ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταδικάζει την επέμβαση ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, o ευρωβουλευτής του KKE Γ. Τούσσας επισήμανε τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δράση των ναζιστικών - φασιστικών δυνάμεων, την αντικομμουνιστική εκστρατεία που κλιμακώνεται με την επιδίωξη απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας και της κομμουνιστικής ιδεολογίας, τις ενέργειες βανδαλισμού σε βάρος μνημείων του Λένιν και άλλων αντιφασιστικών σοβιετικών μνημείων, που διαδραματίζονται στην Ουκρανία.

Η αναρρίχηση στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, με τη στήριξη ΕΕ και ΗΠΑ, αντιδραστικών φασιστικών δυνάμεων, όπως ο "Δεξιός Τομέας" και το κόμμα "Σβόμποντα", ιδεολογικοί απόγονοι των ναζί, χρησιμοποιούνται για την προώθηση των γεωπολιτικών στόχων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην Ευρασία.

Το ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε προσπάθεια απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας και της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Το ΚΚΕ καταδικάζει την ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, εν μέσω όξυνσης της σφοδρής αντιπαράθεσης με την καπιταλιστική Ρωσία, για τον έλεγχο των αγορών, της ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της, που εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους πολεμικής σύρραξης, με τραγικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής.

Ο εργαζόμενος λαός της Ουκρανίας πρέπει να οργανώσει τη δική του αυτοτελή πάλη, με κριτήριο τα συμφέροντά του και όχι με κριτήριο ποιον ιμπεριαλιστή επιλέγει το ένα ή άλλο τμήμα της αστικής τάξης της Ουκρανίας. Να χαράξει το δρόμο για το σοσιαλισμό, που αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προετοιμασίες στην Κριμαία για την ένωση με τη Ρωσία

Αντιδράσεις των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών και ανησυχία και για άλλες πόλεις στα ανατολικά

Από διαδήλωση υπέρ της ένωσης με τη Ρωσίας στη Συμφερούπολη
Από διαδήλωση υπέρ της ένωσης με τη Ρωσίας στη Συμφερούπολη
ΚΙΕΒΟ - ΚΡΙΜΑΙΑ.--

Οξύνεται καθημερινά το κλίμα στην Ουκρανία, που έχει βρεθεί στη δίνη μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσία που τη διεκδικούν για τη γεωστρατηγική της θέση και τον πλούτο της και ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης για την επιλογή ιμπεριαλιστικού κέντρου. Το προετοιμαζόμενο για την Κυριακή δημοψήφισμα στη Χερσόνησο της Κριμαίας των 2 εκατομμυρίων, όπου κυριαρχεί το ρωσόφωνο στοιχείο και όπου αναμένεται να επικρατήσει η άποψη της ένωσης με τη Ρωσία είναι η αιχμή της νέας έντασης. Η νέα αστική εξουσία, των φιλοδυτικών, εθνικιστών και φασιστικών δυνάμεων, που ανέτρεψαν τον Πρόεδρο Β. Γιανουκόβιτς με την ανοιχτή επέμβαση των ΕΕ και ΗΠΑ θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν το δημοψήφισμα, βλέποντας τη «φωτιά»» των διαθέσεων για ένωση με τη Ρωσία να διευρύνεται σε πολλές πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας. Ετσι, χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα παράνομο, όπως κάνουν και όλοι οι ευρωατλαντικοί ιμπεριαλιστές ηγέτες. Από την πλευρά της, η Ρωσία αξιοποιεί τα έντονα αντιφασιστικά αισθήματα των ρωσόφωνων και όχι μόνο των ανατολικών περιοχών που έζησαν τη ναζιστική θηριωδία με εκατομμύρια θύματα και προωθεί τα δικά της συμφέροντα για λογαριασμό, βέβαια, της αστικής τάξης.

Σε αυτό το έδαφος, συνεχίζονται οι στρατιωτικοπολιτικές και διπλωματικές κινήσεις και επαφές. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε αυτές τις μέρες τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στους οποίους επανέλαβε τη θέση του ότι οι κινήσεις των αρχών της Κριμαίας ήταν σύμφωνες με το διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη δημιουργία μιας ομάδας επαφών για τη διευθέτηση της κατάσταση στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, επισήμανε την έλλειψη της όποιας δράσης των σημερινών αρχών του Κιέβου για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς των υπερεθνικιστών και των ακραίων δυνάμεων στην πρωτεύουσα και σε πολλές περιοχές, ενώ το ΥΠΕΞ της Ρωσίας μίλησε για ατιμώρητα εγκλήματα των φασιστών, του «Δεξιού Τομέα» στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, επικοινώνησε με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινιπίγκ, αλλά το μόνο που εισέπραξε από αυτόν ήταν ότι απαιτείται να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες.

Ο ανατραπείς Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε ότι σήμερα θα κάνει δηλώσεις από την πόλη Ροστόφ επί του Ντον αλλά δεν έχει δοθεί η ακριβής ώρα για λόγους ασφαλείας.

Στις ΗΠΑ ο Γιάτσενιουκ

Από την άλλη, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στις ΗΠΑ την Τετάρτη «με στόχο την επίλυση της κρίσης που συντελείται στις διμερείς και πολυμερείς μας σχέσεις». Ταυτόχρονα, ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Ντεσχίτσια, μίλησε για πιθανότητα υπογραφής συμφωνίας εταιρικής σχέσης Ουκρανίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, έως τις 21 Μάρτη. Επίσης, αργά χτες το βράδυ αναμενόταν να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία.

Κινήσεις παγίωσης δεδομένων

Στην ίδια την Ουκρανία συνεχίζονται μεγάλες διαδηλώσεις σε πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας (Χαρκόβο, Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Σεβαστούπολη, Συμφερούπολη κ.λπ. ) υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και συγκρούσεις με οπαδούς της κυβέρνησης του Κιέβου. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι κινήσεις του ρωσικού στρατού (άνδρες χωρίς διακριτικά).

Σύμφωνα με Ουκρανούς συνοριοφύλακες στη Δυτική Κριμαία, βάση πυραύλων τέθηκε υπό τον έλεγχο Ρώσων. Οι ουκρανικές δυνάμεις προς το παρόν πραγματοποιούν ασκήσεις και ο υπουργός Αμυνας της νέας αστικής εξουσίας Ιχόρ Τενιούκ δηλώνει ότι δεν «προβλέπεται καμία μετακίνηση, καμία αναχώρηση των ενόπλων δυνάμεων για την Κριμαία».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Συνεργάζεται» και «συναποφασίζει» με ΕΕ και ΝΑΤΟ

Σημαντικότερο ρόλο επιχειρεί να διαδραματίσει η ελληνική κυβέρνηση στην επέμβαση των ΗΠΑ και ΕΕ στην Ουκρανία, στον ανταγωνισμό τους με την καπιταλιστική Ρωσία και όσα έχουν ακολουθήσει εκεί, προσπαθώντας να διευρύνει τα πεδία δράσης ντόπιων μονοπωλιακών συμφερόντων.

Χαρακτηριστικά όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Real News», o υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος, θυμίζουμε, μετείχε πρόσφατα στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ και σε αυτή του ΝΑΤΟ, όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Είπε ο Ελληνας ΥΕΘΑ στη συνέντευξή του: «Αν και όλα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι γίνεται μια προσπάθεια από πλευράς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση με συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να βρεθεί διπλωματική διέξοδος, η ρωσική πλευρά επιμένει στις δικές της θέσεις». Το ερώτημα δεν πρέπει να είναι αν "ακολουθούμε" τους εταίρους, αλλά εάν συνεργαζόμαστε και συναποφασίζουμε με αυτούς», αναδεικνύοντας το βασικό ρόλο που ήδη παίζει η ελληνική κυβέρνηση στην υπόθεση, αλλά και τις βλέψεις της να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο.

Αλλωστε, αναφερόμενος στις ενέργειες της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ για το ζήτημα της Ουκρανίας, είπε: «(...) πάντοτε η εκάστοτε προεδρία της ΕΕ έχει περιθώρια πρωτοβουλιών (...) Ακόμη και σήμερα, η προεδρεύουσα χώρα έχει τη δυνατότητα συντονισμού και παρακολούθησης, μαζί με την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, των αποφάσεων της ΕΕ».

Βέβαια, δείχνοντας και τις εύθραυστες ισορροπίες που επιχειρεί να κρατήσει η κυβέρνηση, πάντα για λογαριασμό συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης, σημείωσε: «(...) βεβαίως η Ελλάδα κρατάει διαύλους με τους Ρώσους και τους Ουκρανούς (...) έχει και ειδικό ενδιαφέρον πολιτιστικό και κυρίως οικονομικό. Φανταστείτε το ερχόμενο καλοκαίρι να έχουμε 1,5 εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες. Τι σημαίνει αυτό για εμάς; Λιγότερο συνάλλαγμα, λιγότερο τουρισμό, λιγότερη ανάπτυξη, σε μια κρίσιμη καμπή εξόδου της Ελλάδος από την κρίση».

ΣΥΡΙΑ
Απελευθερώθηκαν οι μοναχές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Επέστρεψαν νωρίς χτες το πρωί στη Συρία, σε καλή κατάσταση, μετά από τέσσερις μήνες ομηρίας, οι 13 ορθόδοξες μοναχές που είχαν απαχθεί τον περασμένο Δεκέμβρη στη Μααλούλα από ισλαμιστές ενόπλους του «Μετώπου αλ Νούσρα».

Ο επικεφαλής των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας, στρατηγός Αμπάς Ιμπραχίμ, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, επιβεβαίωσε ότι η απελευθέρωση των μοναχών κατέστη εφικτή με αντάλλαγμα την παράδοση 150 αιχμαλώτων από τις συριακές στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Οι έως πρότινος όμηροι κρατούνταν στο Γιαμπρούντ, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο. Δήλωσαν ότι οι απαγωγείς τους συμπεριφέρθηκαν καλά και δεν τις κακομεταχειρίστηκαν. Το ίδιο 24ωρο, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε, έπειτα από σκληρές μάχες ενός μήνα, την τοποθεσία Ζάρα, κοντά στο περίφημο πύργο των Σταυροφόρων στην περιοχή της Χομς.

ΙΡΑΝ - ΕΕ
Επιφυλακτική η Αστον

TEΧΕΡΑΝΗ.--

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο επίσκεψη στο Ιράν, αντιμετωπίζοντας με επιφυλάξεις το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Μετά τις συναντήσεις της με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, η Αστον, αφού χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την πρόσφατη προσωρινή συμφωνία ανάμεσα σε Ιράν και τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία, σημείωσε πως η επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης θα είναι δύσκολη και θα συναντήσει προκλήσεις, δίχως, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, να υπάρχει εγγύηση για την επιτυχή έκβασή τους. Η ίδια κατέληξε ότι «είναι πολύ σημαντικό ο ιρανικός λαός να υποστηρίζει τη δουλειά του υπουργού Εξωτερικών και της ομάδας του και με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στη δική μου δουλειά να ορίσουμε στόχο μας να καταφέρουμε να πετύχουμε»...

Είναι η πρώτη φορά που η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια επισκέπτεται το Ιράν από το 2009, οπότε ανέλαβε το συγκεκριμένο αξίωμα.

Σε αντίθεση με την Αστον, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, προβλέποντας αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων και πιθανή τελική συμφωνία «μέσα στους επόμενους τέσσερις-πέντε μήνες ή και νωρίτερα».

Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 17/3.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ