ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρεμβάσεις συνδικάτων για άνεργους και απλήρωτους

Σήμερα από τους ναυτεργάτες στον Πειραιά, αύριο από τους μεταλλεργάτες και την άλλη Πέμπτη από πέντε σωματεία της Αττικής

Από παλιότερη κινητοποίηση για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων

ΤΑΤΣΗΣ

Από παλιότερη κινητοποίηση για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων
Μια σειρά δράσεις και παρεμβάσεις, που έχουν στο επίκεντρο τους άνεργους και τους απλήρωτους εργαζόμενους, αναπτύσσουν τα συνδικάτα στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα:

  • Σε κινητοποίηση καλούν σήμερα Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Τερψιθέας του Πειραιά, μπροστά από το κτίριο του Οίκου Ναύτου, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων), ΠΕΠΡΝ (Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών) και ΠΕΣ/ΝΑΤ, για να συμπαρασταθούν στους ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών που διεκδικούν δεδουλευμένα. Στη συγκέντρωση καλεί και ο Σύλλογος Προσωπικού «Τζάνειου Νοσοκομείου». Κινητοποίηση για την καταβολή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών διοργανώνεται και στη Σάμο από το Εργατικό Κέντρο του νησιού, αύριο Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Καρλοβάσου.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας Διοικητικών Συμβουλίων και ανέργων του κλάδου στο υπουργείο Εργασίας θα κάνει αύριο Πέμπτη, στις 4.30 το απόγευμα, το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ζητώντας να δρομολογηθούν άμεσες λύσεις στα καυτά προβλήματα των ανέργων. «Η ανεργία, οι απλήρωτοι λογαριασμοί και το κομμένο ρεύμα - νερό, οι απειλές για κατασχέσεις είναι πια κανόνας και όχι εξαίρεση. Οι περισσότεροι από μας είμαστε χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποκλεισμένοι και από αυτό ακόμη το αγαθό των στοιχειωδών υπηρεσιών Υγείας για μας και τις οικογένειές μας» σημειώνει το Συνδικάτο και ανάμεσα σε άλλα διεκδικεί: Καταβολή τώρα σε όλους τους εργαζόμενους της Ν/Ε Βιομηχανίας του εποχικού επιδόματος σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 3041/21-10-2014 απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ, ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς καμία προϋπόθεση, αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο κ.ά.
  • Μαζική παρέμβαση για το ζήτημα της ανεργίας διοργανώνουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Μετάλλου, Επεξεργασίας Ξύλου, Ηλεκτροτεχνιτών και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, την Πέμπτη 19 Μάρτη, 4 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29). Η παρέμβαση αποφασίστηκε σε κοινή σύσκεψη των παραπάνω σωματείων της Αττικής την περασμένη βδομάδα. Τα συνδικάτα διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα: Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εκτακτο βοήθημα το Πάσχα για όλους τους ανέργους. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους κ.ά.
  • Συγκέντρωση ανέργων κι απλήρωτων οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Τρίτη 31 Μάρτη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του ΕΚΛ και μετά διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ, για τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης. Για την προετοιμασία της κινητοποίησης, η Διοίκηση του ΕΚ Λάρισας οργανώνει σύσκεψη προέδρων σωματείων την Παρασκευή 13 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΕΚΛ, όπου καλούνται και εκπρόσωποι φορέων από τις Λαϊκές Επιτροπές.
Συνελεύσεις - συσκέψεις
  • Η Γραμματεία Νομού Αχαΐας του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φωκαίας 26), με θέμα το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα μέχρι την Πρωτομαγιά.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» προχωρά σήμερα, Τετάρτη, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, με θέμα την κατάσταση που οδηγεί το νοσοκομείο σε λειτουργικό αδιέξοδο. Από τις 7 π.μ. έως τις 11 π.μ. θα ανασταλεί κάθε τακτική λειτουργία του νοσοκομείου (τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, τακτικά χειρουργεία, τακτικές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, διοικητικές και τεχνικές εργασίες, φαρμακείο, εργαστήρια).
  • Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 15 Μάρτη, στις 10 π.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).
  • Στην ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση καλεί το ΔΣ της Ενωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και περιχώρων, την Παρασκευή 13 Μάρτη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52). Αν δεν υπάρξει απαρτία, θα γίνει δεύτερη Γενική Συνέλευση στις 20 Μάρτη, ενώ οριστικά, με οποιοδήποτε αριθμό παρόντων, η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μάρτη, στον ίδιο χώρο και ώρα.
Συνέντευξη Τύπου αύριο Πέμπτη

Συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιάσουν τις διεκδικήσεις τους για μέτρα προστασίας των ανέργων και για άμεση υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στα επισιτιστικά καταστήματα και ζαχαροπλαστεία όλης της χώρας, θα δώσουν αύριο Πέμπτη η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων της Αττικής και τα προεδρεία των κλαδικών συνδικαλιστικών οργανώσεων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κέρκυρα, Ιωάννινα και Ζάκυνθο. Η συνέντευξη θα δοθεί στις 11 π.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος).

Η αξιοπρέπεια των ανέργων είναι ... «τρέλα»!

Τι σκοπεύει να κάνει η νέα συγκυβέρνηση για τους ανέργους; Πέρα απ' όσα έχει ανακοινώσει έως τώρα η αρμόδια αναπληρωτής υπουργός για την ...καταπολέμηση της ανεργίας, απάντηση σ' αυτό το ερώτημα δίνουν και δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με παρεμβάσεις τους χτες και προχτές. Η πρώτη αφορά τον υπουργό Εργασίας, Π. Σκουρλέτη. Με έγγραφο προς τη Βουλή, ενημερώνει σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου στα ζητήματα του κατώτατου μισθού, της ανεργίας και των ελαστικών μορφών εργασίας. Σε ό,τι αφορά τους ανέργους, γράφει ανάμεσα σε άλλα:

«Ως προς την πρόσβαση στην αγορά εργασίας ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που πραγματοποιεί ο ΟΑΕΔ για άνεργους (...) Ειδικά για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων (...) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την εφαρμογή του Προγράμματος "Εγγύηση για τη νεολαία". Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια νέα και ρηξικέλευθη πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η οποία εξασφαλίζει ότι όλοι οι νέοι κάτω των 26 ετών, που βρίσκονται εκτός συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης, αλλά και εκτός αγοράς εργασίας, θα λαμβάνουν μια συγκεκριμένη ποιοτική προσφορά με σκοπό την απομάκρυνσή τους από την κατάσταση ανεργίας εντός τεσσάρων μηνών αφότου εξέρχονται από την επίσημη εκπαίδευση ή καθίστανται άνεργοι. Κάθε προσφορά αποτελεί μέρος ενός συνόλου ad hoc δράσεων που αφορούν σε προώθηση ή επαναπροώθηση στην αγορά εργασίας, σε μαθητεία, πρακτική άσκηση ή σε συνέχιση της εκπαίδευσης».

Ολα όσα περιγράφει ο Π. Σκουρλέτης είναι συνταγές δοκιμασμένες στην ΕΕ και την Ελλάδα. Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών», όποια μορφή κι αν παίρνουν, θα ξεχωρίζαμε τα εξής: Οι εργοδότες, κύρια οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, εξασφαλίζουν φτηνό εργατικό δυναμικό μέσω της μαθητείας ή της επιδοτούμενης εργασίας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο άνεργος κάνει μια βραχύχρονη «περαντζάδα» απ' αυτά τα προγράμματα και στη συνέχεια επιστρέφει στην ανεργία. Σε πολλές περιπτώσεις, οι νέοι που συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα και με διάφορες προφάσεις. Συνήθως δουλεύουν ως εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και το χαρτζιλίκι που παίρνουν δεν φτάνει ούτε για τα καθημερινά τους έξοδα. Πόσο μάλλον για να σχεδιάσουν τη ζωή τους, να κάνουν οικογένεια, να βάλουν πιο μακροπρόθεσμους στόχους. Την ίδια ώρα, η ανεργία παραμένει σταθερά «στο ταβάνι».

Αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να βαρύνει στη συνείδηση κάθε ανέργου, κύρια των νέων, ακόμα κι αν κάτω από την πίεση της ανεργίας αντιμετωπίζουν ως διέξοδο την απασχόληση για λίγους μήνες μέσα από τα προγράμματα που διαφημίζει ο Σκουρλέτης. Δεν είναι αυτοί που ευθύνονται για το γεγονός ότι είναι άνεργοι και σίγουρα δεν είναι η μοίρα τους να βολοδέρνουν μια ζωή από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, μόνο και μόνο για να έχουν οι εργοδότες ακόμα φτηνότερους εργαζόμενους και για να τους «εξαφανίζουν» παροδικά από τις λίστες της ανεργίας. Και επειδή στην ανεργία δεν βρέθηκαν από επιλογή τους, αλλά τους πέταξε εκεί το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που παράγει άναρχα και λειτουργεί μόνο για το κέρδος, έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν από την κυβέρνηση μέτρα ουσιαστικής προστασίας για όσο παραμένουν άνεργοι.

Απέναντι σ' αυτές τις διεκδικήσεις, οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου ήταν άτεγκτες. Τι άλλαξε με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Απολύτως τίποτα! Το επιβεβαιώνει η παρέμβαση, προχτές το βράδυ, του Ν. Φίλη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε τηλεοπτική εκπομπή. Οταν στριμώχτηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Γκιόκα να απαντήσει αν η κυβέρνηση θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου του Κόμματος για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, ανάμεσα σ' αυτά και η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, ο Ν. Φίλης βγήκε από τα ρούχα του. «Θέλετε επίδομα 600 ευρώ για κάθε άνεργο. Εχουμε 1,5 εκατ. άνεργους, επί 14 (σ.σ. επιδόματα το χρόνο), επί 600, είναι 14 δισ. ευρώ. Τέτοια δεν ψηφίζουμε. Είναι τρέλες!».

Τι είναι «τρέλες», σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ; Να έχει ο άνεργος και η οικογένειά του ένα ελάχιστο εισόδημα, που, μαζί με τα άλλα μέτρα που διεκδικεί το ταξικό κίνημα, θα του επιτρέπει να κουμαντάρει κάπως την καθημερινότητα μέχρι να ξαναβρεί δουλειά. «Τρέλα» είναι, επίσης, για τον ΣΥΡΙΖΑ να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι που έριξαν το επίδομα ανεργίας στα Τάρταρα. «Τρέλα» είναι να έχουν όλοι οι άνεργοι το επίδομα και όχι ένας στους δέκα, όπως συμβαίνει σήμερα. Αποδεικνύεται ότι και η νέα συγκυβέρνηση κοστολογεί πολύ φτηνά την «αξιοπρέπεια», την οποία κατά τ' άλλα καμαρώνει ότι ...ενέπνευσε ξανά στο λαό.


Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ