ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΡΜΑΔΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Σε ασκήσεις με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

Η Τουρκία δηλώνει «παρούσα» στους ευρύτερους ανταγωνισμούς

Σε ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, προχώρησε η NATO Maritime Group Two (SNMG2), μία από τις τέσσερις μόνιμες ΝΑΤΟικές ναυτικές δυνάμεις. Η αρμάδα βρίσκεται στην περιοχή για γυμνάσια με πολεμικά πλοία της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας, ενόσω κλιμακώνεται η αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία για διείσδυση και εδραίωση μονοπωλίων της μιας ή της άλλης πλευράς στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Παραπέρα, η άσκηση με τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις ήρθε ενώ συνεχίζεται η προκλητικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, με ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων των δύο χωρών για τον έλεγχο σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους και πηγές, στις μεταφορές, ιδιαίτερα στην Ενέργεια, κ.λπ. Αλλωστε, η τουρκική προκλητικότητα ενισχύεται συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου μέσα από την υπόθεση του κυπριακού προβλήματος και της επιδίωξης λύσης μέσα στο ιμπεριαλιστικό πλαίσιο των ανταγωνισμών στην περιοχή, επιδιώκει να διασφαλίσει μια στέρεη βάση σε ένα κρίσιμο ενεργειακό και γεωστρατηγικό «πέρασμα».

Στο όνομα της «άμυνας»

Στην παρούσα φάση, η SNMG2, που μπήκε στη Μαύρη Θάλασσα αρχές Μάρτη, αποτελείται από το αμερικανικό πλοίο «Vicksburg» (η ναυαρχίδα της δύναμης), το καναδέζικο «Fredericton», το τουρκικό «Turgutreis», το γερμανικό «Spessart», το ιταλικό «Aliseo» και το ρουμανικό «Regina Maria». Μέχρι πρότινος, στη σύνθεση της αρμάδας συμμετείχε και η ελληνική φρεγάτα «Κουντουριώτης».

Σύμφωνα με ανακοινωθέντα του ΝΑΤΟ, η ανάπτυξη της αρμάδας στη Μαύρη Θάλασσα «επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Συμμαχίας για συλλογική άμυνα και ενισχύει τη διαλειτουργικότητα των θαλάσσιων δυνάμεων του ΝΑΤΟ», (σ.σ. όπου βλέπεις συλλογική άμυνα μετάφραζέ το συλλογική ιμπεριαλιστική επίθεση).

Από τουρκικής πλευράς, στα γυμνάσια με τη SNMG2, πήραν μέρος εκτός του προαναφερόμενου «Turgutreis», και άλλες δύο φρεγάτες, οι «Yavuz» και «Fatih», όπως και ένα τουρκικό υποβρύχιο, στοιχεία του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Η άσκηση περιελάμβανε αντιαεροπορική άμυνα, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, τακτικές πολέμου επιφανείας και προχωρητικών ελιγμών όπως και ασκήσεις επικοινωνίας.

Η ΝΑΤΟική αρμάδα αναμένεται να επιστρέψει για περιπολίες στη Μεσόγειο κάποια στιγμή «αργότερα αυτό το μήνα», όπως λέγεται από το ΝΑΤΟ, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η «ένταση» παραμένει σταθερή

ΚΙΕΒΟ. - ΜΟΣΧΑ.--

Ενώ τη Δευτέρα το βράδυ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωνε ότι τόσο η κυβέρνησή του όσο και η πλευρά των πολιτοφυλάκων έχουν αποσύρει το βασικό όγκο των βαρέων όπλων, χτες ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο κατήγγειλε ότι οι ρωσόφωνοι «συνεχίζουν να μεταφέρουν εντατικά οπλισμό και οβίδες πυροβόλων μέσω της σιδηροδρομικής διάβασης», αλλά και «να δημιουργούν αποθήκες οπλισμού» γύρω από το Ντονέτσκ. Αν και η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη πηγή, είναι σίγουρο ότι η εκεχειρία είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, όπως δύσκολο είναι και να γεφυρωθούν οι ενδοαστικές αντιθέσεις στην Ουκρανία, όπως και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που επέβαλαν μεγάλο «φόρο αίματος» στον ουκρανικό λαό.

Πάντως, ενδεικτικό των υψηλών «τόνων» που διατηρούνται μεταξύ Δύσης και Ρωσίας (καθώς η «κρίση» στην Ουκρανία είναι έκφραση των ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ από τη μία μεριά και καπιταλιστικής Ρωσίας από την άλλη) είναι η επισήμανση του Βρετανού ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ ότι «είμαστε τώρα αντιμέτωποι με ένα Ρώσο ηγέτη που δεν επιθυμεί να ενταχθεί στο διεθνές σύστημα, το οποίο βασίζεται σε κανόνες και διατηρεί την ειρήνη μεταξύ των εθνών, αλλά θέλει να το υπονομεύσει».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «Itar Tass», χτες, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, βρέθηκε στην Κριμαία και συγκεκριμένα στη Σεβαστούπολη, όπου επιθεώρησε την πρόοδο των κατασκευών υποδομών που προορίζονται για τις δυνάμεις του ρωσικού στρατού που θα εγκατασταθούν στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, ο Σοϊγκού έλαβε αναφορά από το ναύαρχο διοικητή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας «για την ετοιμότητα του στόλου, την πρόοδο στο σχηματισμό ομάδων πολλαπλών υπηρεσιών του στρατού, τον εξοπλισμό στρατιωτικών τμημάτων με νέα όπλα, όπως και τη δημιουργία των υποδομών για τον ελλιμενισμό νέων πλοίων και υποβρυχίων».

Τέλος, χτες, εμφανίστηκαν ρεπορτάζ και σε ρωσικά ΜΜΕ και πρακτορεία, σχετικά με διαφημιστικό ντοκιμαντέρ που πρόκειται να προβληθεί σε ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι, στο οποίο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται μεταξύ άλλων να δηλώνει: «Η κατάσταση στην Ουκρανία είχε γίνει τέτοια που αναγκαστήκαμε να ξεκινήσουμε προσπάθειες για επανένωση με την Κριμαία, γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την περιοχή και τον κόσμο να ζει εκεί στο έλεος της μοίρας, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε σε έναν οδοστρωτήρα εθνικιστών». Οι δηλώσεις του Πούτιν αφορούν συνεδρίαση που συγκάλεσε ο Ρώσος ηγέτης με ανώτατα στελέχη του στρατού, του υπουργείου Αμυνας κτλ, σχεδόν ένα μήνα πριν το δημοψήφισμα για την Κριμαία, που οδήγησε στην ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

ΡΩΣΙΑ
Αποχώρησε από τη «Συνθήκη Συμβατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη»

ΜΟΣΧΑ.--

Εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης ανακοίνωσε χτες βράδυ ότι διακόπτεται κάθε ρωσική δραστηριότητα στην ομάδα εμπειρογνωμόνων της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη, τερματίζοντας με τον τρόπο αυτό τη συμμετοχή της σε ένα από τα τελευταία όργανα που συμμετείχε στο πλαίσιο της συνθήκης ασφαλείας που υπογράφηκε το 1990.

Η απόφαση αναστολής της ρωσικής συμμετοχής τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 11 Μάρτη. Σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο, η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε ήδη από τη Λευκορωσία να εκπροσωπήσει τα ρωσικά συμφέροντα στην ομάδα εμπειρογνωμόνων της Συνθήκης. Ο ίδιος, ωστόσο, σημείωσε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη «δεν σημαίνει πως η Μόσχα αρνείται να συνεχίσει το διάλογο για τον έλεγχο των συμβατικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη εάν και όταν οι εταίροι μας είναι έτοιμοι»...

Η ρωσική συμμετοχή στη Συνθήκη ανεστάλη για πρώτη φορά το Δεκέμβρη του 2007, εξαιτίας των τότε πιέσεων ΝΑΤΟικών χωρών για αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Τρανσδνειστερία και τη Γεωργία.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΕΕ
Ο Δ. Αβραμόπουλος μιλά για μέτρα κατά της ανεργίας και της διαφθοράς!

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Πιέσεις για «πραγματικά αποτελέσματα στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος» και «αξιόπιστα μέτρα» για την αποτροπή νέας, πέραν της τωρινής μεταναστευτικής κρίσης χιλιάδων Κοσσοβάρων Αλβανών σε χώρες της ΕΕ ζήτησε χτες στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, ο Ελληνας Ευρωενωσιακός Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Ισα Μουστάφα, την πρόεδρο του προτεκτοράτου Ατιφέτε Γιαχγιάγκα, Κοσσοβάρους υπουργούς και στελέχη της ευρωενωσιακής αποστολής (EULEX) ο Δ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι εάν εκπληρωθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις τότε μόνον οι ηγέτες της ΕΕ θα πειστούν για την ανεμπόδιστη (άνευ βίζας) μετακίνηση των Κοσσοβάρων στις χώρες - μέλη. Σημείωσε επίσης ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλουν πολιτικές με στόχο την εδραίωση του «κράτους δικαίου» και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για τους νέους του προτεκτοράτου που πλήττονται δραματικά από την ανεργία. Επικαλέστηκε τις εκθέσεις της FRONTEX, τον τελευταίο μήνα, που καταγράφουν ότι οι παράνομες διελεύσεις Κοσσοβάρων από τα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας μειώθηκαν από 1.500 (που ήταν το Γενάρη - Φλεβάρη) σε 15 σε καθημερινή βάση.

Τέλος, σήμερα Κοσσοβάροι Αλβανοί πρώην αυτονομιστές ένοπλοι του ΟΥΤΣΕΚΑ έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν στην Πρίστινα διαμαρτυρία, με αίτημα τη δημοσιοποίηση καταλόγου με τα ονόματα εκείνων που έχουν καθεστώς «βετεράνου πολέμου».

Τα πρώην μέλη του ΟΥΤΣΕΚΑ ζητούν μηνιαίες αποδοχές για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο στο Κόσσοβο το 1998 και το 1999 και να ενημερωθούν για τη λίστα με τα ονόματα βετεράνων πολέμου που συντάσσει κυβερνητική επιτροπή, με επικεφαλής τον πρώην διοικητή του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου», Αγκίμ Τσέκου.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Επανέναρξη δομημένων διαπραγματεύσεων» θέλει ο Αϊντε

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα ένταση της «κινητικότητας» γύρω από το Κυπριακό αναμένεται να προκαλέσει η άφιξη του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που θα βρεθεί στην Κύπρο 16-18 Μάρτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της «Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ» στο νησί, ο Αϊντε θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες, τις διαπραγματευτικές τους ομάδες και άλλους. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ «προσβλέπει στην επικείμενη αυτή επίσκεψη σε μια ευκαιρία για συνέχιση του διαλόγου του με τους ηγέτες για την επανέναρξη των δομημένων διαπραγματεύσεων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η νέα επίσκεψη του Αϊντε αναμένεται, ενώ αυξάνονται οι δηλώσεις Κυπρίων, αλλά και άλλων αξιωματούχων, σχετικά με νέες «συνθήκες» που πιθανώς ευνοήσουν τη συνέχιση των συνομιλιών που σταμάτησαν το περασμένο φθινόπωρο, μετά την αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της Τουρκίας να δεσμεύσει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ και να αρχίσει σεισμογραφικές μελέτες με το πλοίο «Μπαρμπαρός». Τώρα, αξιωματούχοι βλέπουν ως «ευκαιρία» τη λήξη της (ανανεωμένης από το Γενάρη) τουρκικής NAVTEX και την προσωρινή διακοπή των γεωτρήσεων που κάνει η εταιρεία ΕΝΙ σε συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση.

Επιθετικοί

Στα Κατεχόμενα, η υποψήφια για την «προεδρία» του ψευδοκράτους Σιμπέλ Σιμπέλ (που είναι και «πρόεδρος της Βουλής» σήμερα) κάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να επιδείξει αποφασιστικότητα ανάλογη με εκείνη που έδειξε όταν το 2004 στήριξε το «σχέδιο Ανάν», αναφέροντας πως «η πρόταξη προϋποθέσεων για επιστροφή στις συνομιλίες έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα τού να είναι κάποιος συνομιλητής». Από τη μεριά του, ο «υπουργός Εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί συνεχίζει τις επαφές για «άρση της απομόνωσης», ζητώντας σε αυτήν την κατεύθυνση «δράση» από τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (πρόσφατα έκανε περιοδεία σε χώρες του Κόλπου). «Δεν υπάρχει λόγος για τις μεγάλες διεθνείς οργανώσεις να κρατούν απομονωμένους τους Τουρκοκύπριους. Υπάρχουν αποφάσεις που δηλώνουν ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να έχουν αμοιβαίες ή πολυμερείς σχέσεις με τους Τουρκοκυπρίους. Θέλουμε την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών. Αναμέναμε για δέκα χρόνια αλλά δεν έγιναν συγκεκριμένα βήματα», είπε μεταξύ άλλων. Αναφερόμενος, μάλιστα, σε συναντήσεις που είχε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε πως «υπενθύμισε στους αξιωματούχους της ΕΕ τις αποφάσεις που είχαν πάρει για το θέμα αυτό. Εχουν τους κανονισμούς τους όπως τον κανονισμό περί απευθείας εμπορίου που ετοίμασαν αλλά ποτέ δεν εφάρμοσαν». Δεν παρέλειψε ακόμα να θυμίσει ότι και η έκθεση που εξέδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ το Δεκέμβρη έβαζε θέμα άρσης της «απομόνωσης» του ψευδοκράτους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ