ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧΤΙΔΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προσανατολισμένη δράση για την οργάνωση στους τόπους δουλειάς

Σημαντική η πείρα που μεταφέρθηκε στη Συνδιάσκεψη που έγινε πρόσφατα

Πλούσια πείρα από την οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες της Αττικής δίνει η Συνδιάσκεψη της Αχτίδας Χρηματοπιστωτικού Τομέα Περιφέρειας Αττικής.

Στο σχεδιασμό της οργάνωσης σημαντικό ρόλο παίζουν οι εξελίξεις στον κλάδο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι οποίες προβλέπονται ραγδαίες. Ηδη έχουν καταγραφεί περικοπές στους μισθούς (π.χ. στην Αγροτική), ενώ οι εισπρακτικές εταιρείες προχωράνε σε μειώσεις προσωπικού με λήξεις συμβάσεων αλλά και απολύσεις (π.χ. Mellon, First Call, Eurobank κ.ά.). Την ίδια στιγμή, κλείνουν εταιρείες που λειτουργούσαν ως θυγατρικές τραπεζών, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει σε πολλές τράπεζες απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων (Citibank, T-Bank κ.ά.).

Παράλληλα, κυοφορούνται συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών, που θα συνδυαστούν με μαζικές απολύσεις και εντατικοποίηση της δουλειάς, ενώ οι τραπεζίτες επιδιώκουν την κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού και του χρονοεπιδόματος. H κυβέρνηση, από την πλευρά της, ετοιμάζει την κατάργηση των όποιων ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει και σ' αυτούς που έχουν προσληφθεί πριν το 1993 και τη μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στους εργαζόμενους, που νιώθουν όλο και πιο έντονα το φόβο και την ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον αφού, πέρα από τις δρομολογούμενες αλλαγές στο χώρο τους, ήδη στον περίγυρό τους υπάρχουν απολυμένοι, άνεργοι, και οι ίδιοι πλήττονται επίσης από την ακρίβεια.


Οπως επισημάνθηκε στη συζήτηση, στο επίκεντρο της παρέμβασης της Κομματικής Οργάνωσης θα πρέπει να είναι η μέριμνα ώστε να δημιουργούνται αντιστάσεις, τόσο στα κομματικά μέλη, όσο και στους οπαδούς και ευρύτερα στους εργαζόμενους στον κλάδο, ώστε με συντροφική, ηθική και ιδεολογικοπολιτική φροντίδα να στηρίζονται οι εργαζόμενοι με έμπρακτο τρόπο και να μην κάνουν βήμα πίσω από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Βαθύτερη ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση

Οπως επισημάνθηκε στη συζήτηση, η δράση των Κομματικών Οργανώσεων στο χώρο μετράει ήδη βήματα στην πολιτική ωρίμανση. Διαπιστώνεται ότι η ίδια η οικονομική κρίση αποτελεί αφορμή για βαθύτερη πολιτική κουβέντα με τον κόσμο, για τη ρεαλιστικότητα και αναγκαιότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης, για τη λαϊκή οικονομία και εξουσία, το σοσιαλισμό.

Στο σημείο αυτό, η πείρα της Οργάνωσης αναδεικνύει ότι η διοργάνωση συσκέψεων συμβάλλει ώστε να αναπτυχθεί πλούσια κουβέντα. Ηδη, σε πολλούς χώρους, οι Κομματικές Οργανώσεις προγραμματίζουν συχνά συσκέψεις και μετρούν βήματα στη διεύρυνση του κύκλου των εργαζομένων με τους οποίους κουβεντιάζουν σταθερά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συσκέψεις συμμετέχουν τόσο εργαζόμενοι που εδώ και χρόνια έχουν δεσμούς με το Κόμμα, αλλά και νέοι εργαζόμενοι, καθώς και εργαζόμενοι που προηγούμενα συσπειρώνονταν σε άλλα κόμματα.

Παράλληλα, από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι ο «Ριζοσπάστης» αποτελεί αναντικατάστατο όπλο για τον εξοπλισμό των μελών του ΚΚΕ, όσο και για την πλατιά πολιτική παρέμβαση στους χώρους δουλειάς. Οπως σημειώθηκε, η διάδοση του «Ρ» καθώς και οι εξορμήσεις με κομματικό έντυπο υλικό συμβάλλουν στο να ανοίγει η κουβέντα καλύτερα, να δημιουργούνται πολιτικοί δεσμοί με τους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομματική Οργάνωση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σταθεροποίηση της διάδοσης του κυριακάτικου «Ρ», καθώς και του καθημερινού φύλλου στους χώρους δουλειάς, πέρα, δηλαδή, από τις προγραμματισμένες πανεξορμήσεις με τον «Ρ».

Δράση για την ανασύνταξη του κινήματος

Η Κομματική Οργάνωση, αξιοποιώντας την πείρα του προηγούμενου διαστήματος από την οργάνωση των αγώνων και την επίθεση τόσο της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας στο λαό ευρύτερα, όσο και της εργοδοσίας και του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού στους χώρους δουλειάς, καταστρώνει σχέδιο δράσης και παρέμβασης στους χώρους αυτούς, με στόχο τον απεγκλωβισμό λαϊκών συνειδήσεων και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.

Με βάση και τη συζήτηση που αναπτύχθηκε, η Οργάνωση διαπιστώνει ότι έχει μετρήσει βήματα στην καλύτερη παρακολούθηση των εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα και τους τόπους δουλειάς, των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, των τομέων εκείνων που χρειάζεται άμεση παρέμβαση από τις δυνάμεις του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, από τη συζήτηση αναδεικνύεται η ανάγκη απάντησης στη σοβαρή ιδεολογική παρέμβαση της εργοδοσίας στους εργαζόμενους, με την αναπαραγωγή των ιδεολογημάτων του κεφαλαίου, με στόχο την ενίσχυση της τρομοκράτησης και της παραπλάνησης των εργαζομένων. Αμεση απάντηση χρειάζεται και η παρέμβαση των άλλων δυνάμεων στο χώρο, τόσο των εκπροσώπων των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όσο και των εκπροσώπων των στηριγμάτων τους (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑ.Ο.Σ.), καθώς παρεμβαίνουν, και πολιτικά και συνδικαλιστικά, προβάλλοντας σάπια ιδεολογήματα για διαφορετική δήθεν διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, όπως η πρόταση για δημόσιο πυλώνα τραπεζών κ.ά.

Οπως αναδείχθηκε από τη συζήτηση, η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ με την τακτική τους προσπαθούν να κάνουν τους εργαζόμενους συμμέτοχους στα νέα μέτρα και στο πλαίσιο αυτό, στις συνεδριάσεις των ΔΣ και τις συνελεύσεις των σωματείων κινούνται στη «γραμμή» ότι τα μέτρα «είναι μεν άδικα, αλλά αναγκαία και γι' αυτό πρέπει να σώσουμε ό,τι μπορούμε». Παράλληλα, σημειώθηκε ότι η κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα και συγκεκριμένα στις τράπεζες, όπως εκφράζεται από τη στάση και τη δράση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, ενισχύει την απογοήτευση των εργαζομένων και την αντίληψη περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων.

Πλούσια η παρέμβαση του κλαδικού σωματείου

Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε ιδιαίτερα η στάση τόσο των εργοδοτικών ηγεσιών των επιχειρησιακών σωματείων, όσο και των οπορτουνιστών στην απεργία - ορόσημο που κήρυξε το ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη του 2009. Τότε, η εργοδοσία και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός αντέδρασαν έντονα στην απόφαση του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής να συμμετάσχει στην απεργία, η οποία, σημειωτέον, ήταν και η πρώτη απεργιακή απόφαση του σωματείου.

Η ΟΤΟΕ έβγαλε ανακοίνωσε με την οποία «ενημέρωνε» τους τραπεζοϋπάλληλους ότι δεν καλύπτονται, καλώντας σε απεργοσπασία, ενώ συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ σε επιχειρησιακούς συλλόγους απαντούσαν πως «δε θα μπορούν μετά από την απεργία να μαζεύουν απολύσεις». Την ίδια στιγμή, καταγράφηκαν εκβιασμοί σε μέλη του σωματείου, από διευθυντές καταστημάτων, που έκαναν λόγο για μη κάλυψη της απεργίας και απόλυση σε περίπτωση συμμετοχής σε αυτήν.

Αμεση ήταν η αντίδραση του κλαδικού σωματείου. Εγιναν πλατιές εξορμήσεις με ανακοινώσεις που καλούσαν στην απεργία, ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς που καταγράφηκαν φαινόμενα εκβιασμών και φραστικών επιθέσεων και στις περισσότερες μικρές τράπεζες.

Από τότε, έχει ενταθεί η επίθεση στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Τρανταχτό παράδειγμα του ρόλου του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ήταν η απόφαση αποπομπής της εκπροσώπου των ταξικών δυνάμεων από το προεδρείο της ΟΤΟΕ τον περασμένο Μάη, με τη δικαιολογία ότι το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής αποκάλεσε τις παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού «πουλημένους» σε ανακοίνωσή του.

Την απόφαση αυτή πήραν από κοινού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλες παρατάξεις. Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα πριν από κάθε απεργιακή κινητοποίηση του σωματείου ή του ΠΑΜΕ, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός ανασύρει από τα συρτάρια του κάθε μορφή αντικομμουνισμού.

Στο επίκεντρο της συζήτησης που αναπτύχθηκε στη συνδιάσκεψη βρέθηκε το πώς το κλαδικό σωματείο, που μετράει ήδη δύο χρόνια δράσης, θα γίνει ο κύριος οργανωτής των αγώνων των εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Ηδη έχει καταγραφεί σημαντική δράση του σωματείου στην προετοιμασία των απεργιακών κινητοποιήσεων, στη διοργάνωση συσκέψεων και Γενικών Συνελεύσεων του σωματείου, στη σύσταση σωματειακών επιτροπών και στη συμμετοχή των μελών του σωματείου στις απεργιακές φρουρές για την περιφρούρηση των απεργιών.

Στη συζήτηση υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα η θετική πείρα από τις συσκέψεις που διοργανώνει το σωματείο για την προετοιμασία των απεργιών, οι οποίες παίρνουν χαρακτήρα «μαθήματος», λύνονται ζητήματα προπαγάνδισης της απεργίας, ανεβαίνει η συμμετοχή στις απεργιακές φρουρές και δίνεται νέα ώθηση στα μέλη του σωματείου να εντείνουν την αγωνιστική τους δράση. Το σωματείο έχει αναπτύξει πλούσια παρέμβαση ενάντια σε απολύσεις (Mellon, First Data, Αγροτική Διαφημιστική κ.α.), σε καθυστερήσεις πληρωμών, καθώς και ενάντια σε εργοδοτικές πρακτικές διαχωρισμού του εργάσιμου χρόνου σε «παραγωγικό» και «μη παραγωγικό» (π.χ. First Call).

Υπεράσπιση των κλαδικών Συμβάσεων

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το γεγονός ότι στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης έχει βρεθεί η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και η αντικατάστασή τους με επιχειρησιακές και ατομικές. Οπως σημειώθηκε, τα εργοδοτικά σωματεία, πέρα από εργαλεία χειραγώγησης και ενσωμάτωσης, θα γίνουν και πρακτικά εργαλεία στα χέρια των εργοδοτών. Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε ο κίνδυνος οι εργαζόμενοι όχι μόνο να μην καταλαβαίνουν αλλά και να αδιαφορούν για το κλαδικό σωματείο, αφού θα σκέφτονται πως τη σύμβαση την υπογράφει το επιχειρησιακό. Από τη συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη όχι μόνο να μην υποτιμηθεί αυτή η τάση, αλλά να αποκρουστεί με την ανάδειξη της αξίας της οργάνωσης στον κλάδο και την κατοχύρωση του κλαδικού σωματείου, ως του ταξικού πόλου που μπορεί να ενιαιοποιήσει και να κάνει πιο αποτελεσματική την πάλη όλων των εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ηδη, ως μια πρώτη απάντηση προγραμματίζεται σύσκεψη με εργαζόμενους στο χρηματοπιστωτικό τομέα και καταρτίζεται πλατύ πρόγραμμα εξορμήσεων με ειδική ανακοίνωση για τις Συλλογικές Συμβάσεις, με προτεραιότητα στους χώρους που υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία ή διαφαίνονται διαθέσεις να δημιουργηθούν. Παράλληλα, στο επίκεντρο της παρέμβασης της Οργάνωσης βρίσκεται το σχέδιο δράσης ώστε να ασκηθεί πίεση και να μην υπογραφούν επιχειρησιακές συμβάσεις.

Ταξική συσπείρωση των εργαζομένων

Αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων του προηγούμενου χρόνου ήταν η συγκρότηση σωματειακών επιτροπών σε συγκεκριμένους χώρους. Οι σωματειακές επιτροπές έχουν συγκροτηθεί στο χώρο δουλειάς από μέλη του κλαδικού σωματείου και έχουν στόχο να συσπειρώνουν στις δραστηριότητές τους ευρύτερα τους εργαζόμενους, οι οποίοι μπορεί και να μην είναι μέλη του σωματείου.

Η πείρα από τη δράση των σωματειακών επιτροπών αποδεικνύει ότι με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να δραστηριοποιούνται, να οργανώνονται και να κινητοποιούνται στο χώρο δουλειάς τα μέλη του σωματείου και άλλοι εργαζόμενοι. Η δράση των σωματειακών επιτροπών αναπτύσσεται πολύμορφα και στις αρμοδιότητές τους είναι η ευθύνη για την ενημέρωση των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, η σύγκληση συσκέψεων των εργαζομένων, η παρέμβαση για τα προβλήματα στους τόπους δουλειάς, η προετοιμασία και περιφρούρηση των απεργιών, η ενημέρωση του κλαδικού σωματείου και η συνεργασία με το ΔΣ προκειμένου να αντιμετωπίζονται προβλήματα κ.λπ.

Η δράση της σωματειακής επιτροπής σε εισπρακτική εταιρεία έχει να μεταφέρει πλούσια πείρα. Εκεί, η σωματειακή επιτροπή συγκρούστηκε με την εργοδοσία και το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο σε απεργίες, αλλά και με αφορμή ζητήματα που προέκυπταν στο χώρο, όπως οι απολύσεις. Από την ίδια της τη δράση, η σωματειακή επιτροπή έχει καταξιωθεί στο χώρο και απευθύνεται στους εργαζόμενους με ανακοινώσεις, οργανώνει συσκέψεις κ.λπ., ενώ η παρέμβασή της έχει συμβάλει και στην εγγραφή νέων μελών στο κλαδικό σωματείο, αλλά και στην αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, η σωματειακή επιτροπή σε υποκατάστημα τράπεζας συνεδριάζει τακτικά και παρεμβαίνει με ανακοινώσεις για τα ιδιαίτερα ζητήματα του χώρου δουλειάς.

Εκείνο που αναδείχθηκε στη συζήτηση είναι η ανάγκη μέσα από τη δράση οι σωματειακές επιτροπές να κατοχυρώνονται ως οι επιτροπές του χώρου δουλειάς και όχι ως εκπρόσωποι του κλαδικού σωματείου στο χώρο δουλειάς, να συσπειρώνουν ευρύτερες δυνάμεις εργαζομένων και να συμβάλλουν στην ενεργοποίηση και αγωνιστική δραστηριοποίηση των εργαζομένων, αποκρούοντας το φόβο της συμμετοχής στις απεργίες και την εργοδοτική τρομοκρατία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ