ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάρτη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Στιγμές και Αποτυπώματα

Το χαρακτικό της κόσμο, ξετυλίγει για μια ακόμη φορά η Λιάνα Παπαϊωάννου, με την έκθεσή της, που φιλοξενείται στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7). Πρόκειται για την 18η ατομική της έκθεση, με «Στιγμές και Αποτυπώματα» μέσα από ένα οδοιπορικό ζωής και Τέχνης.

H Λιάνα Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Aθήνα και σπούδασε στην AΣΚΤ, με δάσκαλο τον K. Γραμματόπουλο. Στο διάστημα 1968-1975, ήταν βοηθός στην AΣKT στην έδρα της Xαρακτικής. Tο 1977, με υποτροφία, συμπλήρωσε τις σπουδές της στη λιθογραφία στο Iνστιτούτο «TAMAPINT» του Nέου Mεξικού, με καθηγητές τους Γκάρο Aντρεζιάν και Tζον Σόμερς. Εχει στο ενεργητικό της: 17 ατομικές εκθέσεις σε Aθήνα, Θεσσαλονίκη, Hράκλειο και Xανιά Kρήτης, Λευκωσία της Kύπρου, Ποτένζα Iταλίας και Mαδρίτη Iσπανίας.

Εχει συμμετάσχει: Σε 14 Διεθνείς εκθέσεις στην Eυρώπη, στις Hνωμένες Πολιτείες της Aμερικής, στη Mόσχα, στην Eθνική Πινακοθήκη Bαρσοβίας και στην «Πύλη Aμμοχώστου» Λευκωσίας Kύπρου. Σε 9 Mπιενάλε, στο Παρίσι, στη Λουμπλιάνα και τη Bάρνα της Γιουγκοσλαβίας, στη Γερμανία (Bερολίνο), στο Mαϊάμι της Φλόριδας και στη Mπιέλα της Iταλίας. Εχει πάρει βραβείο έγχρωμης Ξυλογραφίας στο Διεθνή Διαγωνισμό Xαρακτικής στη Φερόλ της Iσπανίας, δύο φορές, σε δύο συνεχόμενες συμμετοχές της. Εργα της βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24/3 - Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11-2 μ.μ. & 6-9 μ.μ. Τετάρτη, Σάββατο: 11-3 μ.μ.


ΑΤΖΕΝΤΑ 11/3
Κυριακή 11/3
  •  Νικηφόρος Βρεττάκος
    Νικηφόρος Βρεττάκος
    Στο φουαγέ της Λυρικής Σκηνής, η σοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου, ο ηθοποιός Θανάσης Δόβρης, και ο πιανίστας Απόστολος Παληός αντιπαραθέτουν στην παραδοσιακή δομή μιας βραδιάς τραγουδιού ένα θεατρικό δρώμενο. Θ' ακουστούν έργα των Franz Schubert, Robert Schumann, Johannes Brahms, Franz Liszt, Henri Duparc και Hugo Wolf. Είσοδος ελεύθερη.
  • Τέσσερις ακόμη βραδιές (11, 16, 17, 18) μένουν για όσους δεν πρόλαβαν τη μουσική παράσταση «Σε Μπλε Βελούδο», που παρουσιάζουν η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη στο «Παλλάς».
  • Η Μάρθα Αργκεριχ, συγκλονιστική ερμηνεύτρια πιάνου, μαζί με κορυφαίους σολίστ και νέους ταλαντούχους μουσικούς, ξετυλίγει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα μουσικής δωματίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Μότσαρτ, Ραβέλ, Σοστακόβιτς, Σούμαν, Καμπαλέφσκι και Χάιντν και το αυριανό Στραβίνσκι και Μπαχ.
Δευτέρα 12/3
  • Στη μνήμη της Καίτης Κοπανίτσα, που «έφυγε» πρόσφατα, έχοντας διδάξει δεκάδες νέους τραγουδιστές, εκ των οποίων πολλοί κάνουν διεθνή καριέρα, είναι αφιερωμένη η βραδιά (8 μ.μ.), στην αίθουσα «La Divina» του Ατενέουμ. Οι Μαρία Γουσέτη, σοπράνο, Ελενα Μαραγκού, μέτζο σοπράνο και Χάρης Αδριανός, βαρύτονος, λυρικοί τραγουδιστές που σπούδασαν μαζί της, ερμηνεύουν έργα των F. Schubert, W.A. Mozart, B. Britten κ.α. Είσοδος ελεύθερη.
Τρίτη 13/3
  • Το κορυφαίο έργο των Μπέρτολτ Μπρεχτ - Κουρτ Βάιλ «Ανοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνι» - σαρκαστική αναπαράσταση του καπιταλισμού - παρουσιάζεται (13,15, 17/3), από τους Καταλανούς «La Fura dels Baus», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Τριάντη), εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του Μεγάρου με το «Teatro Real» της Μαδρίτης. Σκηνοθεσία: Λα Φούρα ντελς Μπάους (Αλεξ Ογέ - Κάρλους Παντρίσσα), σκηνικά: Αλφονς Φλόρες, κοστούμια: Γιούκ Καστέλ, μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου. Συμμετέχει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ.
  • Γιάννης Ιωάννου - Καλλιόπη Βέττα
    Γιάννης Ιωάννου - Καλλιόπη Βέττα
    Οι «Opera Chaotique» επιστρέφουν στο «Half Note», ξετυλίγοντας την πιο κωμική χαοτική όπερα, για 3 Τρίτες του Μάρτη (13, 20, 27/3). Μέσα σε τρεις πράξεις ο Δον Ζουάν και η Κάρμεν, το Φάντασμα της Οπερας, ο Figaro κ. ά. μπλέκουν σε περιπέτειες και πρωταγωνιστούν σε μια σουρεαλιστική κωμικοτραγική ιστορία. Από την Οπερα του 18ου και 19ου, στη γένεση της Τζαζ στη Νέα Ορλεάνη στις απαρχές του 1900, ως τα Βερολινέζικα Καμπαρέ της δεκαετίας του '20 και '30.
  • Ρεσιτάλ για δύο πιάνα δίνουν οι Μάγδα Νικολαΐδου και η Ιωάννα Μαρία Αβραάμ, στις 8μ.μ., στην αίθουσα «La Divina» του Ατενέουμ. Ερμηνεύουν τα Ταγκό για 2 πιάνα του A. Piazzolla, τη Σουίτα από το «Ονειρο Καλοκαιρινής νύχτας» του Περικλή Κούκου και η Σουίτα «Σκαραμους» του D. Milhand.
  • Εργαστήριο παραδοσιακής τουρκικής μουσικής από τον δεξιοτέχνη στο σάζι, Τζιχάν Τούρκογλου, σήμερα και αύριο (4-7 μ.μ.) στον πολυχώρο «διέλευσις».
Τετάρτη 14/3
  • Ολοήμερο αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο πραγματοποιείται στο «Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» (2ας Μεραχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου στον Πειραιά, 210 4297.540). Θα χαιρετίσουν: Μαριλένα Λασκαρίδου, Κική Δημουλά, Γρηγόρης Σκαλκέας. Θα μιλήσουν: Vincenzo Rotolo, Κατερίνα Τικτοπούλου, David Conolly κ.ά. Ποιήματα του Ν. Βρεττάκου διαβάζει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, ενώ θ' ακολουθήσει μουσική βραδιά με μελοποιήσεις των Τερψιχόρης Παπαστεφάνου και Τατιάνας Ζωγράφου. Τραγούδι: Δάφνη Πανουργιά, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Ελένη Καραβούζη. Είσοδος ελεύθερη.
  • «Ανοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνι» των Μπρεχτ - Βάιλ
    «Ανοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνι» των Μπρεχτ - Βάιλ
    Στο πλαίσιο του κύκλου «Τα Κουαρτέτα εγχόρδων του L. van Beethoven», στον «Παρνασσό» το Κουαρτέτο Αθηνών παρουσιάζει το Κουαρτέτο Εγχόρδων σε σολ μείζονα αρ. 2, το Κουαρτέτο Εγχόρδων σε σι ύφεση μείζονα αρ. 6, από το έργο 18, και το Κουαρτέτο Εγχόρδων σε μι ύφεση μείζονα αρ. 10, έργο 74 του μεγάλου μουσουργού.
Πέμπτη 15/3
  • Δύο μορφές της τζαζ, ο πιανίστας - συνθέτης Τσικ Κορία και ο βιμπραφωνίστας Γκάρι Μπάρτον, προσκαλούν σε μια ανεπανάληπτη «συνομιλία» (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
  • Ο Βαγγέλης Γερμανός ανεβαίνει (10 μ.μ.) στη σκηνή της «Αυλαίας» με καινούργια τραγούδια και όλα τα παλιά που έχουμε αγαπήσει.
Παρασκευή 16/3
  • Συνεχίζονται (μέχρι 6/4, 10.30 μ.μ.) οι συναυλίες του Δημήτρη Ζερβουδάκη (κάθε Παρασκευή), στην «Αυλαία». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του, από την αρχή της πορείας του μέχρι και σήμερα. Μαζί του η νέα ταλαντούχος δημιουργός και ερμηνεύτρια Σοφία Γεωργαντζή.
  • Συναυλιακό διήμερο, σήμερα και αύριο, του Σταμάτη Κραουνάκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με επίσημη καλεσμένη την Ξανθίππη Καραθανάση.
  • Μπασιστική συνεύρεση πολύ υψηλού επιπέδου, στο «ΑΘΗΝΑ Live» (Λ. Ποσειδώνος 3 - Παραλία Ν. Φαλήρου- Μοσχάτου, 210 4813.605). Σήμερα και αύριο, το Yiorgos Fakanas Group φιλοξενεί τον Dominique Di Piazza, έναν από τους σημαντικότερους μπασίστες διεθνώς. Μαζί του παίζουν: Γιώργος Φακανάς (bass) - Τάκης Πατερέλης (saxes) - David Lynch (saxes)- Δημήτρης Σεβδαλής (keyboards) - Πάνος Βασιλόπουλος (drums).
  • Ο Παύλος Παυλίδης και οι B - Movies πραγματοποιούν συναυλιακό διήμερο, σήμερα και αύριο στο «Gagarin» (Λιοσίων 205, 215 5400.888). Παρουσιάζουν τραγούδια από τις προσωπικές δισκογραφικές δουλειές του Π. Παυλίδη, από την εποχή των «Ξύλινων Σπαθιών» και καινούρια ακυκλοφόρητα κομμάτια.
Σάββατο 17/3
  • Χ. Αλεξίου, Δ. Γαλάνη
    Χ. Αλεξίου, Δ. Γαλάνη
    Αφιέρωμα (10 μ.μ.) στη μελοποιημένη ποίηση, στον «Ιανό» (Σταδίου 24), με την Καλλιόπη Βέττα (τραγούδι). Μαζί της ο συνθέτης Γιάννης K. Ιωάννου στο πιάνο και ο ηθοποιός Νίκος Σιδέρης (απαγγελία). Φιλική Συμμετοχή: Δημήτρης Ερατεινός.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ