ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να πει διπλό ΟΧΙ σε «ευρωσύνταγμα» και ΕΕ

Με τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων άρχισε η συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή στη Βουλή

Α. Τζέκης: Προωθούνται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Στα πλαίσια των προηγούμενων αντιδραστικών συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινείται και η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, η συζήτηση της οποίας άρχισε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αφού η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την κύρωσή της.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης υπογράμμισε ότι το Κόμμα σταθερά ζητούσε την κύρωση παρόμοιων συμφωνιών με δημοψήφισμα, όπως είχε κάνει με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αφού προηγηθεί ουσιαστική ενημέρωση του ελληνικού λαού. Εφερε δε ως παράδειγμα το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ισπανία, όπου πρώτη σε ποσοστά αναδείχτηκε η αποχή και ο ισπανικός λαός σε ποσοστό 90% δήλωσε ότι δε γνωρίζει το παραμικρό για το «ευρωσύνταγμα». Το δημοψήφισμα, συνέχισε, αποτελεί μια ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός κινήματος που θα στρέφεται και κατά του «ευρωσυντάγματος», αλλά και κατά της ΕΕ. Το ΚΚΕ, είπε, καλεί τον ελληνικό λαό να πει το διπλό «όχι» στο «ευρωσύνταγμα» και την ΕΕ των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για την προώθηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Σχολιάζοντας τις θέσεις των άλλων κομμάτων, τόνισε ότι η ΝΔ σταθερά αρνείται το δημοψήφισμα, ενώ το ΠΑΣΟΚ το υποστηρίζει υποκριτικά, αφού δεν το ζήτησε για την κύρωση προηγούμενων συνθηκών. Οσο δε για τον ΣΥΝ, υπογράμμισε ότι λέει «όχι» στο «ευρωσύνταγμα», αλλά ταυτόχρονα λέει «ναι» στην ΕΕ και την καπιταλιστική ενοποίηση. Με αυτό τον τρόπο, είπε, ο ΣΥΝ λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της πάλης για την ανατροπή αυτού του οικοδομήματος.

Ενισχύονται τα μεγάλα συμφέροντα

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι και με το λεγόμενο ευρωσύνταγμα ενισχύονται οι ισχυρές χώρες της ΕΕ, καταργείται στην ουσία το «βέτο», ενώ δε θα συμμετέχουν όλα τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, με τη δυνατότητα για τις λεγόμενες «διευρυμένες συνεργασίες» η ΕΕ θα οδηγηθεί στη λειτουργία με δύο ή τρεις διαφορετικές ταχύτητες. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι με τη θεσμοθετημένη πειθαρχία όλων των κρατών στη λεγόμενη Κοινή Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική θα αναγκαστεί η χώρα μας να συμμορφώνεται θέλει δε θέλει με όλα τα τυχοδιωκτικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, όπως έγινε με τη Γιουγκοσλαβία ή το Κόσσοβο. Επίσης, είπε, προωθείται η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, αφού προβλέπεται η αποστολή του «ευρωστρατού» σε τρίτες χώρες για ωμές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε τρίτες χώρες, επιβεβαιώνοντας έτσι στην πράξη το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

Επικίνδυνη είναι και η πρόβλεψη για τη «ρήτρα αλληλεγγύης», αφού με την επίκλησή της θα είναι δυνατή η επέμβαση σε ένα άλλο κράτος - μέλος, με πρόσχημα την αποτροπή της «τρομοκρατίας». Στην ουσία, είπε ο Α. Τζέκης μια τέτοια πρόβλεψη θα στραφεί κατά των ανεπιθύμητων λαϊκών κινημάτων, που θα βαφτίζονται «τρομοκράτες».

Οι θιασώτες του «ευρωσυντάγματος» πανηγυρίζουν για την ενσωμάτωση σε αυτό της «χάρτας θεμελιωδών δικαιωμάτων», αλλά όπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, με αυτήν το μόνο που κατοχυρώνεται είναι η ελευθερία του μεγάλου κεφαλαίου. Η συγκεκριμένη «χάρτα» είναι πίσω ακόμα και από τις προβλέψεις του ελληνικού Συντάγματος, αφού ούτε φραστικά δεν αναφέρεται στην ανάγκη για ανάπτυξη των κοινωνικών δικαιωμάτων. Αντίθετα, με σαφήνεια αναγνωρίζεται το δικαίωμα των εργοδοτών στην «ανταπεργία» και περιορίζονται οι εργατικές διεκδικήσεις στα «ενδεδειγμένα πλαίσια», που δεν είναι άλλα από τα πλαίσια που θέτει το μεγάλο κεφάλαιο.

Οσο δε για τους πανηγυρισμούς για την κατοχύρωση της ελευθερίας μέσα στην ΕΕ, ο Α. Τζέκης είπε πως το γεγονός και μόνο ότι στις Βαλτικές χώρες είναι παράνομα τα εκεί κομμουνιστικά κόμματα, αποδεικνύει τον υποκριτικό χαρακτήρα της Ενωσης. Το ίδιο αντιδραστικές είναι οι προβλέψεις για τα πολιτικά κόμματα της ΕΕ, αφού η συνθήκη ζητάει από αυτά να «συμβάλουν στη διαμόρφωση συνείδησης» υπέρ της Ενωσης.

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η εμπειρία που έχει αποκομίσει ο ελληνικός λαός από τη συμμετοχή του στην ΕΕ δείχνει ότι αυξήθηκε η ανεργία και η φτώχεια, καλπάζει η ακρίβεια, το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται, οι εργασιακές σχέσεις χτυπιούνται, η Υγεία και η Παιδεία εμπορευματοποιούνται, ενώ η μικρομεσαία αγροτιά ξεκληρίζεται.

Οι απολογητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Οι εισηγητές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τάσσονται υπέρ του «ευρωσυντάγματος», στις ομιλίες τους απέφυγαν να αναφερθούν στα ουσιαστικά ζητήματα που θέτει η συγκεκριμένη συνθήκη και περιορίστηκαν σε γενικόλογες και τεχνοκρατικές τοποθετήσεις.

Εκ μέρους της ΝΔ, η Ε. Παπαδημητρίου εξιδανικεύοντας την ΕΕ είπε ότι σε αυτήν οι λαοί και οι κυβερνήσεις συναποφασίζουν ελεύθερα, δημιουργώντας μια πανανθρώπινη κοινωνία ειρήνης και ευημερίας. Τα πεπρωμένα μας, ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά, ταυτίζονται με αυτά της ΕΕ. Εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η «συνταγματοποίηση» της ΕΕ θα προχωρήσει περαιτέρω και ότι τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν πως οι λαοί δείχνουν να αποδέχονται το οικοδόμημά της.

Η Α. Διαμαντοπούλου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ πρόσφερε πολλά θετικά στην ειρηνική συνεργασία των λαών και αναφερόμενη στη στάση του ΠΑΣΟΚ το 1981 (χρονιά ένταξης) είπε ότι τότε υπήρχαν επιφυλάξεις όχι για την ίδια την τότε ΕΟΚ, αλλά για τον τρόπο της ένταξης που ακολουθήθηκε. Είπε ότι το κόμμα της είχε σημαντική συμβολή στην κατάρτιση του «ευρωσυντάγματος», για την κύρωση του οποίου ζήτησε δημοψήφισμα και ισχυρίστηκε ότι αυτή δεν έγινε κεκλεισμένων των θυρών αλλά προέκυψε μετά από ευρύτατο διάλογο.

Εκ μέρους του ΣΥΝ ο Ν. Κωνσταντόπουλος είπε ότι το κόμμα του είναι κατά του «ευρωσυντάγματος» και ζήτησε δημοψήφισμα για την κύρωσή του. Στην ομιλία του όμως απέφυγε να καταφερθεί κατά της ίδιας της καπιταλιστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης, λέγοντας γενικά ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση «θα οικοδομηθεί με τη θέληση των λαών της και την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών».


Συζητούν για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις - συζητήσεις που διοργανώνουν οι ΚΟ του ΚΚΕ, αλλά και μαζικές οργανώσεις σχετικά με το «ευρωσύνταγμα» και την αναγκαιότητα να πουν οι εργαζόμενοι ενιαίο διπλό ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και στην ίδια την ΕΕ. Ετσι:

-- Στα Χανιά, στα Παλαιά Ρούματα, πραγματοποιείται εκδήλωση σήμερα, Παρασκευή, 11 Μάρτη, 7.30 το απόγευμα, με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Λάρισα

Εκδήλωση για το «ευρωσύνταγμα» διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη Λάρισας, στο μέγαρο των δικηγόρων (Πατρόκλου και Δευκαλίωνος γωνία). Θα μιλήσει η Ελένη Ζαφειρίου, μέλος του Κέντρου Νομικής Αλληλεγγύης, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

Στη Λαμία

H Επιτροπή Λαμίας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» διοργανώνει, την Τετάρτη 23 Μάρτη 2005 στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο ΟΙΩΝΟΣ, εκδήλωση -συζήτηση με θέμα: «Από τον Ευρωτρομονόμο στο Ευρωσύνταγμα», με ομιλητή τον Δημήτρη Καλτσώνη, διδάκτορα Νομικής.

Στη Δανία

Η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα, «Διπλό ΟΧΙ στο ευρωσύνταγμα και την ΕΕ», την Τετάρτη 23 Μάρτη και ώρα 19.00, στην αίθουσα των γραφείων του ΚΚ στη Δανία, στη διεύθυνση Frederiksundsvej 82.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και μέλος από το δανέζικο Λαϊκό Κίνημα ενάντια στην ΕΕ, και θα γίνει αναφορά και στο δημοψήφισμα για το «ευρωσύνταγμα» που θα γίνει στη Δανία στις 27 Σεπτέμβρη, και με ποιον τρόπο οι Ελληνες μετανάστες θα ενημερωθούν καλύτερα και θα συμβάλλουν στο να βγει ΟΧΙ από τις κάλπες την ημέρα αυτή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ