ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία οικοδόμων την ώρα κυβερνητικής φιέστας

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του Συνδικάτου Οικοδόμων στον υφυπουργό Υποδομών Γ. Μαγκριώτη στο Μετρό

Motion Team

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του Συνδικάτου Οικοδόμων στον υφυπουργό Υποδομών Γ. Μαγκριώτη στο Μετρό
Μια νέα επικοινωνιακή φιέστα έστησε χτες η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη για να πείσει το λαό της πόλης ότι το έργο του Μετρό προχωρά κανονικά και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης παραβρέθηκε στην εκδήλωση για την άφιξη του μετροπόντικα στον πρώτο κατασκευασμένο σταθμό, αυτόν του «Ευκλείδη», και δήλωσε ότι το Μετρό «ξεπερνά καθημερινά τα προβλήματα και θα ολοκληρωθεί στους χρόνους που έχουμε προαναγγείλει».

Απέναντί του βρήκε απολυμένους εργαζόμενους από το έργο του Μετρό που μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονταν για τις συνεχιζόμενες απολύσεις και την επέκταση της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας που πραγματοποιεί η κοινοπραξία (ΑΕΓΕΚ) η οποία κατασκευάζει το έργο.

Σύμφωνα με καταγγελίες των συνδικαλιστών, περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί τους τελευταίους μήνες. Μόλις την περασμένη εβδομάδα έγιναν άλλες 4 απολύσεις και εκπρόσωπος της κοινοπραξίας χτες δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα προχωρήσει σε προσλήψεις και οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται ανάλογα με την πρόοδο του έργου.

Ο υφυπουργός αποποιήθηκε κάθε ευθύνης τονίζοντας ότι «η πρόσληψη προσωπικού είναι ευθύνη των κατασκευαστών, των αναδόχων». Και έκφρασε την ελπίδα «να μην υπάρξει καμία απόλυση». Ενώ αποδείχθηκαν λόγια του αέρα τα όσα δήλωσε περί υπερδιπλασιασμού του αριθμού των εργαζομένων «μέχρι το τέλος του χρόνου με την ανάπτυξη των νέων μετώπων, αλλά και την έναρξη των έργων προς την Καλαμαριά».

Αλλωστε αναίρεσε και πάλι τα χρονοδιαγράμματα παραπέμποντας σε ολοκλήρωση της βασικής γραμμής για το 2015, αντί στις αρχές του 2014, και για το τέλος του 2011 την ανάδειξη αναδόχου για την επέκταση της γραμμής του Μετρό προς την Καλαμαριά, μέχρι τη Μίκρα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης μέσα από τη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 13 Μάρτη, στις 10.30 το πρωί στο ΕΚΘ, μεταξύ των άλλων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο θα συζητήσει και τις εξελίξεις στο Μετρό και θα καθορίσει συγκεκριμένο προγραμματισμό αγωνιστικών δράσεων για την απόκρουση των σχεδίων της κατασκευάστριας κοινοπραξίας για παραπέρα απολύσεις και επέκταση της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Ξεκίνησε η σίτιση των μεταναστών

Ξεκίνησε από προχτές το βράδυ η σίτιση των μεταναστών του μεγάρου «Υπατία» που διέκοψαν το βράδυ της Τετάρτης την απεργία πείνας, έπειτα από τη συμφωνία με την κυβέρνηση για την παροχή καθεστώτος ανοχής.

Οι μετανάστες θα λαμβάνουν για τις πρώτες τέσσερις - πέντε ημέρες ελαφριές σούπες από συνεργεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία τους. Περίπου 80 μετανάστες παραμένουν σε νοσοκομεία παρακολουθούμενοι από γιατρούς. Οι μετανάστες θα παραμείνουν στο κτίριο «Υπατία» μέχρι να πάρουν εξιτήρια από τα νοσοκομεία όσοι νοσηλεύονται και μέχρι να πάρουν στα χέρια τους τα έγγραφα του καθεστώτος ανοχής.

Πάντως, η συγκεκριμένη εξέλιξη και η δήθεν λύση που έχει δώσει η κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση δεν απαντά στα προβλήματα που βιώνουν οι χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί με την υλοποίηση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ εξακολουθεί να κρατάει σε ομηρία αυτούς τους ανθρώπους. Δεν προχωρά στην άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν οικογένεια ή έχουν δημιουργήσει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και επιθυμούν φυσικά να παραμείνουν. Υλοποιεί τον κανονισμό του «Δουβλίνου 2», που κρατά ομήρους στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ με τη μη παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε αυτούς, προκειμένου να μεταβούν νόμιμα και με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους. Την ίδια στιγμή η παροχή ασύλου δίνεται με το σταγονόμετρο.

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Αυτονόητο το αίτημα για δουλειά

Nα απαντήσουν ενωτικά και τα 19 σωματεία του Δήμου Αθηναίων απέναντι στην κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή και να διεκδικήσουν το αυτονόητο αίτημά τους για δουλειά, κάλεσε τους εργαζόμενους ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, στη διάρκεια χτεσινής συνάντησης για το μέλλον των συμβασιούχων.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία των Επιτροπών Συμβασιούχων του Δημοτικού Βρεφοκομείου, του Πολιτιστικού Οργανισμού, του ΚΕΠ Αλλοδαπών και με τη συμμετοχή συμβασιούχων από την υπηρεσία καθαριότητας, με στόχο την καλύτερη οργάνωση της δράσης και του αγώνα ώστε οι περίπου 2.500 συμβασιούχοι του δήμου να μη χάσουν τη δουλειά τους. Ενδεχόμενο που έχει ήδη δρομολογηθεί και σε λίγο διάστημα θα είναι πραγματικότητα, καθώς η κυβερνητική αρχή σκοπεύει να προχωρήσει στην πρόσληψη 8μηνου και 4ωρου προσωπικού, ώστε να καλύψει τα κενά από τις απολύσεις. «Ηδη ετοιμάζονται οι σχετικοί διαγωνισμοί. Είναι θέση να μην ψηφίσουμε τους νέους διαγωνισμούς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ν. Σοφιανός. Ο ίδιος εξήγησε ότι στόχος είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και τόνισε ότι «η καμπάνα χτυπάει για όλους» και όχι μόνο για τους συμβασιούχους, καθώς σε ένα - δύο χρόνια δε θα υπάρχουν μόνιμοι.

Ο Ν. Σοφιανός κάλεσε τους εργαζόμενους σε πάλη και αγώνα με αποφασιστικότητα και ενότητα. Καταλήγοντας τόνισε προς τους συμβασιούχους ότι «εμείς θα είμαστε δίπλα σας και σαν δημοτική ομάδα και σαν ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Από την πλευρά των συμβασιούχων κατατέθηκαν διάφορες απόψεις και προτάσεις ως προς το πώς θα δυναμώσουν τον αγώνα τους που στόχο έχει τη μονιμοποίησή τους.

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το επικίνδυνο οδικό δίκτυο

Συγκέντρωση διοργανώνουν σήμερα οι μαζικοί φορείς του Διδυμότειχου, διαμαρτυρόμενοι για το επικίνδυνο οδικό δίκτυο του νομού, καθώς και για την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει σχετικά με την κατασκευή του κάθετου άξονα της Εγνατίας, ενός δρόμου που κατασκευάζεται εδώ και 15 χρόνια και είναι γεμάτος φονικές παγίδες.

Με αφορμή αυτή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της περιοχής να μη συμβιβαστούν με τις επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς και της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ», να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και αγωνιστικά να διεκδικήσουν για το νομό σύγχρονες υποδομές, σύγχρονο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, ασφαλή, με υψηλές προδιαγραφές και χωρίς τα χαράτσια των διοδίων.

ΒΕΡΟΙΑ
Κινητοποίηση για τη μεταφορά μαθητών

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία με αίτημα την άμεση λύση που να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη, ασφαλή και δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών, πραγματοποίησαν χτες το πρωί στη Βέροια γονείς και μαθητές. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Γονείς και μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου και έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης μέχρι το κτίριο της πρώην Νομαρχίας, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπροσώπους της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας.

Οι γονείς αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστά τα σχολεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη μεταφορά, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και θα συναντηθούν εκ νέου, για να αποφασίσουν τις παραπέρα δράσεις τους.

Θυμίζουμε ότι από την 1η Μάρτη οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων σταμάτησαν τη μεταφορά των μαθητών, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τη σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ της Νομαρχίας Ημαθίας και των πρακτόρων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

Οι γονείς φοβούνται πως το πρόβλημα μπορεί να επεκταθεί και στα δρομολόγια που εκτελούνται από αστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Δεν αλλάζει το χαρακτήρα του μηχανισμού καταστολής

Καταψήφισε, χτες, στην Ολομέλεια της Βουλής το ΚΚΕ το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με «τη δημιουργία γραφείου αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας», το οποίο υπερψηφίστηκε αποκλειστικά από τους κυβερνητικούς βουλευτές. «Η σύσταση του γραφείου δεν πρόκειται να αλλάξει το χαρακτήρα της Αστυνομίας ως μηχανισμού καταστολής», επισήμανε εξαρχής ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Μάλιστα, επισήμανε ότι «η καταστολή θα δυναμώσει και αυτό γιατί οι αντιλαϊκές πολιτικές θα γίνονται σκληρότερες».

Ειδικά για την αποτελεσματικότητα του γραφείου που δημιουργείται ο Αντ. Σκυλλάκος ανέφερε ότι «οι αυθαιρεσίες που θα καταγγέλλονται θα παραπέμπονται στα πειθαρχικά όργανα της Αστυνομίας, τα οποία στερούνται μέχρι σήμερα αξιοπιστίας και εγγυήσεων για αμεροληψία στις αποφάσεις τους». Πρόσθεσε ότι «η ίδρυση του γραφείου γίνεται κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους». Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των 5.000 εποχικών πυροσβεστών, κάποιοι εκ των οποίων προβλέπεται να εργαστούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο Αντ. Σκυλλάκος επισήμανε ότι «τασσόμαστε υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας, υπέρ της μονιμοποίησής τους, κανονικά, ως δημόσιοι υπάλληλοι, με όλα τα δικαιώματα», τονίζοντας πως «είναι ντροπή άνθρωποι που 10, 20, 30 χρόνια εργάζονται σαν δασοπυροσβέστες να πεταχτούν στο δρόμο», τη στιγμή μάλιστα που υφίστανται αυξημένες ανάγκες δασοπροστασίας.

Νωρίτερα στη Βουλή πραγματοποιήθηκαν ονομαστικές ψηφοφορίες για τα άρθρα 9, 29 και την τροπολογία 318 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία της βιοποικιλότητας. Τα άρθρα υπερψήφισαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Την τροπολογία 318 (σχετικά με θέματα δόμησης στα νησιά) καταψήφισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β.Παπανδρέου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ