ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ»
Ενισχύσεις για τις εταιρείες πληροφορικής

Παράλληλα με τη δέσμευση ότι οι επιχειρήσεις πληροφορικής θα ενισχυθούν, άμεσα και έμμεσα, με 1 δισ. ευρώ έως το 2013 μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», η κυβέρνηση επιδιώκει να εμφανίσει την προοπτική έργου στην τεχνολογική υποδομή της χώρας, η οποία υποτίθεται ότι θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ενώ θα βελτιώσει τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, ώστε να υλοποιηθεί καλύτερα η αντιλαϊκή πολιτική της. Παρουσιάζοντας, χτες, την «ψηφιακή στρατηγική» της κυβέρνησης, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης, επιδόθηκε στην προσφιλή του ασχολία να μοιράζει δισεκατομμύρια ευρώ, με τη μέθοδο της παράθεσης των συνολικών προϋπολογισμών διαφόρων προγραμμάτων σε βάθος ετών, ενώ στη συνέχεια προστίθενται μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην όλη εντύπωση που προκαλείται, από τον επιμερισμό των δαπανών ανά έτος και πρόγραμμα. Το σίγουρο είναι ότι η «μερίδα του λέοντος» κατευθύνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι εγκρίθηκε 1 δισ. ευρώ για έργα του προηγούμενου «αναπτυξιακού» νόμου, ενώ ακόμη 1 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί το 2011. Μέχρι και τον Απρίλη θα έχουν εγκριθεί πληρωμές 550 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για την «ψηφιακή σύγκλιση», προκύπτει ότι πλέον οι προσκλήσεις θα είναι στοχευμένες. Ο υπουργός άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις της ΝΔ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που το χαρακτήρισε «κοιμώμενο γίγαντα». Σημείωσε ότι η απορροφητικότητα ήταν στο 0,34% και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την πήγε στο 10,7%. Από το 1 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις επιχειρήσεις πληροφορικής, τα 700 εκατ. ευρώ θα δοθούν έμμεσα, με 300 εκατ. ευρώ για υποδομές και άλλα 400 εκατ. ευρώ για δημόσια έργα. Τα 300 εκατ. ευρώ που απομένουν να δοθούν, θα είναι άμεσες ενισχύσεις σε επιχειρήσεις. Το 2011 αναμένεται η έγκριση 500 εκατ. ευρώ από το συνολικό κονδύλι.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Στα ... κρύα του λουτρού χιλιάδες αγρότες

Χιλιάδες αγρότες που πίστεψαν στις κυβερνητικές εξαγγελίες για σίγουρο εισόδημα από τα φωτοβολταϊκά, μένουν ξεκρέμαστοι, αφού οι μεγαλοστομίες βγαίνουν αληθινές μόνο για τα μεγάλα ενεργειακά συμφέροντα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε χτες ότι από τις 6.200 αιτήσεις αγροτών, έλαβαν προσφορά σύνδεσης με το σύστημα - οπότε μπορούν να προχωρήσουν τα έργα - μόνο οι 2.770. Εμφανίζεται μάλιστα ως κατόρθωμα η συγκεκριμένη επίδοση, επειδή οι αρχικές προβλέψεις του Διαχειριστή (ΔΕΗ) για την ικανοποίηση των συνδέσεων δεν ξεπερνούσαν τις 2.000 περιπτώσεις.

Σχετικά με το σύνολο των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά έργα στην Εύβοια, όπου το περιθώριο ισχύος είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις αιτήσεις που κατατέθηκαν, εξετάζεται η δυνατότητα «να καλυφθεί το μεγαλύτερο δυνατό πλήθος των αιτημάτων» της πρώτης μέρας υποβολής. Για τα διασυνδεδεμένα νησιά που δεν υπάρχει περιθώριο ισχύος, οποιαδήποτε ισχύς απελευθερωθεί στο μέλλον από την ενδεχόμενη μη υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών θα διατεθεί κατά απόλυτη προτεραιότητα για φωτοβολταϊκά σε στέγες.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ»
Σήμερα η 24ωρη απεργία

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στην «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» (ΕΒΖ), ενώ θα πραγματοποιήσουν στη Θεσσαλονίκη συμβολική κατάληψη στις κεντρικές υπηρεσίες της βιομηχανίας, καθώς και του υποκαταστήματος της ATE στην πλατεία Αριστοτέλους... Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πρόθεση της τράπεζας να πουλήσει τη συμμετοχή της (άνω του 80%) στην επιχείρηση.

Στο μεταξύ σε πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η «Αγωνιστική Συσπείρωση» στο Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας τονίζεται ανάμεσα σε άλλα:

«Το ξεπούλημα των κρατικοσυνεταιριστικών οργανώσεων (ΕΒΖ, ΕΛΒΙΖ, ΔΩΔΩΝΗ και ΣΕΚΑΠ) που απέμειναν, σημαίνει ότι χάνονται και τα τελευταία υποτυπώδη στηρίγματα των αγροτοκτηνοτρόφων. Η πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και ξεπουλήματος των θυγατρικών της, που επιβάλλει το μνημόνιο, αποτελεί πλήγμα και για τους αγροτοκτηνοτρόφους και για τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες βιομηχανίες και συνολικότερα για τα λαϊκά στρώματα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακόμα ένα λόγο να αντιδράσει και η μικρομεσαία αγροτιά. Απαιτείται αγώνας για να μπει φρένο στην ακολουθούμενη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική που φέρνει τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φτώχεια, το ξεκλήρισμα, την ανεργία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ