Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάρτη 2012 - αριθ. φύλλου: 11206

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Ποιος φοβάται τον Μπρεχτ

Στη συγκυρία της γενικής «αναθεώρησης» και ακρωτηριασμού της επαναστατικής τέχνης από όλα τα αιχμηρά και ανατρεπτικά συστατικά της, θα ήταν περίεργο να γλιτώσει ο Μπρεχτ. Ειδικά μάλιστα αυτός -όντας ο κορυφαίος καλλιτεχνικός εκφραστής της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας- δέχεται στις μέρες μας τη μεγαλύτερη και πιο κραυγαλέα στρέβλωση του έργου του. Από αυτή την ενορχηστρωμένη, εντός και εκτός της χώρας μας, εκστρατεία «αποχαρακτηρισμού» του Μπρεχτ δε θα μπορούσε να απουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη συζήτηση που διοργάνωσε με αφορμή την επικείμενη παράσταση της όπερας των Μπρεχτ - Βάιλ «Ανοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνι». Επιχείρησαν να σβήσουν το γεγονός ότι το έργο του Μπρεχτ είναι ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο άρρηκτα δεμένο με την ανάγκη της ανερχόμενης κοινωνικής τάξης, της εργατικής, να συλλάβει την κοινωνική πραγματικότητα σε όλη την έκταση και το βάθος της.

Η απάντηση βρίσκεται στα λόγια του ίδιου του Μπρεχτ: «Οποιος σήμερα, για να δώσει μια ψεύτικη εντύπωση αντικειμενικότητας παριστάνει το «μη στρατευμένο», φτάνει μια ακριβέστατη παρατήρηση για να ξεσκεπαστεί σαν εκπρόσωπος μιας αθεράπευτα υποκειμενικής σκοπιάς, σκοπιάς που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα ενός μηδαμινού κομματιού της ανθρωπότητας. Αντικειμενικά, θα έχει προδώσει τα συμφέροντα ολάκερης της ανθρωπότητας με την στάση του υπέρ της διατήρησης των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων ιδιοκτησίας και παραγωγής».


ΣΕΛ.  5


ΘΕΑΤΡΟ
«Ταξείδιον» ζωής και τέχνης

ΣΕΛ.  6
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Εμπαιγμός στην Τέχνη και τους εργάτες της

Η λεγόμενη «νέα πολιτιστική πολιτική» αποσκοπεί στη συμμαχία αστικού κράτους και κεφαλαίου για τη χειραγώγηση της σύγχρονης δημιουργίας και προσαρμογή της στις ορέξεις των μονοπωλίων «πολιτιστικής βιομηχανίας».


ΣΕΛ.  4  -  5
ΠΑΡΙΣ ΠΡΕΚΑΣ
Πολύπλευρος και ασυμβίβαστος δημιουργός

ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Θηλαστικά που βλέπουν τις υπεριώδεις ακτίνες!

ΣΕΛ.  9
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - FIFA
Λίφτινγκ... στο προϊόν για καλύτερη εκμετάλλευση

ΣΕΛ.  7
ΠΑΜΕ - ΟΓΕ
Δράση για τις ανάγκες των γυναικών του λαού

ΣΕΛ.  16


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org