ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2006
Σελ. /32
Ισχύει πάντα

το «μέτρα αντίστροφα»!

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Το ωραίον είναι ότι οι εκλογές θα είναι «τοπικές»

το βεβαιώνει ο ΣΕΒ, το επικυρώνει η κυβέρνηση, συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ.

Οι βιομήχανοι, μάλιστα, δίνουν και περιεχόμενο στο «τοπικό»

κατά το πρότυπο των τραπεζιτών, κηρύσσουν ανύπαρκτες τις συλλογικές συμβάσεις και προωθούν τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, τα οποία, ως γνωστόν, υπογράφονται με πρωτοβουλία νομαρχών και δημάρχων, οι οποίοι κατά τ' άλλα δεν ξέρουν τίποτα για τα ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αλλά εκεί στο τοπικό επίπεδο, στον ξεμοναχιασμένο εργάτη που έχουν ήδη γονατίσει, είναι πρόθυμοι να συμφωνήσουν με το τρίπτυχο αξίωμα του ΣΕΒ για τοπική συμφωνία στο ωράριο, στις αμοιβές, στην εργασιακή σχέση, μακριά κι αλάργα από κάθε συλλογική σύμβαση που ενσωματώνει συλλογική κατάκτηση.

Στα πλαίσια του ...τοπικού προετοιμάζεται και η κυβέρνηση της ΝΔ να αντιμετωπίσει το «όλον ΠΑΣΟΚ». Οχι με αντιπαράθεση προγραμμάτων και στο πεδίο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αλλά με όρους φωτογένειας του αρχηγού της. Σωστή. Είναι καιρός να εμφανίζεσαι στο πόπολο με την πολιτική σου, που φωνάζει από μίλια μακριά «εδώ ΠΑΣΟΚ»; Δεν μπορούν πια ούτε στις λεπτομέρειες να διαφοροποιηθούν. Και πώς θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, αφού τον ίδιο αφέντη εκφράζουν, για λογαριασμό της ίδιας τάξης πολιτεύονται; Και πότε; Στον καιρό της όξυνσης των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων, τότε που ο ανταγωνισμός μεταξύ καπιταλιστών απαγορεύει κάθε παρέκκλιση από το κύριο: Το γονάτισμα της εργατικής τάξης.

Κάτσε εσύ από το ύψος της γούβας στη Λένορμαν και χάζευε τον «εγώ κυνηγάω τον ήλιο», που 'λεγε κι ο Νιάρχος όταν οι μπράβοι του έσπαγαν κεφάλια εργατών στο ναυπηγείο. Ξεπέρνα και το πρόβλημα με το παιδί, που σε ρωτάει «καλά, πώς γίνεται σ' όλα τα σίριαλ όλοι να 'χουν χρήμα, όλοι άνετα σπίτια και να ασχολούνται μόνο με το ποιος θα πηδ... ποια;».

Αρχίζεις να το σκέφτεσαι αλλιώς; Είναι και η ντουντούκα του ΠΑΜΕ απέξω, που καλεί στην απεργία... Ε, πάρε καλά νέα για το πώς πετυχαίνει η «ενότητα της αριστεράς», εκεί στην πολιτισμένη Ευρώπη: Με δήλωση πεντάχρονης υποταγής στον «άπαξ επίτροπος πάντα επίτροπος...», Πρόντι. Ελα, καλά, μη κλαις. Και δω σε καλό δρόμο είναι το πράγμα. Μια παρεξήγηση ήταν η ψηφοφορία με την απόρριψη της πρότασης Κωνσταντόπουλου. Μην ξεχνάς, οι δήμοι είναι κοντά 1.000 σ' όλη τη χώρα, ε, κάπου εδώ γύρω στο κέντρο θα κρατηθεί η γραμμή της «αυτόνομης καθόδου» στον πρώτο γύρο. Εσύ να κοιτάς την πανελλαδική ...τεθλασμένη.

Και διδάξου απ' το ΠΑΣΟΚ. Μη συζητάς ποτέ για πολιτική. Δείχνε πάντα την κακή διαχείριση. Εκεί οι συγκλίσεις τρέχουν σε λεωφόρο.

Ε, τώρα, άμα είσαι από τους ξεροκέφαλους, που επιμένουν ότι άλλο πράγμα είναι η αριστερά, ιδού η Ρόδος, ιδού και το Σύνταγμα. Την Τετάρτη!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΒΛΑΣΤΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ

ΚΗΦΙΣΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΛΕΝΟΡΜΑΝ: «για τα ελληνικά δεδομένα, η λεωφόρος Κηφισίας είναι το βουλεβάρτο των ισχυρών. Πολυεθνικές επιχειρήσεις, χρυσοφόροι όμιλοι, μάνατζερ με αστραφτερά γραφεία και γραμματείς - επιγόνους της Τζόαν Κόλινς στον καιρό της, παραπέμπουν σε σκηνικό Μπέβερλι Χιλς. Οσοι κοιτάζουν την πόλη από τους ουρανοξύστες της λεωφόρου Κηφισίας τα έχουν όλα: λεφτά, δύναμη, καλοπέραση και ιλουστρασιόν καθημερινότητα. Στο τέλος του δρόμου βρίσκονται οι βίλες τους. Η Αττική οδός τούς πάει στο αεροδρόμιο των αποδράσεών τους. Τα ακριβά κουστούμια, τα πούρα, οι συσκέψεις σε πολυτελή γραφεία και οι τηλεδιασκέψεις. Ολα είναι μαγικά...» (ο Γ. Λακόπουλος στο ΒΗΜΑ).

ΔΕΔΟΜΕΝΟ: «Καμία αύξηση στις θέσεις εργασίας στα σούπερ μάρκετ δεν έφερε η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, ενώ αντίθετα οδήγησε σε αύξηση του λειτουργικού κόστους, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες μείωσης τιμών» (ο πρόεδρος των «σουπερμαρκετάδων» στο ΕΘΝΟΣ).

ΓΙΑ «ΤΟΠΙΚΗ» ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ: «"Πρέπει να γίνουν πιο ελαστικοί οι κανόνες για τον τρόπο εργασίας, τις ώρες εργασίας και τον τρόπο της αμοιβής" είπε και αναφέρθηκε στα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης (...) "προτείνουμε εξαιρέσεις από τη συλλογική σύμβαση και τη χρήση τοπικών συμφώνων για να δώσουμε ώθηση στην τοπική οικονομία" δήλωσε» (οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΚΑΙ «ΤΟΠΙΚΗ» ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ: «η σύγκριση πρέπει να γίνει μεταξύ του πρωθυπουργού ως προσώπου (το πιο ισχυρό χαρτί της ΝΔ) και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως παράταξης (αδύναμο σημείο του ΠΑΣΟΚ). Ο Καραμανλής συγκεντρώνει ως "πρόσωπο" τις αξίες που δεν έχει το ΠΑΣΟΚ: Απλός, έντιμος, ειλικρινής, σεμνός, ταπεινός. Αν, λοιπόν, θέλει η ΝΔ να προετοιμαστεί καλά για τις εκλογές, δεν έχει παρά να διαβάσει σωστά την κοινωνία. Τι της λέει η κοινωνία: Μη γίνεστε ΠΑΣΟΚ: Απόμακροι, διαχειριστές, νεόπλουτοι, αλαζόνες, ξιπασμένοι... Θα την ακούσει;» (ο Μανώλης Κοττάκης στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η νέα ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ σε πλήρη κλιμάκωση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΥΓΚΑΛΥΨΕΙΣ και αποκαλύψεις

ΤΑ ΝΕΑ: Το τρίγωνο της συγκάλυψης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΔΕΙΞΕ Ericsson και «μεγάλη οντότητα»

ΕΘΝΟΣ: ΣΚΙΩΔΕΣ μήνυμα με 5 «καρφιά»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ολοι εναντίον όλων για τις υποκλοπές

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΥΠΕΡ - ΔΑΚΤΥΛΟΣ της Ericsson έμπαινε στο λογισμικό

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κορωνιάς «καρφώνει» υπουργούς, Ericsson και Αμερικανούς

Η ΧΩΡΑ: Μου είπαν να κλείσω το στόμα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η ΑΥΓΗ: Αποσιωπήσεις και ψέματα Κορωνιά στη Βουλή

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ οι μεταρρυθμίσεις»

PRESS time: ΕΦΥΓΕ ο αυτοκράτορας των σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ σε συντάξεις και μειώσεις φόρων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Λάθος ήταν η απογραφή

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Τέτοια διαβάζουν στο ΣΥΝ, ζηλεύουν... «Μέχρι στιγμής, η ανάλυση Πρόντι κυριαρχεί στην Ιταλία. Ο πρωθυπουργός, που ανετράπη τον Οκτώβριο του 1998 από τον Μπερτινότι, επανήλθε ως ηγέτης της Κεντροαριστεράς με τον εξ αριστερών αμφισβητία του (σ.σ. τον Μπερτινότι) να έχει προσυπογράψει ένα λεπτομερές και δεσμευτικό πενταετές πρόγραμμα κυβερνητικής διαχείρισης. Η παλινόρθωση είναι διπλή: Ο ίδιος Συνασπισμός, με την ίδια περίπου γραμμή πλεύσης και με τον ίδιο υποψήφιο πρωθυπουργό» (ο Γ. Καπόπουλος στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

...και ήδη μιλάνε για ...παρεξήγηση! «Παράγοντες της Κουμουνδούρου σχολίαζαν χτες πως ο εμφανής προβληματισμός του κ. Αλαβάνου είναι απόλυτα δικαιολογημένος, καθώς "δε νοείται πρόεδρος κόμματος να μην μπορεί να επιβάλλει την πρότασή του στα όργανα και να εμφανίζεται ότι αγνοείται από την πλειοψηφία" (...) την ίδια ώρα πάντως στελέχη του Ρεύματος επιδίωξαν να υποβαθμίσουν το θέμα, λέγοντας πως πρόκειται για μια παρεξήγηση που θα ξεπεραστεί» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Ωσπου να λαλήσει όλη η βάση τους «Ετσι η ευθεία και κρυστάλλινη γραμμή για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης "παντού και πάντα μόνοι στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας" άρχισε να γίνεται τεθλασμένη, καμπύλη, πολυδιάστατη, με αρκετές κρυφές διαστάσεις και δεν ξέρω τι άλλο» (για τη γραμμή του ΣΥΝ, ο Δημήτρης Λουκάς στην «ΑΥΓΗ»).

Και κάτι ...το εύθυμον «Τη δική τους πλατεία στον Πειραιά απέκτησαν προχτές οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης ψηφίστηκε η μετονομασία της πλατείας Αλεξάνδρας στην Καστέλα σε "πλατεία Ολυμπιακού" με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 ετών από την ίδρυση του ιστορικού αθλητικού συλλόγου του Πειραιά. Οι παλιότεροι θα πηγαίνουν στην πλατεία αυτή και για ένα δεύτερο λόγο. Σε ταβέρνα αυτής της πλατείας έγινε η πρώτη συνάντηση των ιδρυτικών μελών του συλλόγου το 1925» (η είδηση στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ