ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βαρύτατες οι κυβερνητικές ευθύνες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου, με αφορμή το θάνατο στρατιώτη στο πεδίο βολής της Θήβας

Η ΚΝΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ με αφορμή το προχτεσινό δυστύχημα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα, όπου στη διάρκεια βολής βρήκε τραγικό θάνατο ο στρατιώτης (ΠΒ) Μάριος Μαρτζούκος του Κωνσταντίνου, 20 ετών, από την Κέρκυρα, επισημαίνει την εγκληματική κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα στρατόπεδα.

«Εκφράζουμε, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΝΕ, τη βαθιά θλίψη και την ανησυχία μας για το θάνατο του στρατιώτη στο ΚΕΠΒ Θήβας και είμαστε αναγκασμένοι να θυμίσουμε ότι είναι ο τρίτος στρατιώτης που χάνει τη ζωή του τον τελευταίο μήνα στο συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βαρύτατες ευθύνες, γιατί συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, έχει μόνιμα στραμμένη την προσοχή της στην ικανοποίηση των απαιτήσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, παραβλέποντας εγκληματικά την κατάσταση που επί χρόνια έχει διαμορφωθεί και διατηρείται στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα στρατόπεδα.

Είναι απαράδεκτο με τις δαπάνες που πληρώνει ο ελληνικός λαός για τις Ενοπλες Δυνάμεις, η εκπαίδευση να γίνεται με απαρχαιωμένες μεθόδους. Είναι επίσης απαράδεκτο, παρά την πρόοδο των επιστημών και της τεχνολογίας στις μέρες μας, οι Ενοπλες Δυνάμεις να μην μπορούν να εγγυηθούν την υγιεινή και ασφαλή εκπαίδευση και διαβίωση των δυναμικού τους σε καιρό ειρήνης.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα για τη μέριμνα της υγιεινής του δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και για ασφαλείς συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης».


Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Συστράτευση στον τρομο-πόλεμο ΗΠΑ - ΕΕ

Τη συστράτευσή του στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που διεξάγουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους με στόχο την καθυπόταξη των λαών, διατράνωσε ο Κ. Καραμανλής, εκφράζοντας την ανεπιφύλακτη στήριξή του στην «αντιτρομοκρατική στρατηγική» και στο «συνολικό σχέδιο δράσης» που έχει εκπονήσει η ΕΕ.

O πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στη «διεθνή διάσκεψη» για την τρομοκρατία στη Μαδρίτη, αναμάσησε όλη την «επιχειρηματολογία» της Ουάσιγκτον, συνεισφέροντας μάλιστα στον εμπλουτισμό της με νέες «ιδέες». Αφού επανέλαβε ότι «η τρομοκρατία αναδύεται σε μείζονα απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας, θέτοντας σε κίνδυνο τις αξίες του πολιτισμού μας», ζήτησε να υπάρξει συναίνεση, σε διεθνές επίπεδο, στον ορισμό της τρομοκρατίας. Στην κατεύθυνση αυτή ανέφερε ότι «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο το σύνολο των τρομοκρατικών ενεργειών ως εγκληματικές, ανεξάρτητα από το όποιο κίνητρο, μορφή ή επικλήσεις τους. Κάθε σκοπός, όσο δίκαιος και αν είναι, δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι τρομοκρατικών ενεργειών», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες εννοεί τρομοκρατικές ενέργειες... Καλωσόρισε όμως την απόφαση «που προτρέπει όλα τα κράτη στην υιοθέτηση κατάλληλων και αποτελεσματικών νόμων, με στόχο την απαγόρευση κατοχής, παραγωγής και διακίνησης όπλων μαζικής καταστροφής από μη κυβερνητικές δυνάμεις». Οι κυβερνήσεις όμως μπορούν ελεύθερα να παράγουν, να διακινούν και να χρησιμοποιούν, προφανώς ενάντια στους λαούς, τα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμα ότι υποστηρίζει πλήρως την εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης για την εξάλειψη του φαινομένου της χρηματοδότησης της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στην Ελλάδα έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να ενσωματωθούν στο ελληνικό νομικό σύστημα οι διεθνείς συμβάσεις και οδηγίες και ανέφερε ότι έχει επικυρώσει τις 12 διεθνείς συμβάσεις.

Τόνισε ακόμη ότι η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη είναι επιβεβλημένη, γιατί η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα δε γνωρίζουν σύνορα και ανέφερε: «Σε αυτό το πλαίσιο είναι επιτακτική η προώθηση της περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας. Στο πλαίσιο της ΕΕ έχουν υιοθετηθεί η αντιτρομοκρατική στρατηγική και ένα συνολικό σχέδιο δράσης. Υποστηρίζουμε σθεναρά τόσο το πνεύμα όσο και την αυστηρή εφαρμογή τους. Οι προσπάθειές μας να επιτύχουμε συναίνεση στα Ηνωμένα Εθνη για ακριβή καθορισμό της έννοιας της τρομοκρατίας έχουν ενταθεί».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούλησή του για συνεργασία «σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και της διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να εξαλείψουμε αυτήν τη μάστιγα από τις κοινωνίες μας και τον κόσμο».

Συνάντηση με Θαπατέρο

Νωρίτερα ο Κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του, Χ. Λ. Θαπατέρο, με τον οποίο συζήτησε τις δημοσιονομικές προοπτικές στην ΕΕ την περίοδο 2007-2013. Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει ενταθεί για τους πόρους που διεκδικούν από το Δ' ΚΠΣ, καθώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα και μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους. Κατά τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός στη συνάντηση επανέφερε την πρότασή του για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και συζήτησε με τον Θαπατέρο την ιδέα να υπάρξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα - μοντέλο συνεργασίας, ώστε στην πορεία να διαπιστωθεί η δυνατότητα εφαρμογής του σε ολόκληρη την Ενωση.


«ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΦΑΠΑΞ»
Κόντρα στο φόντο της αντιλαϊκής συναίνεσης

Μπορεί κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ να εντείνουν την αντιπαράθεσή τους, γύρω από τις προχτεσινές δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος πρότεινε την κατάργηση του εφάπαξ, αλλά πίσω από την κόντρα τους κρύβεται η συναίνεσή τους για την προώθηση με ταχύτερους ρυθμούς των διαρθρωτικών αλλαγών σε βάρος των εργαζομένων.

Η δήλωση του Θ. Πάγκαλου πρόσφερε στην κυβέρνηση ένα ακόμα πολύτιμο «σύμμαχο» στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής της και ανοίγει δρόμους για το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Βέβαια για τις «ανάγκες» του δικομματισμού, οι εκπρόσωποι των δυο κομμάτων ρίχνοντας «στάχτη» στα μάτια του ελληνικού λαού, επιχείρησαν ο καθένας από την πλευρά του να εμφανιστούν σαν υπερασπιστές των λαϊκών στρωμάτων.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευαγ. Αντώναρος κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αφού προχτές είχε καλέσει τον Γ. Παπανδρέου να πάρει θέση για τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, σημείωσε: «Είναι δεύτερη μέρα σιωπής του κ. Παπανδρέου». Ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει ότι «οι δηλώσεις Πάγκαλου προκάλεσαν ανησυχία σε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, οι οποίοι θεωρούν το εφάπαξ ως ενισχυτικό κομμάτι της ασφάλισής τους».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση επιμένει για δεύτερη κατά σειρά ημέρα σε ένα φθηνό επικοινωνιακό κόλπο, στη γραμμή του αντιπερισπασμού, της παραπλάνησης και της εξαπάτησης».

Ο Ν. Αθανασάκης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί, ότι μπορεί να συντηρήσει ένα ανύπαρκτο θέμα που διευκρινίστηκε, από την πρώτη στιγμή, ότι αποτελεί προσωπική άποψη του κ. Πάγκαλου και ότι δεν είναι θέση του ΠΑΣΟΚ».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «δεύτερη ημέρα σιωπής του κ. Παπανδρέου», αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει το «φθηνό επικοινωνιακό καλαμπούρι» για να «ενσπείρει, ανησυχία για το εφάπαξ, ώστε να στραφεί η επικαιρότητα και η συζήτηση σε ένα ανύπαρκτο θέμα, και σε μια ανύπαρκτη, επίσης, θέση του ΠΑΣΟΚ» και να «ξεχαστεί» η νέα «εξαγγελία του κ. Καραμανλή για άλλα δύο χρόνια δύσκολα, άλλα δύο χρόνια λιτότητας».


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Πειθαρχία» στα στελέχη

Αυστηρή πειθαρχία στις νεοφιλελεύθερες «διαρθρωτικές αλλαγές» που προωθεί με ταχύτερους ρυθμούς το επόμενο διάστημα ζητά από τα κομματικά στελέχη η ηγεσία της ΝΔ.

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της απόφασης που πάρθηκε αργά προχτές το βράδυ στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, στη βάση της εισήγησης του Κ. Καραμανλή, για το ότι οι κομματικές δυνάμεις «πρέπει να τεθούν σε ετοιμότητα» στην κατεύθυνση της στήριξης των κυβερνητικών επιλογών. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η στάση των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ και ξεκαθαρίστηκε ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί «να βγαίνουν απέναντι» στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Ενόψει των σαρωτικών αποκρατικοποιήσεων στις ΔΕΚΟ και τις ανατροπές σε ασφαλιστικό των τραπεζών και την ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων (ΟΤΕ), πάρθηκαν μέτρα πρόληψης τυχόν αντιδράσεων από γαλάζιους συνδικαλιστές. Ο γραμματέας της ΚΕ, Β. Μεϊμαράκης, μιλώντας χτες στο «Φλας» έδωσε με σαφήνεια το μήνυμα... «Οποιος είναι κομματικό στέλεχος και αντιδρά στις αποκρατικοποιήσεις, δεν έχει καταλάβει το πρόγραμμά μας», τόνισε, προειδοποιώντας ότι οι αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση «μπορεί να ξεβολεύουν ή να στενοχωρούν κάποιους που μπορεί να είναι μειοψηφία σε μία ΔΕΚΟ». Ταυτόχρονα άφησε περιθώρια για ελεγχόμενη αντίδραση σε κυβερνητικές επιλογές από γαλάζιους συνδικαλιστές, προκειμένου να μην ξεκοπούν από τους εργαζόμενους, αλλά έθεσε όριο ότι δεν πρέπει να πρωτοστατήσουν στις αντιδράσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ