ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τραμπουκισμοί χρυσαυγιτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Χτύπησαν δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη»

Με μπράβους που προχώρησαν σε τραμπουκισμούς, εμφανίστηκε χτες η Χρυσή Αυγή στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όπου συζητιόταν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Οι μπράβοι αυτοί επιτέθηκαν κατά όσων παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, αλλά και κατά του δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη» Πέτρου Αναστασιάδη. Παρόντες σε όλα αυτά ήταν τόσο ο υπόδικος φασίστας, Ηλίας Παναγιώταρος, όσο και ο Απόστολος Γκλέτσος, πολιτευτής της Χρυσής Αυγής, ο οποίος μάλιστα με ύφος τσεκαδόρου παρακολουθούσε το ποιος έμπαινε και ποιος έβγαινε από το κτίριο που γινόταν η συνεδρίαση.

Οπως καταγγέλλει ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Π. Αναστασιάδης, οι τραμπουκισμοί ξεκίνησαν, όταν σύμβουλοι και άλλοι που παρακολουθούσαν θέλησαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα συνεδριάσεων τη στιγμή που ξεκίνησε το ρατσιστικό του παραλήρημα ο Παναγιώταρος. Οι μπράβοι χρυσαυγίτες, τούς εμπόδισαν να βγουν έξω. Εκεί παρενέβη ο κομμουνιστής περιφερειακός σύμβουλος Γ. Μανουσογιαννάκης, φωνάζοντας να φύγουν οι μπράβοι από την αίθουσα, με τον Παναγιώταρο να συνεχίζει να προκαλεί από μικροφώνου. Λίγο αργότερα, οι ίδιοι τραμπούκοι επιτέθηκαν σε υπάλληλο της Περιφέρειας και του πέταξαν κάτω το κινητό τηλέφωνο που κρατούσε. Σε αυτό το περιστατικό παρενέβη ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» και τότε ένας τραμπούκος τον χτύπησε.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Γ. Μανουσογιαννάκης, σημείωσε: «Πάντα οι θρασύδειλοι έτσι συμπεριφέρονταν. Δεν θα άλλαζε σήμερα η στάση και η συμπεριφορά τους. Πέρα από αυτά τα φαιδρά και τις συνωμοσιολογίες ότι πάνε να ισλαμοποιήσουν την Ελλάδα και ό,τι άλλο ακούστηκε, μία κουβέντα για το ΝΑΤΟ δεν τόλμησε να πει (σ.σ. ο υπόδικος φασίστας, Ηλίας Παναγιώταρος). Να θυμίσουμε ότι αυτός ο πατριώτης είχε πει μέχρι και βραχονησίδες να πουλήσουμε για το καλό της Ελλάδας».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συζήτηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Την ενεργό συμμετοχή και εμπλοκή των ελληνικών κυβερνήσεων στη δημιουργία των αιτιών που γεννούν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό ανέδειξε ο Γ. Μανουσογιαννάκης, τοποθετούμενος εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όπου και έγινε συζήτηση για το Προσφυγικό. Είπε συγκεκριμένα: «Αν δεν αναδείξει κανείς τις αιτίες που γεννούν αυτό το πρόβλημα και να τις αντιμετωπίσει, προφανώς και δεν μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικό. Το πρόβλημα είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, και η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες, έχουν ενεργό συμμετοχή και εμπλοκή στη δημιουργία αυτών των αιτιών. Μέσα από τις συμμαχίες που έχει και τις διευκολύνσεις, δημιουργούν πολέμους για να καταληστέψουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών αυτών. Παράλληλα, οδηγούν αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων να παρατήσουν τα σπίτια τους, τις πατρίδες τους, ό,τι έχουν και δεν έχουν και να ψάξουν να βρουν αλλού ζωή».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο Γ. Μανουσογιαννάκης χαρακτήρισε φρούδες τις ελπίδες «που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση, ότι, παραδείγματος χάριν, η Σύνοδος της ΕΕ θα πάρει αποφάσεις και τέτοιο εξακολουθεί να το κάνει. Αποδείχτηκε ότι όποιος πάει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της προσφυγιάς με αυτούς που το δημιουργούν, ποτέ δε θα το λύσει. Η κυβέρνηση ξέρει τι κάνει. Και είναι προκλητικό η κυβέρνηση, αυτή την αξιοζήλευτη, αξιομνημόνευτη αλληλεγγύη που δείχνει ο ελληνικός λαός σε αυτούς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να προσπαθεί να την εμφανίσει ως στήριξη στην ίδια, αλλά και να παίζει με τα αισθήματα του λαού».

Στην πρόταση της περιφερειακής αρχής για τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, ο Γ. Μανουσογιαννάκης αντέτεινε: «Δεν υπάρχει λόγος για διαπαραταξιακή επιτροπή της Περιφέρειας, αφού βοήθεια και παρατηρήσεις από τις παρατάξεις μπορούν να υπάρξουν. Δεν είναι δυνατόν να συνδιοικήσουμε, την ευθύνη την έχετε εσείς, εσείς διοικείτε. Πολύ δε περισσότερο όταν δεν συμφωνούμε και στον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» σημείωσε και κατέθεσε τις προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Αύξηση προσφυγικών ροών

Αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, όπως δήλωσε χτες το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου για το Προσφυγικό, Γ. Κυρίτσης, ανακοίνωσε ότι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα έχουν φτάσει τις 42.000. Στο μεταξύ, περίπου 1.000 πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά αναμένονταν χτες το πρωί να μεταφερθούν σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Η δήλωση του Θ. Δρίτσα διαψεύδει την προχτεσινή τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας και επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης για το Προσφυγικό, Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος έκανε λόγο για μείωση 50% στις προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου, από τη μέρα που ξεκίνησαν οι αποστολές του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ασφυκτικά γεμάτοι ήταν και χτες οι χώροι που έχει παραχωρήσει ο ΟΛΠ για την προσωρινή διαμονή προσφύγων και μεταναστών, που φτάνουν καθημερινά από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά. Ετσι, τα τελευταία 24ωρα έχουν αρχίσει να στήνονται και σκηνές. Σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, οι περισσότεροι από τους οποίους μετακινήθηκαν βόρεια διαμέσου των Βαλκανίων, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Νέο χώρο 12,8 στρεμμάτων για επέκταση της υπάρχουσας δομής φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα προτίθεται να διαθέσει ο Δήμος Αθηναίων. Με τη νέα επέκταση, η συνολική χωρητικότητα της δομής θα φτάσει τα 2.000 άτομα. Την απαίτηση ο Δήμος της Αθήνας να μην «κάνει το καλό παιδί στην υλοποίηση μιας πολιτικής που είναι αντιπροσφυγική και εχθρική στο δικαίωμα αυτού του κόσμου να ταξιδέψει στις χώρες προορισμού», υποστήριξε ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Αθήνας, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και ο Γ. Καμίνης εισηγήθηκε την έγκριση της επέκτασης. Συμπλήρωσε τέλος πως «σε ό,τι αφορά το Κόμμα μας και τις δυνάμεις μας, δεν πρόκειται να συνδιαχειριστούμε και να συνδιαμορφώσουμε οτιδήποτε μαζί με την κυβέρνηση, για να υλοποιηθεί η πολιτική που έχει αποφασίσει και που συμφωνήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί και με τα άλλα κόμματα, η πολιτική του εγκλωβισμού».

Κινητοποίηση κατά του ΝΑΤΟ στο λιμάνι του Βόλου

Από την κινητοποίηση
Από την κινητοποίηση
«Εξω οι μακελάρηδες του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και το λιμάνι του Βόλου», βροντοφώναξαν χτες βράδυ εκατοντάδες Βολιώτες που πήραν μέρος στην κινητοποίηση, την οποία οργάνωσαν στο λιμάνι του Βόλου εργατικά σωματεία, επιτροπές αγώνα εργαζομένων, σύλλογοι συνταξιούχων, επιστημόνων, γυναικών κι άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής.

Στην αγωνιστική συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του λιμανιού, μίλησε ο Παν. Τσιτσιρίκης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Η παρουσία του ΝΑΤΟ, η εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών και ο εγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών σχετίζονται άμεσα. Είναι λειψή, κουτσή, η έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, αν δεν συνοδεύεται από την οργανωμένη πάλη, αντίθεση και καταδίκη των αιτιών που έχουν ξεριζώσει, καταστρέψει, θαλασσοπνίξει εκατοντάδες χιλιάδες κατατρεγμένων. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και η χρησιμοποίηση του λιμανιού μας, του λιμανιού του Βόλου κάνει την πόλη μας στρατιωτικό στόχο της πολύ πιθανής κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή, για τα συμφέροντα των διάφορων ιμπεριαλιστικών μπλοκ που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο. Τα πλοία του ΝΑΤΟ έχουν το δικαίωμα, χωρίς να ενημερώνουν κανένα, να είναι εξοπλισμένα μέχρι και με πυρηνικές κεφαλές και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, σαν αυτά που έχουν χρησιμοποιήσει στα κεφάλια λαών όπου Γης».

Στην πύλη του λιμανιού τοποθετήθηκε πανό που αναγράφει: «Εξω οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και το λιμάνι του Βόλου».

Σήμερα στη Λάρισα

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας και η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (ΕΕΔΥΕ) καλούν στη συγκέντρωση που διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, αλλά και την αντίθεσή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

ΚΚΕ
Καταγγέλλει τους τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τους τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τους νέους τραμπουκισμούς μελών και στελεχών, μπράβων της ΧΑ, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Οι ναζιστές της ΧΑ, στη συζήτηση, που ήταν προγραμματισμένη με θέμα το Προσφυγικό, άρχισαν να προκαλούν και να προπηλακίζουν όσους ήθελαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του περιφερειακού συμβούλου της ΧΑ και του ρατσιστικού οχετού που αυτός εκτόξευε.

Κατά τη διάρκεια των προπηλακισμών επιτέθηκαν και χτύπησαν τον δημοσιογράφο του "Ριζοσπάστη" Π. Αναστασιάδη που κάλυπτε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Για μια ακόμα φορά, η ναζιστική, εγκληματική ΧΑ δείχνει το αποκρουστικό ρατσιστικό της πρόσωπο. Ο ελληνικός λαός, που καθημερινά εκφράζει την αλληλεγγύη του στους χιλιάδες πρόσφυγες, χρειάζεται να απομονώσει τους φασιστές της ΧΑ και το χυδαίο ρατσισμό τους».

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης από τον «Ριζοσπάστη»

Μερικές δεκάδες σακούλες με φαγώσιμα, είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και με ρούχα και παπούτσια, συγκέντρωσαν οι εργαζόμενοι στον «Ριζοσπάστη» για τους πρόσφυγες και μετανάστες, με πρωτοβουλία της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη». Τα υλικά παραδίνονται σήμερα στις Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά, οι οποίες στη συνέχεια θα τα διανείμουν στους πρόχειρους προσφυγικούς καταυλισμούς και στα κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν στην Αττική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ