ΚΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με επιτυχία η εκδήλωση με μελοποιημένη ποίηση

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή κόσμου, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η πολιτιστική εκδήλωση με θέμα «Μελοποιημένη ποίηση για το λαό, την κοινωνία, τον αγώνα», που διοργάνωσαν οι ΚΟ Ελασσόνας του ΚΚΕ, όπου απαγγέλθηκαν ποιήματα των Αναγνωστάκη, Βάρναλη, Γκάτσου, Ελύτη, Θεοδωράκη, Καβάφη, Καρυωτάκη, Λειβαδίτη, Παπαδόπουλου, Ρίτσου, Σεφέρη, Τριπολίτη, Χριστοδούλου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δημήτρης Αβρανάς, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας, σημειώνοντας: «Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας σήμερα καθώς θα σας παρουσιάσουμε μια δουλειά που δεν είναι δικό μας δημιούργημα αλλά θεωρούμε ότι μας ταιριάζει απόλυτα, καθώς το περιεχόμενό της εκφράζει αυτό που τελικά διαλέξαμε για τίτλο αυτής της πολιτιστικής εκδήλωσης. Το ότι η Τέχνη και κατ' επέκταση η ποίηση, ως ανώτερη μορφή τέχνης, στην προκειμένη περίπτωση η μελοποιημένη ποίηση, είναι για το λαό, είναι για την κοινωνία, για τον αγώνα και στην πιο συνειδητή της μορφή για τον πανανθρώπινο σκοπό, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη δουλειά, πραγματικό ποιητικό ανθολόγιο, που παρουσιάστηκε δύο φορές στο Λυκούδι και προτείναμε στους δημιουργούς της να την προβάλουμε και στην Ελασσόνα».

Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης: Γιώργο Τζήκα, βασικό εμπνευστή αυτής της δουλειάς που έχει και τη γενική της επιμέλεια, Νίκο Χατζή (απαγγελία), Θάνο Τζήκα (τραγούδι - κιθάρα), Παναγιώτη Ζιώγα (μπουζούκι), Αναστασία Χατζηβασίλη, που παρουσίασε τους ποιητές - στιχουργούς, τους μουσικοσυνθέτες και τα έργα τους.


ΕΔΥΕΘ
Εκδήλωση για τον Νίκο Νικηφορίδη

Τον αγωνιστή του κινήματος ειρήνης, τον Νίκο Νικηφορίδη, που στις 5 Μάρτη του 1951 εκτελέστηκε από το μετεμφυλιακό αστικό κράτος, στον συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών, πίσω από το Επταπύργιο, τίμησε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 8 Μάρτη, με εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Μνημείο στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές.

Ο Ν. Νικηφορίδης είχε καταδικαστεί σε θάνατο ως επικεφαλής της «τρομοκρατικής κομμουνιστικής οργανώσεως» Δημοκρατικό Φιλειρηνικό Μέτωπο των Νέων, επειδή μάζευε υπογραφές σχετικά με την Εκκληση της Στοκχόλμης για την ειρήνη, η οποία απαιτούσε την πλήρη κατάργηση και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Εκτελέστηκε σε ηλικία 23 χρόνων, μαζί με άλλους 6 αγωνιστές, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τους Θεόδωρο Ορφανίδη, Μόσχο Στογιάννη, Κώστα Σπρίντζο, Μήτσο Κωνσταντίνου, Μπάμπη Παπαδόπουλο, Ρήγα Παραθυρά.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και κατέθεσαν στεφάνι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του εργατικού και λαϊκού κινήματος, της νεολαίας.

Μίλησε ο Αντώνης Γιαννακάκης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Οπως είπε, «τιμάμε σήμερα όλους εκείνους που ένιωσαν βαθιά το καθήκον να οργανώσουν την πάλη του λαού σε στιγμές πολύ δύσκολες για το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Που γνώριζαν καλά πως ίσως κάποια στιγμή θα έπρεπε να δώσουν και την ίδια τη ζωή τους ακόμη, αλλά συνέχισαν αμετανόητοι.

Μέσα στο βαρύ αυτό μαρτυρολόγιο, το όνομα του Νίκου Νικηφορίδη κατέχει μια ξεχωριστή θέση. Η δράση του θα μείνει για πάντα λαμπρό παράδειγμα, παρακαταθήκη και πηγή έμπνευσης για τους νέους και τις νέες του λαού μας.

Σήμερα η καλύτερη τιμή στον Νίκο Νικηφορίδη και στους χιλιάδες λαϊκούς αγωνιστές που θυσιάστηκαν ακλόνητοι για τα ιδανικά τους στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, για το δίκαιο και ειρηνικό μέλλον του λαού μας, είναι η συνέχιση του αγώνα τους για να γίνουν πραγματικότητα αυτά τα ιδανικά.

Καλούμε την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία της χώρας μας να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος. Κόντρα στις πολεμοκάπηλες σημαίες των αστών να υψώσουν τη δική τους σημαία της συναδέλφωσης των λαών, της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ