ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στις 17 Μάρτη φοιτητές και μαθητές στο δρόμο

Από παλιότερη κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών στο υπουργείο Παιδείας
Από παλιότερη κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών στο υπουργείο Παιδείας
Την Πέμπτη 17 Μάρτη φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές θα βγουν στο δρόμο. Μετά από κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και της Γραμματείας του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) προγραμματίζεται συλλαλητήριο στις 12 η ώρα στην Ομόνοια. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα διαδηλώσουν ενάντια στο νόμο - πλαίσιο για το Πανεπιστήμιο ΑΕ, που προωθεί η κυβέρνηση και οι μαθητές, με αιχμή το ζήτημα των συγχωνεύσεων, ενάντια στο σχολείο της «αγοράς».

Η Γραμματεία του ΣΑΣΑ στην ανακοίνωση - κάλεσμα τονίζει: «Να μην κλείσει κανένα σχολείο, κανένας μαθητής δεν περισσεύει». Και περιγράφει: «Οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις σχολείων που προωθεί η κυβέρνηση δίνουν ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμά μας στη μόρφωση. Το σχολείο της δήθεν "δημιουργικής μάθησης και της ελεύθερης σκέψης", το "νέο" σχολείο είναι ένα ψέμα. Θέλουν να μας στοιβάξουν σε πολυδύναμα σχολεία που θα παράγουν μαζικά, φθηνούς εργαζόμενους. Ενα σχολείο "κομμένο" και "ραμμένο" στα μέτρα των εταιρειών, που θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία μας και θα κάνουν παζάρια με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχουν! Θέλουν να μας οδηγήσουν στο να "κυνηγάμε" χορηγούς, ενώ και οι γονείς μας θα πληρώνουν ακόμα περισσότερα για το "καλό του σχολείου"»!

Η Γραμματεία του ΣΑΣΑ καλεί τους μαθητές να παλέψουν για:

  • Κανένα κλείσιμο σχολείου. Καμία συγχώνευση - κατάργηση σχολικής μονάδας.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας, για τη μόρφωσή μας.
  • Καμιά τάξη πάνω από 20 μαθητές.
  • Ενιαίο Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν.
  • Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση».
Διαρκείς κινητοποιήσεις του ΜΑΣ

Σήμερα στις 11 η ώρα, στο υπουργείο Παιδείας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διοργανώνει κινητοποίηση για τους συμβασιούχους καθηγητές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η παράσταση διαμαρτυρίας εντάσσεται σε σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στο νέο νόμο πλαίσιο που, μεταξύ άλλων, διευρύνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στους καθηγητές.

Τις προηγούμενες μέρες, οι δυνάμεις του ΜΑΣ διοργάνωσαν κινητοποιήσεις στις πρυτανείες των πανεπιστημίων, με αιχμή την εγκύκλιο που περιορίζει τη δωρεάν διανομή βιβλίων. Τέτοια κινητοποίηση έγινε προχτές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπου οι πρυτανικές αρχές υποστήριξαν πως θα στείλουν κάποια διαμαρτυρία για το θέμα στο υπουργείο αλλά, όπως και να έχει, θα εφαρμόσουν αυτό που λέει ο νόμος. Οι Επιτροπές Αγώνα στη Γεωπονική καλούν, με υπογραφές, σε Γενική Συνέλευση Φοιτητών, για να αποφασίσουν οι φοιτητές τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, στις 17 Μάρτη και απαιτούν να αποσυρθεί η εγκύκλιος που περιορίζει τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων. Στη Γεωπονική, ήδη, υπάρχουν μαθήματα όπου οι φοιτητές «καλούνται» να κρατήσουν ...καλές σημειώσεις, αφού δε θα πάρουν όλα τα απαραίτητα βιβλία! Οι Επιτροπές Αγώνα της ΑΣΟΕΕ, από χτες, μαζεύουν υπογραφές για την απόσυρση της εγκυκλίου.

Προχτές, οι δυνάμεις του ΜΑΣ στην Πάτρα έκαναν κινητοποίηση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου. Χαρακτηριστικό είναι πως σε σχολές όπως το Φυσικό της Πάτρας, καλούνται να δώσουν πρόοδο χωρίς ακόμα να έχουν το βιβλίο στα χέρια τους, ενώ σε άλλες κόβονται συγγράμματα από βασικά μαθήματα του αντικειμένου της σχολής.

Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και πλατιά εξόρμηση πραγματοποίησαν χτες οι επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ. Αύριο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι προγραμματίζουν πλατιά εξόρμηση στην πλατεία της Σίνδου, όπου βρίσκεται το ΤΕΙ, προκειμένου να ενημερώσουν το λαό της περιοχής για τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

  • Αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ, θα γίνει κοινή συνεδρίαση των Γραμματειών του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης για την οργάνωση της πάλης ενάντια στο νόμο - πλαίσιο κ.ά.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αντιπαράθεση για την ουσία του προβλήματος των συγχωνεύσεων

Να ρίξει στάχτη στα μάτια γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών και να εμφανίσει ένα πρόσωπο υπέρ των διεκδικήσεών τους, επιχείρησε προχτές η δημοτική αρχή Πειραιά του Β. Μιχαλολιάκου (ΝΔ), με την ανοχή όλων των άλλων συνδυασμών -πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης»- στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις συγχωνεύσεις σχολείων.

Από νωρίς γονείς και εκπαιδευτικοί ανάρτησαν πανό ενάντια στις συγχωνεύσεις, προκαλώντας την αντίδραση του δημάρχου.

Ο δήμαρχος κατέθεσε ψήφισμα, στο οποίο ανάγει τις συγχωνεύσεις σε πρόβλημα που σχετίζεται με την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και την... «κηδεμονία του ΔΝΤ», λες και αν δίνονταν περισσότερα χρήματα δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με τις συγχωνεύσεις... Το θέμα ψηφίστηκε από όλους τους άλλους συνδυασμούς, που συναινούν στην πολιτική του νέου σχολείου της αγοράς (την οποία υπηρετούν οι συγχωνεύσεις), φτάνει αυτή να... χρηματοδοτείται επαρκώς! Το καταψήφισαν οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι γιατί, όπως εξήγησε στην τοποθέτησή της η Ελπίδα Παντελάκη, «οι διαχρονικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι σημερινές εξελίξεις δεν μπορούν να σκεπαστούν με τη συμφωνία μόνο στις μη συγχωνεύσεις. Εμείς θα συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς». «Μέσα από το νέο σχολείο που ετοιμάζουν, επισήμανε, στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και ετοιμάζουν τον ευέλικτο απασχολούμενο. Δεν φτάνει μόνο να λέμε "όχι" στις συγχωνεύσεις αλλά πρέπει να δούμε και τις ευθύνες της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έχουν δρομολογηθεί και είναι σε εξέλιξη σήμερα και με δραματικές επιπτώσεις σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, στη λαϊκή οικογένεια».

Ο δήμαρχος πρότεινε επίσης να ενταχθεί ο Πειραιάς σε «Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας». Το μέσο δηλαδή για την κατηγοριοποίηση των σχολείων. Απέναντι σ' αυτό η Ελπίδα Παντελάκη επισήμανε ότι πρόκειται για «γραμμή της ΕΕ που στοχεύει στην ανέγερση σχολείων με ΣΔΙΤ και στην κατηγοριοποίηση στο περιεχόμενο σπουδών κατά το δοκούν των επιχειρηματιών». Τελικά το σημείο αυτό απαλείφθηκε από το ψήφισμα.

Η Ελπ. Παντελάκη ζήτησε ξεκάθαρα να σταματήσει η διαδικασία συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων και κατέθεσε προτάσεις πάλης για το κίνημα: Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτει το σύνολο των λειτουργικών αναγκών και υποδομών των σχολείων και των σχολικών επιτροπών. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την εκπαίδευση. Πρόγραμμα σχολικής στέγης χωρίς εμπλοκή επιχειρηματιών. Να χορηγείται δωρεάν ρεύμα, πετρέλαιο, τηλέφωνα στα σχολεία και να μην υπάρχει ΦΠΑ για κάθε σχολική δραστηριότητα. Να μην επιβαρύνεται σε τίποτα, ούτε για τις εκδρομές, η οικογένεια. Να υπάρχει επαρκές εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (τραπεζοκόμες, καθαρίστριες) με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Σε άλλες περιοχές

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργάνωσε χτες ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» στον αντιπεριφερειάρχη βορείου τομέα Αττικής Κ. Μανιάτη και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας, ζητώντας να μην προχωρήσουν συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων. Στην παράσταση συμμετείχαν εκπρόσωποι ενώσεων και συλλόγων γονέων, συλλόγων γυναικών, εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ και κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι από τις περιοχές Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης.

Σύμφωνα με συμμετέχοντες, ο αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις συγχωνεύσεις, σημειώνοντας όμως ότι η Περιφέρεια δεν έχει τη σχετική ευθύνη. Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απουσίαζε, γεγονός που καταγγέλθηκε από την πρόεδρο του Συλλόγου «Γ. Σεφέρης».

Να μη συγχωνευτεί κανένα σχολείο ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Γυναικών Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η προσπάθεια συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική του "νέου σχολείου"».

  • Εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στην Παιδεία, τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, διοργανώνουν η Γραμματεία Κιλκίς του ΠΑΜΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Παιονίας, την Κυριακή 13 Μάρτη στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Πολυκάστρου. Θα μιλήσει ο Σπύρος Σγούρος, καθηγητής, στέλεχος του ΠΑΜΕ, εκλεγμένος στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Κιλκίς. Παρέμβαση θα κάνει ο Ακης Οργαντζής, δημοτικός σύμβουλος Παιονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπορικό προϊόν η επιστημονική έρευνα

Η αντίληψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και της κυβέρνησης για την επιστημονική έρευνα φάνηκε ξεκάθαρα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Η υπουργός Παιδείας πρότεινε στην Επίτροπο Ερευνας «την υιοθέτηση ενός θεσμικά δεσμευτικού πλαισίου παρακολούθησης της επίδοσης των κρατών - μελών στο χώρο της έρευνας». Συγκεκριμένα, μίλησε για «παρακολούθηση, ανά 6μηνο, της σύνδεσης της ανταγωνιστικότητας με τις επενδύσεις στην έρευνα, καθώς και του αριθμού των διδακτόρων που μετακινούνται από και προς μία χώρα, ώστε να αποτυπωθεί η σύγκριση».

Η κατεύθυνση είναι σαφής: Θα προωθείται μόνο η επιστημονική έρευνα που μπορεί, άμεσα να γίνει εμπόρευμα, ή αλλιώς, επιχορήγηση της έρευνας σημαίνει για την ΕΕ απευθείας ενίσχυση του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο η υπουργός Παιδείας, στην τοποθέτησή της στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, υποστήριξε ότι «ο εθνικός στόχος για την έρευνα περιλαμβάνει τριπλασιασμό των δημοσίων δαπανών από 1,3 δισ. ευρώ το 2007 σε 4,98 δισ. ευρώ έως το 2020 (από 0,45% του ΑΕΠ σε 1,5% του ΑΕΠ)».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org