ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
Σελ. /24
Απογείωση της υποκρισίας...

Την υποκρισία και την απόπειρα πολιτικής εξαπάτησης του λαού έρχονται να απογειώσουν σε νέα... «ύψη» τόσο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με αφορμή τις διαδικτυακές αναρτήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το κλείσιμο των συνόρων στο λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο.

Ο μεν Αλ. Τσίπρας καλεί τον Ντ. Τουσκ «να εστιάσει στις προσπάθειες εφαρμογής των κοινών μας αποφάσεων και όχι να ενθαρρύνει αυτούς που τις αγνοούν», ισχυριζόμενος ότι «η οδός των Δυτικών Βαλκανίων έχει σταματήσει εξαιτίας μονομερών ενεργειών από συγκεκριμένες χώρες».

Τι έγραψε, αλήθεια, ο Ντ. Τουσκ στο διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί κοινή απόφαση της ΕΕ των «28»;

Διαβάζουμε: «Irregular flows of migrants along Western Balkans route have come to an end». Δηλαδή: «Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν σταματήσει».

Τι λέει για το θέμα η πρόσφατη απόφαση («Δήλωση») της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την οποία συνυπέγραψε και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ;

Διαβάζουμε και πάλι: «Irregular flows of migrants along the Western Balkans route have now come to an end». Δηλαδή: «Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει»!!!

Οχι, δεν τα βλέπετε διπλά... Πρόκειται για την ίδια ακριβώς διατύπωση! Οι δηλώσεις του Τουσκ είναι απαράδεκτες, όχι γιατί «ενθαρρύνουν αυτούς που αγνοούν» τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά γιατί αναπαράγουν λέξη προς λέξη τις απαράδεκτες και επικίνδυνες αποφάσεις της, οι οποίες φέρουν φαρδιά - πλατιά και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης.

... και της πολιτικής εξαπάτησης

Από κοντά με την κυβέρνηση στην υποκρισία στέκονται και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. «Πέφτουν από τα σύννεφα», ζητούν «εξηγήσεις» από την κυβέρνηση, κ.ο.κ.

Αλήθεια, όλοι αυτοί μαζί δεν ήταν - ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ - που υπέγραφαν το «κοινό ανακοινωθέν» στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στο οποίο ευθύς εξαρχής τονιζόταν ότι «η Ελλάδα (...) θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ»;

Δεν ήξεραν, άραγε, αυτό που ήταν ήδη φως - φανάρι, ότι όλες οι «αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ» οδηγούν στο μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα;

Πού υπήρχε στο «κοινό ανακοινωθέν» που υπέγραψαν η απαίτηση για άμεσο άνοιγμα των βόρειων συνόρων της χώρας και απεγκλωβισμό όλων αυτών των ξεριζωμένων; Πουθενά!

Πού υπήρχε στο «κοινό ανακοινωθέν» τους η απαίτηση να πάνε οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους; Πουθενά!

Πού υπήρχε η απαίτηση να μη λογίζονται ως «παράτυποι μετανάστες» οι Αφγανοί πρόσφυγες, αλλά και όσοι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ δεν προέρχονται από περιοχές που χαρακτηρίζονται εμπόλεμες; Πουθενά!

Ας αφήσουν, λοιπόν, το δούλεμα, τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα άλλα αστικά κόμματα! Είναι τεράστιες οι ευθύνες τους για τις επικίνδυνες εξελίξεις και τις απαράδεκτες αποφάσεις, που στρέφονται τόσο ενάντια στους πρόσφυγες, όσο και ενάντια στον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Θίχτηκε...

Θίχτηκε ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του πριν από μερικές μέρες σε γερμανική εφημερίδα, όταν ρωτήθηκε «γιατί η Ελλάδα δεν τηρεί τους κανόνες» της ΕΕ.

«Στην κρίση χρέους ματώσαμε και ματώνουμε ακόμη σήμερα για να τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες», απάντησε διαμαρτυρόμενος...

Ολα κι όλα, η αλήθεια να λέγεται! Δεν μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συνεχίζει να ματώνει το λαό για λογαριασμό του κεφαλαίου, να ετοιμάζεται για τον ίδιο λόγο να τσακίσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά κ.ο.κ., να προσπαθεί να τα πλασάρει όλα αυτά ως εισιτήριο για την... «Ιθάκη», από την οποία τάχα ο λαός έχει να περιμένει κάτι, και να σου έρχονται μετά κάποιοι και να σου λένε ότι «δεν τηρείς τους κανόνες»! Δεν είναι σωστή συμπεριφορά απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει έμπρακτα ότι έχει «κορόνα στο κεφάλι» της τους «κανόνες» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, της ΕΕ και του ΔΝΤ, τους «κανόνες» που επιβάλλει ο ίδιος ο στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης...

Η συνέντευξη δόθηκε πριν από μερικές μέρες στην εφημερίδα «Bild», με το σχετικό απόσπασμα να περνά σχετικά στα ψιλά, ωστόσο έχει την αξία του να το έχουμε κατά νου, τώρα που ξανάρχισαν τα παζάρια της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» στην Αθήνα και θα ξεκινήσει ξανά το σχετικό προπαγανδιστικό γαϊτανάκι από τα αστικά επιτελεία...

Πρεμούρα για το κεφάλαιο

Στις 18/2 έλαβε χώρα στη Σαγκάη η επίσημη ίδρυση της νέας εταιρείας «COSCO Shipping Corporation Limited», η οποία προέκυψε από συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων κρατικών ναυτιλιακών εταιρειών, της COSCO και της «China Shipping». Ε, και τι έγινε; θα αναρωτηθεί κανείς. Ελα, όμως, που για την εξέλιξη αυτή πανηγύρισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών! «Η συμφωνία θεωρείται από διάφορους κύκλους ως ενίσχυση της επίδρασης της Κίνας στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά, ενώ αναμφίβολα θα έχει θετική επίδραση στη μελλοντική ανάπτυξη του λιμένος του Πειραιά», διαβάζουμε σε σχετική αναφορά του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία αναφορά στάλθηκε και σε μια σειρά εγχώριων Συνδέσμων Επιχειρήσεων. Είναι φανερή η πρεμούρα της κυβέρνησης να δείξει στο εγχώριο κεφάλαιο ότι ιεραρχεί ψηλά και στις δικές της προτεραιότητες την «προσέλκυση επενδύσεων», την προσπάθειά του για γεωστρατηγική αναβάθμιση στη μεταφορά εμπορευμάτων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1822 Με τη βοήθεια επαναστατών από τη Σάμο, η Χίος εξεγείρεται κατά της οθωμανικής κυριαρχίας.

1921 Γεννιέται ο Αργεντινός μουσικός Αστορ Πιατσόλα, από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του ταγκό στον 20ό αιώνα.

1938 Το Αυστριακό Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα πραγματοποιεί πραξικόπημα, τα γερμανικά στρατεύματα περνούν ανενόχλητα τα σύνορα και την επόμενη μέρα (12/3) η Αυστρία προσαρτάται στο Γ' Ράιχ.

1944 Πάνω από επτακόσιες γυναίκες μαζεύονται στο χωριό Ζούλιανη, για να κατέβουν στα Τρίκαλα να διαμαρτυρηθούν για την επιστράτευση που σχεδίαζαν οι Γερμανοί. Οι Γερμανοί τις συλλαμβάνουν και τις κλείνουν στη φυλακή για δύο μέρες. Υστερα από γενικό ξεσηκωμό της περιοχής, οι κατακτητές τις άφησαν ελεύθερες.

1955 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος βιολόγος, φαρμακολόγος και βοτανολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία Φλέμινγκ, ανακάλυψε την πενικιλίνη και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής (1945).

1956 Συνέρχεται στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας η 6ηΠλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (11-12/3/1956). Συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής των έξι ΚΚ (ΕΣΣΔ, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τσεχοσλοβακίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας), που συγκροτήθηκε στη διάρκεια του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. Η παρέμβαση αυτή οδήγησε στη δεξιά οπορτουνιστική στροφή του Κόμματος, που υποβοηθήθηκε από αντίστοιχη, αλλά περιορισμένη έως τότε, τάση μέσα στο ΚΚΕ. Στην Ολομέλεια, ασκήθηκε κριτική για την αποχή του Κόμματος από τις εκλογές του 1946 και τον ένοπλο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού. Οι ευθύνες προσωποποιήθηκαν κύρια στον τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη. Του αποδόθηκαν κατηγορίες για «ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς», «προσωπολατρία» κ.λπ. Η Ολομέλεια καθαίρεσε τον Νίκο Ζαχαριάδη από ΓΓ της ΚΕ και από το ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

1965 Κοινοποιείται στα σχολεία η αντικομμουνιστική Εγκύκλιος 1010 της κυβέρνησης της Ενωσης Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Αιχμή ήταν το χτύπημα της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ), που πρωτοστατούσε στους μεγάλους αγώνες για την Παιδεία.

1978 Πεθαίνει η τραγουδίστρια και ηθοποιός Σοφία Βέμπο.

1997 Μετά την ένοπλη εξέγερση που συντάραξε ολόκληρη την Αλβανία και την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα όρισε νέο πρωθυπουργό τον Μπασκίμ Φίνο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

2011 Εγκέλαδος 9 Ρίχτερ χτυπάει την Ιαπωνία. Ακολουθεί μεγάλο τσουνάμι (σε ορισμένες περιπτώσεις ύψους 20 μέτρων), καταστρέφοντας κατοικημένες ζώνες σε βάθος ακόμη και 20 χλμ., με αποτέλεσμα το θάνατο 15.365 ανθρώπων, τον τραυματισμό 5.363 άλλων, 8.206 αγνοούμενους και πάνω από 300.000 άστεγους, λόγω ραδιενεργούς μόλυνσης εκτενών κατοικημένων ζωνών γύρω από το πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα. Οι πυρηνικοί σταθμοί στην πλειοψηφία τους ήταν πεπαλαιωμένοι, με προδιαγραφές για αντοχή το πολύ σε σεισμούς 6,5 Ρίχτερ και είχαν κτιστεί πάνω σε επικίνδυνα, σεισμογενή ρήγματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ