ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παραπονιέται στο ΠΑΣΟΚ για υπονόμευση της συναίνεσης!

«Θέλουμε τον κόσμο των επιχειρήσεων πρωταγωνιστή», δήλωσε απερίφραστα χτες ο Α. Σαμαράς

Σε κάθε ευκαιρία, η ΝΔ επιβεβαιώνει τη στρατηγική της ταύτιση με το ΠΑΣΟΚ. Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμιά συναίνεση στην πολιτική που ενιαία υπηρετούν ο δικομματισμός και οι σύμμαχοί του
Σε κάθε ευκαιρία, η ΝΔ επιβεβαιώνει τη στρατηγική της ταύτιση με το ΠΑΣΟΚ. Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμιά συναίνεση στην πολιτική που ενιαία υπηρετούν ο δικομματισμός και οι σύμμαχοί του
Ευθύνες στην κυβέρνηση για υπονόμευση του κλίματος συναίνεσης καταλογίζει η ηγεσία της ΝΔ. Ταυτόχρονα, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της να ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στο αντιλαϊκό της έργο, εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, την υποστήριξή της στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και προειδοποιώντας ότι δεν αρκούν τα «εργαλεία» για τη διαχείριση του χρέους (παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, μείωση επιτοκίων, επαναγορά ομολόγων), για τα οποία πάντως διεκδικεί την πατρότητα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ εξαπέλυσε φραστική επίθεση κατά του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι τορπιλίζει το κλίμα συναίνεσης που είχε επιτευχθεί κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ την περασμένη Τρίτη. «Μετά τη συνάντηση και ενώ υπάρχει μια συναίνεση στα αυτονόητα (επιμήκυνση, ευρωομόλογα κλπ.), τα οποία έχουμε πει εμείς πρώτοι, την επομένη στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξε η αναφορά στον Α. Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός έβαλε φωτιά. Για εμάς αυτό είναι αδιανόητο. Τορπιλίζει τη συναίνεση», παραπονέθηκε ο Γ. Μιχελάκης.

Τα φιλομονοπωλιακά μέτρα με τα οποία η ΝΔ επιθυμεί να εμπλουτίσει το μνημόνιο επανέφερε ο Α. Σαμαράς, μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση επιχειρηματιών. Μεταξύ άλλων ζήτησε από την κυβέρνηση να επιστρέψει άμεσα στους ιδιώτες 4 δισ. ευρώ που αποτελούν όπως είπε ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2010, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις, όπως και να μειωθούν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, ενώ αντιτάχθηκε στην έκτακτη εισφορά, ζητώντας «στήριξη και αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας». Ταυτόχρονα, κάλεσε τους επιχειρηματίες να σταθούν στο πλευρό της ΝΔ, λέγοντας «θέλουμε τον κόσμο των επιχειρήσεων πρωταγωνιστή»!

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος εξέφρασε την υποστήριξή του στις δηλώσεις του Ο. Ρεν στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει «αποφασιστική στροφή στις διαρθρωτικές αλλαγές το επόμενο διάστημα», καθώς και υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος υπεραμύνθηκε της πρότασης Μπαρόζο - Ρομπάι για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, αδυνατώντας όμως να δώσει κάποια απάντηση στο εύλογο ερώτημα πώς γίνεται την ίδια στιγμή η ηγεσία της ΝΔ να συνεχίζει την αντιμνημονιακή ρητορική της, με δεδομένο ότι το μνημόνιο έχει ήδη ενσωματώσει τα περισσότερα από τα μέτρα του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, που συζητείται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Υπέρμαχος της συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές ανατροπές εμφανίστηκε και ο Κ. Χατζηδάκης.«Η Νέα Δημοκρατία βάζει πάνω από όλα την Ελλάδα και στηρίζει την προσπάθεια για τα ευρωομόλογα, την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου», δήλωσε (στον «Σκάι»), συμπληρώνοντας ότι «είμαστε ο δεύτερος πυλώνας του πολιτικού συστήματος» και πως «το πολιτικό σύστημα δε χρειάζεται καμία κοκορομαχία και πρέπει να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Νομιμοποιεί την κυρίαρχη πολιτική και προπαγάνδα

Την κυβερνητική επιχειρηματολογία ενόψει της σημερινής Συνόδου νομιμοποίησε χτες ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο ρ/σ της ΝΕΤ. Σαν να πρόκειται τα παζάρια στις Βρυξέλλες να αφορούν το συμφέρον του λαού και όχι των μονοπωλίων, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «η επιλογή του πρωθυπουργού να κάνει πακέτο το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας με μια κάποια λύση για το ζήτημα του χρέους (...) έχει μια βάση. Σε μια διαπραγμάτευση λες κάτι θα πάρω για να δώσω»!

Για τον Αλ. Τσίπρα, το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι ο πρωθυπουργός «δεν όρισε τον πήχη» και «δεν αποσαφήνισε τι εννοεί θετική λύση για να πει το "ναι" στις απαιτήσεις της κυρίας Μέρκελ»!

Επί της ουσίας η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την κυβέρνηση αν αυτή κατορθώσει να αποσπάσει μια ικανοποιητική για την ντόπια πλουτοκρατία αναδιατύπωση των όρων αποπληρωμής του χρέους. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας προέτρεψε τον πρωθυπουργό να «πουλήσει» ακριβά το «ναι» στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας - ταφόπλακα στα εναπομείναντα δικαιώματα του λαού - λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δημιουργείται ένα κλίμα για να μπορέσει την επομένη της Συνόδου Κορυφής, με τα όσα λίγα θα έχει πάρει για το ζήτημα του χρέους, να δικαιολογήσει το "ναι" στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, κι αυτό το "ναι" θα είναι οδυνηρό για τη χώρα μας, γιατί θα είναι το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί το οποίο θα πετάει στα σκουπίδια ο κ. Παπανδρέου»!

Αναφερόμενος στην πρόταση για δημιουργία επιτροπής ελέγχου του χρέους ο Αλ. Τσίπρας εμπαίζοντας ανοιχτά το λαό, δήλωσε πως αν συσταθεί η επιτροπή αυτή, τότε θα «καταλάβουμε για ποιο λόγο η χώρα μας έφτασε στο χείλος του γκρεμού και υπερχρεώθηκε τόσο πολύ».

Οι οπορτουνιστικές θεωρίες για το χρέος και τη διαχείρισή του θα βρεθούν στο επίκεντρο και του συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που ξεκίνησε χτες στην Αθήνα. Στην παρέμβασή του ο Γ. Δραγασάκης, στέλεχος του ΣΥΝ, ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει προοδευτική λύση στο πρόβλημα του χρέους» κι αυτή δεν είναι άλλη από τη «διαπραγμάτευση» για τη «μείωση του χρέους και του κόστους εξυπηρέτησής του και τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης».

Στις προτάσεις του ευρω-οπορτουνισμού ενέταξε τις παρακάτω: «Κατευθείαν δανεισμός και των κρατών από την ΕΚΤ, όπως συμβαίνει και με τις τράπεζες. Κοινός μηχανισμός δανεισμού για την έκδοση ευρω-ομολόγων (...), να μετατραπεί μέρος των εθνικών χρεών σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος. Διαγραφή, αδρανοποίηση ή επαναγορά μέρους του χρέους με τους πόρους ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ή και της περιουσίας. Αναπτυξιακή ώθηση».

ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ζητάει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Πλήρη στήριξη στις φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις εντός και εκτός μνημονίου πρόσφερε ο Καρ. Παπούλιας, υπεραμυνόμενος ταυτόχρονα της «συνολικής λύσης» που προωθείται σε επίπεδο της ΕΕ. «Πρέπει στη χώρα μας να γίνουν ουσιώδεις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, κυρίως στους τομείς της Οικονομίας, της Υγείας, της Παιδείας και της Δημόσιας Διοίκησης», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας χτες το βράδυ σε τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Εκανε ακόμα λόγο για ανάγκη «ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας» και κάλεσε το κράτος να στηρίξει τους επιχειρηματίες και τους τελευταίους να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της χώρας. Αναφερόμενος στις συνόδους κορυφής της ευρωζώνης και της ΕΕ, τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να δώσει μια συνολική, μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση», πράγμα που όπως είπε σημαίνει ότι πρέπει «να αναζητηθεί ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και στις πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Νέα δημοσκόπηση

Εντονη δυσαρέσκεια για την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ καταγράφει το μηναίο Βαρόμετρο της «Public Issue». Στο ερώτημα για το αν τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση, το 78% θεωρεί σε λάθος, ενώ ποσοστό 80% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη ζωή του. Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, το 73% απαντά ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν, ενώ σε προσωπικό επίπεδο οι αρνητικές προσδοκίες φτάνουν το 64%. Σε πολιτικό επίπεδο, το 86% δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση και το 91% από την αντιπολίτευση για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της χώρας και 70% απαντά ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα προβλήματα. Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 35%, η ΝΔ 28,5%, το ΚΚΕ 11%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 2,5%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,5%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2%, ενώ η αποχή μετριέται στο 34,5%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ