ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων την 1η Απρίλη

Συνεχίζονται οι περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα

Από προηγούμενη συγκέντρωση των συνταξιούχων
Από προηγούμενη συγκέντρωση των συνταξιούχων
Παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ.

Στο κάλεσμά τους οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις αναφέρουν: «Βρισκόμαστε για μια ακόμα φορά στους δρόμους του αγώνα και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, που τα έχουν τσακίσει οι πολιτικές που εφαρμόζονται με βάση τις εντολές της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, τα προβλήματα μένουν. Η ζωή μας χειροτερεύει παντού και από την υποβάθμιση παροχών Υγείας. Απορρίπτουμε τα ψεύτικα διλήμματα, το φόβο και τις ψεύτικες ελπίδες, προσφιλή τακτική των κυβερνήσεων. Δεν είμαστε επαίτες και δεν δεχόμαστε να ζήσουμε με τα ψίχουλα που τάζουν στο λαό. Απαιτούμε τώρα την άμεση καταβολή του Δώρου Πάσχα».

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί, φορομπηχτικοί νόμοι. Να αποκατασταθούν όλα τους τα δικαιώματα που έχουν σφαγιασθεί, μισθολογικά, ιατροφαρμακευτικά και κοινωνικά. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση αποφάσισαν οι συνταξιούχοι του Πειραιά ύστερα από μαζική σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ Πειραιά, ΟΑΕΕ Πειραιά, ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, ΟΑΕΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού, ΠΕΣ - ΝΑΤ, ΙΚΑ Σαλαμίνας.

Σε εξέλιξη οι συσκέψεις

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συσκέψεις των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων σε όλη τη χώρα. Στην Αττική, το πρόγραμμα έχει ως εξής: Την Παρασκευή 13/3, με τα συνταξιουχικά σωματεία σε Ηλιούπολη - Μπραχάμι - Γλυφάδα, στις 6 μ.μ. στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη. Την Κυριακή 15/3, στο Λαύριο, στις 10.30 π.μ. στο Μηχανουργείο. Την Τρίτη 17/3, σε Ν. Ιωνία - Ν. Φιλαδέλφεια, στις 10 π.μ. στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας. Την Τετάρτη 18/3, σε Ελευσίνα - Ασπρόπυργο - Μέγαρα, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας. Την Πέμπτη 19/3, σε Βύρωνα - Καισαριανή - Ζωγράφου, στις 11 π.μ. στον κινηματογράφο «Λουίζα». Την Κυριακή 22/3, οι συνταξιουχικές Ενώσεις Δημοσίου και ΟΑΕΕ της Αθήνας, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Τη Δευτέρα 23/3, στην Καλλιθέα στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημαρχείου.

Το πρόγραμμα των περιφερειακών συσκέψεων είναι το ακόλουθο. Σήμερα, Τετάρτη 11/3: Στην Κεντρική Μακεδονία, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλία, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στην Πελοπόννησο, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Τρίπολης. Στην Αιτωλοακαρνανία, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Αύριο Πέμπτη 12/3: Στην Κεντρική Μακεδονία, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης. Στην Ανατολική Μακεδονία, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Δράμας. Στην Πελοπόννησο, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Την Παρασκευή 13/3, στην Αλεξανδρούπολη με τα συνταξιουχικά σωματεία της Θράκης (Επιμελητήριο Εβρου, Λ. Δημοκρατίας 307). Την Τρίτη 17/3, με τις συνταξιουχικές οργανώσεις Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Εύβοιας, στη Θήβα (Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Θηβών) και στην Κρήτη, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Δωρεάν φάρμακο για όλους

Τέλος, σε ανακοίνωση για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι θα διαμορφώσει εισοδηματικά κριτήρια για τη συμμετοχή στα φάρμακα, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ σημειώνει:

«Καταγγέλλουμε αυτή την αλλαγή που ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση με το νέο χαράτσι σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, που και σ' αυτή την περίπτωση χρησιμοποιεί το παλιό κόλπο των "ρετιρέ" και "υπογείων" στην προσπάθεια να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό! Οι φτωχοί καλούνται άλλη μια φορά να πληρώνουν για τους φτωχότερους. Παλιές αντιλαϊκές συνταγές σε νέα κόπια. Οπως παλιά, από το 2012, είναι και η τωρινή "φρέσκια" ιδέα του υπουργού Υγείας, την οποία ο τότε μνημονιακός, όπως τον ονόμαζαν, ομόλογός του την υιοθετούσε (...) Απαιτούμε δωρεάν, ενιαίο, δημόσιο σύστημα Υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μακριά από εμπορευματοποίηση, χωρίς αποκλεισμούς».

Την Κυριακή η συγκέντρωση στο Κιλελέρ

Την 105η επέτειο του Κιλελέρ τιμά η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων με μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει, την Κυριακή 15 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων. Καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας να πάρουν μαζικά μέρος «συνεχίζοντας με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα τον αγώνα των κολίγων».

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο απευθύνει και το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας και για να διευκολύνει τη συμμετοχή των εργαζομένων δρομολογεί λεωφορείο που θα αναχωρήσει στις 10.30 π.μ., από την πλατεία Λαού.

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κοζάνη, σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ., οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, που συμμετέχουν στην ΠΑΣΥ. Καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά. Σε αντίστοιχη παρέμβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ στα Γιάννενα προχωρά, για τον ίδιο λόγο, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας σήμερα, στις 12 το μεσημέρι.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων οργανώνουν κινητοποίηση την Τρίτη 17 Μάρτη, στις 10 π.μ. στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με παράσταση διαμαρτυρίας των διοικήσεών τους, για την άμεση καταβολή όλων των χρωστούμενων αγροτικών ενισχύσεων.

Τέλος, σε σύσκεψη, με θέμα την αντιπλημμυρική προστασία, την προστασία της αγροτικής παραγωγής και τις διεκδικήσεις του αγροτικού κινήματος, καλούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας και ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Λοκρίδας, σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στο Τεχνικό Επιμελητήριο Λαμίας.

Ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι στα «Hondos Palace»

«Στον αέρα» και απλήρωτοι παραμένουν οι 130 εργαζόμενοι στα καταστήματα «Hondos Palace». Στο σύνολό τους έχουν να δουν μισθό από 6 έως 20 μήνες, ενώ για το 2014 δεν τους έχουν καταβληθεί επιδόματα αδείας και δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα. Πάνω από 75 εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και άλλοι 20 έχουν εξωθηθεί σε παραίτηση από την εργοδοσία, χάνοντας το δικαίωμα σε αποζημίωση. Τέλος, 30 εργαζόμενοι έχουν «απολυθεί» υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Στο μεταξύ, σε 5μηνη φυλάκιση για παρακώλυση της συνδικαλιστικής δράσης καταδικάστηκε ο Νίκος Χόντος, ιδιοκτήτης της εταιρείας «HONDOS», επειδή στις 21/10/2010 απέλυσε εργαζόμενη που ήταν δραστήριο μέλος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Δικάστηκε την Πέμπτη 26/2, μετά από αγωγή που κατέθεσε η απολυμένη εργαζόμενη και μετά την απόφαση άσκησε έφεση.

Η συγκεκριμένη εργαζόμενη, μαζί με άλλες, εκείνη την περίοδο, ως μέλη του κλαδικού σωματείου, οργάνωναν τις εργαζόμενες της επιχείρησης για να μην περάσουν οι αλλαγές των ατομικών τους συμβάσεων, με μείωση μισθών. Η προσπάθεια αυτή έφτασε σε κορύφωση με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων σε 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία. Η εταιρεία απάντησε με απόλυση περίπου 40 εργαζομένων, που στην πλειοψηφία τους ήταν δραστήριες και πρωτοπόρες εργαζόμενες.

Παρέμβαση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αχαΐας

Στην απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μειώσει ακόμα πιο πολύ τον αριθμό των συμβασιούχων που θα προσληφθούν για το 2015 και στη στάση της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής της Πάτρας για διεκδικήσεις που αφορούν στην ικανοποίηση αιτημάτων των εργαζομένων, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Αχαΐας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παραπέρα μείωση κατά 10% του έκτακτου προσωπικού, ενώ την ίδια ώρα στελέχη της συζητούν ακόμα και την κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης στους ΟΤΑ. Επίσης, δρομολογεί την εφαρμογή προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, μείωση κρατικών δαπανών ακόμα και στα νοσοκομεία, ενώ δε συζητά για κάλυψη απωλειών και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ακόμα, στο Δήμο Πατρέων η Δημοτική Αρχή προέβαλλε στο Δημοτικό Συμβούλιο αιτήματα όπως προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών του Δήμου και της μισθοδοσίας των εργαζομένων κ.λπ. Την πρόταση καταψήφισε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και η παράταξη της ΝΔ ψήφισε λευκό. Το Συνδικάτο καλεί όλα τα σωματεία των εργαζομένων στους ΟΤΑ «να πάρουν θέση και να καταδικάσουν την καταψήφιση των αιτημάτων μας».

Συνένοχοι στις απολύσεις Δήμος και κυβέρνηση

Την απόλυση άλλων 7 εργαζομένων στο ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ (Δημοτικός Οργανισμός Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού - Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο) του Δήμου Βόλου, προωθεί η δημοτική αρχή Μπέου, αξιοποιώντας σχετική πρόταση της Επιθεωρητού - Ελεγκτού Δημόσιας Διοίκησης. Αλλοι 7 εργαζόμενοι της ίδιας δημοτικής υπηρεσίας είχαν απολυθεί παλιότερα, επί δημαρχίας Σκοτινιώτη, οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας άρση της απόλυσής τους, αλλά δε δικαιώθηκαν. Ολοι οι εργαζόμενοι στο ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ ήταν με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) και σύμφωνα με την πρόταση της Επιθεωρητού, έληξε η απασχόλησή τους και πρέπει να απολυθούν. Ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, στον οποίο γνωστοποιήθηκε από τη δημοτική αρχή το σχετικό έγγραφο της Επιθεώρησης, δεν πήρε πολιτική απόφαση κατά της συνέχισης των απολύσεων, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα προχωρήσει σε επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Με εγκύκλιο που απέστειλε προς τη δημοτική αρχή Βόλου, αρκείται να την εγκαλέσει για πιθανές νομικές ευθύνες αν προχωρήσει στην απόλυση των εργαζομένων. Τη στάση της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης καταγγέλλει η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ