ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Διευθετήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Στη διάρκεια της επίσκεψης στην Ελλάδα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ήταν αποκαλυπτικός του πλαισίου μέσα στο οποίο εξελίσσεται η διμερής συζήτηση

Η διχοτόμηση του θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου (έντονη γραμμή) με βάση τον 25ο Μεσημβρινό, είναι ένα από τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αποτυπώνουν τις τουρκικές θέσεις στο διμερή διάλογο
Η διχοτόμηση του θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου (έντονη γραμμή) με βάση τον 25ο Μεσημβρινό, είναι ένα από τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αποτυπώνουν τις τουρκικές θέσεις στο διμερή διάλογο
Ολοκλήρωσε χτες την τριήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου. Με τις επίσημες δηλώσεις και τις συνεντεύξεις του σε ελληνικά Μέσα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έριξε τροχιοδεικτικές βολές για το περιεχόμενο των διευθετήσεων που προωθούνται στο πλαίσιο των διμερών διαπραγματεύσεων για λύση - πακέτο στο Αιγαίο, με δεδομένη την πρεμούρα του ΝΑΤΟ να ομαλοποιήσει την επιχειρησιακή του λειτουργία στη ΝΑ Μεσόγειο και την επιθυμία της αστικής τάξης σε Ελλάδα και Τουρκία να συνεκμεταλλευτούν τον πλούτο του Αιγαίου.

Τις μέρες της παραμονής του στη Ελλάδα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Η τυχόν άσκηση του δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, παραμένει αιτία πολέμου για την Τουρκία. Προϋπόθεση για την άρση του casus belli είναι να το αποδεχτεί η ελληνική πλευρά, να απεμπολήσει δηλαδή ένα δικαίωμα που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο και του οποίου έχει ήδη κάνει χρήση η Τουρκία στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
  • Το Καστελόριζο τοποθετείται από την Αγκυρα εκτός της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Υπό αυτήν την έννοια, ο Α. Νταβούτογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ αυτού του ελληνικού νησιού. Οι δηλώσεις Νταβούτογλου διαψεύδουν με εκκωφαντικό τρόπο τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι η συζήτηση για τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας αφορά και το Καστελόριζο.
  • Ο εναέριος χώρος της Ελλάδας δεν αναγνωρίζεται από τη Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά είναι επίσης θέμα προς διαπραγμάτευση στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Αλλωστε, το ζήτημα της συνδιαχείρισης του εναέριου χώρου του Αιγαίου αποτελεί προτεραιότητα και για το ΝΑΤΟ, στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του οποίου συμμετέχει με τα μπούνια η Ελλάδα.
  • Η Τουρκία έχει αναγνωρισμένα και από την Ελλάδα (συμφωνία της Μαδρίτης) ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, η Τουρκία δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίσει και το ιδιαίτερο «ενδιαφέρον» της για τη Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, όπου περιόδευσε την Πέμπτη ο Α. Νταβούτογλου. Στις δηλώσεις του, μάλιστα, έκανε λόγο για «τουρκική» μειονότητα, σημειώνοντας ότι η υποστήριξη της Αγκυρας είναι «ισχυρή και διαρκής».

Η περιοδεία Νταβούτογλου ολοκληρώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε και με το δήμαρχο της πόλης, Γ. Μπουτάρη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Α. Νταβούτογλου έθεσε θέμα λειτουργίας τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου. Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αναφαίρετο δικαίωμα τα 12 μίλια

Στις δηλώσεις του Α. Νταβούτογλου, σχετικά με τα 12 μίλια στο Αιγαίο, αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Ράδιο 9». Η σχετική τοποθέτηση έχει ως εξής:

«Δεν μας κάνουν εντύπωση αυτά που είπε ο κ. Νταβούτογλου, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Εμείς θεωρούμε ότι τα 12 ναυτικά μίλια είναι αναφαίρετο ελληνικό δικαίωμα. Είναι άλλο πράγμα η άσκηση αυτού του δικαιώματος, που για να γίνει πρέπει φυσικά να υπαγορεύεται από λόγους σοβαρής ανάγκης, όταν λόγου χάρη απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Δεν δεχόμαστε κανένα casus belli».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ